Poprosím o radu(vobec sa v tom nevyznám), pokiaľ niekto bude vedieť..
chystám sa obstarať si zánovnú reprosústavu(cca 7000e) s impedanciou 4Ω
a odporúčaným výkonom zosilňovača 10 až 250 wattov, k mojmu Rotelu RB-990BX (má 25rokov).
Doteraz fungoval s bedňami zo 6Ω. Hrá to stále skvele a bez problémov,
s vysokou hlasitosťou, často aj cez 4hod.nepretržite.
Možem použiť tento zosilňovač k novým repro so 4 Ω..??
Nepoškodí sa zosilňovač, alebo repro..??
Veľmi pekne ďakujem za rady.
Údaje z manuálu aktuálnej(povodnej) reprosústavy:
Odporúčaná výstupná impedancia zosilňovača: 4-8 Ω
Nominálna impedancia: 6Ω (4Ω minimum)
Údaje z manuálu zosilňovača:
Hi-fi stereo výkonový zosilňovač s výstupným výkonom 200 wattov RMS na kanál do 8 ohmov (0,03 % THD), alebo 330 wattov DIN na kanál do 4 ohmov (THD 1 %). S ochranným obvodom.
Rotel RB-990BX a rozdielna impedancia reprosústav.
Re: Rotel RB-990BX a rozdielna impedancia reprosústav.
U toho Rotelu píšou speaker load impedance: 4Ω (minimum), takže ano můžeš.
-
- Kontaktovat uživatele:
Můj názor.
Pokud jede těch 25 roků, určitě bych nechal provést kontrolu.Jak mechanickou (uchycení vodičů, šrouby na kondenzátorech, atd.), tak elektrickou.
Tedy proměřit klidový proud. Dle SM by měl být úbytek napětí mezi piny TP1 - TP3 a TP2 - TP4 7mV.
Je třeba si uvědomit, že při 25 letech provozu tam změny určitě budou.
Provoz zesilovače při impedanci 4 Ohm a míň je docela záhul. A nejsem si jistý, že tento ROTEL byl konstruovaný na provoz 4 Ohm. Samozřejmě hrát to bude, ale jde tu i o bezpečnost.
Toť můj názor.
Pokud jede těch 25 roků, určitě bych nechal provést kontrolu.Jak mechanickou (uchycení vodičů, šrouby na kondenzátorech, atd.), tak elektrickou.
Tedy proměřit klidový proud. Dle SM by měl být úbytek napětí mezi piny TP1 - TP3 a TP2 - TP4 7mV.
Je třeba si uvědomit, že při 25 letech provozu tam změny určitě budou.
Provoz zesilovače při impedanci 4 Ohm a míň je docela záhul. A nejsem si jistý, že tento ROTEL byl konstruovaný na provoz 4 Ohm. Samozřejmě hrát to bude, ale jde tu i o bezpečnost.
Toť můj názor.
Kdysi jsem měl dva 970bx jako bi-amp k repro Tannoy sensis dc2. Bedny měli uvedeno 8ohmů ale na basech padaly na 2.8ohm. Takže zesilovače ty basy nedokázal zahrát a ještě k tomu se silně hřali. Takže za mě ne.
Leta provozuju Rotel RB980BX s Heco Superior 990.Ty bedny taky klesají dost nízko,při testech s jednou starší Integrou(už nevím model),spínaly na zesáku ochrany,to samé s Pioneerem SA606.Při provozu s Rotelem,žádný problém,ani se zahříváním.
Problém je,že ty koncáky se od sebe dost liší,tak se podle toho nedá moc soudit,ale pokud se uživatelský i servisní manual shoduje,že 4 Ohmové repro připojit lze,tak bych tomu věřil,navíc jestli má zesilovač ochranný obvod,tak tím spíš nedojde k jeho poškození.
Problém je,že ty koncáky se od sebe dost liší,tak se podle toho nedá moc soudit,ale pokud se uživatelský i servisní manual shoduje,že 4 Ohmové repro připojit lze,tak bych tomu věřil,navíc jestli má zesilovač ochranný obvod,tak tím spíš nedojde k jeho poškození.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Pokud mají bedny minimum 4 Ohm, tak se není čeho bát.
Tenhle Rotel má pět párů vykoňáků, toho bych se vůbec nebál.