Koupě staršího gramofonu

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Koupě staršího gramofonu

Příspěvek od Renown »

to darken76 - především u gramofonů není a nikdy nebylo přesně sjednoceno jak se co měří, proto lze najít Project s odstupem 36dB a Sony s 75dB. To by byl propastný rozdíl. Ve skutečnosti je to dáno metodikou měření.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

darken: Na část odpověděl za mne Renown.
Dále - máme několik koncepcí gramofonů - u těžkého neodpruženého je hmotnost rozhodující. U odpruženého to může být úplně jinak, protože vyšší hmotnost může posunout rezonanci systému do méně vhodného místa. Já mám třeba zkušenost, že u mého TD 126 můžu praštit deklem v průběhu reprodukce a to i s rozmachem a do reprodukce se nic nepřenese, zatímco u mnohem těžšího Masselaufwerku to nejde.

darken76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darken76 »

Renown: Dá se to aplikovat obecně,že metodika měření různých výrobců,byla rozdílná vždy,nebo se dá říct,že je rozdíl mezi dnešní metodikou měření a tou používanou v 70-tých letech,zatím co u gramofonů ze stejného období je metodika podobná či stejná?

S 449 : Promiň,ale to co popisuješ,není o hmotnosti,ale o umístění odpružení.U tvého TD 126,je ta hmotnější část gramofonu zavěšena na odpružení v podstatně lehčím rámu,takže když práskeš deklem a náraz jde do rámu,tak se síla nárazu utlumí v pružném zavěšení ,mezi rámem a šasí.U gramofonu jako je KD3070,Masselaufwerk,nebo můj SR-525 kde je odpružení v nožkách,Jde náraz přímo do šasí a nemá se kde utlumit.Srovnávat to tímto způsobem nejde.Protože primárním cílem odpružení gramofonu,je co nejlépe ho izolovat od podložky,ne od deklu,musel bys postavit oba gramofony na stejnou podložku,tu rozvibrovat a pak porovnat výsledky.Řešení TD 126,může ve výsledku znamenat úsporu hmotnosti,ale to přece neznamená,že hmotnost nemá s odolností gramofonu,proti vibracím žádnou souvislost.S tím prostě nemůžu souhlasit,nemusí být tím hlavním ukazatelem,ale souvislost určitě má.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Tak Yamaha gramec futuristického space designu model PF800 jenomže, kde sehnat ?
https://www.google.cz/search?q=yamaha+p ... CXsQsAQIGg

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

darken: Jenže stejně tak dobře můžu praštit do stolu vedle gramofonu a ta odolnost je lepší, než třeba u Transrotoru Conoisseur - novější modely od nich neznám. Mmch., odpružení nožkama já nepovažuji za odpružený gramofon, tento název přiznávám jen gramofonům se subchassis :D .

dub1973
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dub1973 »

Tak mám dojem,že to rozhodování bude větší oříšek než sem myslel.
:?:

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Škoda, že jsi z Otrokovic, jinak bych Ti nabídl ty Thorensy a Dualy k vyzkoušení.

darken76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darken76 »

S 449 :Ano,rána do stolu,touž je test.Ale je to o té hmotnosti,kdyby to subchssis,bylo z nějakého lehkého materiálu,tak to bude skákat,jak koza.Něco to vážit musí,jinak by poskočilo,spolu s rámem.Jinak si samozřejmě uznávej,co je ti libo,na to máš právo.Já jsem s (ne)odpružením svého gramofonu spokojený.Tuhle jsme po pár pivkách(ochutnávka domácího vzorku)nechali strhnout a pogovali po pokoji,jak lovci lebek kolem misionáře.Gramofon to ustál bez zaváhání,takže za mě *2thumbsup* .

dub1973
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dub1973 »

Škoda, do Prahy to mám bohužel hodně daleko. Kdybych tam měl cestu určitě se ozvu.
Dík za nabídku

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

S499_1023 píše:darken: Jenže stejně tak dobře můžu praštit do stolu vedle gramofonu a ta odolnost je lepší, než třeba u Transrotoru Conoisseur - novější modely od nich neznám. Mmch., odpružení nožkama já nepovažuji za odpružený gramofon, tento název přiznávám jen gramofonům se subchassis :D .
Tu ránu pěstí do stolu, teda spíš do police, bez problémů kompenzuje i můj Thorens a ten má jen odpružené nožky, do reprodukce se vůbec neprojeví.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

a čo zn.Tesla, nevoní ? takovej MC600Q jediný náš direct-drive nebo NC440 - plný "manuál"
NC450 to již zbabraný klon ale při tehdejší součástkové základně RVHP kleine wunder

TJK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od TJK »

Renown:
Já teda SL1210 mám. Tu vůli v ložiscích jsem po čase měl taky. Vyměnil jsem rameno (investice cca 1.500+práce) a bylo po problému. Kamarád má Esprita s Bronzkou a ta moje "kraksna" s archaickou DL103 ji strčí do kapsy. Cenově-bazarově zhruba stejné (s přihmouření očí). Ale já to porovnání pánských přirození obecně nemám rád. Jen za sebe tvrdím že svou SL1210mk2 s DL103 bych za esprita s Bronzkou neměnil. Omlouvám se za OT. Toho Kenwooda vůbec neznám. Podle fotek i paramentrů docela fajn kolotoč.

dub1973
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dub1973 »

Ne že by Tesla nevoněla , myslím že MC600q by spíš než já, ocenil nějaký sběratel.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

MC600Q sice není žádný zázrak, ale mám ho rád. Mám jeden ve stavu nového kusu a používám jej téměř denně.

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Pokud nebudeš mít dostupný starší stroj v zachovalém stavu od někoho, kdo se mu věnoval, tak bych pořídil raději nový za 10tKč (a bez starostí). Ale sám jsem si prošel starýma NC Teslama, takže jsme trochu poznal mouchy a nedostatky a to je někdy k nezaplacení...

Odpovědět