Pojistka a rozvodný síťový kabel pro audio
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Pojistka a rozvodný síťový kabel pro audio
Ahoj,
v rámci příprav na budování samostatné poslechovky mám možnost zasáhnout elektrikáři do rozvodné kabeláže. Výchozím bodem je pro mne hlavní elektrický přívod do domu zakončený v rozvodné pojistkové skříni. Tzn. odtud můžu skrz dedikovanou pojistku vést jeden hlavní přívod elektřiny do poslechovky, kde bude na tento přívod připojena jen aparatura (prostřednictvím filtrace nebo psa...). V poslechovce počítám pro hifi se 4 zásuvkami (1. na filtraci/psa, 2. na zesilovač, 3. a 4. do zásoby).
Máte tip na vhodnou pojistku a silový kabel cca 7 m? Cenově nějak rozumně poměr smysluplnost/cena, strop jánevím 2-4 tis. Kč? A má to vůbec reálný smysl řešit?
Děkuji
v rámci příprav na budování samostatné poslechovky mám možnost zasáhnout elektrikáři do rozvodné kabeláže. Výchozím bodem je pro mne hlavní elektrický přívod do domu zakončený v rozvodné pojistkové skříni. Tzn. odtud můžu skrz dedikovanou pojistku vést jeden hlavní přívod elektřiny do poslechovky, kde bude na tento přívod připojena jen aparatura (prostřednictvím filtrace nebo psa...). V poslechovce počítám pro hifi se 4 zásuvkami (1. na filtraci/psa, 2. na zesilovač, 3. a 4. do zásoby).
Máte tip na vhodnou pojistku a silový kabel cca 7 m? Cenově nějak rozumně poměr smysluplnost/cena, strop jánevím 2-4 tis. Kč? A má to vůbec reálný smysl řešit?
Děkuji
Re: Pojistka a rozvodný síťový kabel pro audio
pítr praha
má to určitě smysl řešit!
nebo naopak. od určté úrovni sestavy nemá smysl řešit nic jiného než především kvalitní elektriku z rozvaděče.
(víš co mám vše na mysli tím obratem, prosím)
tip na kbely máme. na pojistky též.
budeš tak 50tý člověk se kterým bych to řešil
máš 2-4000 kč strop na metr vodiče? to už se dá vybrat famózně!
kamarád před pár dny natahoval např yarbo SP8000. někdo má isotek 32A. někdo supru, nekdo lapp...
pojistku a stykač ti poradí např. pytel. namontoval jich hromady. jen u mě je min. 5x měnil

má to určitě smysl řešit!
nebo naopak. od určté úrovni sestavy nemá smysl řešit nic jiného než především kvalitní elektriku z rozvaděče.
(víš co mám vše na mysli tím obratem, prosím)
tip na kbely máme. na pojistky též.
budeš tak 50tý člověk se kterým bych to řešil
máš 2-4000 kč strop na metr vodiče? to už se dá vybrat famózně!
kamarád před pár dny natahoval např yarbo SP8000. někdo má isotek 32A. někdo supru, nekdo lapp...
pojistku a stykač ti poradí např. pytel. namontoval jich hromady. jen u mě je min. 5x měnil

- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Strop 2-4 tis. Kč za vše
, ne za metr
.

pítrs
takže máš rozvaděč hned za sestavou?
za 4t neuděláš nic moc. spíše nic.
a natahovat samostatný cyky kabel...to je škoda. to už tě těch pár tisíc za lepší metráž nevytrhne.
máš to na věky. k ceně sestavy to bude pořád směšná částka, ne?
rozpojovač je tak za 2ku, pojistka 500. práce, úklid, přesouvání v rozvaděči...
pokud si to uděláš sám, tak se do 4ky vejdeš.
ale nebude to mít smysl.
to chce "když už, tak už". nedávno jsme to řešili u kychtaxe doma.
také ho to čeká.

takže máš rozvaděč hned za sestavou?
za 4t neuděláš nic moc. spíše nic.
a natahovat samostatný cyky kabel...to je škoda. to už tě těch pár tisíc za lepší metráž nevytrhne.
máš to na věky. k ceně sestavy to bude pořád směšná částka, ne?
rozpojovač je tak za 2ku, pojistka 500. práce, úklid, přesouvání v rozvaděči...
pokud si to uděláš sám, tak se do 4ky vejdeš.
ale nebude to mít smysl.
to chce "když už, tak už". nedávno jsme to řešili u kychtaxe doma.
také ho to čeká.

Hmm, další zajímavé hifistické, nebo spíš hájendistické témaPítrsPraha píše: Výchozím bodem je pro mne hlavní elektrický přívod do domu zakončený v rozvodné pojistkové skříni.

Docela bych se nechal rád poučit, jak ten dedikovaný "hájend" audio systém rozpozná, že má cenu se zabývat rozvodem až v hlavním přívodu za rozvodnou pojistkovou skříní. Že to nemá cenu už předtím. Kde to má větší význam?

Pavel Macura Audio
Nedávno ( cca 3 týdny zpět ) jsem řešil stejný případ - samostatný přívod pro audio.
Požádal jsem o radu právě Mirka ( Pytel ) a přikládám jeho odpověď ( snad to nebude vadit ) :
Co se týče stíněných :
Helukabel ……………… 3 x 2.5
Lappkabel ……………… 3 x 2.5
Supra LoRad MK II ……. 3 x 2.5 osobně mám tento a plná spokojenost
Kabel NYCY …………. 3 x 2.5 RE/2.5
Poslední dobou se mi osvědčil LAPPKABEL 110 CY 7G 1.5
Nebo potom z říše top hifi Isotek, VDH, oyaide, atd….
Odpojovač pojistky / vč. zlacené pojistky ) ……. 1.500,- Kč
http://www.hifistore.cz/1.429.eshop.zbo ... vyrobce=43
Kvalitní zásuvka např. Furutech nebo Oyaide ( nebo dvojzásuvku ), nevím kolik je cena vzhledem ke kurzu.
Instalační lišty : např. http://www.floorwood.cz/podlahova-lista ... la-leskla/
http://www.floorwood.cz/instalacni-kryt ... lm70-indo/
Mirek
Nakonec jsem zvolil " osvědčenou " Supru. 10m tažených pro jistotu ještě v husím krku. Jistič jsem nechal zatím klasický - možná vyměním za ten odpojovač pojistek.
Zásuvky jsem si nechal udělat 2x3 ( potřebuju 2x monobloky MH 550K a další na filt Isotek ) Zbývající 3 pro jistotu do budoucna.
Požádal jsem o radu právě Mirka ( Pytel ) a přikládám jeho odpověď ( snad to nebude vadit ) :
Co se týče stíněných :
Helukabel ……………… 3 x 2.5
Lappkabel ……………… 3 x 2.5
Supra LoRad MK II ……. 3 x 2.5 osobně mám tento a plná spokojenost
Kabel NYCY …………. 3 x 2.5 RE/2.5
Poslední dobou se mi osvědčil LAPPKABEL 110 CY 7G 1.5
Nebo potom z říše top hifi Isotek, VDH, oyaide, atd….
Odpojovač pojistky / vč. zlacené pojistky ) ……. 1.500,- Kč
http://www.hifistore.cz/1.429.eshop.zbo ... vyrobce=43
Kvalitní zásuvka např. Furutech nebo Oyaide ( nebo dvojzásuvku ), nevím kolik je cena vzhledem ke kurzu.
Instalační lišty : např. http://www.floorwood.cz/podlahova-lista ... la-leskla/
http://www.floorwood.cz/instalacni-kryt ... lm70-indo/
Mirek
Nakonec jsem zvolil " osvědčenou " Supru. 10m tažených pro jistotu ještě v husím krku. Jistič jsem nechal zatím klasický - možná vyměním za ten odpojovač pojistek.
Zásuvky jsem si nechal udělat 2x3 ( potřebuju 2x monobloky MH 550K a další na filt Isotek ) Zbývající 3 pro jistotu do budoucna.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
lachim:
Rozpočet můžu změnit, ale nechci v tom utopit 15 tisíc... Nicméně přínos "čisté" elektřiny jsem u sebe (zatím v jiném místě) slyšel prostřednictvím chvilkového poslechu NA Sunrise a rozdíl to byl skokový.
PMA:
Hlavně to chce klid a třeba si znova a bez předsudků přečíst můj dotaz...
.
Dům je zatím stavba, kde se v dohledné době bude připojovat elektrika (kabely jsou rozvedený, tzn. budou se instalovat pojistky, vypínače, zásuvky atd.). Do budoucí poslechovky zatím nevede žádný rozvod, je třeba jej tam vybudovat. A proto si říkám, že by možná mohlo mít smysl dotáhnout aspoň těhle posledních 7 m třeba stíněným kabelem. Ale nemám zkušenost, proto se, světe div se, ptám. Posměšky moc nepomohou. Rada / zkušenost ano.
Rozpočet můžu změnit, ale nechci v tom utopit 15 tisíc... Nicméně přínos "čisté" elektřiny jsem u sebe (zatím v jiném místě) slyšel prostřednictvím chvilkového poslechu NA Sunrise a rozdíl to byl skokový.
PMA:
Hlavně to chce klid a třeba si znova a bez předsudků přečíst můj dotaz...

Dům je zatím stavba, kde se v dohledné době bude připojovat elektrika (kabely jsou rozvedený, tzn. budou se instalovat pojistky, vypínače, zásuvky atd.). Do budoucí poslechovky zatím nevede žádný rozvod, je třeba jej tam vybudovat. A proto si říkám, že by možná mohlo mít smysl dotáhnout aspoň těhle posledních 7 m třeba stíněným kabelem. Ale nemám zkušenost, proto se, světe div se, ptám. Posměšky moc nepomohou. Rada / zkušenost ano.
A proč jen 3 x 2,5? I blbý sporák se připojuje průřezem 3 x 4mm2. Čím větší průřez, tím menší odpor a úbytek napětí na vodiči, nebo to v hájendu neplatí?tomatsu píše: 3 x 2.5
Pavel Macura Audio
Já jsem naprosto v klidu. Sem na fórum se chodím spíš pobavitPítrsPraha píše: PMA:
Hlavně to chce klid a třeba si znova a bez předsudků přečíst můj dotaz....

Pavel Macura Audio
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Není to tím, že sporák má štítkový příkon 7.2 kW? Moje sestava má max desetinu při zesilovači trvale na max, což je nereálné.PMA píše:A proč jen 3 x 2,5? I blbý sporák se připojuje průřezem 3 x 4mm2.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
tomatsu:
Ano, to je plus mínus kabeláž, po který jsem pokukoval. Lapp, Supra apod.
Tu pojistku za sebe beru spíš pro dobrý pocit
, ale zase nestojí částku, kterou bych oplakával.
Ano, to je plus mínus kabeláž, po který jsem pokukoval. Lapp, Supra apod.
Tu pojistku za sebe beru spíš pro dobrý pocit

Aha, racionální argumentace, ale proč se pak dělají tak tlusté reprokabely?PítrsPraha píše:Není to tím, že sporák má štítkový příkon 7.2 kW? Moje sestava má max desetinu při zesilovači trvale na max, což je nereálné.PMA píše:A proč jen 3 x 2,5? I blbý sporák se připojuje průřezem 3 x 4mm2.

Ne vážně, větší průřez je určitě lepší kvůli snížení úbytků. Když už tak už, ne? Jinak to trochu zavání voodoo.
Pavel Macura Audio
Určite platí. Moje znalosti kolem el. rozvodů se hodně blíží 0, takže si spíš nechám poradit a 3x2,5 se mi zdál dostačující - uvidíme no.PMA píše:A proč jen 3 x 2,5? I blbý sporák se připojuje průřezem 3 x 4mm2. Čím větší průřez, tím menší odpor a úbytek napětí na vodiči, nebo to v hájendu neplatí?tomatsu píše: 3 x 2.5
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
PMA:
Zřejmě jste jediný, komu připadá to přihlouplé rýpání vtipné. Já jsem někde napůl cesty mezi těmi dvěma světy - kabeláž nepřeceňuju (možná na to moje sestava nebo uši nejsou dostatečně vyzrálé), ale na druhou stranu přínos kvalitní (=ne nutně drahé) kabeláže jsem si mnohokrát objektivně ověřil. Proto si říkám, že jestli si na těch 7 metrech stíněnýho přivedu do poslechovky o trochu míň rušení, zvuk to rozhodně nezhorší. A jestli jej to slyšitelně na stávající sestavě nezlepší, není cena takovýho kabelu nic, co bych potřeboval řešit.
Takže vážně míněná otázka: má při odběrech řádově stovek wattů reálný význam řešit 3x4 namísto 3x2.5?
Zřejmě jste jediný, komu připadá to přihlouplé rýpání vtipné. Já jsem někde napůl cesty mezi těmi dvěma světy - kabeláž nepřeceňuju (možná na to moje sestava nebo uši nejsou dostatečně vyzrálé), ale na druhou stranu přínos kvalitní (=ne nutně drahé) kabeláže jsem si mnohokrát objektivně ověřil. Proto si říkám, že jestli si na těch 7 metrech stíněnýho přivedu do poslechovky o trochu míň rušení, zvuk to rozhodně nezhorší. A jestli jej to slyšitelně na stávající sestavě nezlepší, není cena takovýho kabelu nic, co bych potřeboval řešit.
Takže vážně míněná otázka: má při odběrech řádově stovek wattů reálný význam řešit 3x4 namísto 3x2.5?
Pitrs
Urcite ma. Nemam nejmensi narok debatovat technicky s pma
(Ahoj pavle. Zmerime u me tez filtraci?)
Ale pro ten klid/ pocit bych tahal alespon 3 x 4,5.
Urcite nebude mit nikdy 2 ruzne privody. Takze neprovedes slepy test a neprokazes tak smysl....
Ale kdyz uz, tak uz!!
A pma tez radi natahnout poradnou hadici! Takze 3x6 a je to tutovka.
Urcite ma. Nemam nejmensi narok debatovat technicky s pma
(Ahoj pavle. Zmerime u me tez filtraci?)
Ale pro ten klid/ pocit bych tahal alespon 3 x 4,5.
Urcite nebude mit nikdy 2 ruzne privody. Takze neprovedes slepy test a neprokazes tak smysl....
Ale kdyz uz, tak uz!!
A pma tez radi natahnout poradnou hadici! Takze 3x6 a je to tutovka.