Kvalita nahrávání hudby v 70. letech

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
mumu
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalita nahrávání hudby v 70. letech

Příspěvek od mumu »

šeďour píše:
29 pro 2025 12:27
A proto ti fajnšmekři sháněj ten samej titul (svý oblíbený kapely) v jinech vydáních, různý ty první presy, japonský vydání, apod. právě proto, že klasický vydání (běžně dostupnejch vydavatelství) vlastně nemaj tak dobrej zvuk.

Myslím, že tohle se stalo spoustě z nás,
Nejdřív jsem poslouchal hudbu jako takovou.Z rádia, z kazet (druhá, třetí kopie), na desce (bůhví kolikrát hraný), atd.
Pak přišly CDčka.
Z počátku se kvalita zvuku zdála až neuvěřitelná.Ale jak postupně rostla i kvalita HiFi aparátu, tak začaly přicházet i určitý pochybnosti o kvalitě nahrávek.

Přišla nemoc, mezi hifisty známá jako Aidophilia Nervosa.

Proto už jsem nebyl některý věci ochotnej poslouchat, protože zvuk nahrávky mi začal vadit.

Takhle se to táhlo celý léta, spokojenost/nespokojenost, touha poslechu mejch oblíbenejch titulů, zároveň potřeba lepšího zvuku.
Časem se to tak nějak ustálilo.

To co nemá mnou požadovanou kvalitu zvuku (na soustředěnej poslech), poslechnu si alespoň jako kulisu při práci.A i tak si to užiju.
Dobre napísané... *thumbs up*

ayman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ayman »

Remaster má opodstatnění u třeba opravdu starých nebo nezvládnutých nahrávek už od začátku, jinak se remasterům a různým Deluxe edicím vyhýbám jak čert kříži. Z drtivé většiny znějí na aspoň trochu lepší aparatuře hůř než původní vydání, hlavně ztráta dynamiky. Jestli se to někomu líbí, dnes se tomu říká moderní zvuk, je jeho věc, mě tedy ne.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Icepiont, ayman
*thumbs up* *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*

Jinak zajímavé. Nadpis vlákna je jasný a tedy i téma, ale proč se do toho tahaj iPhony a kapesní nahrávátka na mluvené slovo. Asi je to vedlejší. Toto fórum bylo delší dobu tzv. "mrtvé" a potřebovalo trochu roztočit a možná i za odměnu.

BTW: Fábka není špatné auto, jak tvrdí někteří Čecháčkové, zahraniční recenzenti diplomaticky konstatují, že je to jen auto k dopravě z bodu A do bodu B, ale má špičkovou vychytávku: paraple ve dveřích! No, kdo to má?

Doporučuji všem kritikům k poslechu Box Set Deutsche Grammophon se světovou klasickou hudbou ( "největší pecky" ), nahrávanou právě v 70. letech. To dokáže přesvědčit.

Juri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juri »

Oldear
Ad "Doporučuji všem kritikům k poslechu Box Set Deutsche Grammophon se světovou klasickou hudbou ( "největší pecky" ), nahrávanou právě v 70. letech. To dokáže přesvědčit."

Prosím, mohl bys upřesnit konkrétní vydání či dát odkaz např. Discogs? Díky

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

tak jen pro představu na čem se dělalo - MASTERING EQUIPMENT - jasně příznivci "analogového" zvuku jásají se SNR 58dB ale dnes už je technika jinde
cd.jpg
.
.
pokud se honíte za co největším DR tak zkuste Atmos na Tidalu:
.
.

tidal.jpg
https://magicvinyldigital.net/2023/10/2 ... lby-atmos/

.
:

jinak pokud chcete opravdu kvalitní nahrávky a tak doporučuju třeba:

https://www.theabsolutesound.com/articl ... ten-lists/

https://www.discogs.com/master/2860804- ... Sound-2014

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Na Discogs jsem nikdy nic takového nehledal a ten Box Set já nevlastním. Vlastní jej mů Hifi kamarád z Plzně a zakoupil jej někdy před cca 8 roky v tamní prodejně Musicrecords. Dokonce i mně to tenkrát Honza Šibra nabízel i se slevou, když jsem vyzvedával objednávku s mnoha LP. Já jsem to nekoupil, protože klasikou se zabývám a soustu CD z toho už mám nakoupeno jednotlivě. Zkus se poptat případně tam, ale na stránkách Deutsche Grammophon bys to měl také najít. Jednalo se tuším o 101 CD v papírových obalech.

Juri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juri »

Díky za upřesnění, vypadá to na tento box z 2015 111 Years Of Deutsche Grammophon https://www.discogs.com/release/8262235 ... s-Editions

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

No vypadá to, že ano. Ono toho vyšlo v tomto stylu více v různých edicích, většinou po 55 CD. Ke 111 výročí Deutsche Grammophon vydali zřejmě těch 111. Pokud se o klasiku zajímáš, tak si to jistě najdeš. Něco je např. tady ( hodil jsem si to do překladače ): https://musicbrainz-org.translate.goog/ ... _tr_pto=sc

Máš to tam komplet, interprety, místo a čas nahrání a pod.

Ať Ti to hraje a hodně zdraví a skvělé hudby.

V čase těchto svátku jedu klasicky CD "Rybovku", SACD Bach - Vánoční oratorium a varhany SACD Pachelbela - box s tématikou těchno svátků. Je to skvělý relax. Doporučuji všem.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Tazatel nemusí chodit daleko. Stačí si pustit CD Divné století. Tam je hezké ticho mezi notama.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Divné století je ze 70tejch let ?
kabelguru.cz

weiron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od weiron »

R-1358291-1324997303.jpg
https://www.discogs.com/release/1358291 ... -Knock-Out
Tak třeba toto je nahrávka bicí z roku 1979. Technologií direct to disc, a díky tomu je to bez dalšího zásahu. V mojí sbírce to jsou rozhodně nejlépe nahrané bicí co mám. I proti všem moderním věcem. To jen pro představu, jak vlastně (ne)kvalitní měli v té době techniku. *sunglases*

pepazdepa3
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pepazdepa3 »

Oldear: Jan Šibra z Musicrecords údajně zemřel před lety na covid. Ptát se na to do obchodu nepůjdu.
Honza začínal s kolegou doslova od píky - v roce 1990 měli v zastřešeném prostoru před pokladnou kina Hvězda v Plzni
(kde jsem tehdy promítal) stolek s LP a CD na prodej. Půjčoval jsem jim kabel a rozdvojku.😊

Přeji všem tady na fóru to nejlepší v novém roce a kéž by nám vydržely jen tyto pro život "závažné" starosti ohledně kvality nahrávek a reprodukovaného zvuku.

Juri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juri »

Oldear
ad Box Deutsche Grammophon
Díky - již jsem se zorientoval a vše prohlédl, také jsem rád za uvedené tipy s vánoční tématikou.
Přeji jen ty nejlepší hudební zážitky a hodně zdraví!

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

pepazdepa3

Proč na to vůbec reaguješ, to byla moje komunikace s Juri a Tebe do obchodu Musicrecords nikdo neposílal - polepši se. Jinak máš pravdu, že Honza bohužel zemřel v době covidových časů, ale tu diagnózu nemůžu potvrdit. Pravda je i to, že nejdříve postával se dvěma stolky u vchodu do kina Hvězda. Po té měl pronajaty 2 obchody v sousedství Hvězdy, následně v Dominikánské a později v Kolárovce, kde obchod jeho kolega a manželka provozují dodnes.

Ještě nějaký dotaz? Piš prosím k diskutované věci.

Juri
Díky za přání. Jurimu i všem ostatním hodně zdraví a pohodový poslech kvalitních nahrávek v roce 2026.

Diplomatico
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Diplomatico »

Zdravím pánové,

z této diskuse mám jeden praktický postřeh. Ortodoxní fajnšmekři, aby dosáhli zvukové nirvány, můžou si vzít svůj iPhone, nebo diktafon, na koncertě si pořídit pirátskou nahrávku a pak se doma dojímat nad perfektním zvukem bicích. Já ve své hluboké nevědomosti a hluchotě dám přednost LP i ze zde zatracovaných 70. let. Budeme pak spokojeni všichni.

Hezký rok 2026 všem

Odpovědět