Diky moc
Slepý test – zkušenosti a návody, jak jej zrealizovat v domácích podmínkách
- sonofstars
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Slepý test – zkušenosti a návody, jak jej zrealizovat v domácích podmínkách
Vím, že je to tady bezpředmětné a zbytečné, ale ...
bacil2 píše:
"" Vysoká vernosť" je veľmi vágny a silne subjektívno-estetický pojem. Z čisto technicko-akustického hľadiska je to v podstate (snáď až na niektoré špeciálne prípady) úplný nezmysel.
... z bežnej praxe ale vieme, že čím je niečo väčší nezmysel, tak tým viac sa ním argumentuje."""
Takto reaguje pan bacil2 a přitakávač Jason na pojem HIFI - vysoká věrnost a můj příspěvek, kde se tím zaobírám, jako Hifista a bývalý hudebník.
Tak pánové, proč se tedy na něčem takovém jako je HIFI na Hifi foru vůbec angažujete, když je vysoká věrnost mezmysel? Nikdo tady není na nějakého zakomplexovaného jednince a sluchátkáře s igráčkem zvědav.
Že Vám to není trapné, Vy kašpaři, k Hifi nic, jen osobní napadání. Ono je to těžké, když vlastní zkušenosti z Hifi jsou nulové, jen vygůglené kecy. Velebnosti DVB.
bacil2 píše:
"" Vysoká vernosť" je veľmi vágny a silne subjektívno-estetický pojem. Z čisto technicko-akustického hľadiska je to v podstate (snáď až na niektoré špeciálne prípady) úplný nezmysel.
... z bežnej praxe ale vieme, že čím je niečo väčší nezmysel, tak tým viac sa ním argumentuje."""
Takto reaguje pan bacil2 a přitakávač Jason na pojem HIFI - vysoká věrnost a můj příspěvek, kde se tím zaobírám, jako Hifista a bývalý hudebník.
Tak pánové, proč se tedy na něčem takovém jako je HIFI na Hifi foru vůbec angažujete, když je vysoká věrnost mezmysel? Nikdo tady není na nějakého zakomplexovaného jednince a sluchátkáře s igráčkem zvědav.
Že Vám to není trapné, Vy kašpaři, k Hifi nic, jen osobní napadání. Ono je to těžké, když vlastní zkušenosti z Hifi jsou nulové, jen vygůglené kecy. Velebnosti DVB.
Oldear: Máš pravdu a předpokládám, že každý má dost rozumu, aby když už testuje a nastavuje, nastavoval na akustickou hudbu a ne třeba na Prodigy
Já se třeba už pár dní trápím s tím, abych nastavil subwoofer tak, aby zahrál těch prvních pár tónů basy ve Spanish Harlem stejně hlasitě i se stejnou vervou a rozlišením. Začínám tu píseň pomalu nenávidět. Když už mám po hodinách kalibrace, přesouvání a přepojování všeho možného pocit, že jsem se dobral jakžtakž akceptovatelného výsledku, pustím si něco oblíbeného, špatně nahraného a je to plochý, přeřvaný, nemá to drajv a nepomůže mi v tu chvíli ani pocit, že jsem se dobral co možná nejpřesnějších výsledků a že "toto na tej platni naozaj je"... Ani bych se nedivil, kdyby pak z podobného důvodu někdo začal poslouchat jen nahrávky pro audiofily, což osobně nechci a bral bych to jako prohru a vlastní proměnu z fanouška hudby na fanouška zvuku nebo dokonce pozéra. Ohromit špičkovou nahrávkou člověka virem hi-fi nezasaženého, není nic těžkého, stejně tak jako dobrat se potvrzení od muzikanta, který jen nechce tolik utratit, z čehož vyplývá, že poslouchá na něčem řádově levnějším, pokud teda vůbec poslouchá jinde než v práci. Oni zkrátka ti "hluchoňové" bez předsudků kolikrát slyší líp, než si sami myslí a kolikrát se nesmyslně podceňujou, resp. v případě muzikantů nepřeceňujou 
Přesto a teď, když mě někdo chytí za slovo, si budu asi trochu odporovat.. Taky máte pocit, že s kvalitou aparatury škáluje rychleji špatná nahrávka, kde se ten guláš aspoň nějak rozklíčuje, než ta dobrá, která hraje slušně skoro na všem? Nemluvím o prostoru, hloubce a podobný úžasný nadstavbě, který mám vinou nevhodný místnosti jen naznačený, ale o takovém to přímém zvuku.
Sorry za možný OT

Přesto a teď, když mě někdo chytí za slovo, si budu asi trochu odporovat.. Taky máte pocit, že s kvalitou aparatury škáluje rychleji špatná nahrávka, kde se ten guláš aspoň nějak rozklíčuje, než ta dobrá, která hraje slušně skoro na všem? Nemluvím o prostoru, hloubce a podobný úžasný nadstavbě, který mám vinou nevhodný místnosti jen naznačený, ale o takovém to přímém zvuku.
Sorry za možný OT
Naposledy upravil(a) Herrer dne 06 úno 2019 13:57, celkem upraveno 1 x.
Nadral reprosoustavy
Nezmysel je pokúšať sa preniesť akustiku a dozvuk koncertnej sály do miestnosti možno 40-100m2..Je to totálne nepochopenie akustiky . A snažiť sa o toto (realitu pri posluchu na koncerte) preniesť domov nejakými umelo vytvorenými ilúziami vzniknutými mixom stôp pri snímaní nástrojov zblízka a podobne. Ak je tu niekto trápny, tak si to v prvom rade ty "staré ucho"..
Naposledy upravil(a) BVa dne 06 úno 2019 14:03, celkem upraveno 1 x.
BVa jdi už někam, cestu jistě znáš a teď nemám na mysli odbornou lékařskou péči, kterou jsi zanedbal.
Herrer
sem to nepatří, napíšu Ti SZ.
Herrer
sem to nepatří, napíšu Ti SZ.
Môžeš mi poradiť, ty si odtiaľ určite práve prišiel.. 

Len tak zo zvedavosti, podľa čoho porovnávaš ako to ma znieť? tu pieseň si počul na zivo a to viac krát?
No dočetl jsem to asi do šesté stránky,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, takže konkrétní popis slepých testů, které jsem si pro sebe dělal já:
Železo bylo:
přehrávač Philips CD960 (high-end)
zesilovač Philips FA860 (vyšší střední třída)
bedny Philips FB815 (uzavřené 3-pásma, vyšší střední třída)
Testoval jsem jak reprokabely, tak signální.
S bednama ani poslechovým místem se logicky nehýbalo.
U reprokabelů byl jeden zapnutý do A-svorek, druhý do B-svorek zesáku, při změně se prostě přehodily banánky na bedně a přepnul výstup. Změna trvala tak pět šest sekund, tu prodlevu jsem nijak neřešil, rozdíly mezi kabely jsem slyšel předtím ZCELA JASNĚ, takže jsem je musel slyšet i poslepu. Banánky se vytahovaly a zasunovaly i pokud zůstával stejný kabel. Při výměnách jsem zavíral oči a nijak se po celou dobu nesnažil nějak šulit, abych věděl co je zapojené, dělal jsem to pro sebe. Testy byly čtyři, v jednom případě jsem opouštěl místnost.
U signálních kabelů se prostě vyměnil kabel mezi CD a zesem, také otázka pár sekund. tři testy.
Osoba pomáhající byla maminka, ony podporují své syny i v šílenství.
Poslouchal jsem vždy stejnou, pečlivě vybranou směsku nahrávek (byl tam třeba Bartók od RCA, kousek Butů z Ppoommaalluu, nějaké ty Floydy, akustický jazz... co si tak vzpomínám, zkrátka pasáže, o kterých jsem byl přesvědčený, že to na nich bezpečně poznám), vše bezztrátově vypálené z origo cdček, dohromady asi 2,5 minuty.
Vždy 20 sérií po sobě.
Signální kabely byly vcelku podobné (co tam taky vymýšlet), jako základ sloužil kabel od jednoho výrobce reproduktorů, asi za 160 Kč, oproti káblíku za cca 1500 a 6 tisíc. Reprokabely byly metráž se stejnými banánky, různé konstrukce i průřezy, včetně jenoho opravdu nekvalitního a tenkého (asi 0,8 mm2).
Mezi jednotlivými těmito kabely jsem před slepým testem slyšel jednoznačné, zcela zřetelné rozdíly -- to opět zdůrazňuji.
A pak jsem zažil ten pocit, kdy se všechny ty zcela jasné a nezpochybnitelné rozdíly rozplynuly jako pára nad hrncem...
Poznal jsem až ve čtvrté sérii ten ubohý teňoučký reprodrátek oproti solidnímu kroucenému kabelu 2x4mm2. Jinak to všechno hrálo úplně stejně.
Je to zkrátka tak -- tohle vystřízlivění je základem u všech kabeloskeptiků, bych řekl.
A docela mě překvapilo, že většina těch, co zde vyhlašují jasnou slyšitelnost rozdílů mezi kabely, žádný aspoň takový základní test nezkusilo -- to jsem si myslel že je jiné a oni v tom uspěli............
Železo bylo:
přehrávač Philips CD960 (high-end)
zesilovač Philips FA860 (vyšší střední třída)
bedny Philips FB815 (uzavřené 3-pásma, vyšší střední třída)
Testoval jsem jak reprokabely, tak signální.
S bednama ani poslechovým místem se logicky nehýbalo.
U reprokabelů byl jeden zapnutý do A-svorek, druhý do B-svorek zesáku, při změně se prostě přehodily banánky na bedně a přepnul výstup. Změna trvala tak pět šest sekund, tu prodlevu jsem nijak neřešil, rozdíly mezi kabely jsem slyšel předtím ZCELA JASNĚ, takže jsem je musel slyšet i poslepu. Banánky se vytahovaly a zasunovaly i pokud zůstával stejný kabel. Při výměnách jsem zavíral oči a nijak se po celou dobu nesnažil nějak šulit, abych věděl co je zapojené, dělal jsem to pro sebe. Testy byly čtyři, v jednom případě jsem opouštěl místnost.
U signálních kabelů se prostě vyměnil kabel mezi CD a zesem, také otázka pár sekund. tři testy.
Osoba pomáhající byla maminka, ony podporují své syny i v šílenství.

Poslouchal jsem vždy stejnou, pečlivě vybranou směsku nahrávek (byl tam třeba Bartók od RCA, kousek Butů z Ppoommaalluu, nějaké ty Floydy, akustický jazz... co si tak vzpomínám, zkrátka pasáže, o kterých jsem byl přesvědčený, že to na nich bezpečně poznám), vše bezztrátově vypálené z origo cdček, dohromady asi 2,5 minuty.
Vždy 20 sérií po sobě.
Signální kabely byly vcelku podobné (co tam taky vymýšlet), jako základ sloužil kabel od jednoho výrobce reproduktorů, asi za 160 Kč, oproti káblíku za cca 1500 a 6 tisíc. Reprokabely byly metráž se stejnými banánky, různé konstrukce i průřezy, včetně jenoho opravdu nekvalitního a tenkého (asi 0,8 mm2).
Mezi jednotlivými těmito kabely jsem před slepým testem slyšel jednoznačné, zcela zřetelné rozdíly -- to opět zdůrazňuji.
A pak jsem zažil ten pocit, kdy se všechny ty zcela jasné a nezpochybnitelné rozdíly rozplynuly jako pára nad hrncem...
Poznal jsem až ve čtvrté sérii ten ubohý teňoučký reprodrátek oproti solidnímu kroucenému kabelu 2x4mm2. Jinak to všechno hrálo úplně stejně.
Je to zkrátka tak -- tohle vystřízlivění je základem u všech kabeloskeptiků, bych řekl.
A docela mě překvapilo, že většina těch, co zde vyhlašují jasnou slyšitelnost rozdílů mezi kabely, žádný aspoň takový základní test nezkusilo -- to jsem si myslel že je jiné a oni v tom uspěli............
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
ale dadafte, takoveto testy si asi bezne dela kazdy pri zkouseni kabelaze nebo jinych komponent ...
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
a za chvili se tu zacneme stengrovat duchodovymi vymery ... klid panoveBVa píše: ↑06 úno 2019 13:56Nezmysel je pokúšať sa preniesť akustiku a dozvuk koncertnej sály do miestnosti možno 40-100m2..Je to totálne nepochopenie akustiky . A snažiť sa o toto (realitu pri posluchu na koncerte) preniesť domov nejakými umelo vytvorenými ilúziami vzniknutými mixom stôp pri snímaní nástrojov zblízka a podobne. Ak je tu niekto trápny, tak si to v prvom rade ty "staré ucho"..
Dosko -- vážně? Z diskuse nemám ten pocit...
... Ja by som sa žiadneho takého testu nedožadoval, pretože viem, že také porovnávanie "zvukových súborov" je totálne nanič!
Realizácia akéhokoľvek takéhoto "IN VITRO" experimentu môže byť zdrojom úplne zmätočných výsledkov, lebo nie sú známe dôsledky reálnych dejov a okrajových podmienok pôsobiacich "IN SITU".
- konferencier
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Poslední upozornění pánové Oldear a BVa.
moderátor
Jediní,kdo nepodváděli při slepých testech,byli Stevie Wonder a Andrea Bocelli.....Žižkovi bych věřil tak napůl. 

- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení