tomášHy
Kdo tu dobu zažil jako Hifista, tak ví a zná. I já jsem to zažíval a dodnes lituji to, že s nástupen DA, resp. CD počátkem 80. let, jsem právě tyto skvosty zahraniční provenience na LP rozprodal v domnění, že ta super digitální kvalita a nezničitelnost CD zůstane napořád. To jsem neodhadl.
Dnešní LP je hlavně výplod marketingu a keců kolem. Rozdělí to na 2 LP s kecy o širších drážkách, je to vesměs na 180g, dělá se z toho " barevná pouťovka " a pod., jen aby cena mohla letět nahoru. Některé už jsou zprzněné stejně jako současné CD. Nicméně LP s kvalitním zvukem se ještě dají některé vybrat, ale je to za horentní sumy a pro úzkou skupinu Hifistů. Tyto hrajou i dnes skvěle, ale 4 litry je docela raketa.
Nahrávky Jazzu ze šedesátých, tehdy plně vše analog a pečlivá výroba, hrajou skutečně famózně, stejně jako klasická hudba na LP z té doby. Tehdy se to vyrábělo pro úzkou skupinu Hifistů a Audiofilů, kteří požadovali kvalitu, ale dnes se to tlačí do širokého trhu, různých nosičů, různých cílových skupin a podle toho to taky vypadá. Dnes frčí kvantita. Bohužel.
Kvalita nahrávání hudby v 70. letech