NAS uložiště

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
zingali
Kontaktovat uživatele:

NAS uložiště

Příspěvek od zingali »

Jak už jsem psal, mám Pioneer-N70A. Streamer jsem nepořídil kvůli streamování ale proto, že mám v PC spoustu muziky v dobrém rozlišení. Nejprve jsem hrál z externího disku, flashky přes USB. Hrálo to slušně, ale na klasiku nic moc. Pak jsem si pořídil slušnej PC, IT kamarád nainstaloval program a hraju - PC propojen lan kabelem do N-70. Zvuk je o dost lepší, i tu klasiku zvládne slušně. Minulý týden jsem konečně pochopil jak ten NAS funguje, že je to velká flashka zapojená lan cestou. Rád bych se zeptal jestli má někdo praktickou zkušenost - dojde přechodem na NAS ke zlepšení zvuku? A pokud ano, jsou nějaké parametry které je potřeba zohlednit, např kvalita procesoru, pamětí apod. Zdůrazňuji, že mně jde jen o kvalitu zvuku, v ostatním jsem ochoten dělat kompromisy. A prosím nepsat, že jedničky a nuly jsou přece...

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: NAS uložiště

Příspěvek od tombas »

NAS se chová (a v podstatě je) přesně jako ten počítač, který máš k N-70 připojený teď. Jen je to jednoúčelové zařízení pro ukládání dat.
Streamer si bude sám sahat na NAS pro data a ty pak zpracuje. Žádné zlepšení oproti stávajícímu PC nečekej, Samozřejmě podmínkou pro NAS jsou rychlé a tiché disky (SSD?) a dostatečně výkonný HW a taky síť, aby to nelagovalo. To ale dneska zvládají i ty levnější.

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

Děkuji za odpověď, takže zbývá zvážit i uživatelské výhody. Při současném stavu mně trochu vadí, že musím mít po dobu poslechu zapnutej PC. Často poslouchám dlouho do noci a ten vypínací proces bych rád vypustil. Možná využiju možnost vypůjčení NAS a přínos ověřím vlasníma ušima.

Denkez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Denkez »

tombas píše:
27 dub 2019 10:38
Samozřejmě podmínkou pro NAS jsou rychlé a tiché disky (SSD?) a dostatečně výkonný HW a taky síť, aby to nelagovalo. To ale dneska zvládají i ty levnější.
To není úplně přesné. I relativně "pomalé" rotační disky v NASu stačí svou rychlostí dodávat data pro streamování. Ano, disk by měl být tichý, tady se pak nabízí např. 2,5" disky, nebo NAS umístit mimo poslechový prostor nebo do uzavřené skříňky.
Zajímavý článek pro Hi-End řešení je k této problematice zde: https://www.hifi-voice.com/profily/znacky/2139-melco

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

Tak jsem do článku nakouknul. O nevhodném časování dat jsem už něco slyšel od IT kamaráda. Ohledně přepínače - předpokládám, že to je ten switch- jsem udělal svojí zkušenost. Jak jsem switch vyřadil, zvuk se posunul do kategorie "poslouchatelné". Tohle mě napadlo jako laika, protože PC sítím nerozumím. A teď se nabízí otázka, dá se běžný NAS provozovat propojený natvrdo (bez přepínače) se streamrem? Nebo jsou mezi přepínači rozdíly v kvalitě a můj je příliš laciný? Co se značky MELCO týká, v jejich ceníku se nevyznám- nesedí označení produktů, ale asi to nebude levné.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Vlastní NAS mám umístěný mimo poslechovou místnost a data distribuuji pomocí domácí sítě. Při tomto řešení není třeba řešit hlučnost disků, NAS nikdy nevypínám.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@zingali: Otevřel jsi pro mne za poslední dobu nejzajímavější téma, díky za něj :)

Bohužel, zdá se, že není mnoho hifistů, kteří by moc řešili "audio PC" a zlepšování kvality zvuku. Ti, kteří nastoupili cestu audio PC tak učinili často s přesvědčením, že nuly a jedničky jsou pořád stejné a není třeba tlačit peníze výrobcům elektroniky, kteří jen oblečou PC do pěkného kabátu. Přiznávám se - přesně tak to bylo v mém případě.

Jenže jak se ukázal čas, nemohl jsem se mýlit více. S odstupem času zjišťuji, že vlastně vůbec nevím, co je v audio PC správná cesta. Nedávno jsem se na zahraničním fóru dočetl, jak lidé, kteří přímo propojili přes ethernetový kabel PC se zdrojem dat s PC pro přehrávání - tohle je z poloviny odpověď na tvou otázku, zda lze NAS přímo propojit se streamerem. NAS i streamer jsou de facto počítače, takze odpověď na tvou otázku je "principiálně ano". Zda však půjde propojit konkrétní streamer s konkrétním NAS zařízením není jisté, spíše bych si tipnul, že ne, ale to jen hádám - viz další vysvětlení.

Pojďme si to "hraní z NAS na streameru" trochu rozebrat (kdo je zběhlý v IT ani nemusí číst dále :) ) - pro ostatní to zkusím laicky popsat. Třeba to někomu pomůže se zorientovat v problematice.

Streamer je vlastně PC s velice omezenými funkcemi, pokud jej porovnáváme s běžným PC, zato je optimalizovaný pro přehrávání hudby. Streamery typicky zvládají následující funkce:
- přehrávání hudby přímo z USB portu
- ve funkci DAC přehrávání z digitálních vstupů
- streamování internetových rádií
- přehrávání hudby z UPnP serveru
- nechají se ovládat přes aplikaci z mobilu (nejen), pokud je připojen do stejné sítě (trochu zjednodušuji)

Ve výše uvedeném seznamu chybí celkem běžná věc, až je zarážející proč - konkrétně tam chybí možnost přehrávat hudbu ze sdílené složky (adresáře) na síti. Nedělal jsem žádný průzkum trhu a řešil jsem už dost dávno tuto chybějící funkčnost - tak pokud se pletu, určitě někdo zareaguje a opraví to - za sebe mohu říci, že o přehrávání ze sdílené složky jsem našel zmínku jen u přístrojů Oppo a i tam to bylo uvedeno jako nedokumentovaná vlastnost zařízení.

Jak to souvisí s tématem vlákna - tedy NAS a streamerem? Vysvětlím..

NAS znamená přesně Network Attached Storage = Data Připojená k síti. NAS poskytuje přístup na svá data tak, že nabídne své složky (adresáře) ke sdílení uživatelům v síti. Nic víc! Takže pokud bude mít NAS a streamer třeba i ve stejné síti, tak to stejně bude k ničemu, pokud streamer nebude umět ze sdílené složky na síti číst. Bohužel, v tomto smyslu nelze na NAS nahlížet jako na "flashku připojenou přes ethernetový kabel".

Pokud přehráváme na streameru svá data z NAS, potom to velice pravděpodobně funguje přes tzv. UpNp. Tady je na místě osvětlit role jednotlivých prvků, které se procesu přehrávání účastní - není to tak přímočaré, jak to z pohledu uživatele vypadá:
  • data (naše digitální poklady) - typicky jsou uložena právě na nějakém NAS zařízení, ale klidně to může být běžný počítač - jedinou podmínkou je, aby se následující "hráč" k těmto datům dostal
  • UpNp server - aplikace, která čte obsah konkrétních sdílených složek (adresářů) v síti anebo na lokálním počítači, u jednotlivých souborů analyzuje jejich "metadata" (informace typu album , artist, název, rok vydání....) a tato data pak publikuje pro ostatní zařízení v síti. Nyní je důležité pochopit, že UpNp server je aplikace, která může, ale nemusí být spuštěna na stejném zařízení, kde jsou uložena data. Proto při výběru NAS je jedno z rozhodujících kritérií výběru to, zda budeme či nebudeme chtít provozovat UpNp server přímo na NAS. Já mám například NAS velice elementární s malým výkonem a mizernou SW výbavou, která sice zahrnuje UpNp server, ale ten je pro mne zcela nevyhovující. Existují však i NAS, které mají výbornou výbavu i výkon, obvykle i možnost dohrát is vlastní aplikace (třeba zrovna můj oblíbený UpNp server - jmenuje se minimsever). Já tedy NAS používám opravdu jen pro uložení a sdílení dat, všechny ostatní funkce na něm jsou vypnuté. Jako UpNp server používám minimserver, který mi běží na Raspberry Pi3.
  • kontrolní aplikace (control point) - jedná se o aplikaci, kterou používáme, když si vybíráme hudbu pro přehrávání - typicky na mobilu anebo tabletu. Kontrolních aplikací je přehršel (já používám Bubble UpNp), obvykle dodává každý výrobce streameru nějakou vlastní. Jejich úkolem je zpřístupnit uživateli obsah z vybraného UpNp serveru (jak jsem psal, ten publikuje do sítě obsah ze sdílených složek), uživatel si pak vybere CO chce přehrávat a také si vybere KDE se má vybraný obsah přehrát - a to je poslední prvek, tedy přehrávač. Někteří výrobci těchto kontrolních aplikací nejspíše omezují výběr zařízení, na kterých je možno něco přehrávat jen na své výrobky - nejspíše je to proto, aby mohli podporovat nadstandardní funkčnost pro ovládání svých zařízení, ale to tu nepatří.
  • přehrávač (renderer) - přehrávač je formálně vzato opět jen nějaká aplikace, která dělá dvě věci - hlásí do sítě, že je připravena na přehrávání (proto ji v kontrolní aplikaci můžete vidět jako místo, kam můžete poslat hudbu), a pak konečně umí přehrát data, která ji UpNp server bude posílat. Takže aplikace "přehrávač" může bežet na běžném PC, anebo právě na streameru.
Kruh se uzavřel.

Nyní zpět k našemu primárnímu zájmu - tedy co nejkvalitnější zvuk při přehrávání souborů uložených na NAS. Jak jsem už napsal, nevím, co je správná cesta a neznám osobně nikoho, kdo by audio PC systematicky řešil. Možná by bylo nejlepší vysázet na stůl zlaťáky a koupit hotové řešení od Melco, Metronome, PixelAudio a podobných firem. Jestli a než k tomu dojde, popíšu své audio PC řešení.

Mám doma běžnou malou počítačovou síť, kde je první bod wifi-router (router ji vlastně vytváří). Z pohledu audia potřebuji , aby v této síti komunikovali:
- UpNp server na Raspberry <-> NAS (potřebuje z něj číst data - většinou flac, sem tam nějaké wav)
- Kontrolní aplikace na mobilu <-> UpNp server na Raspberry (abych si mohl vybírat, co a kde chci přehrávat)
- UpNp server na Raspberry <-> přehrávač (v mém případě PC, ale třeba také streamer)

Původně jsem měl:
- Raspberry připojené kabelem na wifi-router,
- audio PC (přehrávač) připojený kabelem na wifi-router
- mobil přes wifi k wifi-routeru

Nyní mám zapojeno takto:
- switch kabelem na wifi-router
- Raspberry připojené kabelem na switch
- audio PC (přehrávač) připojený kabelem na switch
- mobil přes wifi k wifi-routeru
Ten switch je zcela obyčejný (napájím jej z lineárního zdroje). Zaznamenal jsem zvýšení kvality zvuku poté, co jsem jej do sítě doplnil.
Proč? Nevím. respektive to, co vím by nemělo mít žádný vliv na zvuk :D
Vím tolik, že switch pošle na připojená zařízení jen data pro ně určená, zatímco router je rozesílá do všech stran. Switch tedy filtruje zbytečné pakety a neobtěžuje zbytečně přehrávač. Dále zřejmě switch kompletuje a kontroluje pakety, než je pošle dále - jelikož kabel ze switche do audio PC je krátký, tak data do přehrávače přicházejí v lepším stavu, než když si je audio PC sám loví z provozu na routeru.

Měl bych si pořídit mini PC s dvěmi ethernetovými LAN vstupy (např. Zotac CI327), který by mohl nahradit Raspberry. Provozoval bych na něm media server a propojil jej napřímo (bez switche) do audio PC. Prý to má být skoková změna k lepšímu.
Kdyby to někdo vyzkoušel, dejte vědět - mně brzdí to, že audio PC používám variantně i s Windows pro přehrávání filmů a nelíbí se mi představa, že bych musel přehazovat kabely..

Kdo dočetl až sem, zaslouží si panáka :D

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

FS ...zasloužím panáka. WiFi router mám v jedné místnosti a cca 8m od něj mám v poslechovce streamer Antipodes EX, připojený kabelem cat7. Pokud bych chtěl zkusit switch, je lepší jej mít na straně streameru nebo poblíž routeru?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Fidas: Logicky mi připadá, aby by ten switch měl být co nejblíže k audio PC (pro případ, že by kabel přece jen mohl něco.. :D ). Ale trik je možná v tom, že na ten switch je připojen i media server a že jsou to jediná dvě zařízení na switch připojená. Takže lepší už může být snad jen přímé propojení PC <-> PC.

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

FS, děkuji pěkně - tohle musím přečíst několikrát. A řečeno slovy "poctivých jihočeských fasádníků" (Světáci) musím žhavit bednu".

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

No pratele, pobavil jsem se. kdo chcete prijedte a odladene reseni vam ukazu, neni to o par pismenkach na foru.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

P.s. kdo to s hranim “z PC” mysli vazne at dopredu tusi ze to nebude uplne levna zalezitost

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

A k samotnemu NAS... Ted pouzivam 3, vsechny od Synology 214,216 a 218play. Ssd disky do nich nervat (pri cene za TB byste se nedoplatili). pouzit specialni edice hdd pro NAS.

zingali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zingali »

A tady se kruh uzavírá i u mě. Přehrávání z PC jsem se snažil vyhnout, neb bych z toho ladění zblbnul. Proto jsem si koupil streamer a PC chci využít jen jako zdroj dat. Musím dodat, že text od FS je pro mě složitý taky proto, že např. mobil používám starý dobrý tlačítkový na SMS a telefonování. Slova jako "aplikace" jsem naposled slyšel od na současné poměry adaptované dcery, když mně objednávala taxi službu. Já ty nuly a jedničky mám rád jen když se promění - právě teď na Braniborské kmoncerty.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Pokud mas streamer a NAS, tak pc nepotrebujes, promin, ale aspon neco to chce vedet

Odpovědět