Kvalita nahrávání hudby v 70. letech
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Kvalita nahrávání hudby v 70. letech
Jinak tu jinými slovy pouze opakuješ to, co už výše napsali jiní.
Měl jsem teď práci takže trochu nestíhám, možná že to dál zazní ................. ano, je to pravda. Na konci 70. let už byly analogové záznamy na solidně nízké úrovni zkreslení, takže byly pokud jde o věrnost zvuku dostatečné. Taky je pravda, že CD rozlišení 16bit/44.1kHz je dostatečné. A velmi záleží na kvalitě ve studiích atd.Liamee píše: ↑27 pro 2025 14:28Tak tedy holt ještě jednou: Nezáleží na tom jestli se záznam udělá pomocí "digitálních strojků" nebo na "magnetický pásek" ani jestli se udělá DDD a v Hi-Res, to nemá s charakterem zvuku nástrojů pramálo společnýho, nejde o to jakým způsobem ale o to jak kvalitně a ajak pečlivě a s ajkým záměrem a s jakým požadavkem na výsledek se to udělá, ne jakým způsobem, analogově, digitálně to je fuk, oběma způsoby lze udělat stejně špičkový nahrávky. A i technicky, pokud jde o odstupy signálu od šumu, zkreslení apod. nejde o žádný jiný ligy než před 50. lety, už tehdy bylo tohle všechno na dostatečnej výši a navíc opět, tohle charakter zvuku nástrojů ovlivňuje jen pramálo, vliv těchhle věcí se ani zdaleka neblíží tomu o co v tejhle diskusi jde.
Nicméně digitální hi-res prostě ještě snížil zkreslení o řád, takže při dobré práci by měl dávat z logiky věci ještě lepší nahrávky než ty z konce 70. let. A v mnoha případech i dává, třeba hi-res klasická hudba a labely jako Chandos, BIS, Naxos a další, to je paráda.
Nebo současné živé nahrávky jazzu, mňam.
Podle mě je to podobné jako v obrazu, filmy natočené na analogové kamery mají parádní obraz, jednoznačně, ale současný digitál už je úplně jinde, nejen že má špičkový obraz, ale už si s ním můžeš dělat co chceš, drak ve filmové pohádce vypadá naprosto reálně.........
Jenže digitál má i odvrácenou tvář. Říká se jí loudness war a týká se hlavně komerčních "rádiových" žánrů. A třeba u metalu k tomu navíc přispívá, že většinové posluchačstvo metalu ho neposlouchá na hi-fi soustavě, ale v autě nebo z minivěže na polici ........ a tam komprese pomůže. A protože náš zákazník, náš pán, je většina metalu prostě dobrá do auta, ne na hi-fi, přestože spousta hifistů poslouchá metal a ne klasiku...
Dokonce už je, jak to tak bývá, poměrně silné low-fi hnutí, kde se zvuk nízké kvality velebí a vyžaduje.
Ale za mě hi-res je super a se spoustou současných nahrávek jsem nadmíru spokojený.
Je to trochu mimo,ale Dadafte pozor na to digitální hi-res,například anglický režisér Christopher Nolan (např.Oppenheimer 2023) v současné době natáčí velkofilm Odyssea (hlavní postava Odysseus- Matt Damon) na širokoúhlý analogový formár Imax,což je natáčení na film o šířce 70 mmPodle mě je to podobné jako v obrazu, filmy natočené na analogové kamery mají parádní obraz, jednoznačně, ale současný digitál už je úplně jinde, nejen že má špičkový obraz, ale už si s ním můžeš dělat co chceš, drak ve filmové pohádce vypadá naprosto reálně.........
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ano, to je sice pravda, problém ale je, že v audiu podobně kvalitní analogové zařízení (myšleno Imax vs. standardní analogový filmový formát) neexistuje. Ne že by ty původní a dodnes existující profesionální strojky nebyly kvalitní, to určitě jsou, ale parametrově se digitálním Hi-Res formátům a zařízením prostě nevyrovnají.
S tim hi-res bych byl opatrny. Velka vetsina projektu se zpracovava a stale je to takovy studiovy standard bud v 44.1/24 - coz je v podstate CD kvalita, nebo 48/24 - coz zadnej extra hi-res taky neni.
- pepazdepa3
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tomáš: (omluva předem pro Oldeara za další příspěvek "mimo mísu") filmy pro IMAX se sice točí na klasický filmový materiál,
ale analogový zvuk tam není ani omylem. Magnetické zvukové stopy na filmovém materiálu se dávno nepoužívají.
Ano, původní zvukový systém IMAX byl analogový, ale uložený na samostatném filmovém pásu 35 mm.
Současný zvukový systém IMAX je digitální (jak jinak, proboha!), dodávaný do kina na samostatném CD nebo DVD
a jeho synchronizaci s obrazem na plátně řídí PC (jak jinak, že?).
Pro přátele "starých pořádků" (v tomto případě klasické 70 mm filmové kopie) viz odkaz níže.
Jako bývalý promítač z povolání považuji v dnešní době promítání klasického filmu za zastaralé. Budoucnost je v LED kinech - obří plocha, žádná projekce přes hlavy diváků, prostě takový obří displej, který si ale pro své domácí kino jen tak nepořídíte!
https://www.in70mm.com/
http://fyzika.jreichl.com/main.article/ ... logie-imax
ale analogový zvuk tam není ani omylem. Magnetické zvukové stopy na filmovém materiálu se dávno nepoužívají.
Ano, původní zvukový systém IMAX byl analogový, ale uložený na samostatném filmovém pásu 35 mm.
Současný zvukový systém IMAX je digitální (jak jinak, proboha!), dodávaný do kina na samostatném CD nebo DVD
a jeho synchronizaci s obrazem na plátně řídí PC (jak jinak, že?).
Pro přátele "starých pořádků" (v tomto případě klasické 70 mm filmové kopie) viz odkaz níže.
Jako bývalý promítač z povolání považuji v dnešní době promítání klasického filmu za zastaralé. Budoucnost je v LED kinech - obří plocha, žádná projekce přes hlavy diváků, prostě takový obří displej, který si ale pro své domácí kino jen tak nepořídíte!
https://www.in70mm.com/
http://fyzika.jreichl.com/main.article/ ... logie-imax
Dark side,pepazdepa3
Pánové,pletete jabka a hrušky,já reaguju na Dadafta ohledně obrazu,ne zvuku.
O zvuku Imax-cituji Wikipedii:
Šestikanálový zvukový záznam není zapsán na filmovém pásu – dříve se využívalo 35mm magnetického záznamového pásku, později byl zvuk v digitální formě uložen na několik samostatných CD. Dnes se používá systém DTAC, kdy je zvuk nahrán na pevný disk řídícího počítače ve formě 6.1kanálového bezkompresního záznamu, který používá vzorkování 96 kHz/24 bit.
Pánové,pletete jabka a hrušky,já reaguju na Dadafta ohledně obrazu,ne zvuku.
O zvuku Imax-cituji Wikipedii:
Šestikanálový zvukový záznam není zapsán na filmovém pásu – dříve se využívalo 35mm magnetického záznamového pásku, později byl zvuk v digitální formě uložen na několik samostatných CD. Dnes se používá systém DTAC, kdy je zvuk nahrán na pevný disk řídícího počítače ve formě 6.1kanálového bezkompresního záznamu, který používá vzorkování 96 kHz/24 bit.
- pepazdepa3
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Tomáš: však já jsem ale reagoval i na analogový obraz a můj názor na něj - viz polední odstaveček v mém elaborátu.
Systém IMAX je pro mě podivná (a technicky velice náročná) technologie - kombinace analogového obrazu a digitálního zvuku
s téměř čtvercovým formátem obrazu, u některého "podsystému" IMAX je poměr alespoň 1.1,75.
Analogová širokoúhlá projekce (systém cinemascope) byla 1:2,35, u 70 mm filmu 1:2.2.
Systém IMAX je pro mě podivná (a technicky velice náročná) technologie - kombinace analogového obrazu a digitálního zvuku
s téměř čtvercovým formátem obrazu, u některého "podsystému" IMAX je poměr alespoň 1.1,75.
Analogová širokoúhlá projekce (systém cinemascope) byla 1:2,35, u 70 mm filmu 1:2.2.
V analogu taky frčí vinyl. Spíš jen perlička.Tomáš píše: ↑včera, 14:44Je to trochu mimo,ale Dadafte pozor na to digitální hi-res,například anglický režisér Christopher Nolan (např.Oppenheimer 2023) v současné době natáčí velkofilm Odyssea (hlavní postava Odysseus- Matt Damon) na širokoúhlý analogový formár Imax,což je natáčení na film o šířce 70 mmPodle mě je to podobné jako v obrazu, filmy natočené na analogové kamery mají parádní obraz, jednoznačně, ale současný digitál už je úplně jinde, nejen že má špičkový obraz, ale už si s ním můžeš dělat co chceš, drak ve filmové pohádce vypadá naprosto reálně.........
imax.jpg
Navíc digitalizace je dnes na takové úrovni (třeba A/D/A v analogu už nepoznáš), tak bych řekl, že se film stejně bude digitalizovat a efekty (bez kterých už dnes nic nenatočíš) se udělají digitálně........ ale není to něco, o čem bych věděl víc