Silnější materiál beden

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Silnější materiál beden

Příspěvek od HLUCHYPES »

Dobré ráno.
Technický dotaz. Jelikož mám sloupy 180 litrů a jsou z dýhované MDF 18mm, chtěl bych udělat nové skříně. Důvody dva. Jednak je to dýha americký ořech, což není zlé, mně se líbí ale buď indický palisandr, ten, co se oiužívá na kytary, nebo ještě víc mahagon. Ten klasický, hnědo červnený, s rovnými léty. Ta vintage klasika. Tak si říkám, že bych je udělal místo tl. 18, z 38mm.
Bude to mít lepší vlastnosti, když to bude silnější? Nebo je to buřt. Na stěhování asi nic moc, už takhle je to jak z betonu.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: SILNĚJŠÍ MATERIÁL BEDEN

Příspěvek od BVa »

Stačí max.22mm a vhodné výstuhy, napr. spojiť protiľahlé steny "krížom". Bude to váhovo výhodnešie (manipulácia pri výrobe..) a "akusticky" pevnejšie.

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

Tak těch výztuh tam je habakuk.
Je to originál. Jen jsem si říkal, když je uvnitř bedny ještě jeden basák, že by to třeba zmenšilo "rezonanci". Jestli tam teda nějaká je.
Viz zde:https://www.visaton.de/en/products/arch ... uanleitung

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Jde o to, aby byly bedny na povrchu "mrtvé" Abys nic necítil, když na ně položíš ruku. Máš možnost to řešit extremně silným a pevným materiálem, třeba silný beton, nebo "matrixem" že je uvnitř plno výstuh, které fixují větší plochy. Bude to něco podobného, jako konstrukce mostu, kde se to navzájem podporuje.
Prostě by nikde neměla být žádná větší plocha volně ve vzduchu.

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

To je mi jasné. Je to jako s těma kabelama. Jestli to má smysl. Proto se ptám, jestli ze zkušeností je ta silnější MDF lepší. Když už to budu dělat nové , tak bych toho využil. V té 38 MDF bude bedna vážit cca 140-150kg.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Nechaj si urobit celo z hlinka, tak 5cm, vystuhy a mas hotovo. Navyse to vies krasne opracovat a optimalizovat difrakcie. Na taketo hracicky hlink idealny.

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

A to se do beden používá? Nepohlcuje to málo vibrace? Jenom dedukuji. Neslyšel jsem o tom. Což neznamená, že ne.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Bedna není od toho,aby pohlcovala vibrace,bedna musí být vůči vibracím imunní,jinak by vibrovala a to je špatně.Vibrace by mělo pohlcovat vnitřní
tlumení,třeba různé plsti,bitumen a jiné

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

Tak materiál pohlcuje vibrace. Když bude bedna z papíru, tak i když bude uvnitř plno rouna, patrně se bude nafukovat jako balón při každém tónu V těchto bednách je 15" bass a uvnitř ještě jeden 10". Takže tam nějaká vibrace je. Proto ta úvaha.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Kdysi jsem taky stavěl bedny s Visatonama.Jak píše BVa,22mm MDF úplně stačí,důležité jsou vnitřní výstuhy a nějaké tlumení
B3.jpg
B4.jpg

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Krása. Můžu se zeptat na jednu věc? Je ve výhybce pro výšku nějaký seriový odpor? Pokud ano, jaký je poměr jeho odporu a odporu kabelu k měniči?

HLUCHYPES
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HLUCHYPES »

Tomáš píše:
26 říj 2024 15:26
Kdysi jsem taky stavěl bedny s Visatonama.Jak píše BVa,22mm MDF úplně stačí,důležité jsou vnitřní výstuhy a nějaké tlumení
B3.jpg
B4.jpg
To jsou classic 200, ne?
Ty Atlasy jsou 5x větší. Tak se mi zdála mohutnější bedna "stabilnější". Možná zbytečně, nevím. A ta molitanová výplň, nebo co to je, to není podle originálu, nebo ano?? A jak to hrálo?

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Hele Jardo,už nevím,bedny jsem dělal někdy před skoro 20 lety,už jsou dávno rozebraný,před tím výškáčem rozhodně nějaký seriový odpor byl(nebo odporový dělič ?),protože jeho citlivost vůči střeďáku Al 130 byla o dost vyšší,ale schéma vyhybky už nemám.A to jsem ji ještě několikrát dolaďoval :D

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

HLUCHYPES píše
To jsou classic 200, ne?
Ty Atlasy jsou 5x větší. Tak se mi zdála mohutnější bedna "stabilnější". Možná zbytečně, nevím. A ta molitanová výplň, nebo co to je, to není podle originálu, nebo ano?? A jak to hrálo?
Ne,to je můj vlastní návrh.Basák tam byl desetipalec TIW 250 XS

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Tomáš děkuju.
HLUCHYPES tvoje bedny budou mít další problém a tím je basák nahoře. Práce na páce. Takže budou mít sklon se hýbat podle basáku.
Takže bych se větší hmotnosti nebál, případně se to mazaně řeší zátěží na horní ploše beden. Kámen, beton nebo plát železa.

Odpovědět