Kvalita nahrávání hudby v 70. letech

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
mcm
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalita nahrávání hudby v 70. letech

Příspěvek od mcm »

pepazdepa3 píše:
10 led 2026 13:27
Tomáš: však já jsem ale reagoval i na analogový obraz a můj názor na něj - viz polední odstaveček v mém elaborátu.

Systém IMAX je pro mě podivná (a technicky velice náročná) technologie - kombinace analogového obrazu a digitálního zvuku
s téměř čtvercovým formátem obrazu, u některého "podsystému" IMAX je poměr alespoň 1.1,75.
Analogová širokoúhlá projekce (systém cinemascope) byla 1:2,35, u 70 mm filmu 1:2.2.
jen přechodný stav, postupně IMAX taky přechází do digitálního obrazu https://www.digitalnikino.cz/novinky/20 ... kina-imax/

ruinin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ruinin »

No jsem rád, že pár lidí pochopilo, co jsem se snažil říct, hlavně Dark side of the moon. Vrátil jsem se sem po delší odmlce až dnes a je fajn, že se tu rozjela zajímavá debata.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

Liamee píše:
27 pro 2025 14:28
Tak tedy holt ještě jednou: Nezáleží na tom jestli se záznam udělá pomocí "digitálních strojků" nebo na "magnetický pásek" ani jestli se udělá DDD a v Hi-Res, to nemá s charakterem zvuku nástrojů pramálo společnýho, nejde o to jakým způsobem ale o to jak kvalitně a ajak pečlivě a s ajkým záměrem a s jakým požadavkem na výsledek se to udělá, ne jakým způsobem, analogově, digitálně to je fuk, oběma způsoby lze udělat stejně špičkový nahrávky. A i technicky, pokud jde o odstupy signálu od šumu, zkreslení apod. nejde o žádný jiný ligy než před 50. lety, už tehdy bylo tohle všechno na dostatečnej výši a navíc opět, tohle charakter zvuku nástrojů ovlivňuje jen pramálo, vliv těchhle věcí se ani zdaleka neblíží tomu o co v tejhle diskusi jde.
vůbec není pravda že je jedno jestli se záznam udělá pomocí "digitálních strojků" nebo na "magnetický pásek" -

na běžném analog-mastering-tape-decku té doby jako je třeba STUDER A80 je SNR 60–75 dB - to je z dnešního pohledu ukrotné šumítko.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

Liamee píše:
11 led 2026 18:47
Ano, když se digitální signál přebudí až k/nad hranici 0 dBFS, tak dochází k ořezu signálových špiček, neboli ke clipingu. K tomu ale nedochází při rekonstrukci signálu, ale už při tvrobě nahrávky. To je jako pro někoho novinka? Zajímavá informace? To není nic novýho pod sluncem, to je dávno známá věc, je to jev, kterej známe a víme o něm už víc jak tři desítky let, je to jeden z hlavních důsledků a neduhů Loudness War. A k tomu aby se tohle nedělo není potřeba zaznamenávat signál "na max -3dB," stačí aby úroveň signálu nedosáhla nuly, takže klidně stačí -0,1 dBfs.
zase jen plácáš - něco si o tom prosím tě přečti:
https://onlinemastering.org.uk/blog/why ... for-6dbfs/

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

mcm napsal
jen přechodný stav, postupně IMAX taky přechází do digitálního obrazu
ano,ale o tom jsem vůbec nepsal,to já vím,ale natáčí se pořád analogově na 70 mm film
IMAX_camera_1.jpg

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

mcm píše:
11 led 2026 21:17
Liamee píše:
27 pro 2025 14:28
Tak tedy holt ještě jednou: Nezáleží na tom jestli se záznam udělá pomocí "digitálních strojků" nebo na "magnetický pásek" ani jestli se udělá DDD a v Hi-Res, to nemá s charakterem zvuku nástrojů pramálo společnýho, nejde o to jakým způsobem ale o to jak kvalitně a ajak pečlivě a s ajkým záměrem a s jakým požadavkem na výsledek se to udělá, ne jakým způsobem, analogově, digitálně to je fuk, oběma způsoby lze udělat stejně špičkový nahrávky. A i technicky, pokud jde o odstupy signálu od šumu, zkreslení apod. nejde o žádný jiný ligy než před 50. lety, už tehdy bylo tohle všechno na dostatečnej výši a navíc opět, tohle charakter zvuku nástrojů ovlivňuje jen pramálo, vliv těchhle věcí se ani zdaleka neblíží tomu o co v tejhle diskusi jde.
vůbec není pravda že je jedno jestli se záznam udělá pomocí "digitálních strojků" nebo na "magnetický pásek" -

na běžném analog-mastering-tape-decku té doby jako je třeba STUDER A80 je SNR 60–75 dB - to je z dnešního pohledu ukrotné šumítko.
Hmm... A kolikpak taková MKIV s DOLBY SR a moderním páskem ?

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

mcm
Buď si nepoučitelný, nebo provokátér a mícháš jablka s hruškami.

""" tak určitě, že to jde lépe se vědělo už před 20 lety: https://www.supraphonline.cz/napoveda-hi-res.html "" , ale toto tady nikdo nerozporuje a je pravdou, že ty původní analogové nahrávky "nabrané" do 24/192 ( např. desky Olympic a další z konce 60. a 70. let ) hrajou super a můžem se těšit z kvality zvuku toho master tape ( s malinkou rezervou a já tyto kupuji všechny ), ale úplně jiný případ je tzv. Hi-Res nahrávky na stejných stránkách nové provenience a prodávané jako 24/48, které se vůbec nadají poslouchat. Brutální LW a ještě je podezřívám, že se jedná o upscale ze 16/44 a hlavně rychlý byznys se musí točit.

Dnes v tom tzv. " digitálně ", kromě klasické hudby, nemá nikdo žádnou jistotu, co vlastně poslouchá.

Odpovědět