Nova stereo sestava okolo 50tis
Nova stereo sestava okolo 50tis
Dobrý den,
už pár měsíců hledám informace jak vybrat novou stereo sestavu okolo 50tis, ale jsem z toho čím dál více zmatený. Mám obývák cca 35m2 ale hlavní oblast poslechu je asi poloviční (je obývák s kuchyňským koutem a schodištěm do patra - takže kout a schodiště jsou ta druhá nehlavní ne-poslechová část).
Poslouchám různé žánry, jako hlavně 70 / 80 léta, ale rád občas i modení pop a klasiku - prostě mišmaš podle nálady. A také počítám že u kvalitnějšího poslechu budu třeba dále objevovat další hudbu.
Vzhledem k roku 2021, počítám, že hudbu budu přehrávat z domácího NAS a Tidalu apod.
Vzhledem k současnému nábytku preferuji regálové repro na komodě u zdi (ale při nejhorším vyhodím jenu komodu oknem ven a nechám se "ukecat" na sloupy " ).
Rozpočet mám okolo 50tis (múžu do toho vrazit i 60, anebo také 30 a koupit ženě kožich ).
Začal jsem číst časopisy - a tak se mi zalíbily Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary, ale ty mají bassreflex dozadu což je prý špatně když stojí u zdi. Pak jsem našel Wharfedale EVO4.2, prý uhrají i místnost 35m2. Pak zase někdo psal že daleko lépe hrají i při nižší hlasitosti Dynavoice Definition DM-6 - ale opět bassreflex dozadu.
Do toho někdo psal že o 30 % to hraje lépe při bi-wiring zapojení. Což je problém co vybrat za zesilovač nebo reciever.
Původně jsem pokukoval po nečem jako Advance Acoustic PlayStream A5 (škoda že ho nedělají střibrný - ten retro look s budíkama je boží), Onkyo TX-8270, Denon DRA-800H. Ale to jsou recievery a to prý není hifi (a nemají bi wiring nebo amping - moc nevím k čemu je to dobré ale lepší repro mají více dírek vzadu - a jak každý ví více dírek více addidas ... - jediné co mě ještě neopustilo je humor - víra že snadno něco koupím je skoro na nule.
Jasně napadlo mě i poslechové studio - ale bydlím u Prahy a ty studia v Praze - všichni machrují jak mají repro za statisíce - a ještě tvrdí že je to pro normální lidi ... to mi vážně nevytrhne problém z paty. Jediné zajímavé studio - ale adresa Frýdek místek - nevím jak tam jet na otočku z Prahy ... možná soukromý tryskáč ?
Okolní známí se neshodnou, jeden říká jedině pořádné sloupy alespoň za 40k, druhý říká kup si hotovou sestavu za 20 stejně u dražší neuslyšíš rozdíl - no nevěřím zatím ani jednomu.
Takže se s pokorou obracím na vaše forum - snad se tu najde pár rad jak vybrat novou hifi sestavu.
Moc děkuji za vsechny názory a nápady
A ještě stručně shrnu požadavky:
- Místnost cca 35m2
- Repro preferuji regaly na komodě pěkně u zdi
- Zesilovač a stremovaná hudba (kldině 2in1 nebo zvlášť)
- Rozpočet 50k (plus minus 15k)
Zdravím a děkuji Šaman
už pár měsíců hledám informace jak vybrat novou stereo sestavu okolo 50tis, ale jsem z toho čím dál více zmatený. Mám obývák cca 35m2 ale hlavní oblast poslechu je asi poloviční (je obývák s kuchyňským koutem a schodištěm do patra - takže kout a schodiště jsou ta druhá nehlavní ne-poslechová část).
Poslouchám různé žánry, jako hlavně 70 / 80 léta, ale rád občas i modení pop a klasiku - prostě mišmaš podle nálady. A také počítám že u kvalitnějšího poslechu budu třeba dále objevovat další hudbu.
Vzhledem k roku 2021, počítám, že hudbu budu přehrávat z domácího NAS a Tidalu apod.
Vzhledem k současnému nábytku preferuji regálové repro na komodě u zdi (ale při nejhorším vyhodím jenu komodu oknem ven a nechám se "ukecat" na sloupy " ).
Rozpočet mám okolo 50tis (múžu do toho vrazit i 60, anebo také 30 a koupit ženě kožich ).
Začal jsem číst časopisy - a tak se mi zalíbily Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary, ale ty mají bassreflex dozadu což je prý špatně když stojí u zdi. Pak jsem našel Wharfedale EVO4.2, prý uhrají i místnost 35m2. Pak zase někdo psal že daleko lépe hrají i při nižší hlasitosti Dynavoice Definition DM-6 - ale opět bassreflex dozadu.
Do toho někdo psal že o 30 % to hraje lépe při bi-wiring zapojení. Což je problém co vybrat za zesilovač nebo reciever.
Původně jsem pokukoval po nečem jako Advance Acoustic PlayStream A5 (škoda že ho nedělají střibrný - ten retro look s budíkama je boží), Onkyo TX-8270, Denon DRA-800H. Ale to jsou recievery a to prý není hifi (a nemají bi wiring nebo amping - moc nevím k čemu je to dobré ale lepší repro mají více dírek vzadu - a jak každý ví více dírek více addidas ... - jediné co mě ještě neopustilo je humor - víra že snadno něco koupím je skoro na nule.
Jasně napadlo mě i poslechové studio - ale bydlím u Prahy a ty studia v Praze - všichni machrují jak mají repro za statisíce - a ještě tvrdí že je to pro normální lidi ... to mi vážně nevytrhne problém z paty. Jediné zajímavé studio - ale adresa Frýdek místek - nevím jak tam jet na otočku z Prahy ... možná soukromý tryskáč ?
Okolní známí se neshodnou, jeden říká jedině pořádné sloupy alespoň za 40k, druhý říká kup si hotovou sestavu za 20 stejně u dražší neuslyšíš rozdíl - no nevěřím zatím ani jednomu.
Takže se s pokorou obracím na vaše forum - snad se tu najde pár rad jak vybrat novou hifi sestavu.
Moc děkuji za vsechny názory a nápady
A ještě stručně shrnu požadavky:
- Místnost cca 35m2
- Repro preferuji regaly na komodě pěkně u zdi
- Zesilovač a stremovaná hudba (kldině 2in1 nebo zvlášť)
- Rozpočet 50k (plus minus 15k)
Zdravím a děkuji Šaman
Re: Nova stereo sestava okolo 50tis
Šamane, když nechceš jet do Frýdku, co třeba zkusit pražskej RODEL? . Kdysi jsem tam byl a výběr byl slušnej. Tady se ti může sejít spousta rad, ale ve finále stejně koupíš to, co se ti bude líbit nejen zvukově, ale i vizuálně. Hlavně si to hledání užívej, to je na celé koupi to nejzábavnější .
Rodel je dobry, maji nekolik poslechovych mistnosti a v jedne maji repra v techto cenovkach. Jeste se mi dobre poslouchalo v avitsmart, ale tam je vyber mensi, resp. maji spis drazsi veci, ale taky se da. AVcenter a Lepsi Zvuk stali za prd, ale treba to uz je lepsi. Taky se da zajet do Xavianu v Hostivicich a VMAudio v Hornich Pocernicich, pripadne RIHA v Plzni. Z vlastni zkusenosti doporucuji se spise zamerit na tyto lokalni znacky, ktere maji lepsi pomer cena/vykon nez mainstream znacky v beznych studiich.
Jinak bi-wiring, predni/zadni bassreflex a podobne, tim bych si prilis hlavu nelamal. Na teto urovni bude mit bi-wiring velmi maly podil na vysledku a predni/zadni bassreflex - muze i nemusi fungovat oboji, zalezi na konkretnim prostoru a repro a proste to chce vyzkouset. Pri poslechu z mensi vzdalenosti v pohode funguje i repro se zadnim BR, aniz by muselo byt nejak zasadne odsunute od zdi.
Jinak bi-wiring, predni/zadni bassreflex a podobne, tim bych si prilis hlavu nelamal. Na teto urovni bude mit bi-wiring velmi maly podil na vysledku a predni/zadni bassreflex - muze i nemusi fungovat oboji, zalezi na konkretnim prostoru a repro a proste to chce vyzkouset. Pri poslechu z mensi vzdalenosti v pohode funguje i repro se zadnim BR, aniz by muselo byt nejak zasadne odsunute od zdi.
Saman: Máš moc otázek, málo znalostí (to není výtka) a nevíš, na co se soustředit.
V první řadě by sis měl ujasnit a vyřešit zesilovač/streamer, a k tomu musíš mít jasno, k čemu ho budeš připojovat, co bude zdrojem hudby. Z tvého příspěvku je zřejmé, že budeš potřebovat podporu LAN a WiFi a případně BT. Kromě toho, uvažuješ i o připojení k TV? Bude se ti hodit v tom případě HDMI připojení?
Pokud nechceš jít cestou dělených přístrojů, tj. prostého zesilovače, streamru a D/A převodníku, doporučuji orientovat se na stereoreceivery, lépe s podporou HDMI: Onkyo TX-8270 (nebo lépe TX-8390), Denon DRA-800H, Advance Acoustic PlayStream A7. Pokud nebudeš potřebovat podporu HDMI, připadá v úvahu Advance Acoustic PlayStream A5 nebo Yamaha R-N803D. S žádným z nich neuděláš chybu. Na povídačky, že stereoreceivery "nejsou HiFi", nehleď.
Možnost Bi-ampingu se tě netýká, k tomu bys potřeboval 4kanálový zesilovač (v nouzi AVR) nebo dva 2kanálové zesilovače. Také Bi-wiringem bych se nyní nezabýval, ten ostatně budeš moci vyzkoušet kdykoliv později, pokud reprobedny budou toto připojení podporovat.
Až si ujasníš zesilovač, začni k němu vybírat bedny. To bude další příběh.
V první řadě by sis měl ujasnit a vyřešit zesilovač/streamer, a k tomu musíš mít jasno, k čemu ho budeš připojovat, co bude zdrojem hudby. Z tvého příspěvku je zřejmé, že budeš potřebovat podporu LAN a WiFi a případně BT. Kromě toho, uvažuješ i o připojení k TV? Bude se ti hodit v tom případě HDMI připojení?
Pokud nechceš jít cestou dělených přístrojů, tj. prostého zesilovače, streamru a D/A převodníku, doporučuji orientovat se na stereoreceivery, lépe s podporou HDMI: Onkyo TX-8270 (nebo lépe TX-8390), Denon DRA-800H, Advance Acoustic PlayStream A7. Pokud nebudeš potřebovat podporu HDMI, připadá v úvahu Advance Acoustic PlayStream A5 nebo Yamaha R-N803D. S žádným z nich neuděláš chybu. Na povídačky, že stereoreceivery "nejsou HiFi", nehleď.
Možnost Bi-ampingu se tě netýká, k tomu bys potřeboval 4kanálový zesilovač (v nouzi AVR) nebo dva 2kanálové zesilovače. Také Bi-wiringem bych se nyní nezabýval, ten ostatně budeš moci vyzkoušet kdykoliv později, pokud reprobedny budou toto připojení podporovat.
Až si ujasníš zesilovač, začni k němu vybírat bedny. To bude další příběh.
Ještě bych k těm stereo reciverům bez HDMI doplnil současný "etalon" střední třídy - Marantz PM7000N. Myslím, že na všechny vyjmenované najdeš recenze, takže doporučuji přečíst a zhodnotit, který by se ti nejlépe hodil konektivitou, funkcemi (např. DAB+) a především charakterem zvuku.
Měl jsem podobný rozpočet a v žádném studiu v Praze jsem se necítil jako někdo, kdo kupuje jen za 50 tisíc
Když to seřadím podle přístupu a atmosféry ve studiu, tak nejlepší byli v Xavianu, pak následoval HIFIpartner, Avitsmart a RODEL.
Když to seřadím podle přístupu a atmosféry ve studiu, tak nejlepší byli v Xavianu, pak následoval HIFIpartner, Avitsmart a RODEL.
Moc děkuji Všem za pomoc,
Souhlasím, že poslech ve poslechovce je základ výběru.
Ale není mi jasné v jakém pořadí by měl člověk postupovat.
Myslel jsem že napřed vybrat repro a pak zesik a pak případně doplňky.
Repro je jasné - skočím do pár poslechovek a co mě uchvátí (a bude cenově přijatelné - beru). Jenže pravděpodobně mi to připojí na zasik za 100k (a ten já mít nebudu - takže mi to pak bude hrát trochu jinak doma).
Ale co s tím zbytkem - volit komponenty nebo nějaké AV-kombo.
Tohle není mé první setkání s fórem - a naposledy u podobné debaty jsem četl, že "repro asi nehrají jak by měly protože je špatný AV reciever" - to jsem hodně zjednodušil pár stránek (majitel už měl nějaký AV reciever doma).
Chápu že ideálně by člověk měl slyšet celou sestavu - ale když začínám od píky půjde to tězko.
Recenze jsou sice fajn - ale málo kdo napíše jak AV reciever hraje s repro za cca 20k resp. jestli samostatný zesilovač je rozehraje lépe.
Proč jsem položil otázku zde - domnívám že v této cenové kategorii - HiFi entry level, není zase až tak moc na výběr z toho co slušně hraje - ale dá se udělat spoustu chyb.
Pokud můžu poprosit nebylo by možné nějak shrnout co bych měl vybírat - asi jako například:
1) Vyber repro za cca 20-25k podle poslechovky
2) K takovému repro vyber zesilovač alespoň 80W na kanál v kategorii cca 20k
3) K tomu si připoj nějaké streamery či CD či gramo - ale neber levné pod 7k (to by jsi to celé degradoval) a bacha streamer musí mít alespoň DAC 192kb
Dá se něco takového radit ?
Moc děuji za váš čas a názory
Děkuji Šaman
Souhlasím, že poslech ve poslechovce je základ výběru.
Ale není mi jasné v jakém pořadí by měl člověk postupovat.
Myslel jsem že napřed vybrat repro a pak zesik a pak případně doplňky.
Repro je jasné - skočím do pár poslechovek a co mě uchvátí (a bude cenově přijatelné - beru). Jenže pravděpodobně mi to připojí na zasik za 100k (a ten já mít nebudu - takže mi to pak bude hrát trochu jinak doma).
Ale co s tím zbytkem - volit komponenty nebo nějaké AV-kombo.
Tohle není mé první setkání s fórem - a naposledy u podobné debaty jsem četl, že "repro asi nehrají jak by měly protože je špatný AV reciever" - to jsem hodně zjednodušil pár stránek (majitel už měl nějaký AV reciever doma).
Chápu že ideálně by člověk měl slyšet celou sestavu - ale když začínám od píky půjde to tězko.
Recenze jsou sice fajn - ale málo kdo napíše jak AV reciever hraje s repro za cca 20k resp. jestli samostatný zesilovač je rozehraje lépe.
Proč jsem položil otázku zde - domnívám že v této cenové kategorii - HiFi entry level, není zase až tak moc na výběr z toho co slušně hraje - ale dá se udělat spoustu chyb.
Pokud můžu poprosit nebylo by možné nějak shrnout co bych měl vybírat - asi jako například:
1) Vyber repro za cca 20-25k podle poslechovky
2) K takovému repro vyber zesilovač alespoň 80W na kanál v kategorii cca 20k
3) K tomu si připoj nějaké streamery či CD či gramo - ale neber levné pod 7k (to by jsi to celé degradoval) a bacha streamer musí mít alespoň DAC 192kb
Dá se něco takového radit ?
Moc děuji za váš čas a názory
Děkuji Šaman
K těm bednám ti nepřipojí zesík za 100t. ale ten, co si vybereš přece. Takže to uslyšíš spolu, akorát akustika bude jiná než u tebe doma a to hodně ovlivní reprodukci. Nech si doporučit nějaký kombinace zesilovače a repropeden třeba přes mail, domluv si schůzku a oni to to připraví a ty si vybereš, nic složitýho.
Asi si nejdříve ujasni jestli zesilovač, streamer + další periferie (CD, BR, tuner) nebo stereo receiver s integrovanými funkcemi + periferie. Následně řeš adekvátní repro - vzhledem k velikosti poslechového prostoru, možnosti rozmístění (sloupy/regál), hudebním preferencím. Rozpočet máš celkem slušný, takže kombinací je mnoho...Osobně bych se vůbec nebál ani bazarových kousků, kde získáš dobrý poměr ceny/výkon. Proto máš výše uvedeny tipy na ty stereo receivery s možnosti stremu a tady třeba na slušný zesilovače (otázkou je jestli potřebuješ integrovaný DAC)- začnu od těch základních "mainstreamových" - Denon PMA 8000, Marantz PM 6007, NAD 328, 338, Audiolab 6000A, Arcam HDA SA 20, Cambridge audio CXA 61, 81 ...atd. Tolik k inspiraci.
Len tak pre inšpiráciu - zvýhodnené sety od xavianu:
47 790 kč - https://eshop.xavian.cz/doporucene-sety ... a-r-n803d/
trochu cez rozpočet, ale z luxusnými regálovkami - 56 790: https://eshop.xavian.cz/doporucene-sety ... ian-perla/
Recenzia Xavian Perla: https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... vian-perla
Recenzia Yamaha R-N 803D: https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... ha-r-n803d
47 790 kč - https://eshop.xavian.cz/doporucene-sety ... a-r-n803d/
trochu cez rozpočet, ale z luxusnými regálovkami - 56 790: https://eshop.xavian.cz/doporucene-sety ... ian-perla/
Recenzia Xavian Perla: https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... vian-perla
Recenzia Yamaha R-N 803D: https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... ha-r-n803d
Já vzal svůj zesilovač sebou a zajel do Ostravy do Tykonu. Chtěl jsem nové regálovky. V podstatě umístění stejné jak popisuješ (mají basreflex dopředu a jsou zrovna nenáročné na umístění) Super přístup a vůbec nebylo nepříjemné že tam nechci nechat 100tis. Řekl jsem do kolika a odvezl si Acoustic energie AE 301. A přístup byl stejný jako kdybych tam těch 100 měl nechat. Proste se mi líbil jejich zvuk na mém zesilovači nejvíc. Byl jsem tam tři hodiny. Za sebe mužů doporučit toto studio(asi to mas ale z ruky). Když to shrnu jak píšou kluci, vyber zesilovač a k tomu repro, ja googlil a byl na tom jak ty. Nejlepší je navštívit studio. O těch Dynavoice Definition DM-6 jsem uvažoval taky, ale dělají je v Číně a prý každý kus muže hrát jinak, ale tím je nechci nějak hanit-nakonec jsem je ani neslyšel.
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Pokud netrváš na nových (drahých) repro, tak se zkus podívat po starších Xavian. Za ty dnešní bazarové finance hrají výborně...
Tak za mě můžu doporučit Xavian XN Piccola nebo
super XN 270 Evo.
super XN 270 Evo.
Já jsem dlouho hrál Pro-ject Maaia DS2, má 135 W na kanál, je to dual mono konstrukce a zároveň je to DA převodník, má i BT, takže stream z mobilu je v pohodě. Připojit se dá i TV přes coax/toslink. K němu jsem měl Allo USBridge s linuxem, což byl můj hlavní zdroj hudby. Chce to číst, napsat lidem o zkušenost s konkrétním výrobkem a hlavně jak bylo napsáno, užívat si to - cesty pro komponenty, těšení se na vyzkoušení, poslouchání oposlouchaných nahrávek a čekání na konkrétní tón, to je k nezaplacení. A když do toho člověk spadne, tak přestřelí rozpočet klidně o polovinu (jako např. já)
Rozhodně bych volil regálové třípásma, ty EVO 4.2 jsou asi nejlepší řešení do daných podmínek a ceny, k tomu Denon řady 800, zesák + streamer (+ třeba i CDčko)
Nic moc lepšího asi nevymyslíš.
V Praze mají Wharfy a Denon na Vyšehradské https://www.cinemashop.cz/poslechove-studio/
(Alternativa za Denon = NAD C 316BEE V2 + Bluesound Node 2i)
Nic moc lepšího asi nevymyslíš.
V Praze mají Wharfy a Denon na Vyšehradské https://www.cinemashop.cz/poslechove-studio/
(Alternativa za Denon = NAD C 316BEE V2 + Bluesound Node 2i)