Kvalita nahrávání hudby v 70. letech

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
ayman
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalita nahrávání hudby v 70. letech

Příspěvek od ayman »

Na jakým gramofonu posloucháš? Zatím jsi se zmínil jen o iPhonu..

ruinin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ruinin »

Už mi to došlo. Celou dobu mám na mysli ořezané frekvence… čím starší nahrávka tím víc tam chybí z frekvenčního spektra nástrojů. Na albech ze 70 let jsou frekvence ješte slyšitelně ořezané, v 90. už to moje ucho nepozná. IPhone neořezává slyšitelné frekvence, proto nahrávku na iPhonu vnímám jako “věrnou realitě.” Jenže chybějící frekvence na nahrávkách jsou hifistovi šumák. To chápu.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

To si vážně myslíš, že takovýmhle plácáním čím dál tím větších kravin a blbostí tady někoho oslníš? Nebo se nám tu chceš všem pomstít za to, že ti říkáme pravdu a jak se věci skutečně mají a ne to cos chtěl slyšet?

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

ruinin -> tuhle bitvu nevyhraješ.Sáhl si hifistům na jejich svatej grál, to se tady neodpouští.Ale to sis jistě všimnul sám :-)

Jinak, to co píšeš o kvalitě zvuku v nahrávkách ze 70tejch let, s tím naprosto souhlasím.Pro mě je to většinou neposlouchatelný, nebo neposlouchatelný dlouhodobě.Tzn. poslechnu si pár skladeb a pryč.Neposlouchatelný právě z technickýho hlediska kvality zvuku, jinak miluju skladby, nebo koncerty J.Joplin, Hendrixe, nebo Simona & Garfunkela.
Taky s tebou souhlasím s kvalitou nahrávky pořízenou zařízením Iphone.Je to věrnosti blíž, než to, co vyprodukovali věhlasný nahrávací studia.

A, že ten mizernej zvuk byl záměr ? (jak uvádí agresivní křikloun Liamee)
Jo, to je klidně možný, ale pro mě nepřijatelný.

Popravdě, řekl bych, že podstatný je to, co si o kvalitě nahrávky myslí Jack Johnson, kterýmu nedělá problém hudbu a videoklipy Iphonem natáčet...
kabelguru.cz

ruinin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ruinin »

šeďour, no konečně někdo, kdo mě zcela pochopil a ten liamee je asi hluchej, jen hluchej by neslyšel, že do 70 let včetně, tam chybí kus frekvenčního spektra

estetika věci je uplně jiná věc, má to svoje kouzlo, jako ano, ty alba ze sedmdesátek maj svoje kouzlo, ale šedesátky, jako Beatles, the Doors, to už je pro mě trošku utrpení poslouchat, co se týká zvuku...

celá věc je jako hádat se, jestli je lepší mercedes z roku 1925 nebo fabie z roku 2025 - každý soudný člověk uzná, že ta fabie je v mnoha ohledech lepší auto, ale liamee ti bude tvrdit, že fabie z roku 2025 je šrot, který nelze s mercedesem z roku 1925 srovnávat

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Liamee určitě není hluchej.On je jenom zlej a potřebuje bejt za každou cenu v opozici.
kabelguru.cz

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Jo jo, šeďour sem vpadne a hned Liameeho napadá a uráží, ale Liamee je zlej agresivní křikloun, protože se od zařátku snažil tazateli vysvětlit na co se ptal. Jak chlapci můžete vidět nebyl jsem to Já kdo začal s těma blbejma kecema na ostatní, ale u mě je to "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá," je mi líto.
Ale tohle je taková klasika dnešní doby, ten kdo řekne pravdu a jak se věci mají atd. je ten zlej, protože to lidi slyšet nejchtějí, to naopak ten kdo plácá klidně sebevětší kraviny je ten hodnej, on to všechno ví "správně," protože lidem říká, co chtějí slyšet, Že je to úplně mimo realitu je vedlejší. Jak říkám, klasika dnešní doby.
ruinin píše:
28 pro 2025 10:14
šeďour, no konečně někdo, kdo mě zcela pochopil
Ne, konečně někdo kdo ti řekl to cos zjevně chtěl slyšet. Ono je to těžký, když se jdeš na něco zeptat a pravdivou odpověď za žádnou cenu nechceš slyšet a přijmout.
ruinin píše:
estetika věci je uplně jiná věc, má to svoje kouzlo, jako ano, ty alba ze sedmdesátek maj svoje kouzlo, ale šedesátky, jako Beatles, the Doors, to už je pro mě trošku utrpení poslouchat, co se týká zvuku...
Je zjevný že to nejsem já ale ty kdo je tu hluchej jak poleno. Utrpení je poslouchat dnešní moderní zprasený nahrávky po roce 1995 a lá Loudness Warová koule hluku.
ruinin píše:
a ten liamee je asi hluchej, jen hluchej by neslyšel, že do 70 let včetně, tam chybí kus frekvenčního spektra
Klidni hormon chlapče, že jsem ti neřekl to cos chtěl slyšet neznamená, že jsem hluchej. V nahrávkách ze 70. letech nechybí nic důležitýho co by jakkoli ty nahrávky sráželo pod ty dnešní. Že jsi nepochopil, a nechceš pochopit, o čem celá tahle problematika ve skutečnosti je je jen tvůj problém, to se mnou ani s tím jaký jsou nebo nejsou starý a nový nahrávky nijak nesouvisí.
ruinin píše:
celá věc je jako hádat se, jestli je lepší mercedes z roku 1925 nebo fabie z roku 2025 - každý soudný člověk uzná, že ta fabie je v mnoha ohledech lepší auto, ale liamee ti bude tvrdit, že fabie z roku 2025 je šrot, který nelze s mercedesem z roku 1925 srovnávat
Uklidni se a neurážej jen proto, že ti lidi neříkají co chceš slyšet. Kdákat tu něco o autech je úplně mimo mísu.

A mimochodem, při srovnání fabie z roku 2005 a Mercedesu z roku 1925 bych ti řekl, že obojí je šrot, jen každý jiným způsobem. V čem je zásadní rozdíl je to, že z toho starý Mercedesu si můžeš udělat výstavního veterána na kterýho bude radost pohledět, fabii z roku 2005 těžko bude někdo obdivovat stejně jako renovovanej Mercedes z roku 1925.

Howgh, domluvil jsem.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Liamee -> máš jenom blbej den, nebo seš takovej pořád ?

Nemusíš odpovídat, páč vím, že seš takovej pořád :-)

O tvojí hrozný povaze vypovídá třeba to, jak nejdřív napíšeš neurážej se, a pak hned kdákat tu něco....atd
O dalších urážkách ve tvejch příspěvkách ani nepíšu, bylo by to hrozně dlouhý.

Ale na rovinu, ten nejzlejší příspěvek od tebe, jsem nahlásil.

Fakt si myslíš, že mám potřebu někomu psát to, co chce slyšet.Proč, aby si mě oblíbil ?
Vždyť já ho vůbec neznám.
Prostě jen souhlasím s tím co píše o kvalitě zvuku.Mám podobnou zkušenost.To je celý.
kabelguru.cz

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

ruinin píše:
26 pro 2025 12:22
Jde tu o to, že čím hlouběji do historie zajdu, co se týká poslechu alb s rockovou nebo jazzovou hudbou, o to zkleslenější
(omlouvám se, pokud nepoužívám správný termín ) mi zvuk připadá. Jsem si jist, že jde o objektivní věc, a ne pouze o můj subjektivní dojem. Když tedy například zabloudím do 70. let a poslouchám Dark Side of the Moon, zaměříme se na zvuk bicí soupravy - a teď nevím, do jaké míry je to objektivní, ale ten zvuk bicích mi připadá znatelně zkreslený. Co jsem vygoogloval, tak to není nekvalitními mikrofony, např ve srovnání s mikrofony, které jsou ve studiích dnes, ale nějakým omezením v lisování vinylu či co... nevím přesně, kde dojde ke zkreslení, ale výsledek je lidově řečeno tristní. Můj dojem je, že v osmdesátých letech došlo k značnému zlepšení ve věrnosti zachycení hudebních nástrojů a v devadesátých letech už osobně neslyším žádné zkreslení.
přesně o tom píšu v jiném vlákně, prostě ty nahrávky se sekaly tak že to na tehdejší HIFI v 70-80 stačilo, nikdo neměl tak kvalitní soustavy jako je běžné dnes.
scr.jpg

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

ruinin asi si lehce vyzkoušíš, že děsně záleží na stylu nahrávání. Když ve studiu namixuješ nástroje snímané zblízka, tak to bude jiný zvuk, než orchestr nahrávaný z deseti-dvaceti metrů.

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

V tomhle byl mistr Rudy van Gelder👏

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

mcm napísal:
"Je to jako s filmem — dnes taky nikdo nepůjde do kina na rozklepaný a neostrý obraz filmu z roku 1955 „Cesta do pravěku“, který je kvalitou poplatný tehdy dostupným technologiím. Místo toho se raději podívá na digitálně restaurovanou verzi, která se vrátila do kin v dubnu 2019 a nabídla výrazně lepší obraz, barvy i zvuk pro nové generace, aniž by ztratila kouzlo původního díla."

Napríklad ja a myslím že mnohí iní majú opačný názor. S radosťou by som išiel na "Cesta do praveku" s pôvodným neostrým rozklepaným obrazom... Ak by som chcel krajšie, dokonalejšie príšerky a obraz môžem ísť na nejaký Avatar.
Ten film je svedectvo doby so všetkým čo k tomu patrí, rovnako aj hudba, a niekedy tie nedokonalosti umocňujú zážitok z umeleckého diela. Ak teda nie si len konzument a merač.

ruinin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ruinin »

No suma sumárum, o čem se tu bavíme , je určitě objektivně měřitelný - ta estetická stránka věci ne samozřejmě, ale jestli je někde něco ořezanýho, to se asi změřit dá.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

A proto ti fajnšmekři sháněj ten samej titul (svý oblíbený kapely) v jinech vydáních, různý ty první presy, japonský vydání, apod. právě proto, že klasický vydání (běžně dostupnejch vydavatelství) vlastně nemaj tak dobrej zvuk.

Myslím, že tohle se stalo spoustě z nás,
Nejdřív jsem poslouchal hudbu jako takovou.Z rádia, z kazet (druhá, třetí kopie), na desce (bůhví kolikrát hraný), atd.
Pak přišly CDčka.
Z počátku se kvalita zvuku zdála až neuvěřitelná.Ale jak postupně rostla i kvalita HiFi aparátu, tak začaly přicházet i určitý pochybnosti o kvalitě nahrávek.

Přišla nemoc, mezi hifisty známá jako Aidophilia Nervosa.

Proto už jsem nebyl některý věci ochotnej poslouchat, protože zvuk nahrávky mi začal vadit.

Takhle se to táhlo celý léta, spokojenost/nespokojenost, touha poslechu mejch oblíbenejch titulů, zároveň potřeba lepšího zvuku.
Časem se to tak nějak ustálilo.

To co nemá mnou požadovanou kvalitu zvuku (na soustředěnej poslech), poslechnu si alespoň jako kulisu při práci.A i tak si to užiju.
kabelguru.cz

Icepoint
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Icepoint »

To mcm : minimalne ten druhy odstavec je blabol par excellence. Az na vyjimky, ktere napocitam na prstech jedne ruky je kazde, slovy kazde remasterovane vydani zmrseno limitaci/loudness war/ orizlymi frekv.spickami muzes to nazvat jak chces. To, ze nahravku upravim, odstranim sum. muzu eliminovat i zkresleni, zmenim pomery hlasitosti je fajn, ale jakmile do toho zaprasim limiter, at to jakoze hraje a duni nahlas, je to sracka, na slusnem aparatu a pri normální hlasitosti neposlouchatelna. Zjisti to i ten nejvetsi nymand cca za 2s otevrenim napr. v jakemkoli wave form editoru. To, ze to ma vysoka cislicka hi -res na Qobuzu na tom nic nezmeni. Sracka zustane srackou, neni to vic pruhu vic addidas.

Odpovědět