regálovky k zadní stěně vs basreflex

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Horyna
Kontaktovat uživatele:

regálovky k zadní stěně vs basreflex

Příspěvek od Horyna »

Měl bych na zdejší znalejší a zkušenější uživatele prosbu ohledně rady s výběrem regálových reproduktorů. Nejde mi v tuhle chvíli úplně o konkrétní typ, i když také, a s ohledem na níže uvedenou preferovanou hudbu, ale hlavně z hlediska provední a umístění basreflexu.

Mám obývačku, poslechovku a dětský hřiště v jednom prostoru. Než ta malá zvěř přijde k rozumu bude technika neustále pod nepřátelskou palbou a umístění tomu musím podřídit. Navíc Žádné extra hodnotné přístroje jim tak kupovat nechci. Rád bych v průběhu roku pořídil nějaké starší regálovky +- kolem 20-25 tis. max. a následně k nim vybral zesilovač.

V současné době mám stařičké DALI 202 s předním basreflexem umístěné viz obrázek. Stojí na "papundeklových" komodách IKEA. Ty jsou hluboké 40 cm. k rohům místnosti by to bylo kolem metru. Sleduji pravidelně nabídky bazarů, velkou roli také hraje WAF faktor. Líbí se mi např. Aurum Cantus nebo ELAC. Otázky zní..

1) Můžu vůbec uvažovat o zadním basreflexu když by vzdálenost zadní stěny byla např.pouze 8-10cm, nebo to je úplná akustická sebevražda?
2) Jak jsou na tom z hlediska umístění regálovky se spodním basreflexem?
3) jak je na tom uzavřená bedna?

Pravdou je že to bude převážně na nižší hlasitosti, pokud mi žena s dítkama jednou za čas ujede na víkend pryč, můžu postavit reproduktory na předsazené stojany. Ale to je tak 2-3x do roka.

No a aby toho nebylo málo tak ponejvíc poslouchám soundtracky a to tak z 80% velké orchestry. John Barry, Hans Zimmer, Ennio Morricone, Wojciech Kilar, Thomas Newman atd..
Vejdou se mi vůbec všichni ty lidičky s těma nástrojema do nějakých středně velkých regálovek? Do těch Dali se teda nevejdou, ale to byla asi tak ani ne desetitisícová bedna tak před 20 lety. Celkem slušně z toho zní Jana Kratochvílová, Suzanne Vega nebo Katie Melua (celkově ženský hlas) a lážo plážo piánko. Na sub není prostor. Jakého výrobce, typ bych měl podle vás např.uvažovat? Díky...

Pozn. Potřebuju aby to zahrálo třeba toto https://www.youtube.com/watch?v=0yuoQnRXc4M
Pomočit se u toho nemusím ale ježit chlupy by se mohly :-)

Obrázek

lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: regálovky k zadní stěně vs basreflex

Příspěvek od lachim »

horyna
páni... velmi těžké zadání.
"chlupy na rukou" z regálovek na levném zesilovači a ve 110 m3...to vůbec lze??
:-)
když kouknu na hifibazar.cz:
tak pro splnění zadání bych tipoval alespoň
repro CANTON - Vento 886 DC za 45.000 Kč +
(alespoň) zesík NAD C 375BEE za 28.000 Kč. a to pořád není k těm bednám OK!
nebo raději DENON AVC-A1D za 10.000 a zmůstkovat zesíky. ten by hrál s canton výborně!
mám vyzkoušené.

jinak těch 100 kubíků můžeš "ukřičet" vlastně vším.
tamtéž nabízený set BOSE Lifestyle 18 Series II za 15t Kč bych možná zvolil jako leší možnost ozvučení tak veliké místnosti.
sice žádné hifi, ale pocitově to bude spousta muziky za málo peněz.
dobastlit k tomu druhý woofer... mohlo by hrát dobře a těšit se z toho i děti/maminka u pohádek v prostorovém zvuku.
(mám též vyzkoušeno)

k 2. části dotazu.
v tak veliké místnosti je asi méně důležité, jaký typ bedny zvolíš.
pokud budeš mít štěstí na akustiku, tak by ti mohlo těch 10cm od zadní stěny naopak pomoci.
ale chce to kvalitní zesilovač. jinak by to mohlo houkat/bučet/zlobit.
uzavřená bedna... do 100m3? víš o nějaké? se slabým zesíkem to bude velmi, velmi slabé. zcela bez basů.
basrefelx do podlahy nebo dopředu by byl nejlepší kompromis pro akustiku místnosti.
tak veliká místnost chce třeba staré JBL250 a slušné krmení. jenže to by bylo asi příliš drahé.

fakt těžké zadání!
sám bud zvědav čím to nakonec ozvučíš tak, aby ti o samotě stály ty chlupy na rukou!
:shock:
hodně zdaru.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Ja prevádzkujem v o niečo menšej miestnosti ( 6 x 4,5m ) tiež regálovky, akurát ich mám pri dlhšej stene. Nemám pre ne celkom ideálne miesto - sú pomerne blízko k stene a jedna má z boku skriňu, druhá akvárium. Z tohoto dôvodu som zavrhol zadný basreflex a mal som tam Missiony s predným a teraz mám Chariá so spodným. Mám pocit že ten predný basreflex produkoval viac basu, ale to mohlo byť aj samotnou charakteristikou tých Missionov. Teraz mám basy decentnejšie, čo môže byť samozrejme dané kvalitnejšími bedňami, ale istý podiel pripisujem aj tomu spodnému basreflexu. Dokonca môžem takto ten bas trochu ladiť posúvaním reprákov bližšie alebo ďalej od steny (mám ich na stojanoch).
Čo sa týka problému regálovka vs. velké orchestre - tam dosť záleží aká kvalitná tá reprosústava je, aký je kvalitný zosilovač, aké máš nároky, resp. kolko si z nich ochotný spustiť, atď. Každopádne treba rátať s tým že najnižšie pásma budú na regálovke vždy ochudobnené.

Horyna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Horyna »

Děkuji za odpovědi. Doufal jsem že nemusím uvažovat výkon na celý prostor když bych seděl 3,5 metru od repro? Že by to mohla být výhoda ten otevřený prostor.
Zesilovač zase tak úplně levný také nemám v plánu. Uvažoval jsem zase třeba kolem 20-25 tisíc za starší. Za 25 tisíc byl nedávno např. Vincent 234, nebo za 16 tisíc Vincent SV 236.
Nebo jestli by bylo funkční spojení něčeho jako CA DACMagic plus jako dac a předzesilovač s nějakým výkonovým zesilovačem a časem přikoupit lepší dac/předz.
Nicméně jsem chtěl začít reproduktory, nekupovat hned, spíš najít 2-3 varianty a poptat nebo čekat až se objeví v inzerci za příznivou cenu.
Spíš mi šlo o to jestli vůbec můžu uvažovat např. o zadním basreflexu který třeba zrovna repro AC mají.
Sloupové repro v tuhle chvíli bohužel nepřichází v úvahu, to až budou dětičky větší.
Nedávno v inzerci byly Charia Syntar za pár korun a pár kilometrů, chtěl jsem je právě kvůli tomu spodnímu basreflexu vzít a vyzkoušet ale paní domu mi politicky vysvětlila že barva a rozměry nepřichází v úvahu takže ee.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Ohladom zadného basreflexu - osobnú skúsenosť nemám, ale čítal som dosť protichodné tvrdenia - niekto by ich nedal bližšie ako meter od steny, niekto tvrdil že na správnu funkciu stačí pár centometrov. Tak si vyber. Ale zrejme to druhé tvrdenie asi bude mať bližšie k pravde, lebo keď si vezmeš spodný basreflex, tak je tam vlastne tiež iba pár centimetrov miesta.
Ale sú tu určite povolanejší čo by ti k tomu dali asi presnejšiu odpoveď.

Inak tu majú teraz zaujímavý výpredaj, možno by ťa mohlo niečo zaujať: http://www.highend.cz/Zlevnene-pristoje.aspx

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Pro usi tolerantni poslech nejake vetsi regalove bedny alespon s 10""basakem a trojpasma. Basref dozadu nevadi pokud je odstup alespon stejny ci vetsi nez jeho prumer. Dobre jsou treba Revox Forum B, ktere se obcas objevi v nabidkach. Ti, kteri netusi, co pri spravnem zdroji dokazou, je prodavaji kolem 350 euro...

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Pokud jim nedáš prostor, tak tě neodnesou na křídlech hudební múzy moc daleko, bude to jen tak šolich při zdi.
Odstup ze všech stran 0,5m je minimum. A kdybys umísti sedačku obráceně místo stěny, to bys docela čubrněl...

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Sedacka u zdi by zvyraznila pri poslechu basy, ale jestli bys alespon nekdy mel moznost poslechu na vrcholu rovnoramenneho trojuhelnika, zkus to a uzijes si praveho sterea se zaostrenou lokalizaci nastroju. Stavajici poslechove misto je daleko.

Horyna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Horyna »

V poslechovém prostoru mám 3 samostatné sedačky, tvoří takové Učko proti televizi a repro. Je tam prostor s tím o půl metru hnout blíž k reproduktorům a reproduktory dát víc do rohu. Dokonce jsem schopen to celé i otočit o 90st. a mít okno za sebou. Jeden reproduktor by tím ale byl v rohu a druhý by byl do otevřeného prostoru ke kuchyni a částečně do otevřeného průchodu do chodby což se obávám že by také nebylo úplně ideální.
Soustředěný poslech bez ohledu na hlasitost je stejně reálný jen když nejsou dětičky doma a to můžu dát repro na stojany klidně metr ode zdi tak asi nemusím hledat úplně dokonalé řešení v tuhle chvíli, nicméně radši bych se tomu přiblížil než udělat botu s nějakým nevhodným řešením.
Nějaké měření má počítám smysl až když jsou konkrétní repro na svém přibližném místě a ladí se případně to ideální. Je tak?

Lilian
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lilian »

Dinosaurjr píše:Pokud jim nedáš prostor, tak tě neodnesou na křídlech hudební múzy moc daleko, bude to jen tak šolich při zdi.
Odstup ze všech stran 0,5m je minimum. A kdybys umísti sedačku obráceně místo stěny, to bys docela čubrněl...
S tymto by som suhlasil aj za mna. Pozicaj si niekde akekolvek bedne a vypocuj v tom mieste kde chces pocuvat ci tam neije diera na freq 100-500hz.

Tiez som mal miesto posluchu v strede miestnosti dlhej 6m, myslel som ze priestor za mnou bude vhodny a repro kolko Tolko od steny odsuniem....

Nakoniec som v mieste posluchu zavesil tv, postavil zan stenu a sedim pri stene kde predtym bola telka.
Basi su neporovnatelne lepsie, priestorovost sa az tak moc nezhorsila, to este budem doladovat zatlmovanim tej steny za chrbtom.

Takze, urcite najskor vyskusat ci tam nieje diera :!:
Takto som to planoval a isty cas uzival, ale musel som to otocit :?

Obrázek

Horyna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Horyna »

hm, hm, tak asi zkusím otáčet o 90st.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Prípadne môžeš skúsiť toto: https://www.hunecke.de/en/calculators/loudspeakers.html , možno to niečo napovie.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Spíš bych doporučil Room Simulator v programu REW. Je variabilnější.

Horyna
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Horyna »

Děkuji všem za reakce. Jsem v práci tak nemám moc času si teď s tou Huneckeho kalkulačkou teď hrát, Nelze nastavit umístění 10cm od stěny, ale na první dobrou mi to říká že bych neměl mít v poslechovém místě zásadní problém se spodním pásmem s jakoukoliv variantou basreflexu že by toho bylo moc. Zřejmé z toho teda je že 10cm středobas u regálu je teda málo.
Snad jsem tomu porozuměl správně.
Ten Room simulator je prosím kde k nalezení?

Odpovědět