Linux + ESI juli@

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
bookman
Kontaktovat uživatele:

Linux + ESI juli@

Příspěvek od bookman »

Ahoj,
chtel bych se zeptat, jestli tu nekdo posloucha hudbu z PC na Linuxu. Mam nainstalovano openSUSE a potreboval bych vedet jak a cim nejlepe nahradit foobar2k + ASIO na linuxu..jake je nejlepsi reseni? Vim, ze to neni zadny hi-fi, ale prosil bych o vynechani odpovedi typu: prez PC to nehraje, chci jen vedet jak dostat z linuxu co nejlepsi zvuk pro poslech.Jde mi jen o softwarowe nastanveni. Zvukovku mam ESI Juli@. Diky za odpovedi!

mimoklepes
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux + ESI juli@

Příspěvek od mimoklepes »

mam juliu v linuxe (ubuntu) a nic extra som nenastavoval (pouzivam digitalny vystup). defaultne nastavenie alsy a pulseaudio je OK, 44.1khz hra bit-perfect, takze nejake hratky ako s ASIO vo win nie su potrebne. takze akurat nastavit hlasitost na maximum a nepouzivat ekvalizer.
osobne neverim v pocutelnost rozdielu u nejakych specialnych prehravacov typu cPlay (pod win), takze prehravac vyberam podla privetivosti - u mna jednoznacne vyhrava Amarok.

bookman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bookman »

ja pouzivam normal analog vystup a kdyz sem si pustil win7 v defalutnim nsataveni a linux v defalutnim nastaveni, tak linux hral lepe(s vypnutym ASIO driverem ve win) ale pokud se ve win zapne ASIO prez foo2k tak me pripadne zvuk na win preci jen lepsi..proto bych se chtel zeptat jak je to mozne, jestli v linuxu je taky naky mixer-stejne jako ve windows, ktery je treba obejít, nebo co ALSA dela, nebo nedela se zvukem? Jak to myslite, ze 44.1 hraje bitperfect? mam vsechnu hudbu ve flac, ale mam tam i nahravky 48 96 a 192kHz a u ASIO driveru se prave Juli@ prepinala automaticky podle toho jaka byla nahrvka..nevite jak tohoto docilit i na SUSE ?

mimoklepes
Kontaktovat uživatele:

suse nepoznam, ale predpokladam, ze tiez bude standardne pouzivat kombinaciu alsa + pulseadio. pulseaudio je zvukovy server, ktory umoznuje softwarove mixovanie zvukov z roznych aplikacii, nastavovanie hlasitosti pre kazdu aplikaciu zvlast atd. alsa je zas nizsia vrstva, ktora pracuje s hardverom. problem s pulseaudio je ten, ze pri spusteni alokuje zvukovu kartu (cez alsu) s predvolenymi parametrami, ktore uz potom nemeni. standardne inicializuje zvukovku vo formate 44.1kHz / 16bit (je to konfigurovatelne, u mna v subore /etc/pulse/daemon.conf). takze ak potom prehravac posiela hudbu vo vyssom rozliseni, pulseaudio ju resampluje na 44.1/16 (konfigurovatelnym resamplerom, niektore su velmi kvalitne, ale aj narocne na vykon). pokial viem, pulseaudio stale nevie prepinat vystupny format za behu a vyvojari ani nic take neplanuju. kazdopadne s defaultnym nastavenim, pri maximalnej hlasitosti v mixeri a nepouzivani ziadneho ekvalizera by mal byt zvuk 44.1khz v poriadku, nicim nezmrseny

skus v terminali zadat
cat /proc/asound/Juli/pcm0p/sub0/hw_params
co by malo vypisat aktualne parametre, s ktorymi je dane zariadenie otvorene. zaujima ta rate a format. pravdepodobne aj pocas prehravania 192kbit materialu uvidis rate: 44100

riesenia pre prehravanie high-res su potom napriklad taketo:
1) nastavit pulseaudio na pouzivanie formatu napriklad 192kHz/24bit a nakonfigurovat nejaky kvalitny resampler. vsetko (aj 44.1/16, ale samozrejme okrem 192/24) sa bude pred posielanim do zvukovky softverovo resamplovat na dany format

2) nepouzivat (deaktivovat/odinstalovat) pulseaudio a nakonfigurovat prehravac, aby posielal vystup priamo na alsa zariadenie. takto by sa teoreticky mala zvukova karta vzdy nainicializovat na dany format. ak sa pc pouziva len na hudbu/filmy (do ktoreho sa nemusi napriklad miesat zvuk z flashovych web stranok atd), mohlo by to byt najlepsie riesenie

3) pri prehravani high-res formatov docasne deaktivovat pulseaudio a hudbu prehravat cez alsu. posluzi na to utilitka pasuspender

ale ja tu len tak placam, najvacsi zijuci expert na linuxove audio sa zda byt dustin na slovanete, s pripadnymi detailami urcite rad poradi ;-)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

mimoklepes píše:...osobne neverim v pocutelnost rozdielu u nejakych specialnych prehravacov typu cPlay (pod win), takze prehravac vyberam podla privetivosti - u mna jednoznacne vyhrava Amarok.
*taktone* Nevěřit neznamená mít pravdu - to by v Linuxu neexistovaly žebříčky typu 10 Best Linux Audio players nebo My quest for a Linux audio player - a ony existují.
A když se podívám na tvůj předcházející příspěvek,
pak děkuji bohu, že přehrávám jednoduše pod XP v cPlay a ne složitě pod Linuxem.

bookman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bookman »

Tak to je pekne vysvetleni, to sem potreboval vedet, diky. *palec* takze pulseaudio je vlastne presne to, co nechci - nechci zadny resamplovani a jakykoliv upravy zvuku. Jenze jestli sem to spravne pochopil z bodu 2, tak je pulse potreba pro ostatni zvuky, jako treba pro prehravani videi z internetu atd a to zase potrebuju, mam totiz v PC 2 zvukovky: jednu creative x-fi - tu chci pouzit na vsechny zvuky vcetne prehravani filmu a tu Juli pouze na prehravani hudby.. Nastavit to tak, aby ovladani hlasitosti atd u obou fungovalo tak, jak ma, se mi zda se podarilo, ted uz resim jen jak to posilat rovnou prez tu Julii a vyhnout se vsemu ostatnimu co nejak upravuje zvuk, takze i pulse audiu.. prikaz v terminalu bohuzel nefunguje a balik pasuspender sem nikde v repozitarich nenasel :( . Ale moc diky za odpoved *palec*.

mimoklepes
Kontaktovat uživatele:

Aleska píše:
mimoklepes píše:...osobne neverim v pocutelnost rozdielu u nejakych specialnych prehravacov typu cPlay (pod win), takze prehravac vyberam podla privetivosti - u mna jednoznacne vyhrava Amarok.
*taktone* Nevěřit neznamená mít pravdu - to by v Linuxu neexistovaly žebříčky typu 10 Best Linux Audio players nebo My quest for a Linux audio player - a ony existují.
Ano, oba tvoje linky sa zameriavaju presne na to co hovorim - uzivatelsku privetivost, pripadne formaty atd. Ziadny neriesi nejaku kvalitu prehravania. Ak z kazdeho vypadnu bit-perfect data, dalej to neriesim.

Tie problemy s high-res ma hnevali, ked som na ne narazil. Chcel som to nejak riesit, ale potom som usudil ze nemam absolutne ziadnu hudbu v HR (okrem par testovacich veci, ktore sa zas nedaju normalne pocuvat ;-)), tak som sa na to vykaslal.

Btw kto mate windows s kartou podporujucou vyssie samplovacie frekvencie, mozte prosim skusit, ako sa to sprava v pripade, ze: prehrava sa bezny format 44.1/16 a pocas toho sa (napriklad z ineho prehravaca) spusti nieco s vyssou prekvenciou? Ostane karta locknuta na 44.1 alebo sa pocas prehravania prehodi na vyssiu frekvenciu?

bookman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bookman »

tak sem hledal na slovanetu jak jsi poradil a je to tam vyborne vysvetleny ( Obsah fora/HTPC, media streaming/HTPC a Linux - 4. prispevek od dustina ) se vsim vsudy *thumbs up*

Odpovědět