Paralelně zapojeným kondem řádově v desítkách pF lze optimalizovat frekvenční charakteristiku přenosky, nebo spíš přizpůsobit vlastnosti (kapacitu ) kabelu. Indukčnost cívky s paralelně připojeným kondem vytvoří rezonanční obvod v akustickém pásmu, který podle zvolené kapacity zdůrazní vyšší kmitočty.
Bylo by to skvělé, ale:
Jak známo , každý pasivní rezonanční obvod po odpojení napětí (doznění impulzu) vytváří tlumené kmity. A tady je problém !
Jak víme, jedním z testů zesilovače (nebo třeba jiných zdrojů signálů) je kontrola tvaru signálu na výstupu porovnáním se vstupním signálem . Provádí se to připojením přerušovaného obdélníkového signálu na vstup , kontrolou jeho míry deformace na výstupu při různých frekvencích A TAKÉ MÍROU ZÁKMITŮ po doznění - přerušení vst.signálu. Každý zesilovač sice produkuje tento nežádoucí jev a je snahou všech konstruktérů to omezit na nejmenší možnou míru. Pokud ty zákmity jsou větší, třeba u komerčních zesilovačů, projevuje se to dost rušivě a je to slyšet, reprodukce v oblasti středů a výšek je jakoby rozmazaná , slitá.
Pokud teda zapojíme paralelní kapacitu k cívce přenosky, tak tento silně nežádoucí jev vytváříme - to plyne z fyzikálních zákonů. Ale při aplikaci u přenosek se o tom taktně mlčí.
Tak jak je to vlastně ??? Já bych se spíš snažil nějak zatlumit rezonanci přenoska/kabel.
Co vy na to ?
Paralelní kapacita k přenosce
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Paralelní kapacita k přenosce
Jako lama nechápu elektriku vůbec, jen sem si všiml, když se odpájí vstupní 100 pF kond na phonu, je zvuk protivnější a víc "chlupatý" .
Brezo z PJ říkal, že se tam dává kond, jako vysokofrekvenční filtr.
Donutily mne japonky Sumiko MC HO, kterým výrobce doporučuje maximálně 100 pF. To je dost těžké dodržet, když gramo má cca 40 pF, kabel 60 pF a phono na vstupu má kond minimálně 120 pF.
Phono PJ Phono box SE 2. s ní dokonce píská, což jde opravit pouze odpájením vstupního kondu.
Taky každý nemá možnost si dělat phono kabely na míru podle hodnot pF co potřebuješ k přenosce. Já měl VDH cinch 20 cm aby to bylo k Sumiku EVO III. akorát.
Pohodlnější je přepínat hodnotu na phonu jak to má Project na zadním panelu pomocí propojek (jumper).
Než poslouchat nachytaný bordel po kabelu, raděj kompromis a zvuková pohodička s koncem... myslím...nebo né ?

Donutily mne japonky Sumiko MC HO, kterým výrobce doporučuje maximálně 100 pF. To je dost těžké dodržet, když gramo má cca 40 pF, kabel 60 pF a phono na vstupu má kond minimálně 120 pF.
Phono PJ Phono box SE 2. s ní dokonce píská, což jde opravit pouze odpájením vstupního kondu.
Taky každý nemá možnost si dělat phono kabely na míru podle hodnot pF co potřebuješ k přenosce. Já měl VDH cinch 20 cm aby to bylo k Sumiku EVO III. akorát.
Pohodlnější je přepínat hodnotu na phonu jak to má Project na zadním panelu pomocí propojek (jumper).
Než poslouchat nachytaný bordel po kabelu, raděj kompromis a zvuková pohodička s koncem... myslím...nebo né ?

-
- Kontaktovat uživatele:
Především dík, že někdo zareagoval na můj dotaz.
Kond jako vf filtr funguje vždy a to z principu, ale přenoska je indukčnost a tam je to trochu jinak. S připojeným paralelním kondenzátorem vzniká rezonanční obvod, kterého typickou vlastností je, že při určitém přesně stanoveném kmitočtu , v našem případě voleném hodnotou kapacity , se dostává do rezonance, teda určitý kmitočet zdůrazní. Jinak neškodí pro méně zkušené v elektrotechnice nahlídnout sem, je to zde pěkně popsané
http://cs.wikipedia.org/wiki/Rezonan%C4 ... vod#Vzorce
My teda můžeme volbou kondu trochu měnit (nebo i vylepšit?) frekvenční charakteristiku přenosky. Nežádoucí vlastností rezon.obvodů jsou ale zákmity (tlumené kmity) , které zákonitě vzniknou na rezon.frekvenci po doznění signálu. To nám výrazně zhorší signál "rozmaže ho" . Je to jako nechtěný dozvuk. O to mi jde, jestli se tím někdo podrobněji zabýval.
V tomto ohledu byla otázka směrována pro lidi trochu více znalé elektrotechniky.
Jinak jestli nějaká firma ke své přenosce rovnou doporučuje nějaký paralelní kond, tak se nemohu zbavit pocitu, že tím dohání frekvenční charakteristiku v oblasti vyšších kmitočtů .
Kond jako vf filtr funguje vždy a to z principu, ale přenoska je indukčnost a tam je to trochu jinak. S připojeným paralelním kondenzátorem vzniká rezonanční obvod, kterého typickou vlastností je, že při určitém přesně stanoveném kmitočtu , v našem případě voleném hodnotou kapacity , se dostává do rezonance, teda určitý kmitočet zdůrazní. Jinak neškodí pro méně zkušené v elektrotechnice nahlídnout sem, je to zde pěkně popsané
http://cs.wikipedia.org/wiki/Rezonan%C4 ... vod#Vzorce
My teda můžeme volbou kondu trochu měnit (nebo i vylepšit?) frekvenční charakteristiku přenosky. Nežádoucí vlastností rezon.obvodů jsou ale zákmity (tlumené kmity) , které zákonitě vzniknou na rezon.frekvenci po doznění signálu. To nám výrazně zhorší signál "rozmaže ho" . Je to jako nechtěný dozvuk. O to mi jde, jestli se tím někdo podrobněji zabýval.
V tomto ohledu byla otázka směrována pro lidi trochu více znalé elektrotechniky.
Jinak jestli nějaká firma ke své přenosce rovnou doporučuje nějaký paralelní kond, tak se nemohu zbavit pocitu, že tím dohání frekvenční charakteristiku v oblasti vyšších kmitočtů .
Vím, že Tvé vlákno je spíš pro elektronky, ale ti sem moc nechodí. Slovanet je ráj bastlířů.
U nás pocitářů je to o zvukových nuancích
.
Znáš firmu, která doporučuje přímo přidaný kondík? Co vidím natištěných příbalech k přenoskám, jsou jen doporučené hodnoty v pF.
Právě Sumiko je zvláštní, že řeší pF u MC HO a opravdu jim to na někerých phonech píská.
Proto mám rád, když je u MMka velká vůle hodnot od 150 do 600 pF jako u Ortofon OM.
Těch nedostatků hry z vinylu je hodně, rezonance ramínka, hluk pohonu, úhlové zkreslení atd....
Jde o to co komu nejvíc vadí. Jsou tu kluci s alergií na konce desek, kde zlobí úhel snímání, jiný nesnáší praskot prachu a musí prát po každém přehrání, hrot minimálně Shibata. Dalšího trápí kročejový hluk a pohon. V tom to máme pestré.
Nech tu vlákno pár dní poležet, třeba připíšou električtí.
U nás pocitářů je to o zvukových nuancích

Znáš firmu, která doporučuje přímo přidaný kondík? Co vidím natištěných příbalech k přenoskám, jsou jen doporučené hodnoty v pF.
Právě Sumiko je zvláštní, že řeší pF u MC HO a opravdu jim to na někerých phonech píská.
Proto mám rád, když je u MMka velká vůle hodnot od 150 do 600 pF jako u Ortofon OM.
Těch nedostatků hry z vinylu je hodně, rezonance ramínka, hluk pohonu, úhlové zkreslení atd....
Jde o to co komu nejvíc vadí. Jsou tu kluci s alergií na konce desek, kde zlobí úhel snímání, jiný nesnáší praskot prachu a musí prát po každém přehrání, hrot minimálně Shibata. Dalšího trápí kročejový hluk a pohon. V tom to máme pestré.
Nech tu vlákno pár dní poležet, třeba připíšou električtí.

eficak píše:Jako lama nechápu elektriku vůbec, jen sem si všiml, když se odpájí vstupní 100 pF kond na phonu, je zvuk protivnější a víc "chlupatý" .
Ak tomu dobre chapem je lepsi si urobit kable od grama radeji kratsi povedzme 50cm (s mensou kapacitou) a v pripade potreby vyssej kapacity prenosky je lepsie ju pridat jumprom na phone (phono box s) ako dlhy kabel od grama a potom nemat moznost znizit kapacitu. Je to dobra uvaha?

Sice tři roky staré téma, ale pokud bych ke skoro čisté indukčnosti dával kondík, tak asi s odporem. Kvalita kondíků bývá veliká a snaha obvodu kmitat, pak taky. Je to asi trochu laicky napsané, třeba to někdo doplní.