Koupě reprobeden, zesilovače, zvukové karty - PC přehrávání

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Plachta
Kontaktovat uživatele:

Koupě reprobeden, zesilovače, zvukové karty - PC přehrávání

Příspěvek od Plachta »

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o rady a doporučení ohledně mého širokého dotazu na reprobedny, zesilovač, zvukovou kartu atd.

Jsem nadčenec do kvalitní hudby a chtěl bych si pořídit co možná nejlevnější ale zároveň kvalitní soustavu reprobeden a zesilovače. Řekl bych takový úplně první krůček k audiofilství :-) Problém možná bude hlavně v tom, že drtivou většinu audia přehrávám přes PC (FLAC, DTS). Potřeboval bych tedy poradit i se zvukovou kartou a s možnými problémy, které by mohli při poslechu z PC nastat. Místnost pro poslech má cca 16m2 (3x5m) a jedná se o panelák, takže určitě nebudu potřebovat někaký extra velký výkon reprobeden. Většinou poslouchám při střední nebo i nižší hlasitosti. Poslechová vzdálenost by byla cca 1-3 metry.

1) Jaké bedny byste mi doporučili?
Zatím mám dva favority
a)Xavian Bonbonus
b)Pioneer S-CN301-LR
Oboje reprobedny dopadly velice dobře v testech například na hifi-voice.

2) Jaký co možná nejlevnější zesilovač k nim? Vždy jsem si myslel, že je lepší investovat spíše více do repra a méně do zesilovače. Pokud tomu tak není tak se rád něco přiučím. Představoval bych si něco kolem 5 000 Kč +-

3) Jakou kabeláž a jak můžou být kabely asi tak maximálně dlouhé aby nebyla kvalita degradována? Zde bych opěr rád volil slušný ale hlavně levný základ. Má smysl optický kabel? Jdou kabelem opravdu data v podobě nul a jedniček a tudíž o kvalitě při optickém kabelu nerozhoduje zvuková karta ale až zesilovač? Nebo je to úplně jinak?

4) Jakou byste mi v této cenové kategorii k těmto reprobednám doporučili zvukovou kartu? Představoval bych si něco kolem 2 000 Kč +-

5) Jak velký vliv na kvalitu má v zapojení PC-ZESILOVAC-REPRO právě zvuková karta a zesilovač? Jak vlastně ovlivňují kvalitu?

6) Existuje případně možnost zapojit bedny přímo do zvukové karty? Jaká by potom byla kvalita reprodukce? Vyplatilo by se například nahradit zesilovač dražší zvukovou kartou?

7) Máte nějaké šikovné tipy pro zlepšení akustiky poslechové místnosti?

8) Existuje případně nějaký hodně levný CD přehrávač, který má aspoň dostatečnou kvalitu zvuku? Využil bych ho jen svátečně, takže bych za něj chtěl případně dát opravdu málo peněz.

9) Je nějaký zásadní rozdíl mezi přehrávači hudby v PC (VLC, BSplayer, Winamp,...)? Jaký je podle Vás nejlepší například pro FLAC soubory?

10) Je potřeba nějaké dolazování nastavení ve Windows případně v ovladačích zvukové karty? Případne v přehrávači hudby? Je zde potřeba si na něco dát pozor aby byla kvalita taková jaká má být?

Těším se na Vaše rady a předem za ně děkuji.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Koupě reprobeden, zesilovače, zvukové karty - PC přehrávání

Příspěvek od RedBaron »

Plachta píše: 1) Jaké bedny byste mi doporučili?
Zatím mám dva favority
a)Xavian Bonbonus
b)Pioneer S-CN301-LR
Oboje reprobedny dopadly velice dobře v testech například na hifi-voice.
Bonbonusy mám dvoje, jedny doma a jedny v práci, mám jejich šťavnatě plný a kulatý zvuk rád, nechají se hnát i levnějším a slabším zesilovačem. Ale pokud jsi rodilý rocker nebo máš rád elektronickou muziku, můžou ti vadit jejich spíše jemnější výšky, buď to máš tak rád nebo si přidáš na korekci nebo si k nim seženeš ostřejší zesík. Další podařené bedýnky v podobné cenové jsou třeba Zensor od Dali, Q Acoustics, VMA II µ a spousta dalších. Každopádně - a to je nejdůležitější - nekupuj podle rad z internetu a BĚŽ SI POSLECHNOUT více soustav, až se osmělíš a zjistíš, že majitelé hifi studií jsou ochotní a většinou příjemní lidé zapálení pro stejnou věc a je to příjemně strávený čas a na konci BUDEŠ VĚDĚT, ne si jen myslet.
Plachta píše: 2) Jaký co možná nejlevnější zesilovač k nim? Vždy jsem si myslel, že je lepší investovat spíše více do repra a méně do zesilovače. Pokud tomu tak není tak se rád něco přiučím. Představoval bych si něco kolem 5 000 Kč +-
Můžeš řešit bazarovky, kde se nechají sehnat slušně hrající kousky nebo třeba nové Onkyo A-9010, které třeba s Bonbonusy už hraje docela hezky a stojí 6.000, v podobné cenové mají nabídku i např. Yamaha nebo Pioneer.
Plachta píše: 3) Jakou kabeláž a jak můžou být kabely asi tak maximálně dlouhé aby nebyla kvalita degradována? Zde bych opěr rád volil slušný ale hlavně levný základ. Má smysl optický kabel? Jdou kabelem opravdu data v podobě nul a jedniček a tudíž o kvalitě při optickém kabelu nerozhoduje zvuková karta ale až zesilovač? Nebo je to úplně jinak?
Signál přes optiku a XLR kabel může jít hodně daleko, všechno ostatní raději do pár metrů.
Plachta píše: 4) Jakou byste mi v této cenové kategorii k těmto reprobednám doporučili zvukovou kartu? Představoval bych si něco kolem 2 000 Kč +-
Už první levnej USB DAC - např. Behringer UCA222 pod tisícovku - má o hodně lepší zvuk než integrované zvukovky na deskách, další možnost je posílat ze zvukovky signál dál digitálně (optikou nebo koaxiálem) do zesilovače, který bude mít v sobě DAC bez USB, pak můžeš mít zesilovač, který v sobě má DAC s USB portem, při řešení v téhle cenové je to taky možná volba. Když už někdo opravdu chce řešit zvukovku, kupují z řad ESI Juli nebo Asus Xonar.
Plachta píše: 5) Jak velký vliv na kvalitu má v zapojení PC-ZESILOVAC-REPRO právě zvuková karta a zesilovač? Jak vlastně ovlivňují kvalitu
Zvukovka a zesík ovlivňují vždy zvuk podobnou měrou, pokud budeš mít zesilovač za 150 litrů, pak je třeba řešit i opravdu vymazlený zdroj zvuku v podobné cenové, např. věhlasný Meitner MA-1.
Plachta píše: 6) Existuje případně možnost zapojit bedny přímo do zvukové karty? Jaká by potom byla kvalita reprodukce? Vyplatilo by se například nahradit zesilovač dražší zvukovou kartou?
Takhle můžeš používat jen aktivní bedny, které mají v sobě už zesilovač, jinak opravdu ne.
Plachta píše: 7) Máte nějaké šikovné tipy pro zlepšení akustiky poslechové místnosti?
Důležité je umístění a natočení repro, ve smyslu vzdálenosti od zadních a bočních zdí. Také umístění poslechového místa, nedoporučuje se mít ho napařené až na protější stěně. Základ je mít zabydlenou místnost, skříňky, knihovny, těžší závěsy, chlupatý koberec, co se týče panelů, basových pastí a dalších vylepšení, to ať radí spíš někdo, kdo už to má za sebou, já s tím zkušenosti nemám.
Plachta píše: 8) Existuje případně nějaký hodně levný CD přehrávač, který má aspoň dostatečnou kvalitu zvuku? Využil bych ho jen svátečně, takže bych za něj chtěl případně dát opravdu málo peněz.
K tomu nemám co bych dodal, CD přehrávač jsem na muziku používal naposledy v 90. letech na aparatuře od Technicsu.
Plachta píše: 9) Je nějaký zásadní rozdíl mezi přehrávači hudby v PC (VLC, BSplayer, Winamp,...)? Jaký je podle Vás nejlepší například pro FLAC soubory?
10) Je potřeba nějaké dolazování nastavení ve Windows případně v ovladačích zvukové karty? Případne v přehrávači hudby? Je zde potřeba si na něco dát pozor aby byla kvalita taková jaká má být?
Všichni ujíždí na foobaru, podle mýho úplně zbytečně. Pro mě je nejlepší player AIMP, a to už od verze 2, nyní je ke stažení čtyřka. Hlavně používat WASAPI Exclusive Event, hlasitost mít na 100%, nepoužívat ekvalizér, protože se jedná o další zpracování zvuku a degradace při zapnutí je opravdu okamžitě slyšitelná. A hlavně mít komp, který stíhá dodávat data, mám starší notebook, který není např. schopen při přehrávání FLAC 24bit 192kHz dodávat data a má výpadky. To je zásadní.

Lemon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lemon »

Z těch regálovek bych taky doporučil Bonbonus nebo Q Acoustics 3020.Mám je a dokáží zahrát opravdu detailně a přitom jim nechybí dynamické podání.Za tu cenu asi nic lepšího nekoupíš.Vyrovnají se i mnohem dražším regálům.V jednom testu jsou i před Dali zensor3 .Ideálně pokud možno nejlépe před koupí poslechnout.

Odar

Příspěvek od Odar »

Ja by som za tie prachy zobral nieco na styl Adam A3X / Adam F7. K nim zvukovka. Trochu to doladit vzhladom na priestor ekvalizerom a pohoda.

Plachta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plachta »

Moc děkuji za rady a spoustu věcí o kterých jsem předtím ani nevěděl. Opravdu je to pro mě velmi přínosné :-)

Ještě jsem asi mohl zmínit, že poslouchám nejčastěji moderní hudbu (pop, electro, trance). Občas i rock a jednou za čas si rád poslechnu i vážnou hudbu (orchestr). Co se týče basů, tak mám radši méně basů.

Měl bych ještě pár doplňujících dotazů. Když bych měl na základní desce zvukovou kartu a na ní optic digital out a optickým kabelem propojil do Onkyo A-9010 chápu to dobře že by (FLAC) nuly a jedničky bez jakýchkoliv zásahů do kvality doputoval až do zesilovače a tam se zpracovával? Hlavně bych se chtěl vyvarovat tomu abch někde hned na začátku degradoval kvalitu. Pokud by to takhle jednoduché nebylo, myslíte, že zmíněná zvuková karta Behringer UCA222 nebude brzdit kvalitní bedny a zesilovač a bude pro ně dostačující? Případně platí že je v drtivé většíně lepší externí zvuková karta kvůli ručení ostatních komponent? A jaký/é Asus Xonary byste doporučil? Je jich poměrně hodně typů.

Ještě k těm Adam A3X / Adam F7. Mohl bych někoho poprosit o porovnání například s Xavian Bonbonus? Jakou případně zvukovku k nim? Tato varianta se mi zatím tolik nezamlouvá ale doteď jsem vůbec nevěděl že i aktivní repro mohou dosahovat perfektní kvality zvuku :-)

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Já to na chalupě mám přesně jak říkáš, UCA222 optikou do Onkya, ale obávám se, že Bonbonusy jsou v téhle kombinaci basovější a mají málo výšek na tvou muziku. Zkus si jít něco poslechnout, já jsem ve studiu (Melodie ČB) neměl žádný problém strávit tři a půl hodiny ve společnosti svého notebooku, zesilovače a zvukovky s rozličnými bednami, které mi majitel pan Pokorný přepojil dle libosti a bonbonusy z toho vyšly nejlíp.

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jkb4 »

4 Plachta

Na čem posloucháš ty flacy teď? Aktivní tepro bývají k pc lepší řešení. Mrkni na pestrou plejádu studiových monitorů: http://www.audiotek.cz/zvuk-recording/s ... -monitory/

Plachta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plachta »

Teď poslouchám pouze na integrované zvukové kartě Realtek HD audio ALC 892 a přes klasický audio kabel jack cinch (trošku lepší než základ) propojeno do Hi-Fi věže JVC MX-J850R (pořizovací cena cca 15 000Kč) která má v mém zapojení 2 čtyřpásmové bedny.

Dřív jsem měl cca za 2 000Kč M-Audio zvukovou kartu interní (jinak vše stejné) a byl to zvuk o hodně lepší. Hi-Fi je už přece jen cca 7-8 let stará a chtěl bych se posunout o kus dál než jsem byl cca před 2-3 roky :-)

U těch aktivních jsem se trošku obával aby tam byl ten posun v klavitě dostatečně velký aby to stálo za přechod z toho co mám a co taky hrazje hezky když bych třeba koupil zvukovku Behringer UCA222 za 1 000Kč. Jaké aktuvní repro by například dosahovalo kvalit Xavian Bonbonusů nebo Pioneer S-CN301-LR například se zmíněným Onkyo A-9010? Je jasný že takhle jsem hned na 16 000 Kč což je na můj rozpočet hodně a uvítal bych i trošku míň. Ale na druhou stranu nechci moc šetčit protože předpokládám že je to investice, která mi bude dělat radost třeba 10 - 15 let (alespoň repro by mohlo, zesilovač nevim co můýe vydržet).

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jkb4 »

Nevím, je spoustu možností. Obecně sis vybral malinké bedny, Ty Pioneery nebo Xaviany mají 12cm basáčky, to je sranda, i když jsem přesvědčen, že Bombonusy budou z těch dvou lepší, pořád to bude ze 3 metrů hrát jen malý zvuk. Vyber větší aktivní monitory, aspoň z 8" basákem. Když bych měl střelit z mně známých a beru v potaz, že máš dobrou zkušenost s M-Audio zvukovkou, tak poslechni si třeba M-Audio BX8 D2.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

jkb4 píše:Vyber větší aktivní monitory, aspoň z 8" basákem.
ja bych to neprehanel, pak to zase bude na ukor kvality stredu a svazani stredobasu s vyskacem ... to uz je pak lepsi pridat sub

Plachta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plachta »

Moc děkuji za další rady a tipy :-)

Ta velikost průměru basáku u mě asi nebude potřeba tolik, protože většinou basy spíš nechávám na 0 (nebo jenom o malilinko víc - teď myslím na HI-Fi). Částečně i s ohledem k sousedům aby jim to moc nedunelo. A hlasitost většinou taky používám spíš nižsí než vyšší. Třeba Hi-Fi co jsem zmiňoval většinou poslouchám na 20-35% jejího potenciálního výkonu (asi 2x120W) a průměr basáků má cca 11-12 cm. Možná bych uvítal víc středů než basů jak píše bh69.

Každopádně díky moc. Je fajn si v tom dělat trošku přehled a jasno než si půjdu sednout na poslech.

jkb4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jkb4 »

OK. Můžeš tedy vyzkoušet Focal Alpha 50.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Moje zkušenost je taková, že Bonbonusy u běžného integráče do 70W potřebují přidat trochu šťávy aby zvuk "rozkvetl", ale které repro jsou v tomhle lepší, to věru nevím.

Plachta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plachta »

Teď jsem se hodně zaměřil na aktivní repro Adam A3X a zatím z teoretického hlediska se mi líbí asi nejvíc.

Ještě bych se chtěl zeptat zda je k těmto dvoum aktivním repro vhodná (dostačující/odpovídající) zvuková karta Behringer UCA 222 U-CONTROL (cca 900 Kč). Jde mi hlavně o to aby, když si už koupím repro za cca 12 500 Kč abych je nekrmil zvukem ze zvukové karty, který pro ně nebude na stejně dobré úrovni. Případně pokud bych si měl připlatit, co byste doporučili za zvukové karty k těmto aktivním repro? Děkuji.

Odar

Příspěvek od Odar »

Nie som si na 100 % isty, ale Behringer UCA 222 U-CONTROL je podla toho, co citam v manuali iba interface. Sam o sebe nie je ako zvukova karta. Do vstupu potrebujes cosi pripojit, v nom sa to "premrvi" a ide na vystup.

Odpovědět