Problém s CDM1
Problém s CDM1
Zdravím všechny přátele starých hifi strojů. Vlastním cd přehrávač grundig cd7550, v kterém je použita právě mechanika CDM1. Již asi rok pozoruji problém se zasouváním šuflíku - stále častěji se nedovírá a musím mu pomoci prstem. Před několika dny se už nedokázal ani vysunout. Také zvuk, který mechanismus vydává je stále zlověstnější. Mechaniku jsem zkoušel nejprve namazat, po té naopak vyčistit, vliv téměř nulový. Googlem jsem zjistil, že to je zvlášť u cd7550 častý problém, nikde jsem však nenašel způsob řešení. Grundig cd7550 je velmi dobrý přehrávač ( kromě problému se zasouvacím mechanismem funguje již více než dvacet let bez problému), tudíž budu vděčen za všechny vaše rady.
Re: Problém s CDM1
Hoj,
na hifinázorech asi nepochodíš, zkus tady se obrátit na sendyho :
http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=10035
tohle je přesně kus co ode mne bral feketek( neměl jsem čas se s tím hrát ) a měl podobný problém se
šuplíkem, mimo jiné. Nakonec jej prodal a vím, že nový majitel jej za chvilku rozchodil, tak možná i kontakt na nového majitele by se dal sehnat.
nebo tady :
http://www.oldradio.cz/
nebo ještě hledat podle dalších typů, on to je vlastně Philips CD204, Tesla jej chvilku dělala jako MC 900.
na hifinázorech asi nepochodíš, zkus tady se obrátit na sendyho :
http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=10035
tohle je přesně kus co ode mne bral feketek( neměl jsem čas se s tím hrát ) a měl podobný problém se
šuplíkem, mimo jiné. Nakonec jej prodal a vím, že nový majitel jej za chvilku rozchodil, tak možná i kontakt na nového majitele by se dal sehnat.
nebo tady :
http://www.oldradio.cz/
nebo ještě hledat podle dalších typů, on to je vlastně Philips CD204, Tesla jej chvilku dělala jako MC 900.
Díky za bleskovou odpověď, zkusím se poptat na audiowebu, jinak jen pro informaci jedná se o upravený (směrem k lepšímu zvukovému projevu) philips cd 304.
Vyčistit, namazat (v tomhle pořadí), vyměnit řemínek, který je tam, myslím, jenom 1. Jestli je to řada CD204, CD304 apod., tak mechanismus šuplíku jde snadno vymontovat vyšroubováním asi 4 šroubů u dna šasi, přístup je zeshora. Laser zůstane v přehrávači.
to co popisuješ je na 99% problém s řemínkem.
jsou dvě možnosti:
a/ když jsi promazával dostal se tuk do kolejničky kolečka s řemínkem a on teď prokluzuje a tím pádem nedovírá/úplně neotevírá. (to kolečko musí vždy v krajních polohách zapadnout vždy s trochu větší silou)
b/ řemínek je už časem zteřelý a povolený a tím pádem nedovírá/úplně neotevírá. dají se koupit origo koženné řemínky, ale v podstatě stačí tam dát 2 obyčejné malé gumičky a rok, rok a půl by to zase mělo bez problémů fungovat, než se vytahají.
p.s. když se podíváš na mechaniku zepředu se shora, tak je kolečko s řemínkem vpravo vzadu.
jsou dvě možnosti:
a/ když jsi promazával dostal se tuk do kolejničky kolečka s řemínkem a on teď prokluzuje a tím pádem nedovírá/úplně neotevírá. (to kolečko musí vždy v krajních polohách zapadnout vždy s trochu větší silou)
b/ řemínek je už časem zteřelý a povolený a tím pádem nedovírá/úplně neotevírá. dají se koupit origo koženné řemínky, ale v podstatě stačí tam dát 2 obyčejné malé gumičky a rok, rok a půl by to zase mělo bez problémů fungovat, než se vytahají.
p.s. když se podíváš na mechaniku zepředu se shora, tak je kolečko s řemínkem vpravo vzadu.
Díky, chtěl jsem se zeptat, kde sehnat ten řemínek a bylo mi odpovězeno dřív, než jsem to stih odeslat. 
Já si vzpomínám, že motorek je spíš vpravo vepředu... a řemínek je gumový. Ale to se týká Philipse CD304 mk2, který mi taky někdy nedovírá. To takový CD960 je horší mrcha. Tam se závada řemínků (celkem 4!!) začne projevovat tím, že nesklopí clamp. Takže oprava je nevyhnutelná. V nouzi se dá starý řemínek zkrátit o cca 2-3 mm a pak slepit vteřinovým lepidlem. Je-li guma už lámavá, tak to ale časem praskne vedle spoje.
mám 960 a zatím mi vždy stačila výměna toho hlavního řemínku na velkém kolečku.
při výměně netřeba nic vyšroubovávat, stačí pinzeta a šikovné prsty. nahodíš to na to malé kolečko od elektromotorku, které to rozhýbává a pak to přetáhneš přes to velké bílé kolečko, které zajišťuje pohyb šuplíku a zapadnutí do krajních poloh.
já to tak dělám už pár let - vždycky, když začne šuplík nedovírat shodím horní kryt, dám nové gumičky a mám zase na čas klid. akce max. 10 min.
při výměně netřeba nic vyšroubovávat, stačí pinzeta a šikovné prsty. nahodíš to na to malé kolečko od elektromotorku, které to rozhýbává a pak to přetáhneš přes to velké bílé kolečko, které zajišťuje pohyb šuplíku a zapadnutí do krajních poloh.
já to tak dělám už pár let - vždycky, když začne šuplík nedovírat shodím horní kryt, dám nové gumičky a mám zase na čas klid. akce max. 10 min.
taky jsem si hned myslel na řemínek, jenže psal, že nejdříve mazal a potom naopak čistil což jsem bral jako kontrolu celé dráhy + řemínku.
Ano celá mechanika je na čtyřech šroubcích a né jako na CD303 ( CDM-0 ) ale tam jsem naštěstí nenarazil na gumičky ale lanka
a tři patra tišťáků
je taky maso
Ano celá mechanika je na čtyřech šroubcích a né jako na CD303 ( CDM-0 ) ale tam jsem naštěstí nenarazil na gumičky ale lanka
je taky maso
No, napřed jsem to namazal, ale nemělo to moc vliv a navíc jsem potom v manuálu k cdm1 četl, že mechanika má auto- lubrikační mechanismus a tedy nemá být mazána. Řemínek na první pohled vypadal normálně, nicméně na základě vašich zkušeností ho zkusím nahradit, nebo nějak zbastlit.
autolubrikační mechanika?
PHILIPS FOREVER !!!
PHILIPS FOREVER !!!
Přesněji řečeno jedná se o samo-mazací ložiska (self-lubricating bearings), pro zajímavost zde je odkaz na dotyčný servisní manuál: http://www.uploadcity.com/?f=10551403&t ... HANISM.pdf&
Mechanika laseru nemá se šuplíkem nic společného. Ačkoliv jestliže kovový šuplík funguje 20 let, tak je také možné ho považovat za samomazný, přesněji bezúdržbový, ještě přesněji není třeba udržovat, ale když to začne zlobit, vyhodit (nebo začít mazat). Garážové firmy přehrávače řeší jako top-loadery. Zdánlivě dobrá věc - pro lidi bez gramofonu. Jenom ty lasery jim jaksi nevydrží 20+ let.