Síťové napětí
Síťové napětí
Dobrý den, potřebuji poradit.Vlastním řadu vintage hifi přístrojů, některá mají volič napětí 220V a 240V.Dlouhodobě jsem měřil napětí v síti a to se pohybuje v rozmezí 229 až 234 V.Jak by jste doporučovali nastavit volič síťového napětí.Jedná se o kotoučové a kazetové magnetofony,zesilovače a receivery, výrobky německých firem Grundig,Dual,Telefunken, Basf atd.Omlouvám se,jestliže toto téma zde již bylo.Děkuji za případné rady.
Re: Síťové napětí
U věcí bez koncového stupně bych volil jednoznačně polohu 240 V, u věcí s koncovým stupněm si můžeš vybrat mezi vyšším výkonem v poloze 220 V a menším zatížením a tudíž lepší životností a vyšší spolehlivostí v poloze 240 V. Jinak žádná poloha voliče vysloveně nevadí, protože s přepnutím na 230 V se současně zmenšila tolerance, takže 230 V včetně povolené tolerance se vejde do tolerančních polí původních 220 V i 240 V.
U všech přístrojů nastavit rozsah 240V. No, ale třeba Grundig a i jiné stroje mají jen rozsah 220V a to třeba u mě je problém, protože nám napští lítá od 240-250V.
Pak dostává na prdel zdroj a nakonec to nevydrží koncák.Já jsem to vyřešil autotrafem a před zapnutím přístrojů si nastavím 220V.
Pak dostává na prdel zdroj a nakonec to nevydrží koncák.Já jsem to vyřešil autotrafem a před zapnutím přístrojů si nastavím 220V.

- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Pokud mas v siti pravidelne 250 V, kontaktuj dodavatele. To je podle me evidentni chyba nekde.
Jinak na pristrojich bych nastavil 240 V, pokud to umoznuji.
Jinak na pristrojich bych nastavil 240 V, pokud to umoznuji.
malá tolerance AC nevadí ale pokud má aparát voltage select tak navol 240V nikterak se to na provozu negativně neprojeví, naopak životnost přístroje se zvýší
Hodnota 250V v síti nn je dle stávající legislativy v povolené toleranci (± 10%), tudíž kontaktovat dodavatele je zcela zbytečné, neboť se o žádnou chybu nejedná.PítrsPraha píše:Pokud mas v siti pravidelne 250 V, kontaktuj dodavatele. To je podle me evidentni chyba nekde.
kdysi dávno na síťovém přepětí až 250-260V dost trpěly obrazovky drahých tenkrát BTV
proto Tesla vyvinula automatický regulátor napětí ARN 75 P či jak se ten bazmek jmenoval
ale v audiovizuální technice dnešních dnů je to archaismus nicméně pro klid duše sehnat na bazaru se dá
proto Tesla vyvinula automatický regulátor napětí ARN 75 P či jak se ten bazmek jmenoval
ale v audiovizuální technice dnešních dnů je to archaismus nicméně pro klid duše sehnat na bazaru se dá