Kde začít s upgradem sestavy?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Mircilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Kde začít s upgradem sestavy?

Příspěvek od Mircilian »

Ahoj,
zatím se jako lajk pohybuju na začátku v lowend vodách své poslechové sestavy a chtěl bych znát názor zkušenějších matadorů na to, kde je ideální začít s postupným vylepšováním sestavy s tím, že tento proces chci postupně třeba během 10 let dostat do high end stavu kdy muze mit sestava dejme tomu hodnotu X set tisíc, ale pěkně od začátku.

Teď mám tyto komponenty:
zesilovač - Cambridge Audio Topaz SR20
repro - Magnat TEMPUS 55
gramofon - Rega RP1
CD přehrávač - Cambridge Audio Topaz CD10 (tady upgrade nevyžaduju)

Vše v standardnim obyvacim pokoji cca 35m. Zadna vyloženě poslechová místnost.

V současnosti mám řekněme bokem 20 000,- a nebojím se je i bazarově použít. Má to smysl něco z toho vylepšit nebo by to byly jen drobné posuny a je třeba našetřit víc? Díky za jakékoliv tipy
Mirek

Mircilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Kde začít s upgradem sestavy?

Příspěvek od Mircilian »

Jeste doplním ze poslouchám jak digitální média (spotify,YouTube,CD) tak i stejnou měrou LP (většinou původní vydání,nikoliv remaster verze) .Žánry vsechno krom dechovky . Primárně rock,punk,reggae,jazz

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Ahoj, vítej na fóru.
Za mne Ti dám radu/neradu. Nezačínej nákupem žádného výrobku, ale nejprve "poznej sám sebe".

Na cestě po hifi žebříku je nakonec nejdražší ztráta z prodeje při nekonečném cyklu upgrade.

V ideálním případě bys nejprve zjistil, jaká úroveň zvuku (sestavy) má pro tebe ještě smysl, a pak bys začal do té své cílové představy postupně dávat komponenty, které třeba v daném okamžiku nemají smysl, ale až se doplní poslední dílek skládačky, tak to zaklapne a máš ten zvuk, který sis na začátku stanovil jako cíl.

Jenže komu se to v praxi povedlo takto realizovat? Nikoho takového neznám. Ale aspoň má smysl se o tento přístup snažit. Takže začni návštěvami hifi studií, najdi si "základnu", kde Ti předvedou zvuk, který se Ti bude líbit a kde Ti pomůžou poznat, kam směřuješ.

Je to je běh na dlouhou trať a ještě před jejím dokončení svůj cíl asi předefinuješ. S postupem času se bude měnit i Tvá poslechová zkušenost a preference, mezitím mnohé komponenty zastarají...

Takže hodně štěstí.

Mircilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Mircilian »

Ahoj. Moc diky a vlastně to zni logicky. Jsem v te fázi kdy chci nedočkavě vsechno vylepšovat protože uz teď slyším ze mi to takto nesedí. Ale diky za “uzemněni” a zároveň odvahu. Nikdy jsem nešel do poslechovych místnosti prave z důvodu ze jsem tam viděl ty sestavy za šílené peníze a říkal jsem si ze bych spis jen otravoval se svou neznalosti a jeste by mi tam “doporučili” něco mimo mísu co třeba jen nemůžou prodat,ale snad se pletu ;)

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

..ale snad se pletu
Co si budeme nalhávat, jsou i takoví prodejci, kteří hledí na svůj momentální profit více než na dlouhodobě spokojeného zákazníka. Zákazníka, který jim v přístích 10 letech přinese těch X set tisíc, pokud bude spokojený.

Není žádná ostuda přijít do studia a říct přesně to, co jsi napsal prvním příspěvku. A pokud se na tebe budou dívat přes prsty, jdi o dům dál. Já zažil taky pár situací, kdy jsem se po příchodu do studia otočil na podpatku a šel pryč, přestože prodejce měl zboží, o které jsem měl zájem.

Denkez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Denkez »

Začal bych u beden. Aby ses slyšitelně posunul vpřed, tak těch 20 kKč by bylo spíše na něco z bazaru.
Pokud bys byl s to přitlačit na peněženku, zkusil bych si domluvit návštěvu u VMAudio http://vmaudio.cz/index.php

Miro_CZ
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Miro_CZ »

Pokud jsi v situaci "mám 20k, ale za 10 let se chci dostat na X set tisíc" tak jde o to, jak toho chceš dosáhnout - 10 let šetřit do kasičky až nakonec přijdeš někam do studia s 250k v kapse a koupíš si vysněnou sestavu, kterou sis za ty roky vyhlídnul a naposlouchal, nebo druhá cesta postupnýho upgrade letos bedny, za rok zesík, další rok gramec atd. Já osobně bych šel druhou cestou a užil si těch 10 let postupnýho zlepšování poslechu a třeba časem narazíš na úroveň, kdy si už třeba na 80k řekneš, že víc nepotřebuješ, protože už to vlastně úplně v pohodě stačí. Toliko k filozofickýmu úvodu..

Prakticky bych začal bednama, jak radí Denkez. V úrovni 20 - 35k už seženeš slušný kousky na bazaru, který zvuk posunou markantně dopředu. Jakmile to bude možné, přikup nějakej slušnej integráč za 20 - 30k na bazaru a myslím, že budeš chrochtat blahem. Bedny i zesík bych vzal něco moderního, řekněme do 5 let stáří. A až potom někdy budeš mít zase roupy můžeš pokukovat co zlepšit, už budeš i vědět, co ti třeba schází, nebo kde vidíš/slyšíš mezery.

Mircilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Mircilian »

Diky! Urcite chci jít tou druhou cestou. Taky si chci užívat postupný zdokonalování a nemít vše hned. Každopádně k bednam se zeptám - když pominu ze budu mit v souladu ohmy a watty se zesikem - jaký parametr tak nejvíc sledovat u bazarovych repro? Bavme se nejspis o sloupových. Dekuju

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

20 tisic co mas z to pujde investuj do benzínu a objed kluky co mají už něco slušného doma a poslouchej

macher
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od macher »

Je velice zajimave cist dotaz i jednotlive reakce. Hezky to vystihuje postoje a tezce zaplacene zkusenosti. Kdysi davno jsem dostal podobne rady a i tak jsem neposlouchal :-) Myslim, ze danou situaci si prosli uplne vsichni... Kdybych nemusel se ztratou prodavat, tak ted bych mel asi vybavene dve mistnosti.

Nicmene, dost me prekvapilo, ze se u rad objevilo VMA. Netvrdim, ze to jsou spatne bedny, ale... nech jsem zkousel co jsem chtel, tak vzdy mi vyslo, ze alespon poslouchatelne reprosoustavy zacinaji kolem 100k. Je jasne, ze u kazdeho jedince je to jinak a kazdy ma hranici minima jinde. Muj nazor je takovy, ze ma smysl koupit dobry amp a dobre repro. Naopak investovat do spotrebky (ruzne playere a pod) az uplne na konci. Proto prodat soucasne repro + doplnit 20k, koupit a pak zase prodat... mi prijde jako mrhani penezi. Proto bych spis na miste tazatele dal setril a pak udelal vetsi krok.

A ve volnem case poslouchal ruzne po CR a setril :-)

Mircilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Mircilian »

Diky moc za diskuzi a taky se tesim az budu ve stavu kdy me takovýto dotaz pobaví a vzpomenu si na své začátky. Ale to musí jeste hodně vody v potoce protéct :) jdu tedy dal šetřit a poslouchat a třeba můj dalsi dotaz bude v budoucnu sofistikovanejsi. Každopádně je fajn vědět ze jsou lidi co chtej “jen tak” poradit. Vážím si každé rady !

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Ja bych si koupil napr. tyto Elac a k nim zesilovac napr. od pana Bunty.

https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... k-edition/

Nebo tyto Aurum Cantus:
https://www.hifionline.cz/hifibazar/pro ... k-edition/

Budes mit zaklad sestavy. Ne za dvacet, ale za padesat. Ale uz to bude hrat. Za 20 bych koupil sluchatka.

tesarpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tesarpa »

Taky mne napadlo napsat, že v poměru cena / výkon je nejlevnější cesta k dobrému zvuku přes sluchátkový poslech. Tam se už i za těch 20K dá něco rozumného pořídit. Ale tak zadání nezní, že. Osobně mám i sluchátka (Hifiman Ananda, řádově za 17 tisíc), ale naprostou většinu času poslouchám bedny, i když vím, že v těch sluchátkách to hraje lépe.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

je to jako droga, I can´t get no satisfaction (tvoje sestava je dobrá nevím tedy...)

Herrer
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Herrer »

Jestli je tvůj cíl statisícová sestava, tak jezdi, poslouchej, udělej si obrázek o značkách, ulož si v hlavě tipy, co se ti líbilo a při tom všem pořád šetři :-)

Do té doby za těch 20 (nebo klidně i za polovinu) sluchátkovou sestavu. Za takový peníze budeš zvukově o levely jinde a ještě k tomu hned. Já začínal se Shure 940 a Fiio E10 a mlaskal jsem si ;-)

S tím, jak jsi to popsal, tedy že chceš velkou sestavu skládat po kouskách, to bude běh na dlouhou trať, navíc budeš mít vždycky jeden postupně stárnoucí komponent, který bude převyšovat ty ostatní a to není dobře. Když půjdeš od začátku cestou vyváženosti, což je podle mě rozumnější, tak je těch dvacet opravdu málo a padesát za bazarový komplet, jak píše kychtax, je minimum pro aspoň trochu slušný poslech, jakkoliv je to subjektivní pojem. Navíc máš poměrně velkou místnost, preferuješ sloupy a to všechno ty nároky jenom zvyšuje.

Na druhou stranu, říká se, že i cesta může být cíl, tak držím palce, ať vybereš ke spokojenosti ;-)
Nadral reprosoustavy

Odpovědět