Sestava probíjí

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 2954
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Sestava probíjí

Příspěvek od PítrsPraha » 15 led 2019 08:42

Ahoj,

chtěl jsem si dnes ráno pustit k práci muziku a dostal jsem kopanec od DACu a preampu :o :shock: :D ! Asi se jim nelíbí žánry, které poslouchám... :-). Ne, vážně.

Multimetrem jsem naměřil napětí mezi deklem preampu a deklem DACu cca 135 V střídavých. Ihned jsem vše vypnul. Posílám nákres, jak mám zapojeno.

Podotýkám, že preamp není v signálové cestě a byl ve Standby. Koncový zesilovač, streamer a DAC byly zapnuty na On. Všechny komponenty kromě DACu jsou napájeny z oddělovacího trafa. DAC je napájený bateriovým zdrojem. Signálová cesta je streamer-DAC-koncák.

Prosím o pomoc, co mám v zapojení změnit, abych 1) něco neodpálil a 2) nebál se na komponenty sáhnout :-).

Děkuju

Obrázek

Uživatelský avatar
RedBaron
Příspěvky: 628
Registrován: 11 dub 2013 16:08
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od RedBaron » 15 led 2019 08:54

Písni merhautovi na maila :-)

BVa
Příspěvky: 2064
Registrován: 11 srp 2008 11:50
Kontaktovat uživatele:

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od BVa » 15 led 2019 08:59

Nezapojený preamp (triedaII) je "v lufte", na nedefinovanom potenciále. Tých 135V je prienik cez parazitné kapacity zdroja, aj v standby režime. Spoj zem preampu a zem konca, stačí jeden RCA kábel napr, zo sub out alebo main out z preampu do voľného nesymetrického (nepoužitého) vstupu konca. Zeme by sa mali prepojiť (ak ten prepínač na konci neodpája aj zem RCA kábla..) cez zem RCA kábla. A preamp bude na rovnakom potenciále ako celá zostava.
Alebo vytiahni sieťový kábel z preampu ;) . Prípadne sa môžeš hrať "vyďeržáj pionier". Nič nebezpečné to nie je.
Naposledy upravil(a) BVa dne 15 led 2019 09:03, celkem upraveno 2 x.
BVaudio, výroba a predaj

Uživatelský avatar
Jiri
Příspěvky: 797
Registrován: 12 říj 2008 22:36
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od Jiri » 15 led 2019 09:01

Jaký máš ten DAC? Jsem myslel, že používáš Denon DCD-2020 jako CD/DAC ale potom nechápu to bateriové napájení.

Uživatelský avatar
Jiri
Příspěvky: 797
Registrován: 12 říj 2008 22:36
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od Jiri » 15 led 2019 09:04

Aha, on vlastně ten preamp není zapojený na žádném vstupu a výstupu.

Uživatelský avatar
Fidas
Příspěvky: 644
Registrován: 17 dub 2008 16:44
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od Fidas » 15 led 2019 09:07

Pokud vím, tak za oddělovacím trafem by měly být všechny komponenty pospojovány, tedy i těch nezapojených v signálové cestě. Tím jsou jejich kostry uvedeny na stejný potenciál. Ale myslím, že Merhaut to dobře vysvětlí.
Pokud jsou všechny komponenty připojeny třívodičovým napájecím kabelem a správně zapojeny, nemělo by k tomu dojít, co se stalo. Ochranné vodiče by měly být propojeny na zásuvce či zásuvkách oddělovacího trafa.

BVa
Příspěvky: 2064
Registrován: 11 srp 2008 11:50
Kontaktovat uživatele:

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od BVa » 15 led 2019 09:12

Pokud jsou všechny komponenty připojeny třívodičovým napájecím kabelem a správně zapojeny, nemělo by k tomu dojít, co se stalo.
Majú síce IEC zásuvku, ale sú podľa označenia všetky v triede II, takže tretí ("ochranný")vodič zásuvky určite nie je zapojený na kostru prístroja.
BVaudio, výroba a predaj

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 2954
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od PítrsPraha » 15 led 2019 09:12

*headbang* *headbang* *headbang*

Takže jsem udělal, co poradil BVa a propojil preamp s koncákem signálovým kabelem (sub out na preampu do in na koncáku). Zapnul, z DACu se ozvalo zasyčení a zakouřilo se z něj. Je mrtvej.

Jiri:
Je (byl to) zapůjčený RME ADI 2 Pro AE....

*headbang* *headbang* *headbang*
Naposledy upravil(a) PítrsPraha dne 15 led 2019 11:04, celkem upraveno 1 x.

BVa
Příspěvky: 2064
Registrován: 11 srp 2008 11:50
Kontaktovat uživatele:

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od BVa » 15 led 2019 09:23

Preamp v triede II, v standby režime, nikde nezapojený a po pripojení jeho výstupu (v neaktívnom stave, standby režim) do vstupu konca to "zahorelo"?? Jednopólové spojenie, jednoducho spojenie zeme preampu (inak nikam nezapojeného) a zeme konca cez zem (tienenie) RCA kábla?? Vylúčené , ten preamp musel byť vadný (poškodený zdroj?).
Naposledy upravil(a) BVa dne 15 led 2019 09:29, celkem upraveno 1 x.
BVaudio, výroba a predaj

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 2954
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od PítrsPraha » 15 led 2019 09:28

BVa, kéž by to bylo vyloučené... Bohužel si nevymýšlím :-(.

Preamp (Parasound P5) má tříkolíkovou zástrčku. Jak je zapojen vevnitř, nevím. Jestli je vadný, nevím. Ale v běžném provozu se chová tak, jak má (nevím, jestli by se případná vada zdroje projevila).

Každopádně............. :( :( :( :( :( .

BVa
Příspěvky: 2064
Registrován: 11 srp 2008 11:50
Kontaktovat uživatele:

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od BVa » 15 led 2019 09:33

Preamp (Parasound P5) má tříkolíkovou zástrčku.
Však koniec aj preamp majú pri zásuvke označenie triedy II , tretí (ochranný)vodič nesmie byť pripojený!
A bežná prevádzka znamená pripojenie výstupu preampu (je jedno ktorého..) do vstupu konca, nie preamp v lufte, odpojený od všetkého okrem siete... A pri tom to odišlo?? Ešte upresnenie, preamp bol stále v standby (ako predtým, keď to "kopalo") , alebo odišiel v momente, keď sa zapol zo standby do normálnej prevádzky?
Naposledy upravil(a) BVa dne 15 led 2019 09:36, celkem upraveno 1 x.
BVaudio, výroba a predaj

Uživatelský avatar
Jiri
Příspěvky: 797
Registrován: 12 říj 2008 22:36
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od Jiri » 15 led 2019 09:33

Teda já tam uvnitř vidím jen 2 žíly napájení.
Přílohy
parasound-halo-p-5-preamplifier-fig6-lg.jpg

Uživatelský avatar
PítrsPraha
Příspěvky: 2954
Registrován: 05 pro 2013 10:13
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od PítrsPraha » 15 led 2019 09:40

Obrázek

Mám připojeno 3žilovým kabelem. Zcela laicky (to přiznávám) předpokládám, že pokud je zástrčka 3žilová, patří tam 3žilový kabel.

BVa:
Preamp byl stále ve Standby. Odešlo to v momentě, kdy jsem po propojení preampu a konce cinchem zapnul oddělovací trafo = elektřinu do celé sestavy. Propojoval jsem při vypnutém napájení do celé sestavy.

BVa
Příspěvky: 2064
Registrován: 11 srp 2008 11:50
Kontaktovat uživatele:

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od BVa » 15 led 2019 09:51

Je tam jasné označenie II.triedy, "štvorec v štvorci", dvojitá izolácia, kolík na zásuvke prístroja nesmie byť vnútri pripojený na krabicu ani signálovú zem. Ak to odišlo v momente zapojenia oddeľováku (štart standby zdroja), tak bol ten zdroj "načatý", ten štart (impulz pri zapnutí) ho odrovnal celkom. Ak zapínaš celú zostavu naraz zapnutím oddeľováku (dosť nešťastná metóda..), pritom všetky prístroje sú už zapnuté vypínačmi, tak sa na výstupe oddeľováku môže vyskytnúť prepäťová špička pri štarte konca (výkonné trafá, indukčná záťaž, prúdový náraz), hlavne ak nemá softštart. To prepätie sa zdroju preampu nemusí páčiť...
BVaudio, výroba a predaj

Uživatelský avatar
kychtax
Příspěvky: 2112
Registrován: 12 led 2015 11:17
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Sestava probíjí

Příspěvek od kychtax » 15 led 2019 09:59

Radsi uz nikomu neradte. Bych to tak videl.. :shock: *fnuk*
"Nastesti" to neni predek za 150tis.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti