Kde začít s klasickou hudbou?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Miro_CZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Kde začít s klasickou hudbou?

Příspěvek od Miro_CZ »

Ahoj, postupně se od "moderní klasiky" v podobě filmové hudby od Zimmera a Moricconeho dostávám i k té opravdové klasice, ale vůbec se zde neorientuju a hodil by se mi nějaký nástřel, co si poslechnout, skoro bych to nazval "Začátečníkův set klasické hudby" :D Víceméně náhodou jsem narazil na Novosvětskou a okamžitě se do ní zamiloval, samozřejmě již z dřívějška znám a líbí se mi Vivaldiho Čtvero ročních dob. Určitě znám i jiné hudební motivy z tohoto žánru, ale rozhodně neznám názvy. Rád bych tedy nějaké nasměrování na, nechci úplně říct entry-level, ale zkrátka na něco vhodného pro začátek, takové ty "univerzálně líbivé" kousky.

Zkusím to tedy vykopnout takto - co byste doporučili za díla, kde začít s poslechem tohoto typu hudby? Případně druhá možnost - jaká jsou vaše TOP 3 (5, 10 cokoliv) alba klasiky?

Předem děkuji za tipy, budu se těšit na poslech ;)

Termix
Kontaktovat uživatele:

Re: Kde začít s klasickou hudbou?

Příspěvek od Termix »

Vstup do klasické hudby, předpokládám ze nechces renesanční pidlikání😀 ani minimalistickou modernu.
Takový malý úvod bych doporučil:
Mozart 40/41 symfonie
Beethoven Overtury
Beethoven 5/6 symfonie
Mozart grand partita!!!
Smetana Má vlast
Vše vyšlo na CD v různých podaních a kvalitách.

Potom muzes pokračovat třeba Vivaldim koncerty pro fagot, Mozart pro lesní roh, nebo se pustit do mého oblíbence Handela.

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

Pokud nevyužíváš nějakou streamovací službu, tak bych si jí objednal, myslím že je to nejlepší věc na objevování hudby, ke které by jsi se jinak ani nedostal. Zadal bych si tam ten počáteční nástřel co ti poradil Termix plus co máš rád ty a ono ti to začne podle algoritmu doporučovat hudbu k tvému vkusu. Čím víc budeš poslouchat a ukládat si oblíbené tím lepší doporučení. To objevování je krásný.

Termix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Termix »

Ano na objevováni hudby je to super, dělám to taky tak zaplatil jsem si do auta Spotify a podle toho co mě zaujme tak pak sháním fyzický nosič.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Spoustu najdeš na youtube - pro první orientaci. Líbivý je jistě Mozart, podle mě až moc. Proto od něj doporučím dílo, které se vymyká a svým způsoben v něm překonal sám sebe (pokud ho napsal opravdu on)- Requiem.

Jde o to, jestli tě táhnou spíš komorní nebo symfonické věci, vokální nebo instrumentální. V podstatě celá tato hudba vznikla 1650 - 1850, jen nějakých 7 generací, a žijeme z toho dodnes. Kdybych měl vzít nejdůležitější skladatele cca cchronologicky, tak asi: Monteverdi, Lully, J.S.Bach, Handel, Mozart, Beethoven. Tím podle mě podstatné věci končí :-))) Ale když tě zaujal romantik, tak zkus i Wagnera a pod.

Miro_CZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Miro_CZ »

Termix píše:
23 led 2021 12:50
Vstup do klasické hudby, předpokládám ze nechces renesanční pidlikání😀 ani minimalistickou modernu.
To je právě to - vůbec netuším, co znamená renesanční pidlikání ani minimalistická moderna :D Názvy těch období si matně vybavuji z hodin dějepravy, kde mě to ukrutně nebavilo a hudba se tam stejně neprobírala, takže si nedokážu přiřadit jednotlivé autory, ani co nahráli.

Každopádně díky za seznam, zkusím ho vzít pěkně postupně a uvidím, co se mi zalíbí *2thumbsup*

A jinak používám Apple Music, takže časem asi začne i doporučovat, ale zatím si myslím, že je algoritmus dost překvapenej tím, co jsem si pustil :lol:
petrL píše: Spoustu najdeš na youtube - pro první orientaci. Líbivý je jistě Mozart, podle mě až moc. Proto od něj doporučím dílo, které se vymyká a svým způsoben v něm překonal sám sebe (pokud ho napsal opravdu on)- Requiem.

Jde o to, jestli tě táhnou spíš komorní nebo symfonické věci, vokální nebo instrumentální. V podstatě celá tato hudba vznikla 1650 - 1850, jen nějakých 7 generací, a žijeme z toho dodnes. Kdybych měl vzít nejdůležitější skladatele cca cchronologicky, tak asi: Monteverdi, Lully, J.S.Bach, Handel, Mozart, Beethoven. Tím podle mě podstatné věci končí :-))) Ale když tě zaujal romantik, tak zkus i Wagnera a pod.
Moc naposloucháno nemám, ale řekl bych že spíše symfonické věci (i když zrovna to 4 ročních dob symfonie není) a určitě instrumentální. Mohl bys prosím k těm jménům nadhodit ke každému třeba 1 věc, kterou začít?

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

Pustil bych si ze záznamu jakýkoliv novoroční koncert Vídeňských filharmoniků.
Od J. Strausse "Radetzky march" ...

... a už se vezeš :-).

akim5

Příspěvek od akim5 »

Tohle se také řešilo na hififorum.sk.
http://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=11&t=591

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Neposlouchej ty pindy při vyjmenovávání čtyř, pěti skladatelů s tím, že tady ty podstatné věci končí. Jestli nechceš žít jako doposud po selsku, drž taky trochu se slovanskými národy a poslouchej českou brilanci jako jsou Slovanské tance od Dvořáka, komplet Bohuslava Martinů, sovětské křídlo - Čajkovskij, Prokofjev nebo Rachmaninov a né přece Mózarta, čoveče, kdes to viděl?

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Miro_CZ píše:
23 led 2021 15:53
Mohl bys prosím k těm jménům nadhodit ke každému třeba 1 věc, kterou začít?
Beethoven - všechny symfonie, možná ne zrovna hned největší devátou, ani poklidnouí pátou, ale dejme tomu třetí
Problém je, že symfonie z vyjmenovaných skladatelů začly až u Mozarta. Dřív byly menší koncerty nebo oratoria, opery. Ty tě taky nezabijou, takže:
Handel - Mesiáš, varhanní koncerty
Bach - braniborský koncerty, kantáty
Lully - opery

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

nejde to "na silu", musis to citit
p.s. Moriccone ani Zimmer nemaji s vaznou hudbou vubec nic

Miro_CZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Miro_CZ »

petrL: Díky, poslechnu :)

PavelDosko: Však taky nic netlačím na sílu, říkám, že jsem náhodou objevil Novosvětskou a ta mě natolik zaujala, že bych se do toho žánru rád ponořil víc, tak chci trochu nasměrovat kde začít ;)

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Pokud te zaujala Novosvetska, tak si sezen Dvorák: Cello Concerto in B Minor, ktery je v podobnym duchu:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Co mě tak napadlo na první dobrou:

Dvořák - všechno
dále pak Janáček, Smetana, Martinů
Felix Mendelssohn - Symfonie č.4 "Italská", smyčcová kvarteta
Berlioz - Fantastická symfonie
Beethoven - 2.symfonie, klavírní sonáty
Chopin - klavírní hudba
Haydn - cokoliv, jenom symfonií napsal přes 100
Šostakovič - 1.symfonie
Debussy - La Mer, Images
Tansman - symfonie
Rathaus - klavírní hudba
Rachmaninov - klavírní koncerty
Prokofjev - Romeo a Julie
............. a pokud chceš přičichnout už i k něčemu složitějšímu, tak třeba Prokofjevova 2.symfonie

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

P.S. A jak bylo řečeno, klasická hudba jede hlavně v digitálu, bývá dobře nahraná a hraje solidně i přes streamovací služby jako Tidal a Spotify -- takže ty bych si zařídil a otevře se ti obrovský svět hudby se stovkami autorů a mnoha tisíci různých děl a vydání...

Odpovědět