Reproduktory a receiver

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Reproduktory a receiver

Příspěvek od PítrsPraha »

marvinnrv píše:opět protiargumentuješ věci, které jsem nezmiňoval
Nepravda, protože:
marvinnrv píše:Když postavíš tedy slupy hned na hranu stěny a do ní strčíš centr, bude to s ohledem na simulaci šířky prostoru nemlich to stejné, jak když tam dáš pod TV metrovej soundbar ...
PítrsPraha píše:i když by onen metr široký soundbar měl středovýškový reproduktory umístěný v úplných krajích, budou od sebe střeďáky a výškáče sloupových beden znatelně dále než onen metr, tzn. zvuk bude mnohem širší z beden.

Další mé dva body byly jen potvrzením toho, že soundbar, který navrhuješ, je horší řešení nejen co se týká dojmu prostorovosti, ale i po všech ostatních zvukových stránkách.

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

Žádný soundbar jsem nenavrhoval ... psal jsem -> když vidím ty fotky a jaké máš možnosti umístění všeho co budeš potřebovat, tak se divím, že ses nevydal raději cestou dobrého a kvalitního soundbaru.

Návrhoval jsem ale toto -> https://www.l-e.cz/canton-movie-135-cerna a to soundbar prosím neni ...

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

A jen tak mimo. Onen 1m dlouhy soundbar s reproduktory na stranách a sloupy od sebe stojící 1,5m při poslechu z 3m vzdálenosti budou co se týká simulaci šířky prostoru dosti podobná záležitost.

Těch + 25cm na jednu a druhou stranu ve vzdálenosti 3m totiž nebude nic zázračného.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Ano, tedy promiň, soundbar nenavhruješ, jen se divíš, že si plastochrastítko nevybral. .... *headbang* .
marvinnrv píše:Těch + 25cm na jednu a druhou stranu ve vzdálenosti 3m totiž nebude nic zázračného.
Proto také o žádných zázracích nepíšu, že :D .
Je třeba nestavět jen na domněnkách, ale vědět. V obýváku na ozvučení TV mám sloupky 1850 mm od sebe (výškáče), hlava diváka je od výškáčů cca 4.8 metru. Úhly tedy mnohem horší než, jaké má tomasr. Měl jsem doma na vyzkoušení Dali Kubik One, který má výškáče cca ten metr od sebe a rozdíl v podání levopravého prostoru byl ne zázračný, jak sis vymyslel, na zázraky nevěřím, ale jasně slyšitelný a zvlášť u filmů víc než přínosný.
Celé tvé teoretizování, jak u tomasr nebudou sloupky přínosem pro levopravý prostor, je reálnou praxí vyvrácená blbost.

Mimochodem, jak jsi u tomaser změřil ten přesný 1.5 metr?

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

tomasr píše:
16 pro 2019 09:32
Sádrokarton, ale bohužel to nelze již takto řešit. V době rekonstrukce se dalo, případně i zasekat husí krk od tv a stropem dozadu, ale teď už taková změna není rozumné možná.
Pod sádrokartonem by to problém nebyl, větší problém je od zesilovače do stropu.

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

Petře Petře ... číst pořád ty tvoje moudra, si myslíš že nikdo krom Tebe nemá doma HiFi a hračky pro domácí kina a všichni jen dojmologují a vaří z vody a to vše jen na nepodložených zkušenostech :roll:

Tvoje rozložení reprosoustav 1.85m od sebe s tím, že posluchač je 4,8m daleko je stejná prasárna jak když si tomasr postaví sloupy 20cm od TV a bude od nich 3m. Radíš mu tu věci které v jeho místnosti nemůže, nebo nechce dělat no a pak samozřejmě vše co napíše někdo jiný je zásadně špatně ... pane místní Guru!!

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Promiň, pokud napíšeš, cos napsal, že u tomaser mezi pidiplastosoundbarem a sloupama nebude rozdíl v L-P prostorovosti, pak to opravdu budí dojem naprosté nezkušenosti. Zvlášť pokud tebou deklarovaný nerozdíl neexistuje ani s mnohem horšíma úhlama, které mám doma já, což jsem si na vlastní uši ověřil.

Jak jsi změřil ten přesný 1,5 metr, když si tedy dle svých slov nevymýšlíš?

A co kdybys radši napsal, s jakým konkrétním soundbarem a repro v jakých vzdálenostech máš zkušenost ty? Nemyslíš, že by to tomasr pomohlo víc než popírání toho, cos sám napsal?

heh *headbang* :D

tombas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od tombas »

Ta debata je přehnaně emotivní a vcelku zbytečně. Tomasr se snaží narvat velké bedny do malého prostoru a dokonce uvažuje o "polo"kině, místo aby prostě zvolil sestavu vhodnou pro své podmínky. Trvat na Polk T50 + T15 v této situaci nemá smysl, kompromisy tím vyvolané budou vždy horší, jak instalačně, tak zvukově, než sada jiných, velikostně vhodných reprosoustav.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

S efektama by problém trochu byl, to už se probralo, ale ty sloupky jsou malinkatý - podstava 22x23 cm a výška 92 cm u Polk a 18x34 cm podstava a výška 93 cm u Dynavoice. S tím problém nebude vůbec ani v prostoru tomasr.

tomasr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomasr »

marvinnrv píše:
16 pro 2019 09:50
Ano v 80% domácností je domací kino nerealizovatlené a nebo jako u Tebe na půl. Aby prostorovej zvuk fungoval tak jak je zamýšleno, je nutné mít na to vyhrazenou v podstatě jednu místnost a rozestavění TV, reproduktorů a sedací soupravy v ideálním umístění. jinak je to vždy kompromis ... pokud půjdeš cestou 3.0 tak se nejedná o prostorový zvuk. Jen si stereo doplnil centrem.

Přední sloupy nemůžeš stejně roztáhnout dostatečně od sebe. Vedle tvého TV stolku jsou hned dveře, takže pravý sloup těžko usadíš 1,5m - 2m od TV. Když postavíš tedy slupy hned na hranu stěny a do ní strčíš centr, bude to s ohledem na simulaci šířky prostoru nemlich to stejné, jak když tam dáš pod TV metrovej soundbar ...

Pokud ale můžeš sloupy od sebe dát aspoň 3m, tak aby ve sweetspotu tvoříly pomyslný trijúhleník a zadní surroundy, ktere budou v pravoúhlém čtverci k předním sloupům, tak to kompromisně asi půjde... když ale zadní efektové repro nepoužiješ, přijdeš o 40% zážitku.
Sloupy, respektive jejich středy jsou od sebe 170 cm, víc to bohužel nejde. Receiver i sloupy už mám koupené. Chci ještě dokoupit ten střed do horní poličky. Ten střed je cca 50cm široký, takže z každé strany bude od sloupu 50 cm daleko. Vím, že vzdálenost sloupu od sebe není optimalni, ale co by to muselo být za soundbar aby to hrálo stejně nebo lépe?
Takže 3.0 je v podstatě jednoduse realizovatelne, vím že zadní repro by teprve udělalo prostorový zvuk, ale pokud to nejde, tak to ozelim. Pořád to bude lepší než tv reproduktory. Nemusím to mít za každou cenu pokud to není v rámci kompromisů možné. Ze stejných důvodu nechci realizovat Dolby Atmos, protože to by byl teprve overkill.

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

Já nepsal že nebude rozdíl, ale že se nebude konat žádnej velkej zázrak ... něco jinýho je slupy od sebe 3m a sedět od nich 3m, než sloupy od sebe 1,5m. Nebo dkonce tvůj nezdáný příklad pravoúhlého trohjúhelníku s poměrem stran 1,85x1,85x4,8 *2thumbsup*

Těch 1,5m šířky té mini TV stěny hádám od oka z fotky. Můžeš si dát ale vlastní typ kolik tam těch m nebo cm je a pak by nám tomasr mohl napsat změřenou délku, ať se můžeš do mě hned pustit že si byl blíž odhadem, a nebo že jsem se sekl o ZÁSADNÍCH 12cm ...

marvinnrv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marvinnrv »

... a naposled píšu, že jsem soundbar nedoporučoval, takže absolutně něchápu co se najednou debata strhla kolem něho. Když už tak se měla stočit o nevhodném setu od Cantonu...

tomasr už má stejně nakoupeno, takže mu to všechno může bejt jedno. Bude tam nakonec stejně nesourodý polokino zvuk ve formátu 3.0 ... kde úzkou prostorovost omezenou rozestupem sloupků "teď už víme že jsem se sekl o světelné roky a jejich odstup je 170cm" a dokoupenim centru provděpodobně jiné značky než Polk vznikne to před čím si ho varoval ty a z jiného pohledu já.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

tomasr píše:Vím, že vzdálenost sloupu od sebe není optimalni, ale co by to muselo být za soundbar aby to hrálo stejně nebo lépe?
Těch 1.7 m na 3 m poslechové vzdálenosti je úplně ok. Proti jakémukoliv soundbaru, který by se ti vešel pod TV bude v podání levopravého prostoru zásadní a jasně slyšitelný rozdíl.

Divit se, žes místo sloupků pro svůj prostor nezvolil soundbar, může jen někdo, kdo neví, o čem píše a místo na faktech staví na fantaziích.

tomasr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomasr »

Chlapi, souhlasím s Tombasem. Není potřeba se hádat. Já si nesmírně vážím rad všech co sem přispívají, protože každý z vás má nějakou zkušenost, kdežto já zatím ne. Trochu problém je (pro me jako pro lajka) se rozhodnout, když si rady protiřečí, ale můj kompromis v tuto chvíli je tento.

1. Soundbar nebrat
2. Jako sloupy použít polky T50 (prostorové jsou akorát, větší už by překážely). Receiver použijí Denon x1500h. Obojí už mám a vracet to nechci.
3. Koupím stredak Polk T30, protože bude jak zvukové, tak estetický ladit se sloupy.
4. Efekty zatím řešit nebudu. Kdybych měl možnost si někde půjčit efekty, které navrhoval tuším Tombas a vyzkoušet je, tak bych se rozhodoval dle celkovému dojmu.
5. Subwoofer zatím pořizovat taky nebudu. Sice by se někam dat dal, ale tahnout kabely jen kvůli němu se mi nechce. Nejsem přesvědčený, že by to u filmu melo dostatečný efekt.

Všem děkuji za rady, a to jak dosavadní, tak budoucí. Nevylučují, že mě někdo nepřesvědčí k jinému řešení🙂.

tomasr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomasr »

marvinnrv píše:
16 pro 2019 13:11
... a naposled píšu, že jsem soundbar nedoporučoval, takže absolutně něchápu co se najednou debata strhla kolem něho. Když už tak se měla stočit o nevhodném setu od Cantonu...

tomasr už má stejně nakoupeno, takže mu to všechno může bejt jedno. Bude tam nakonec stejně nesourodý polokino zvuk ve formátu 3.0 ... kde úzkou prostorovost omezenou rozestupem sloupků "teď už víme že jsem se sekl o světelné roky a jejich odstup je 170cm" a dokoupenim centru provděpodobně jiné značky než Polk vznikne to před čím si ho varoval ty a z jiného pohledu já.
Nikoliv, střed bude Polk T30. Není důvod kupovat jiný. Jiný jsem chtěl jen zadní, protože ty se prostě špatně umisťují.

Odpovědět