Přidání subwooferu / Stereo 2.0 na 2.1

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
maxfli
Kontaktovat uživatele:

Re: Přidání subwooferu / Stereo 2.0 na 2.1

Příspěvek od maxfli »

Máš úplnou pravdu, ale bohužel sub nemohu dát nikam jinam než ho mám. Neříkám, že jsem s tím hned skončil, až bude čas, jistě si s tím budu hrát dál, kdo ví, třeba se mi to podaří lépe nastavit. Teď bohužel mě omezuje čas a toho je opravdu málo, abych si hrál s repro.
Ale díky, podstatu věci jsem samozřejmě pochopil.

mach3r
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mach3r »

Ahoj, mám podobný problém. Vlastním denon avc 4700h a nejde mi zprovoznit sub při přehrávání sterea na tidalu.
Chci vyzkoušet jestli na stereo je lepší repro bez subwooferu, nebo s ním.

Po přečtení tohoto vlákna jsem nastavil repro na malé, dělící frekvenci mám 80hz a sub mod na lfe+main.

Když mám nastaven režim zvuku na stereo hraje jen repro a na display svítí jen levý, pravý přední reproduktor. Sub nesvítí takže je neaktivní.
Když nastavím režim zvuku na DTS a podobné tak se na display rozsvítí i sub a jede to.

Za mě to tak, ale nemá fungovat přes nějaký upmixing z avr.

Máte nějaký typ co dělám špatně, nebo co je špatně ? *headbang*

Díky

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Napsal si málo informací, jaký bedny a jaký sub. Takže obecně: cpát suba do sterea není nejlepší nápad, jsou s tím problémy to sladit a to ještě za předpokladu, že se jedná o stejnou značku a stejnou řadu suba a beden. 80 Hz je pro filmy, pro případné stereo je to moc, ale záleží co umí bedny a to není zde uvedeno.

Většina receiverů má nějaký přepínač typu direct a to funguje tak, že když tam pustíš doukanál - tak hrají pouze bedny a když tam pustíš MCH, tak to hraje např. 5.1, pokud to máš v nastavení soustavy beden správně potvrzený.
Pokud chceš zapnout suba ke stereu, tak musíš v nastavení receiveru nastavit položku suba. Bývá tam sub ON ( popř. ANO ), či sub OFF ( popř. NE ) a další možnost tzv. sub PLUS a to právě musíš zapnout pro suba ke stereu. Samozřejmě pokud tam tu položku máš.

Lepší volbou pro poslech sterea jsou plnorozsahové bedny a suba nebudeš potřebovat a tím si ušetříš spoustu starostí.
Teď vidím, že z Tidalu...., nó to ani nechci komentovat.

Hodně štěstí.

Walcott
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Walcott »

Pozri si ci mas v speaker layout spravne nakonfigurovane vsetky repro aj subwoofer.

Ano speakers nechaj na small, crossover 80hz a nechaj len LFE.

Pri takomto nastaveni ak zvolis rezim stereo mali by hrat predne repro vsetko od 80hz vyssie a sub od 80hz dole.

Ked prepnes na rezim direct/pure direct, budu hrat len predne repro vo full range bez subu, direct rezim znamena vlastne raw signal bez bass managementu a kalibracie.

LFE+main sa pouziva ak chces aj pri nastaveni repro na large stale posielat do subu signal, cize vtedy bude hrat sub stale aj pri rezime direct, no toto nastavenie neodporucam tak sa v podstate zdvojuju basy.

mach3r
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mach3r »

Oldear píše:
24 bře 2026 21:33
Napsal si málo informací, jaký bedny a jaký sub. Takže obecně: cpát suba do sterea není nejlepší nápad, jsou s tím problémy to sladit a to ještě za předpokladu, že se jedná o stejnou značku a stejnou řadu suba a beden. 80 Hz je pro filmy, pro případné stereo je to moc, ale záleží co umí bedny a to není zde uvedeno.

Většina receiverů má nějaký přepínač typu direct a to funguje tak, že když tam pustíš doukanál - tak hrají pouze bedny a když tam pustíš MCH, tak to hraje např. 5.1, pokud to máš v nastavení soustavy beden správně potvrzený.
Pokud chceš zapnout suba ke stereu, tak musíš v nastavení receiveru nastavit položku suba. Bývá tam sub ON ( popř. ANO ), či sub OFF ( popř. NE ) a další možnost tzv. sub PLUS a to právě musíš zapnout pro suba ke stereu. Samozřejmě pokud tam tu položku máš.

Lepší volbou pro poslech sterea jsou plnorozsahové bedny a suba nebudeš potřebovat a tím si ušetříš spoustu starostí.
Teď vidím, že z Tidalu...., nó to ani nechci komentovat.

Hodně štěstí.
Mám koncový zesilovač rotel rb 1552 a ker r 3 a sub svs sb 3000. Ten je uzavřený takže na hudbu by nemusel být úplné zlý. Já to chci jen vyzkoušet, nebudu to mít běžně zapojeno na stereo. Bez toho subu to hraje slušně a s tím subwooferem se mě víc líbil jen eminem *bravo* jinak ostatní muzika nebyla tak vyvážená ikdyž jsem ten sub dost tlumil. Proto se ptám jestli to nejde nastavit lépe v nastavení, nebo z toho víc nedostanu.

Díky

Walcott
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Walcott »

SB3000 je slusny sub sam som ho donedavna este mal. Ak ho spravne integrujes do zostavy urcite rozsiri celkovy rozsah.

Kedze aj velmi drahe stlpy maju problem hrat pod 30hz +/-3db tam ten SVS vie doplnit tie najnizie frekvencie a rovnako ulahcit a zlepsit dynamiku repro kedze tie sa nemusia trapit s najnizsimi frekvenciami a mozu sa plne prejavit od 50hz vyssie.

Dobre by bolo mat moznost si to aj odmerat a spravne zladit sub s repro aby nedochadzalo nahodou k vzajomnemu nulovaniu a pod.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Walcott
... když nevíš, je lepší mlčet a nemást tazatele. Doplň si informace: Pouze Pure Direct hraje signál nativně beze změn, tak jak je na vstupu. Režim Direct již plně zohledňuje případnou kalibraci a zapojení suba do stereo signálu.

mach3r
Máš to zřejmě nějak krkolomně zapojené. Předpokládám, že z receiveru do koncáku a z koncáku do beden jsou stereo kanály a z receiveru přímo do subu z výstupu pro Subwoofer 1, nebo 2, ale i tak by to mělo fungovat - zvuk nehodnotím, je to "každý pes, jiná ves".

Ty bedny jsou "šušlátka" a basy tam půjdou rovně tak od těch 80 Hz. Problém je, ža když necháš suba do 80 Hz, už přestávají být basy vše směrové a hudba potáhne k místu umístění subu. Musel bys mít suby 2.
Navíc bedničky jsou s basreflexem a suba máš uzavřeného - ty zvukové projevy nepůjdou spolu a nesladíš to. Od tohoto řešení bych upustil a pořídil plnorozsahové bedny, ale kvůli Tidalu?

Walcott
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Walcott »

Nechcem byt neslusny ale ked nevies nepis ok? Mam denon velmi dobre viem ako funguje. Tu mas rovno z manualu:

Both Direc and Pure Direct bypass all DSP and bass management settings and pasthrough just the incoming signal with no Audyssey EQ involved. Pure Direct disables the video processing on top of that.

Cize zvukovo su oba rezimi rovnake len pure direct navyse vypne aj samotny displej na avr a video processing.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Co dělá tohle? Strana 207

0 “Subwoofer Mode” can be set when “Speaker Config.” - “Subwoofer” on the
menu is set to other than “No”. (v p. 200)
0 Play music or a movie source and select the mode offering the strongest bass.
0 If “Speaker Config.” - “Front” and “Center” are set to “Large”, and “Subwoofer
Mode” is set to “LFE”, no sound may be output from the subwoofers,
depending on the input signal or selected sound mode. (v p. 199)
Select “LFE+Main” if you want the bass signals to always be produced from
the subwoofer.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Tak to sorry, ale je to divné, k čemu dublovaná funkce. Já používám nejvyšší model Pioneer a tam je to jak jsem popsal. Má to Pure Direct digitál i Pure Direct analog a Direct s využitím kalibrace a DSP, popř. použití suba ke stereu. Používat native signál - Pure Direct, popř. Direct u receiveru a bez zohlednění kalibrace a DSP je k ničemu, protože nikdo nemá tak zvukově udělanou poslechovku, aby mohl hrát Pure Direct, i přesto, že tento zvuk je kvalitativně nejlepší. Pro sledování DK to není až tak podstatné, tam je podstatný ten MCH a nastavený podle kalibrace u Pioneera podle MCACC Pro. Zřejmě receiver není primárně určený pro poslech hudby ve stereu.

To už jsem mu psal, že toho suba ( LFE ) musí zapnout, ale co tam zapnout za režim, když údajně Pure Direct i Direct u jeho receiveru hrají jen nativně, podle toho co tam pustí.
Jardo, to píšeš o něčen jiném: když tam nastavíš bedne Large, tak to hraje plnorozsahově a sub je vyřazen. Musí tam nastavit bedny malé plus sub. Tady se ale řeší, jak suba zprovoznit i pro dvoukanál, když to jede jen nativně.
Naposledy upravil(a) Oldear dne 25 bře 2026 14:46, celkem upraveno 1 x.

Walcott
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Walcott »

Na stereo je rezim stereo, to znamena ze su plne aktivne vsetky DSP korekcie a kalibracie ale signal ide len do hlavnych repro, subwoofer zalezi ako su v avr nastavene repro ak na large a len LFE tak nehra, ak na small tak hra s nastavenym crosoverom, alebo large a lfe+main vtedy hraju basy aj repro aj sub. Ale vzdy najlepsia konfiguracia ak je v zostave integrovany sub je small+lfe kde sa o nizke frekvencie ma starat dobre skalibrovany a vyladeny sub a o vsetko ostatne hlavne repro.

Ak to clovek mysli zo stereom vaznejsie doplni externy zosik na predne kanaly s dostatocnym vykonom avr necha v rezime preamlifier a ma kvalitu na dost vysokej urovni s tym ze jednym klikom moze prepnut konfiguraciu do plnohodnotneho dolby atmosu.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Ten manual tě posílá na různá místa. Na stranu 207 mě to poslalo, když nehrál sub při obyčejném stereo signálu. Ale třeba jsem jen špatně odbočil.

mach3r
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mach3r »

Jak jsem psal mám nastaveno repro na malé, dělící frekvence na 80hz a nastaveno lfe. Avr je nastaven na preamp logicky, když není potřeba výkonová část a mám zapojeno stereo s koncovým zesilovačem plus eco režim. Fyzicky zapojeno to mám správně. Jinak to ani zapojit nejde. Je to jen dočasné řešení. Budu mít streamer s dacem.

Podle diskuze by to tak mělo hrát.
Otázka je jak to hraje Vám. Jestli ten sub Vám jede jen v multikanálu a ve stereo režimu jako mě to nehraje. Tím pádem se u mě nic neděje. Nebo ten sub i ve stereu jde nějak vynutit ?? To je přesně moje otázka.

Jestli i ve stereo režimu jede sub bez nějakého upmixu.

Když se nad tím zamyslím tak vlastně to dává smysl. Hudba bude nativně nahrávaná pro systém 2.0 bez suba. Takže nativně to tak ani hrát bez nějakého dsp hrát nebude.

Zmátlo mě, že se tady píše, že to hraje.

Ještě tady byla špatná reakce na tidal. Jelikož jsem běžný uživatel a nemám tisíce na analogový zdroj tak jinou možnost nemám. *fnuk* Tidal je naprosto dostatečný a stojí mě to jen 170kč na měsíc. Proto jsem si pořídil hifi.

Díky

Walcott
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Walcott »

Samozrejme ze v rezime stereo hra aj sub. To nema s multikanalom nic, mas crosover na 80hz a repro small cize nativnu 2.0 stopu z hocicoho TV, youtube, tidal..
avr rozdeli standardne so sloupom 12db medzi repro a sub. Nna urovni crosoveru. Ak to mas takto musi to hrat.

Iba v rezime direct a pure direct by ti nemal ist sub pri nastaveni LFE lebo do repro posiela fullrange signal a do subu nic. LFE+main by mal hrat sub stale aj pri direct a repro tiez vo fullrange.

Ja mam dost podobnu zostavu z popisu, denon x3800h+externe zosiky+4 suby takze viem ze to musi ist ak je to spravne nastavene.

mach3r
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mach3r »

Nehraje to.

Když nastavím v tom multikanalu kdy to hraje repro na větší full range tak sub nehraje ani v multikanalovým nastavení. Takže to dělá jak si psal, ale v režimu multikanal ne ve stereo režimu.
To nastavuješ tím tlačítkem music úplně dole na ovladači.

Takže prostě musíš mít nastaven režim třeba dts x místo stereo.

Klidně udělám video jestli mi nevěříte.

Odpovědět