MM přenoska

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
martin1945
Kontaktovat uživatele:

MM přenoska

Příspěvek od martin1945 »

Zdravím všechny příznivce.

Chtěl bych od Vás od profesionálů poradit ohledně přenosky a získat pár rad, jelikož jsem dostal od známého nový Pro-Ject Debut Carbon DC bez přenosky, ale boužel se v tom vůbec nevyznám, jenom pár základů. Gramofon jsem měl starý a nic jsem neřešil a teď budu a vlastně chci přejít na mnohem lepší a užít si poslech z kvalitnější hudby, ale boužel nevím kde začít.

Vybral jsem si mezi třemi typy : Ortofon OMB 5E , Ortofon OM10 a Ortofon 2M RED
Samozřejmě pro začátek nechci nic drahého, popřípadě bych po čase vyměnil až získám více zkušeností ohledně přenosek. Zatím uvažuji tak do 1 000Kč. Co se týče poslechu tak hlavně klasiku jako je Pink Floyd, Led Zeppelin, Oasis, Coldplay.... Spíše ten Rock, ale i Blues,Pop atd... Zajímá mě vlastně rozdíl mezi nimi a co byste mi doporučili.

Chtěl bych se zeptat hlavně na to jestli je možno gramofon připojit ( čistě teoreticky, jelikož mě to zajímá ) napr: na 2.1 bez předzesilovače, konkrétně tento typ gramofonu, jaké by to mělo následky a jestli je to vůbec možné ? Jestli jde gramofon napojit bez předzesilovače na zesilovač, i když nemá Phono vstup ?

Poslední věc mě zajímá co vlastně dělá Phono předzesilovač z hlediska změy signálu v obvodu a k čemu přímo slouží, jelikož vlastně nevím co bych si koupil, kdyby bylo třeba.

Budu rád za všechny rady co dostanu, jelikož jsem dalo by se říct nováček a ve spoustě věcech nemám jasno, takže každá malá rada do budoucna je veliký přínos.
Děkuji moc za rady :)

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: MM přenoska

Příspěvek od Jarda69 »

Bez předzesilovače to nemá moc cenu a přenoska za 1000.- ? Tam asi nebude moc veliký výběr těch kvalitních.
Info třeba zde http://www.belza.cz/audio/phono.htm

martin1945
Kontaktovat uživatele:

Skvělé, přesně toto mi stačilo, děkuji moc :)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Tvůj zesík (receiver) nemá phono vstup ? Korekční pre-amp bude potřebný, MM přenoska dává modulační napětí 1-2mV kdežto vstup CD, tuner, AUX...potřebuje aspoň 50-100 mV a navíc frekvenčně koriguje signál podle křivky RIAA, stavebnici koupíš u Flajzara za dvě stovky i s poštovným a ubastlíš si doma sám:
http://www.flajzar.cz/zesilovace/zesilo ... enosku.htm
přenoska Ortofon eliptická (5E) vystačí bohatě, drahé jsou kanón na zajíce a nevyužité.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Zase promluvil fachman. Bavoráky jsou zbytečné, každému musí stačit Logan.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

zdravím do Práglu, máš lepší návrh ? sem s ním profesore :lol:
bude aspoň sranda, jseš vtipnej jak Milouš na Červeném hrádku

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Lechosi, OM5E je zcela základní přenoska.
Debut Carbon může mít klidně i podstatně lepší přenosku. Klidně i MC.
A jistě to není zbytečné a ten rozdíl uslyšíš snadno.
Kdysi jsme dělali test se všemi přenoskami 2M. Od Red až po Black. A pokud si dobře pamatuji, dělali jsme to na NC-440. Rozdíl poznal každý.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

to ano, ale kolega tazatel je nejspíš začátečník proto OM B5E považuji na přijatelnou alternativu, pak může jít výše, pokud ho vinyl chytne, no zkrátka, kdyby všichni měli stejný názor tak není diskuze a hifi fóra, že jo

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

no dobře, pokud to má být do 1000 Kč a pokud tazatel poslouchá hudbu jakou popisuje ve svém prvním příspěvku, pak rozhodně Audio Technica AT-95

martin1945
Kontaktovat uživatele:

Děkuji moc za několik nových poznatků z konverzace a usoudil jsem, že nakonec to vyřeším stylem takto :

Pořídím MM přenosku 2M RED a k tomu rovnou Pro- Ject Phono Box MM/MC, myslím si ,že to bude nejrozumnější. Připlatím si, ale výsledek bude stát určitě za to :)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

OK, Floyd a Zeppelin si to zaslouží, mnoho zdaru a kvalitního poslechu.

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MB »

V tomto plne súhlasím s Renownom AT-95E je v tejto cenovej kategórii neprekonateľná.

Cormack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cormack »

Zdravím,
na tomto gramci jsem zkoušel postupně tyto přenosky:

AT-95E
Ortofon 10
Redku
Denon DL 110

Ve stejném pořadí docházelo k slyšitelným "skokům" kvality reprodukce. Nejvyšší skok byl mezi Redkou a tím Denonem. Paradoxně mezi Ortofony 10 a Red byl ten skok nejnižší.
Takže asi tak, Ortofon 10 plně stačí pro vstup do vinylového světa.

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od liboraudiotechnika »

DL110 je MC vložka, tam je ten skok jasný. Mezi REDkou a OM10 je taky velký skok - asi to záleží na použitém preampu.

martin1945
Kontaktovat uživatele:

Tak vše je naistalované a doma, ale narazil jsem tu na další problém u kterého bych chtěl slyěet Vaše názory.

Pro-ject Debut Carbon DC
2M - Red
Pro-ject Phono Box MM/MC

Vše běží bez problémů, ale zkoušel jsem ze zvědavosti několik repro co mám doma a prvně jse připojil předzesilovač k 2.1 k pc a ty reproduktory to neustály a hned jsem je zkusil na druhých tentokrát výkonějšich 2.1 od Geniusu a ty už byly v pohodě až na šum. Další jsem neznoušel, jelikož je mám někde v garáži.

Tak jsem se rozhodl koupit i repro, jenom nemám zesilovač a lepšé by byly s vestavěným, nějaké 2.0 do 3-4 tisíc. Beru jakékoliv rady, klidně i mimo cenu.

Poslední otázka je, jaký je potřeba minimální výkon beden ?

Děkuji moc :)

Odpovědět