Pomoc pri výbere zosilňovača

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
bobo.75
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc pri výbere zosilňovača

Příspěvek od bobo.75 »

blesk666 píše:
20 led 2026 15:01
Inak za 3tis vieš kúpiť občas aj o dosť novšie modely či už Accu, tak ešte skôr Luxman (ktoré sú lacnejšie ako Accu). Mne kvôli akustike a klasike vyhovuje A-class zvukovo a mal som doporučený jeden A-class Accuphase koncák z 80-tych rokov, ale keď som si okolo toho študoval, tak som čítal jak tam niektorí majitelia riešili servis a tam keď sa niečo z polovodičov pokašle, už na to nie sú súčiastky…To je najvätšie riziko u starých vecí. Tak som našiel nový A class (Canor) so zarukou (priamo od distribútora), ktorý mi zvukovo vyhovuje a môžem kľudne spávať.
Čonsa týka tých výšiek tak to môže byť viac dôbodov. Od vyschnutého feroflouidu v kmitacom systéme výškača, cez dobové naladenie, až po naladenie a samotnú “kvalitu” 40 ročných textilných výškačov. Hliníkové kaloty z tej doby by však asi tiež neboli výhra…
Najmä tá delená Yamaha by nemala produkovať zvuk s výškami ako opisuješ, ale bude to bedňami. Takže to iný zosík nevyrieši. Skôr do nejakej miery ekvalizácia, alebo výmena repro.
Ktorý konkrétne Canor máš? Možno to je cesta pre mňa.

Tie moje repro TDL kontroloval môj servisák a viem, že dopĺňal do vyškáčov feroflouid. Sú tam 25mm kupoly z horčíkovej zliatiny. Ako som povedal až na tie (činely) so s nimi spokojný - tiež neviem posúdiť, do akej miery môže mať na výsledný zvuk vplyv aj streemer - Yamaha WXC 50, ktorý má tiež už zopár rokov. Svojho času bol však celkom dobre hodnotený.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Vplyv má aj ten streamer a v ňom zabudovaný DAC. Zmieňoval si že počúvaš aj Spotify. Spotify v SR ešte neposkytuje službu v bezstratovom formáte (v ČR cca od 11/25 ak sa nemýlim) Takže to nie je celkom adekvatny zdroj na kvalitný posluch hodný lepšieho hifi. Tidal ano.
Mám Canor AI 1.20 (jediný ich tranzistorový A-class zosilňovač), Potom majú ešte dva tranzistorové - AB class. Integrovaný Virtus A3 - čo je integráč so zabudovaným slušným DAC-om a velmi kvalitným MM a MC Phono a aj slúchadlovým zosilňovačom. Mal som ho na test a zvukovo sa mi páčil. No a potom ešte top model - koncák Virtus S1S (AB class). Ostatné sú elektronkovej konštrukcie.

adrian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od adrian »

bobo.75 píše:
20 led 2026 22:55
blesk666 píše:
Inak za 3tis vieš kúpiť občas aj o dosť novšie modely či už Accu, tak ešte skôr Luxman (ktoré sú lacnejšie ako Accu). Mne kvôli akustike a klasike vyhovuje A-class zvukovo a mal som doporučený jeden A-class Accuphase koncák z 80-tych rokov, ale keď som si okolo toho študoval, tak som čítal jak tam niektorí majitelia riešili servis a tam keď sa niečo z polovodičov pokašle, už na to nie sú súčiastky…To je najvätšie riziko u starých vecí. Tak som našiel nový A class (Canor) so zarukou (priamo od distribútora), ktorý mi zvukovo vyhovuje a môžem kľudne spávať.
Čonsa týka tých výšiek tak to môže byť viac dôbodov. Od vyschnutého feroflouidu v kmitacom systéme výškača, cez dobové naladenie, až po naladenie a samotnú “kvalitu” 40 ročných textilných výškačov. Hliníkové kaloty z tej doby by však asi tiež neboli výhra…
Najmä tá delená Yamaha by nemala produkovať zvuk s výškami ako opisuješ, ale bude to bedňami. Takže to iný zosík nevyrieši. Skôr do nejakej miery ekvalizácia, alebo výmena repro.

Tie moje repro TDL kontroloval môj servisák a viem, že dopĺňal do vyškáčov feroflouid. Sú tam 25mm kupoly z horčíkovej zliatiny. Ako som povedal až na tie (činely) so s nimi spokojný - tiež neviem posúdiť, do akej miery môže mať na výsledný zvuk vplyv aj streemer - Yamaha WXC 50, ktorý má tiež už zopár rokov. Svojho času bol však celkom dobre hodnotený.
Bobo, skús si za tých 3000,-eur požičať Xavian Torretta a uvidíš respektíve budeš počuť.
https://www.l-e.sk/xavian-torretta?gad_ ... ZQQAvD_BwE

bobo.75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobo.75 »

blesk666 píše:
včera, 00:19
Vplyv má aj ten streamer a v ňom zabudovaný DAC. Zmieňoval si že počúvaš aj Spotify. Spotify v SR ešte neposkytuje službu v bezstratovom formáte (v ČR cca od 11/25 ak sa nemýlim) Takže to nie je celkom adekvatny zdroj na kvalitný posluch hodný lepšieho hifi. Tidal ano.
Mám Canor AI 1.20 (jediný ich tranzistorový A-class zosilňovač), Potom majú ešte dva tranzistorové - AB class. Integrovaný Virtus A3 - čo je integráč so zabudovaným slušným DAC-om a velmi kvalitným MM a MC Phono a aj slúchadlovým zosilňovačom. Mal som ho na test a zvukovo sa mi páčil. No a potom ešte top model - koncák Virtus S1S (AB class). Ostatné sú elektronkovej konštrukcie.
Pekný zosík. To je bohužiaľ mimo moje finančné možnosti.

Čo sa týka Spotify, tak ja mám prémium a prehrávanie hudby je vo formáte FLAC až do kvality 44,1 kHz / 24 bit. Tuším to v SR zaviedli koncom roka.
Streamer môžem používať v dvoch režimoch - ako predzosilňovač alebo len ako streamer - ja ho používam ako predzosilňovač (kvôli možnosti upravovať volume na telefóne).

bobo.75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobo.75 »

adrian píše:
včera, 10:41
bobo.75 píše:
20 led 2026 22:55
blesk666 píše:

Bobo, skús si za tých 3000,-eur požičať Xavian Torretta a uvidíš respektíve budeš počuť.
https://www.l-e.sk/xavian-torretta?gad_ ... ZQQAvD_BwE
Ďakujem za radu. Možnosť zápožičky ma nenapadla. To asi nie je štandardná služba?

adrian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od adrian »

https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... n-torretta , recenzia k nim.
Väčšina hifi štúdií ti za plnú zálohu zapožičia reprosústavy domov, vždy sa to tak robilo.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

bobo.75 píše:
včera, 10:43
Čo sa týka Spotify, tak ja mám prémium a prehrávanie hudby je vo formáte FLAC až do kvality 44,1 kHz / 24 bit. Tuším to v SR zaviedli koncom roka.
44.1 kHz / 24 bit není kvalita, ale rozlišení, vzorkovací frekvence a bitová hloubka. Vzorkovací frekvence a bitová hloubka neurčují úroveň zvukový kvality. Spotify ani v beztrátovým formátě není adekvátní zdroj na kvalitní poslech hodný lepšího hifi. A tidal taky ne. Bezztrátovost je sice hezká a žádoucí věc, ale zvuková kvalita, která je adekvátní pro kvalitní poslech hudby na jakejkoli hifi úrovni, je někde úplně jinde. Ta je daná masterignem/remasteringem, ne ztrátovostí/bezztrátovostí, rozlišením ani formátem či kodekem.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Není to poněkud v rozporu, co tady píšeš, myslím to zajištění zvukové kvality?

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Ne, není to v žádném rozporu.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Chalani je tu dotaz na zosilňovač, nie zamýšlanie sa nad tým čo je stream a čo nie je.
To je ako keby prišiel zákazník do showroomu ktorý si vyberá medzi Alfa Romeo 4C a Giuliou QV a vy mu začnete hovoriť o zdravom životnom štýle. Lebo ak ho nebude mať, tak si to nové auto nebude môcť patrične užiť a teda ho vlastne odhovárajú od jedného aj od druhého ak sa kŕmi brydzovými haluškami a pečeným kolenom

bobo.75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobo.75 »

Ďakujem všetkým, čo sa zapojili. Myslím, že som dostal odpoveď na moju pôvodnú otázku, ako aj ďalšie informácie ako inšpiráciu o možnostiach, ktoré môžem využiť do budúcna.
Pekný deň prajem všetkým.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Nezávidím ten problém, tolik možností.

Navrhuju zánovní Yamahu A S3000 s ručičkami.
Ta hrala tak dobře na výstavě s Xaviany že dostala nejlepší zvuk výstavy.
Zdroj zvuku bylo italské CD, co bylo lepší než Yamaha.

Zvuk starších sestav se zdá plný a uspokojivý.
S vhodnýma bednama jde spokojeně žít.

Za mě bych důvěřoval novým strojkum nejvíce v kvalitě předzesilovačů kde diky postupnému zlepšování dokáží mít velké rozlišení bez drsnosti.

Odpovědět