Rozehrávání zesilovače

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
bady
Kontaktovat uživatele:

Rozehrávání zesilovače

Příspěvek od bady »

Zdravím.
Chtěl jsem se zeptat jak dlouho trvá rozehrání/zahoření/ zesilovače a jakej to má konkrétně vliv na zvuk?
Díky.Pavel

aretax
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozehrávání zesilovače

Příspěvek od aretax »

U každého je to inak. Napr. Jeff Rowland podľa výrobcu na úplné rozohranie potrebuje až 700 hodín, Audio research cca 200 hodín a pod. U iných výrobcov to môže byť diametrálne odlišné. Prvé rozohranie by malo priniesť výsledky cca po 50 hodinách. Potom sa "dolaďuje" reprodukovanie detailov a to už trvá dlhšie. Na to prvé, základné rozohranie môžeš použiť rôzne zahorovacie CD, tým čas skrátiš. To jemné "doladenie" príde až v bežnej prevádzke. Ak máš tranzistorový zosilovač, nevypínaj ho, ale nechaj ho v prevádzkovom režime počas prvého zahorovania.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

bady píše: jakej to má konkrétně vliv na zvuk?
Zahoření má ten vliv na zvuk, že si na nový zesilovač zvykneš.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Aretax :

Když vybalíš nový Audio Research z krabice, tak je tam štítek a tam se píše, že to potřebuje 600 hodin na rozehrání a že "your patience will be rewarded"

Odar

Příspěvek od Odar »

Renown --> Vies upresnit, co sa tam deje? Pochybujem, ze 600 hod. sa zahoruju elektronky (ak ide o elektronkovy zosilnovac). Problem bude zrejme inde, ale netusim, ze kde.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

no, do té diskuze co se tam děje, bych se nerad pouštěl, protože to jistě vyvolá flame-war.
Audio Research tam také píše, že je nesmysl zapnout elektronkový zesilovač (předzesilovač, CD player) do sítě a počkat 600 hodin, že takhle to nefunguje.
Že to musí hrát. Já bych jen dodal, že je škoda i části života elektronek, takovým způsobem promrhané, čímž chci říci, že s nimi souhlasím v tom, že je třeba hrát.
Nedokážu si představit co se v tom může dít, skutečností však je, že i velmi zkušení posluchači, jejichž názoru si vážím a o jejichž sluchu nepochybuji, změnu jednoznačně potvrzují.
Lidé od Audio Research také nejsou žádní blázni a tak mi nezbývá než tomu věřit 8-)

ron

Příspěvek od ron »

Moje Almarro sa rozohráva vždy po zapnutí, približne po 30tich minútach sa plne "rozohreje" a rozohraje. Výkonové elektrónky majú výdrž len 750-1000 hodín, niekoľko prvých hodín od výmeny sa zahorujú a je potreba sledovať nastavenie biasu. Pri poslednej výmene som si ale nevšimol nejakej podstatnej zmeny v charaktere zvuku a i bias bol od prvého nastavenia stabilný.

aretax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aretax »

Renown píše:to Aretax :

Když vybalíš nový Audio Research z krabice, tak je tam štítek a tam se píše, že to potřebuje 600 hodin na rozehrání a že "your patience will be rewarded"
Ja som mal doporučené na rozohranie elektróniek 200 hod. Samozreme, ako som písal, ide o základné zahorenie. Tu je najvýraznejšie počuť zvukový prínos. Ďalším "vyhraním" nastupujú detaily.

aretax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aretax »

sostakovic píše:
bady píše: jakej to má konkrétně vliv na zvuk?
Zahoření má ten vliv na zvuk, že si na nový zesilovač zvykneš.
Veľmi zaujímavé tvrdenie. Výrobcovia, odborníci a ďalší hovoria o potrebe zahorovania a z toho súvisiacej zmeny zvuku. Tebe stačí si naň zvyknúť. To máš výborné. Niečo si kúpiš, položíš pod posteľ, zvykneš si na to - a je to. Mal by si si nechať tento návod patentovať. Všetci odborníci, výrobcovia a tí, čo niečo počujú, sa pred Tebou určite sklonia. Nevedel som, že na tomto fóre máme high end génia.

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

Výrobci musí lidem říkat to co chtějí slyšet. Zvlášť u highendu to platí. Přístroj co se stovky hodin zahořuje, to už ne něco!
Proč se hifisti brání slepým testům?
Půjč si stejný zesilovač, který máš doma nazahořený a slepým testem porovnej s tvým stovky hodin zahořeným.
Uvidíš jak dostaneš a bude po zahořování. Nakonec budeš taky highend génius.
:D

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

To renowm a sostakovic. Souhlasím s oběma. Jednak to zde vyvolá válku a co vše se děje od začátku do konce života s elektronkou bych asi zde ani netroufl popisovat.

Všeobecně u elektronek je to jasné. Prostě fyzika. Tam když zapnete lampu tak je třeba počkat než se ustálí pracovní bod atd. U předzesilovacích to je rychlé ale třeba koncových lamp jako 845,300B a nejdéle co jsem zatím viděl a slyšel u 6C33C kde hodnotu proudu mám nastavenou na šílených 0,5A a než mi tento proud naběhne a lampa se nažhaví tak je to slyšet a celé to trvá cca 15-20min. Jinak čekat 600Hodin? To se mi zdá velká hloupost. To je třetina/polovina života koncových lamp a to mi někdo chce tvrdit, že teprve to začne mít grády jo :DD. Lampa podle zapojení a zpětné vazby bude během svého života měnit více čí méně vždy zvuk, protože se prostě opotřebovává.

U tranzistoru čekat na stovky hodin mi přijde ještě větší hloupost. Je to můj názor a nikomu ho nevnucuji. Bud to to prostě hraje nebo ne a tak bych se přidal k sostakovici ze to je marketing a řeči HIGH-END výrobců.

bady
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bady »

Abych to trochu upřesnil.Jedná se o zesilovač Harman Kardon HK 990.Když jsem ho přinesl,byl bas takový rychlý,pevný,přesný..Tak po 15 hodinách provozu se jakoby ztratil.Není tak důrazný,spíš jako by hučí a ani dynamika už není taková jako před tím.Středy,výšky a prostor se mi zdá naopak lepší.Ted to má nahráno tak cca 80 hodin ale ten přesnej údernej bas mi tam chybí.Tak se ptám,jestli se zvuk po dalším hraní ještě nějak upraví?
Díky.Pavel

aretax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aretax »

sostakovic píše:Výrobci musí lidem říkat to co chtějí slyšet. Zvlášť u highendu to platí. Přístroj co se stovky hodin zahořuje, to už ne něco!
Proč se hifisti brání slepým testům?
Půjč si stejný zesilovač, který máš doma nazahořený a slepým testem porovnej s tvým stovky hodin zahořeným.
Uvidíš jak dostaneš a bude po zahořování. Nakonec budeš taky highend génius.
:D
Presne to som urobil. Naposledy som porovnával zahorenú a nezahorenú REF 5 a výsledok dol diametrálne odlišný zvuk v prospech zahoreného prístroja. Nepotrebujem slepé testy, zatiaľ mám slušný sluch a nechcem oklamať sám seba. Ale toto je slobodné fórum, Tvoj názor rešpektujem, aj keď s ním absolútne nesúhlasím. To, čo píšem je výlučne na základe mojich skúseností a tie sú také, ako som opísal. Tí výrobcovia a odborníci mi ich len potvrdili. Rozhodne to nebolo naopak. Potrebu zahorovania som zistil vlastne u všetkých komponentov, aj káblov. Je to ako s autom, ktoré síce ide údajne z výroby zabehnuté, ale napriek tomu sa musí zabehnúť ešte niekoľko desaťtisíc km. Ešte raz - ber to len ako moje skúsenosti a názory, nie ako tvrdenie o absolútnej pravde. Je na ostatných návštevníkoch tohoto fóra, aby si z toho vybrali "to svoje".

aretax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aretax »

bady píše:Abych to trochu upřesnil.Jedná se o zesilovač Harman Kardon HK 990.Když jsem ho přinesl,byl bas takový rychlý,pevný,přesný..Tak po 15 hodinách provozu se jakoby ztratil.Není tak důrazný,spíš jako by hučí a ani dynamika už není taková jako před tím.Středy,výšky a prostor se mi zdá naopak lepší.Ted to má nahráno tak cca 80 hodin ale ten přesnej údernej bas mi tam chybí.Tak se ptám,jestli se zvuk po dalším hraní ještě nějak upraví?
Díky.Pavel
Ja som to isté absolvoval pri zahorovaní Jeff Rowland. Najprv bol zvuk tvrdý, až ostrý. Potom prišla fáza, kedy "zmizli" basy a zvuk bol akoby zliaty dokopy. Po čase (asi 100 hod.) sa všetko vyčistilo a postupne sa zvuk zlepšoval. Po troch dňoch prevádzky som volal predajcovi, že ho nechcem, lebo zvuk bol príšerný. Potom to už išlo pomalšie, ale presne podľa udania výrobcu - cca po 700 hodinách (niečo vyše roka) sa zvuk stabilizoval a zosilovač hrá tak, ako som si to predstavoval, proste super. Ja si myslím, že zažiješ niečo podobné. Počkaj pár mesiacov a uvidíš. Dúfam, že o tom napíšeš.

Zdeny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

Zeptejte se Dudka, on vám to řekne od plic:-) A jás s ním musím jen souhlasit. Je to volovina.

Něco jiného je počkat u lampáče půl hodiny na stabiklizaci pracovních podmínke a něco jiného je čekat dva roky, než se "něco" uvnitř solid state ampu "zahoří". Vyvolává to ve mně úsměv...

Jediný důvod navádění majitele k vyčkávání po dobu zahoření je to, že výrobce takto taktně ukrývá nedostatky zvuku, na něž si po dobu "zahoření" zvykneš. A pokud ne, tak špatně zahořuješ:-) :-) :-)A proto onen výrobek jde se ztrátou do světa.

Ještě, že někdo zase nevyhrabal "zahořování káblů" *headbang* *headbang* *headbang* *headbang* *headbang* *headbang* *headbang* *headbang*

Odpovědět