Repro sloupy v paneláku

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Re: Repro sloupy v paneláku

Příspěvek od Bazi 36 »

Tohle by si měl vyzkoušet každý na vlastní kůži. Pokud hraje někdo nad vámi hlasitěji než potichu a je jedno,zda jde o muziku,či ozvučení filmu s efekty a subwooferem,slyšíte vždy nepříjemný hukot. Zažil jsem souseda nade mnou s regály na stojanech,který nehrál žádné bomby a přesto mne rušil u zpráv až až. Dnes bydlím pod střechou,tedy klid. Z ohleduplnosti k ostatním to mám na paměti,večer hraji přes sluchátka a vyřádím se,když jsou sousedi pode mnou v práci a já pracuji doma. A i kdyz prehrávám progrock,šetřím zdraví svých uší a nemám potřebu točit zbytečně volume doprava.

Lafuka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lafuka »

Se mi nechce věřit, že si do panelaku nemůžu aniž bych rušil sousedy koupit stereo bedny nebo soundbar. Přece si to nekupujou pouze lidi v rodinných domech. Si myslím, že pokud nebudu mít SW tak že sloupy nemůžou mít takovy hluk, který by rušil sousedy...

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Vzdy zalezi na tom,jak nahlas hrajes a mimochodem v tomto ohledu nesrovnavej velke sloupy a soundbar,to jsou co do rušení okolí dve zcela odlisne disciplíny.

Lafuka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lafuka »

Předpokládám, že soundbar je mnohem horší na hluk. Když budu s rozumem používat sloupy tak snad nebude problém.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Je to spis o brutalite zvuku u sledovani nejakych akcnich snimku(subwoofer). To je samozrejme v pozdnich vecernich hodinach vzhledem k sousedum za čárou. Udelej pokus,pokud poridis sloupy. Nastav svou poslechovou hladinu a zajdi k sousedum o patro niz.

sekal

Příspěvek od sekal »

Lafuka:
Tak tomu klidně věř. Panely jsou z hlediska zvukové izolace naprosto úděsné. Téměř vše je zde slyšet a kdo se může přestěhovat do RD, tak se taky stěhuje. Bydlení v panel. domech je velký kompromis a je třeba s tím počítat.

Je vhodné si uvědomit, že narůživých posluchačů hudby (tj. hifistů) je zcela marginální zlomek populace. Většina lidí hudbu soustředěně přes reprod. aparaturu neposlouchá. Tito lidé si chtějí po příchodu z práce v klidu odpočinout a ne poslouchat nějaké hudeb. produkce od sousedů. Doporučuji se nad tím trochu zamyslet..

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Ten problem vubec nestoji v rovine sloupy vs regaly. To, jestli u sousedu neco duni ci ne, je problem konkretni akustiky v danem miste. Tedy toho, jak se mezi konkretnimi byty pri danem usporadani beden v poslechove mistnosti siri basy. Nekde to klidne muze byt horsi s regalovkama s jednim 6'' basackem nez jinde se sloupama s dvema 8''. To same plati pro subwoofer.

V jednom panelakovem byte, kde jsem kdysi kdysi mel sloupovky s 10'' basakama, stacilo hrat na hlasitost lidskeho hovoru a sousedi zezdola uz tukali ja strop. Dunelo to u nich nehorazne.

V jinem panelakovem byte, kde jsem mel sloupy se dvema 6.5'' basaky + 12'' sub nebyly u sousedu pod slyset basy vubec, jen tlumene stredy.

V dome, kde ziju ted, nejsou v mistnosti pod poslucharnou basy slyset vubec (sloupy s 2x 8'' basak v kazde), zato ve vedlejsi mistnosti (tedy o patro niz a jednu mistnost vedle), je dokonala subbasova lazen :-) .

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

sekal píše:
14 črc 2019 15:27
Panely jsou z hlediska zvukové izolace naprosto úděsné. Téměř vše je zde slyšet
Tohle je přílišná paušalizace. Paneláků jsem zažil několik (ať už jsem tam bydlel, či chodil k přítelkyni, prarodičům, kamarádům atd.) a jsou mezi nima obrovské rozdíly co se hluku mezi byty týká. Jeden extrém popisuješ správně, byly typy domů, kde byly jak nosné stěny tak stropy snad z papíru a když měl člověk ve svém bytě ticho, šlo rozumět hovoru vedenému běžným hlasem o patro výš.

Druhý extrém byl panelák, ve kterém jsem bydlel posledních několik let před přestěhováním do domu. Byl to jeden z posledních postavených paneláků, rok kolaudace byl 1992 a v tom byl zvukový komfort diametrálně lepší. Přes nosné stěny nebylo slyšet nic, ale doopravdy nic - při muzice puštěné tak, že v mém obýváku bylo cca 110 dB, bylo přes nosnou stěnu slyšet "něco" jen pokud člověk pozorně poslouchal. Mezi patry to pochopitelně bylo horší, ale něco bylo slyšet jedině když se manželé pode mnou opravdu hlasitě hádali :-). Z pohledu akustické pohody tam bylo bydlení úplně ok.

Lafuka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lafuka »

Holt to budu muset risknout a doufat, že ty basy ze sloupů nebudou takový aby rušily sousedy, půjčit bedny si nemám od koho.

sekal

Příspěvek od sekal »

A proč musíš mít zrovna sloupy? Píšeš, že hudbu poslouchat nehodláš a u filmů jsou podstatné především dialogy. Pro tvou potřebu by dle mého zcela postačovaly nějaké regálové reprosoustavy.

Lafuka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lafuka »

Právě, že regály nemám kam dát, televize mi visí na stěně a okolo nic nemám. Tak proto sloupy.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

To budeš mít drahou dekoraci, protože ta televize mezi bednama Ti zvuk hodně zhorší.Ale vlastně píšeš, že hudbu poslouchat nebudeš, tak je to asi jedno

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Regaly patri na stojany, tzn. jestli mas kam dat sloupy, mas kam dat i regaly ;) .

Lafuka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lafuka »

Jasný stojany se vejdou. Takže hluk od regalovek na stojanech k sousedům nepůjde při normální hlasitosti oproti sloupům? Regalovky budou tedy lepší? Nemám vůbec v tomto zkušenost.

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Je úplně jedno jestli stojanový nebo podlahový model.
Při rozumné hlasitosti od takových deseti hodin do osmi večer nemůže být ke stížnosti podnět.Při nočním poslechu je nutné poslouchat hodně potichu.Jsem také v paneláku a v pohodě, nikdy si nikdo nestěžoval a hraju každý den.

Odpovědět