Plachta píše:
1) Jaké bedny byste mi doporučili?
Zatím mám dva favority
a)Xavian Bonbonus
b)Pioneer S-CN301-LR
Oboje reprobedny dopadly velice dobře v testech například na hifi-voice.
Bonbonusy mám dvoje, jedny doma a jedny v práci, mám jejich šťavnatě plný a kulatý zvuk rád, nechají se hnát i levnějším a slabším zesilovačem. Ale pokud jsi rodilý rocker nebo máš rád elektronickou muziku, můžou ti vadit jejich spíše jemnější výšky, buď to máš tak rád nebo si přidáš na korekci nebo si k nim seženeš ostřejší zesík. Další podařené bedýnky v podobné cenové jsou třeba Zensor od Dali, Q Acoustics, VMA II µ a spousta dalších. Každopádně - a to je nejdůležitější - nekupuj podle rad z internetu a BĚŽ SI POSLECHNOUT více soustav, až se osmělíš a zjistíš, že majitelé hifi studií jsou ochotní a většinou příjemní lidé zapálení pro stejnou věc a je to příjemně strávený čas a na konci BUDEŠ VĚDĚT, ne si jen myslet.
Plachta píše:
2) Jaký co možná nejlevnější zesilovač k nim? Vždy jsem si myslel, že je lepší investovat spíše více do repra a méně do zesilovače. Pokud tomu tak není tak se rád něco přiučím. Představoval bych si něco kolem 5 000 Kč +-
Můžeš řešit bazarovky, kde se nechají sehnat slušně hrající kousky nebo třeba nové Onkyo A-9010, které třeba s Bonbonusy už hraje docela hezky a stojí 6.000, v podobné cenové mají nabídku i např. Yamaha nebo Pioneer.
Plachta píše:
3) Jakou kabeláž a jak můžou být kabely asi tak maximálně dlouhé aby nebyla kvalita degradována? Zde bych opěr rád volil slušný ale hlavně levný základ. Má smysl optický kabel? Jdou kabelem opravdu data v podobě nul a jedniček a tudíž o kvalitě při optickém kabelu nerozhoduje zvuková karta ale až zesilovač? Nebo je to úplně jinak?
Signál přes optiku a XLR kabel může jít hodně daleko, všechno ostatní raději do pár metrů.
Plachta píše:
4) Jakou byste mi v této cenové kategorii k těmto reprobednám doporučili zvukovou kartu? Představoval bych si něco kolem 2 000 Kč +-
Už první levnej USB DAC - např. Behringer UCA222 pod tisícovku - má o hodně lepší zvuk než integrované zvukovky na deskách, další možnost je posílat ze zvukovky signál dál digitálně (optikou nebo koaxiálem) do zesilovače, který bude mít v sobě DAC bez USB, pak můžeš mít zesilovač, který v sobě má DAC s USB portem, při řešení v téhle cenové je to taky možná volba. Když už někdo opravdu chce řešit zvukovku, kupují z řad ESI Juli nebo Asus Xonar.
Plachta píše:
5) Jak velký vliv na kvalitu má v zapojení PC-ZESILOVAC-REPRO právě zvuková karta a zesilovač? Jak vlastně ovlivňují kvalitu
Zvukovka a zesík ovlivňují vždy zvuk podobnou měrou, pokud budeš mít zesilovač za 150 litrů, pak je třeba řešit i opravdu vymazlený zdroj zvuku v podobné cenové, např. věhlasný Meitner MA-1.
Plachta píše:
6) Existuje případně možnost zapojit bedny přímo do zvukové karty? Jaká by potom byla kvalita reprodukce? Vyplatilo by se například nahradit zesilovač dražší zvukovou kartou?
Takhle můžeš používat jen aktivní bedny, které mají v sobě už zesilovač, jinak opravdu ne.
Plachta píše:
7) Máte nějaké šikovné tipy pro zlepšení akustiky poslechové místnosti?
Důležité je umístění a natočení repro, ve smyslu vzdálenosti od zadních a bočních zdí. Také umístění poslechového místa, nedoporučuje se mít ho napařené až na protější stěně. Základ je mít zabydlenou místnost, skříňky, knihovny, těžší závěsy, chlupatý koberec, co se týče panelů, basových pastí a dalších vylepšení, to ať radí spíš někdo, kdo už to má za sebou, já s tím zkušenosti nemám.
Plachta píše:
8) Existuje případně nějaký hodně levný CD přehrávač, který má aspoň dostatečnou kvalitu zvuku? Využil bych ho jen svátečně, takže bych za něj chtěl případně dát opravdu málo peněz.
K tomu nemám co bych dodal, CD přehrávač jsem na muziku používal naposledy v 90. letech na aparatuře od Technicsu.
Plachta píše:
9) Je nějaký zásadní rozdíl mezi přehrávači hudby v PC (VLC, BSplayer, Winamp,...)? Jaký je podle Vás nejlepší například pro FLAC soubory?
10) Je potřeba nějaké dolazování nastavení ve Windows případně v ovladačích zvukové karty? Případne v přehrávači hudby? Je zde potřeba si na něco dát pozor aby byla kvalita taková jaká má být?
Všichni ujíždí na foobaru, podle mýho úplně zbytečně. Pro mě je nejlepší player AIMP, a to už od verze 2, nyní je ke stažení čtyřka. Hlavně používat WASAPI Exclusive Event, hlasitost mít na 100%, nepoužívat ekvalizér, protože se jedná o další zpracování zvuku a degradace při zapnutí je opravdu okamžitě slyšitelná. A hlavně mít komp, který stíhá dodávat data, mám starší notebook, který není např. schopen při přehrávání FLAC 24bit 192kHz dodávat data a má výpadky. To je zásadní.