Rada Dolby Atmos
-
fb_richard1
- Kontaktovat uživatele:
Rada Dolby Atmos
Dobry den. Som amater a "normalny domaci uzivatel" elektroniky. Ked vysli domace kina s Dolby Digital zakupil som si kvalitne domace kino a s funkciou ProLogic II som si krasne ozvucil aj klasicke TV vysielanie na 5+1 a samozrejme ak bol signal vysielany v DD, tak som si to tiez uzil. Kupil som si kvalitne pasivne reproduktory a natahal pekne po izbe... ale dvd prehravac odisiel a ostali mi len kvalitne pasivne repraky 5+1 natahane v stenach a pod telkou vyvedenych 6 kablikov. Otazka znie... ake zariadenie si mam zakupit, aby som dosiahol radost z 5+1 DD? Resp. zistil som, ze uz existuje nieco lepsie ako DD a to je Dolby Atmos. Je to velky rozdiel medzi DD a DA? A ake zariedenie zakupit, aby mi aj z normalneho obycajneho signalu urobilo DA (tak, ako pro logic II mi vytvoril DD). Podotykam, ze chcem len zariadenie bez reprakov. A dalsia otazka predpokladam, ze aby som si vypocul DA z reprakov, musi byt uz samotna relacia vysielana so zvukom DA a ze DA mi nijaky pristroj nevyrobi z klasickeho sterea (ako mi vytvoril pro logic II so sterea dolby digital). Dakujem za rady a dufam, ze som nepisal hluposti.
-
Dark side of the moon
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Rada Dolby Atmos
Pokud zůstaneš u stávající konfigurace repro 5+1, pak pro tebe DA nemá žádný význam. Musel by jsi přidat repro minimálně pro horní kanály.
Pokud ne, výsledný zvuk bude stále jen 5+1, tedy obdobný jako DD.
Na druhou stranu, téměř všechny současné AVR již dekodér DA mají, takže pokud budeš pořizovat nový, není co řešit, dekodér DA tam bude.
Z klasického stereo signálu žádný přístroj reálný prostorový zvuk "nevyrobí", vždy se jedná o pseudo prostorový zvuk, kdy je signál pro levý a pravý kanál nějakou metodou (např. tebou zmiňované ProLogic) distribuován i do ostatních kanálů (centru, zadních a bočních repro, ...). Těch pseudo prostorových simulací je více, aktuálně nejlepší je asi AURO. To mají např. AVR Denon, ty jsou obecně uznávané jako takový velmi dobrý standard, řekněme od modelu AVC-X3800H výše (ten už má i AURO).
Pokud ne, výsledný zvuk bude stále jen 5+1, tedy obdobný jako DD.
Na druhou stranu, téměř všechny současné AVR již dekodér DA mají, takže pokud budeš pořizovat nový, není co řešit, dekodér DA tam bude.
Z klasického stereo signálu žádný přístroj reálný prostorový zvuk "nevyrobí", vždy se jedná o pseudo prostorový zvuk, kdy je signál pro levý a pravý kanál nějakou metodou (např. tebou zmiňované ProLogic) distribuován i do ostatních kanálů (centru, zadních a bočních repro, ...). Těch pseudo prostorových simulací je více, aktuálně nejlepší je asi AURO. To mají např. AVR Denon, ty jsou obecně uznávané jako takový velmi dobrý standard, řekněme od modelu AVC-X3800H výše (ten už má i AURO).