Slepý test – zkušenosti a návody, jak jej zrealizovat v domácích podmínkách
Re: Slepý test – zkušenosti a návody, jak jej zrealizovat v domácích podmínkách
Antony, spýtaj sa PMA, ktorý z tých jeho xx testov, čo zverejnil to bol...A nekecaj o hoaxe. Získať sa tá nahrávka dá jednoducho tak, že si ju potom stiahneš z webu (hififorum.sk, slovanet, diyaudio..). Alebo skús nejaké vlastné úsilie a pozri sa na tie weby, sú tam o tom dosť rozsiahle vlákna.
Bolo to tuším porovnanie čistých dát z CD s nahrávkou zo svoriek reproboxu (teda celý reprodukčný reťazec až po box), zarovnaný presne na rovnakú dĺžku aj hlasitosť.
Bolo to tuším porovnanie čistých dát z CD s nahrávkou zo svoriek reproboxu (teda celý reprodukčný reťazec až po box), zarovnaný presne na rovnakú dĺžku aj hlasitosť.
Nó, hlavně z toho nezmagořit, neuvěřitelné kam se to řítí.
Pánové, alepoň Vy Hifisti, kterých je tady asi tak cca 10, je třeba si uvědomit co vlastně to HIFI znamená.
HI-FI High fidelity je pojem, kterým se označuje vysoká věrnost reprodukce akustického signálu, aby to bylo co nejvíce podobné reálnému zvuku v koncertní síni.
Takže pokud tu někdo je Hifista, tak se to celkově ladí ( poslechovka, komplet audio věž včetně kabelů ) na zvuk akustického nástroje, který není nijak elektronicky ovlivněn. Ten zvuk reprodukované hudby má být co nejblíže, ideálně stejný. Osobně jsem to ladil na smyčcové kvarteto. Možná mám trochu výhodu, že jsem bývalý hudebník a mám to naposlouchané a vím jak to má hrát. Dokonce jsem šel tak daleko, že jsem jednou na návštěvu pozval jednoho bývalého kolegu, který se hudbou živí doposud ( div. orchestr ) a tento mi před časem daroval Vivaldiho - Čtvero ročních období, které sám se svými kolegy nahrával. To CD vydané v ČR hraje naprosto skvěle i lépe než 2 verze na SACD, které vlastním. I on poslechem diagnostikoval, že to je velice působivé, prakticky totožné, ale, že on by takové peníze jako já, za přístroje nedal. Pokud bude hrát reálně klasika, tak bude hrát reálně vše ostatní, alespoň v tom duchu jak zvukař chtěl. Podotýkám testuje se stejně jako v té koncertní síni orgánem zvaným lidské ucho, nikoliv měřákem, či grafem.
Takže nejde o dohady, zda to hraje lépe na basech, či výškách - ono to musí hrát co nejvěrněji, pokud se tedy o jakémsi Hifi bavíme.
Testovat a nastavovat tedy jen na akustickou hudbu, ta ostatní hudba je již ovlivněna ať tak, či tak.
Pokud se někomu povede dosáhnou toto reálného zvuku akustického nástroje v poslechovce a na aparatůře za "pět peněz" , tak klobouk dolů a je to skvělé. Bohužel já se domnívám, že takové zázraky se nedějí a ta " věrnost" stojí pěkný balík.
Dále pak může být situace, že někomu to "tak" stačí. Nic proti tomu, ale musí si uvědomit, že je Hifi na hony vzdálen a podle toho by měl vystupovat a toto mít v potaz. Proto nechte svorku svorkou a poslouchejte hudbu, někdo jako v koncertní síni a někdo jako podkres při práci s vysavačem. Každý má právo na to své a nemělo by být nikomu upíráno.
Ať Vám to všem nějak hraje, Hifistů - co nejvěrněji.
Pánové, alepoň Vy Hifisti, kterých je tady asi tak cca 10, je třeba si uvědomit co vlastně to HIFI znamená.
HI-FI High fidelity je pojem, kterým se označuje vysoká věrnost reprodukce akustického signálu, aby to bylo co nejvíce podobné reálnému zvuku v koncertní síni.
Takže pokud tu někdo je Hifista, tak se to celkově ladí ( poslechovka, komplet audio věž včetně kabelů ) na zvuk akustického nástroje, který není nijak elektronicky ovlivněn. Ten zvuk reprodukované hudby má být co nejblíže, ideálně stejný. Osobně jsem to ladil na smyčcové kvarteto. Možná mám trochu výhodu, že jsem bývalý hudebník a mám to naposlouchané a vím jak to má hrát. Dokonce jsem šel tak daleko, že jsem jednou na návštěvu pozval jednoho bývalého kolegu, který se hudbou živí doposud ( div. orchestr ) a tento mi před časem daroval Vivaldiho - Čtvero ročních období, které sám se svými kolegy nahrával. To CD vydané v ČR hraje naprosto skvěle i lépe než 2 verze na SACD, které vlastním. I on poslechem diagnostikoval, že to je velice působivé, prakticky totožné, ale, že on by takové peníze jako já, za přístroje nedal. Pokud bude hrát reálně klasika, tak bude hrát reálně vše ostatní, alespoň v tom duchu jak zvukař chtěl. Podotýkám testuje se stejně jako v té koncertní síni orgánem zvaným lidské ucho, nikoliv měřákem, či grafem.
Takže nejde o dohady, zda to hraje lépe na basech, či výškách - ono to musí hrát co nejvěrněji, pokud se tedy o jakémsi Hifi bavíme.
Testovat a nastavovat tedy jen na akustickou hudbu, ta ostatní hudba je již ovlivněna ať tak, či tak.
Pokud se někomu povede dosáhnou toto reálného zvuku akustického nástroje v poslechovce a na aparatůře za "pět peněz" , tak klobouk dolů a je to skvělé. Bohužel já se domnívám, že takové zázraky se nedějí a ta " věrnost" stojí pěkný balík.
Dále pak může být situace, že někomu to "tak" stačí. Nic proti tomu, ale musí si uvědomit, že je Hifi na hony vzdálen a podle toho by měl vystupovat a toto mít v potaz. Proto nechte svorku svorkou a poslouchejte hudbu, někdo jako v koncertní síni a někdo jako podkres při práci s vysavačem. Každý má právo na to své a nemělo by být nikomu upíráno.
Ať Vám to všem nějak hraje, Hifistů - co nejvěrněji.
Naposledy upravil(a) Oldear dne 06 úno 2019 12:09, celkem upraveno 1 x.
BVa
Aha, takže nemáš. Odkaz neposkytneš. Vymlouváš se, abych se zeptal PMA. Hlavně, že tou informací operuješ, mám ji od tebe. Dokázat ji neumíš. Tedy hoax.
Já jsem samozřejmě na fórech hledal, ale nenašel. Nevylučuji, že jsem to mohl přehlédnout, vyhledávač najde tisíce příspěvků. Strávil jsem dost času proklikáváním, a nic.
Aha, takže nemáš. Odkaz neposkytneš. Vymlouváš se, abych se zeptal PMA. Hlavně, že tou informací operuješ, mám ji od tebe. Dokázat ji neumíš. Tedy hoax.
Já jsem samozřejmě na fórech hledal, ale nenašel. Nevylučuji, že jsem to mohl přehlédnout, vyhledávač najde tisíce příspěvků. Strávil jsem dost času proklikáváním, a nic.
- sonofstars
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Priznam se, ze jsem take nic nenasel. Ono je toho napric hififory tuny a hure se v tom vyzna. Odkaz od znalce by se hodil a pomohl hledajicimu
Nebo SZ na PMA nebo http://pmacura.cz/follower_czech.htm
Trochu mi to antony pripomina ten starej vtip:
Bureš si bere Moniku a oddavajici se pta. Berete si Andreji Moniku za svoji pravoplatnou manzelku?
Bures vztekle odpovi: jak ja, co ja, proc se ptate zrovna me? Proc se na to nezeptate se Kalouska!!! To je zase nejaka ucelovka.
Nebo SZ na PMA nebo http://pmacura.cz/follower_czech.htm
Trochu mi to antony pripomina ten starej vtip:
Bureš si bere Moniku a oddavajici se pta. Berete si Andreji Moniku za svoji pravoplatnou manzelku?
Bures vztekle odpovi: jak ja, co ja, proc se ptate zrovna me? Proc se na to nezeptate se Kalouska!!! To je zase nejaka ucelovka.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Oldear : presne tak, presne tak
Předně byste se měli panu Buntovi omluvit, do jednoho, kdo zpochybňoval existenci testů.
ABX se Vám zachtělo? Tak jo, ale nebudete rádi.
1) Originál CD rip vs. nahrávka téhož přes D/A, hybridní lampáč a A/D je tady:
https://www.diyaudio.com/forums/everyth ... -test.html
2) Totéž s jinou hudbou, Beethovenovým klavírním koncertem je tu:
https://www.diyaudio.com/forums/everyth ... -tell.html
I když vím, že jak odborné, tak zejména jazykové znalosti audiofilů jsou většinou na nule, tak s berličkami typu google translator to jistě zvládnete.
3) Další test byl na lampáč vs. drát, tj. v obou případech D/A a A/D cesta.
Ale tu jsem v 1 a 2 vyřadil a testoval vůči originálu - což ani to nepomohlo.
Mějte na paměti, že uznávám pouze platný foobar ABX report, který je ověřitelný na webu. Pokud někdo neví co to je, tak si to najděte. Žádné žvásty o tom, jak někdo hned slyšel rozdíl, neberu. Toho jsem už zažil dost, včetně doprovodných seancí, a přestal jsem je navštěvovat. Ne před 40-ti lety, ale tak před 3-mi lety.
Jeden z testů je i na hififoru sk
http://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=530
ABX se Vám zachtělo? Tak jo, ale nebudete rádi.
1) Originál CD rip vs. nahrávka téhož přes D/A, hybridní lampáč a A/D je tady:
2) Totéž s jinou hudbou, Beethovenovým klavírním koncertem je tu:
https://www.diyaudio.com/forums/everyth ... -tell.html
I když vím, že jak odborné, tak zejména jazykové znalosti audiofilů jsou většinou na nule, tak s berličkami typu google translator to jistě zvládnete.
3) Další test byl na lampáč vs. drát, tj. v obou případech D/A a A/D cesta.
Ale tu jsem v 1 a 2 vyřadil a testoval vůči originálu - což ani to nepomohlo.
Mějte na paměti, že uznávám pouze platný foobar ABX report, který je ověřitelný na webu. Pokud někdo neví co to je, tak si to najděte. Žádné žvásty o tom, jak někdo hned slyšel rozdíl, neberu. Toho jsem už zažil dost, včetně doprovodných seancí, a přestal jsem je navštěvovat. Ne před 40-ti lety, ale tak před 3-mi lety.
Jeden z testů je i na hififoru sk
http://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=530
Pavel Macura Audio
Keď niekto tvrdí, že ma doma verný zvuk, prakticky totožný so živím, porovnateľny so zvukom v koncertnej sieni, aká zostáva to je, a za koľko tisíc.. A ako verne hrá potom zostáva za niekoho stotisíc (eur), (čiže možno v cenách, tak niektorých tu prítomných, ale aj spolu s nehnuteľnostou v ktorej tu zostavu má) ktorých som niekoľko počul.. Ak vernosť stoji peniaze a je o veľkých peniazoch, tak tu snáď nikto nemá zvuk prakticky totožný so živým... a nie je potom ani hifista... Bez urážky a nejakého flame, ale kus ma unavuje to masírovanie ega tu a robenia so seba znalca a hifistu, za to že, má drahšiu zostavu (doma) ako iný....
Naposledy upravil(a) Jason dne 06 úno 2019 13:02, celkem upraveno 1 x.
Je to tuto: http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=25196Antony píše: ↑06 úno 2019 12:09BVa
A anglicky tuto: https://www.diyaudio.com/forums/everyth ... -test.html
Je to ten prvy subor ococ.zip.
Dalsie testy od PMA najdes este i v tomto vlakne: https://www.diyaudio.com/forums/everyth ... -tell.html
PMA tu dal odkazy na jeho novsie testy. Ten ococ.zip bol tusim prvy, nahrany cez zosilnovac nevalnej kvality...
Tyhle jsou zase pres lampy se zkreslenim 1%. Ten stary test byl pres zesilovac s velkym sumem a rozdil se dal uchem poznat.
Pavel Macura Audio
"Vysoká vernosť" je veľmi vágny a silne subjektívno-estetický pojem. Z čisto technicko-akustického hľadiska je to v podstate (snáď až na niektoré špeciálne prípady) úplný nezmysel.
... z bežnej praxe ale vieme, že čím je niečo väčší nezmysel, tak tým viac sa ním argumentuje
2PMA
Ďakujem.. Ale nečakám, že si to niekto z tých, čo sa testu dožadovali aj reálne vyskúša a zverejní výsledok. Budú len výhovorky, prečo je to nanič..
Ďakujem.. Ale nečakám, že si to niekto z tých, čo sa testu dožadovali aj reálne vyskúša a zverejní výsledok. Budú len výhovorky, prečo je to nanič..
Naposledy upravil(a) BVa dne 06 úno 2019 13:12, celkem upraveno 2 x.
Bacil2. Pekne si to vystihol
Jediným smyslem,této nikdy nekončící diskuse,je diskuse samotná. Její obsah je defacto zástupný. Obě strany tento spor v jisté míře naplňuje
BVa,
Mě fascinuje ,jak všechno víš, jak to dopadne.
Vždyť to přece nemůžeš vědět co kdo bude realizovat a co zveřejní.
Teď zase z křišťálové koule věštíš Ty.
Mě fascinuje ,jak všechno víš, jak to dopadne.
Vždyť to přece nemůžeš vědět co kdo bude realizovat a co zveřejní.
Teď zase z křišťálové koule věštíš Ty.