A to je podle mě právě problém. Nová výroba má vždycky nějaký problém ve zvuku, takže jde poznat. Staré Tesly znějí mnohem neutrálněji.lubin píše:kdybych měl postavit 5 TOP 12ax7 současné produkce (ale každá je fakt jiná)....tak bez pořadí jsou to:
Regalovky/mensi sloupky k elektronkovemu zesilovaci
Re: Regalovky/mensi sloupky k elektronkovemu zesilovaci
Děkuji za pozvání Lubin, nevím jestli jsi měl v plánu jen poslech tvého aparátu nebo i mého zesilovače? Nemám totiž ještě doma osazení výkonových KT88 a z původních je jedna odepsaná. Napiš prosím do SZ a určitě se domluvíme i na tom co piješ . Dívám se, že po původních TESLA je pěkný hlad, uvidím jestli nějaké předzesilovací NOS neseženu od kolegy z práce.
Věřím, že staré Tesly hrály neutrálně...ale to umí i některá nová produkce. I NOSky u mě hrály každá jinak... nebyl bych v soudu NOS vs nová produkce tak přímočarý....rozhodně nemá smysl utrácet za každou jednotlivou 12ax7 více než 2000,-Kč jen proto, že je to stará produkce. Ale jestli je sežene cenově dobře...ať je zkusí...proč ne, třeba "sednou" nejlíp.petrL píše:A to je podle mě právě problém. Nová výroba má vždycky nějaký problém ve zvuku, takže jde poznat. Staré Tesly znějí mnohem neutrálněji.lubin píše:kdybych měl postavit 5 TOP 12ax7 současné produkce (ale každá je fakt jiná)....tak bez pořadí jsou to:
Určitě nemíním bezhlavě za NOSky utrácet. Kolega poptá u vojenského radionadšence, ale trochu se obávám, jestli bude mít takové co bych mohl osadit do svého zesilovače. Dnes budu mít určitě víc jasno po poslechu současné produkce .
Tak mám za sebou poslech u Lubina a musím uznat, že má výborně dotáhlou sestavu od A do Z, radost poslouchat. Srandovní je, že jsme vlastně žádné lampy neproházely, i tak to bylo super, hlavně možnost slyšet kam až jde dojít a jak čistě můžou elektronky hrát . Budu se těšit na další seanci, pro změnu u mě s několika páry předzesilovacích elektronek .
Ahoj Yaqin MC100B má celkem klasické zapojení u kterého bych si snad jen odpustil možná zbytečný jeden stupeň s 6SN7 a vůbec místo této lampy bych použil
ECC81 která má dostatečný proud a zesílení ale to se dostáváme úplně někam jinam. Bylo by zajímavé ho nechat změřit, protože cena za kterou se prodává je velmi velmi nízká takže by mě zajímalo z čeho to je vyrobené třeba například výstupní trafa na kterých velmi záleží a za normálních okolností poměrně drahá součástka. Pravděpodobně to bude asi kvalita jako Polský Indel..
Co se týče elektronek tak nevím jak tvůj Yaqin je transparentní a o kolik bude pak výměna elektronek znát ale na první lampě dost záleží takže za mě bych doporučil jak bylo už zde řečeno TAD RT001 nebo pak i také zmíněné Electroharmonix. To jsou slušné elektronky jak po zvukové stránce tak i cenově. Kdybych chtěl hodně otevřený, prokreslený zvuk s jemnými středy a výšky tak si vyberu NOS Philips ECC83 nebo i jiné značky vyráběné v licenci Philips či podobnou technologií což lze poznat napři. EI Yugoslavia také velmi dobrá.. Problém u NOS elektronek je, že musíš znát někoho kdo ti je prodá otestované a případně dobře spárované, protože většina těch lamp se pořád točí dokola a nevíš co kupuješ. Naštěstí já mám slušný měřák uTracer a i kontakty.
Pokud budeš chtít i změnit KT88 které za moc nestojí tak doporučuji pořídit KT90.Jsou rychlejší a basy mají prokreslenější.
Nevypadají sice tak hezky ale ta změna je veliká.
http://www.tubeampdoctor.com/en/shop_Ot ... Russia_837
Btw. Tesly nejsou špatné. Mají slušnou životnost. Dobře se párují nebot nemají takový rozptyl hodnot jako má např. JJ ale jsou tak neutrální, středové, že neurazí ale ani nenadchnou. Pokud by se měl dělat nějaký srovnávací test lamp dnešní produkce tak by měl být udělán pomocí přípravku a změřit u každé značky základní parametry jako šum, zkresnení, mikrofonii a to samozřejmě v dostatečném počtu vzorků. To by byla velmi záslužná práce. Ale test typu tahle víc maže a tahle je středovější je k ničemu, protože každý má úplně jiné zapojení a barvu zvuku či zkreslení si musí vybrat každý sám co mu vyhovuje.
ECC81 která má dostatečný proud a zesílení ale to se dostáváme úplně někam jinam. Bylo by zajímavé ho nechat změřit, protože cena za kterou se prodává je velmi velmi nízká takže by mě zajímalo z čeho to je vyrobené třeba například výstupní trafa na kterých velmi záleží a za normálních okolností poměrně drahá součástka. Pravděpodobně to bude asi kvalita jako Polský Indel..
Co se týče elektronek tak nevím jak tvůj Yaqin je transparentní a o kolik bude pak výměna elektronek znát ale na první lampě dost záleží takže za mě bych doporučil jak bylo už zde řečeno TAD RT001 nebo pak i také zmíněné Electroharmonix. To jsou slušné elektronky jak po zvukové stránce tak i cenově. Kdybych chtěl hodně otevřený, prokreslený zvuk s jemnými středy a výšky tak si vyberu NOS Philips ECC83 nebo i jiné značky vyráběné v licenci Philips či podobnou technologií což lze poznat napři. EI Yugoslavia také velmi dobrá.. Problém u NOS elektronek je, že musíš znát někoho kdo ti je prodá otestované a případně dobře spárované, protože většina těch lamp se pořád točí dokola a nevíš co kupuješ. Naštěstí já mám slušný měřák uTracer a i kontakty.
Pokud budeš chtít i změnit KT88 které za moc nestojí tak doporučuji pořídit KT90.Jsou rychlejší a basy mají prokreslenější.
Nevypadají sice tak hezky ale ta změna je veliká.
http://www.tubeampdoctor.com/en/shop_Ot ... Russia_837
Btw. Tesly nejsou špatné. Mají slušnou životnost. Dobře se párují nebot nemají takový rozptyl hodnot jako má např. JJ ale jsou tak neutrální, středové, že neurazí ale ani nenadchnou. Pokud by se měl dělat nějaký srovnávací test lamp dnešní produkce tak by měl být udělán pomocí přípravku a změřit u každé značky základní parametry jako šum, zkresnení, mikrofonii a to samozřejmě v dostatečném počtu vzorků. To by byla velmi záslužná práce. Ale test typu tahle víc maže a tahle je středovější je k ničemu, protože každý má úplně jiné zapojení a barvu zvuku či zkreslení si musí vybrat každý sám co mu vyhovuje.
Toto sú príspevky, ktoré by mali byť na fóre na dennej báze. Super info.
Co sa tyka JJ KT88, tak Koudy ma na ceste Premium Selection,kde vsetky styry sparovane elektronky maju rovnake hodnoty.Co sa tyka basov,tie su takmer bezkonkurencne. Za seba mozem vsak povedat,ze Electroharmonix KT90 EH, su mozno o nieco dalej,zvuk posadeny trochu "vyssie",avsak postradaju naturalitu.
Děkuji za rozepsání TABovi a pokud by si vážně chtěl ze zvědavosti proklepnout tenhle zesík, tak bychom se mohli třeba domluvit až na to bude čas a chuť . Vím, že elektronkový zesilovač je hlavně o trafech. Zázraky se nedějí a nečekám žádný utajený hájend, ale Yaqin má mezi "žlutou produkcí" jedno z největších zastoupení a zkušeností co se týče elektronkových zesilovačů. Výkonové lampy bych řešil až posléze kdyby mi neseděly s repro, zatím čekám až se uráčí ČP doručit balík s JJ, který od pátku tvrdnul až do dneška (!) na břeclavském depu.
Ahoj Koudy,
to by bylo super. Nemám sice ještě odladěný velmi přesný měřící přístroj, který stavím s bratrancem něco na způsob AP ale s komfortnějším ovládáním.
A aspon zesilovač změřit a poslechnout se současným vybavením by to bylo zajímavé a věřím, že i pro další lidi co se zajímají o elektronkové zesilovače. I tu vzdálenost bych a čas bych tomu věnoval. Na oplátku mohu pomoci při upgradu nebo když by jsi měl cestu do Prahy tak můžeš poslechnout můj systém Oris 150 který dokončuji a Audio Note komponenty
to by bylo super. Nemám sice ještě odladěný velmi přesný měřící přístroj, který stavím s bratrancem něco na způsob AP ale s komfortnějším ovládáním.
A aspon zesilovač změřit a poslechnout se současným vybavením by to bylo zajímavé a věřím, že i pro další lidi co se zajímají o elektronkové zesilovače. I tu vzdálenost bych a čas bych tomu věnoval. Na oplátku mohu pomoci při upgradu nebo když by jsi měl cestu do Prahy tak můžeš poslechnout můj systém Oris 150 který dokončuji a Audio Note komponenty
Tak lampy dorazily, zapojeny, nastaveny a jsou OK. Jediné co opticky nesedí, že jedna lampa víc svítí, přitom hodnoty BIASu má stejné jako ostatní. Je to normální jev nebo je to projev nějakého potenciálního problému? Zkoušel jsem jí dát i do jiné patice v jiném kanálu a dělá totéž, pořád ta samá lampa, podobně jako když jsem řešil tu špatnou, ale nyní oba kanály bez problému krásný čistý zvuk, zatím testuji na malých reprácích a posléze připojím na Quadraly, pokud jde o standartní provoz .
Běžný jev Jen ty JJ KTT88 poměrně rychle odcházejí kdy nastane zkrat mezi elektrodami..
A zkrat mezi elektrodami zapříčíní jen nefunkčnost elektronky? Věřím, že JJ budou sloužit k plné spokojenosti. Zatím jsem Yaqin potrápil 3p Quadralama s citlivostí 86dB a hrál HODNĚ slušně, jen basy byly míň úderné a spíše efektní, ale nešlo o vhodné parťáky k tomuto lampáči, spíš o nedočkavost konečně si ho poslechnout . Zítra vyzvednu a vyměním čínské 6N8P za ruské 6N8S, kamarád z fóra daliborr mi do konce týdne pohledá staré TESLY ECC83.
Čínské plevy vyměněny za ruské 6N8S - prostorovost a scéna se zvětšila a pročistila, jediné co je poslabší a hraje po svém jsou spodky. Uvidíme co provede s bedýnkama jako ELAC 244, která jsou regálová dvoupásma s citlivostí o 2dB vyšší . Navíc jedu pořád v triodě 30W, i když někde píší že jediný rozdíl je v hlasitosti 3dB.
Tak samé lepší kousky co jsou po ruce, teď mám v poslechovce Infinity Kappa 7.2i, ale nejspíš nebudu ani Yaqina připojovat, zbytečně by trpěl.V úterý poslech ELAC 244 a doufám, že už na objednaných 12AX7 EH .