Spotřeba
Re: Spotřeba
gotzilák :Jestli mohu pomoct, tak se ptáš zřejmě kvůli tomu zda se tvé "hraní" neprojeví razantním nárůstem spotřeby a tím i ceny v domácnosti. Pokud tomu tak je mou tě uklidnit, neprojeví. Měl jsem koncák CA 840W, to byl přímotop i když byl zapnutý bez signálu, vařil prostě pořád,(opravdu po půl hodině na něm nešla udržet ruka) v papírech měl tuším příkon 1200W. Hraji poměrně dost, denně 2hod. o víkendu i 5hod. a na nárůstu ceny to nemělo žádný podstatný vliv možná max. 100kč na měsíc ale jestli člověk platí měsíčně 800kč či 900kč, to při svém koníčku neřeší. Poku tvůj dotaz měl jiný význam tak se omlouvám za: 

zesík si cucne ze sítě dost, i bez buzení signálem tedy v klidovém režimu nebo poslech na sluchátka zlomkového příkonu, šáhni si na horní kryt jak hřeje, samozřejmě není kus jako kus
třídy zapojení A,B,AB byly již specifikovány
třídy zapojení A,B,AB byly již specifikovány
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Spotřebu AB zesilovačů netřeba řešit. Můj kousek je do cca 3 W výkonu otevřený do třídy A, pak přechází do AB. Spotřeba při běžném hraní do 1/4 dráhy volume nepřesáhne 80 W. Horní kryt cca 40-45°C.
Sany uhodl jsi to.Má to vliv na spotřebu energie. Je mě přes 60 let a u nás doma musí něco hrát a u mě je to Luxman L 430 a tuner Nad. A v dnešní době kde se stále šetří, má žena povídá,že největší spotřeba je to že poslouchám a to i celý den. Proto jsem se zeptal a i když jsem dostal dost odpovědí, pokaždé jinou. Kupovat si přístroj na měření spotřeby se mi moc nechce,ale jak jsem psal na otázku mi de fa-kto nikdo neodpověděl.
Pro tento konkretni typ se mi hodnotu spotreby pri behu naprazdno nepovedlo najit, ale nasel jsem udaje pro nekolik jinych AB zesilovacu a vetsinou se hodnota pohybuje kolem 1/4-1/3 max. udavaneho vykonu. Takze pro 200W by to bylo kolem 50-70W plus par watu navic pri poslechu (pri normalni nizke hlasitosti skoro zanedbatelny), takze muj amatersky hruby odhad je mezi 50-80W. Nevim, jestli to nekdo dokaze urcit presneji.
Pokud hraješ 14hod denně na mírnou"panelákovou"hlasitost tak měsíční platba za muziku tě příjde na 150-200kč.Za nadměrnou platbou za elektřibu je třeba hledat větší žrouty.Lednice,el.sporák s troubou,pračka,klasické , stále používané žárovky 100W.Bojlery,přímotopy,žehličky.
-jak to napsal woofer-to je řešení "ptákovin"-když např. manželka vypere o 1-2 pračky za měsíc méně (někdy zbytečně),tak je to pomalu to samý.Kamarád to nedávno také řešil-spotřebu aparátu,PC-ale že vykouří denně1,5 krabičky cigaret a vypije několik piv ho neštve.Ale každý to máme jinak. 

Vidím, že s těma úsporama jste většinou zblblí oficiální propagandou. Když nepočítám pračku, tak drtivá většina příkonu spotřebičů se přemění v teplo. (Filozoficky vzato to platí i pro tu pračku) U hi-fi to platí prakticky přesně, akustický výkon jsou sotva desetiny Wattu a i ty zvukové vlny se koneckonců změní v teplo.
No a v naší zeměpisné šířce je po většinu roku vytápění potřebné. Takže je třeba blbost měnit žárovky za drahé, poruchové a špatně svítící mini zářivky a pak o to víc otvírat topení nebo nevětrat a mít v bytě vlhko, plísně atd. Samozřejmě existují vyjímky jako rekuperace. Finančně to je jasné v samostatném domě - tam není co řešit a nic jiného než tř. A bych nepoužíval. V bytových domech, kde se náklady topení různě rozpočítávají, je to už diskutabilní.
Ale prosím, klidně si šetřete. O to víc nám elektriku zdražej. Když to nepůjde přes spotřebu, tak přes kapacitu jističe. Nebo něco jinýho, oni už si něco vymyslejí, to nemám strach...
No a v naší zeměpisné šířce je po většinu roku vytápění potřebné. Takže je třeba blbost měnit žárovky za drahé, poruchové a špatně svítící mini zářivky a pak o to víc otvírat topení nebo nevětrat a mít v bytě vlhko, plísně atd. Samozřejmě existují vyjímky jako rekuperace. Finančně to je jasné v samostatném domě - tam není co řešit a nic jiného než tř. A bych nepoužíval. V bytových domech, kde se náklady topení různě rozpočítávají, je to už diskutabilní.
Ale prosím, klidně si šetřete. O to víc nám elektriku zdražej. Když to nepůjde přes spotřebu, tak přes kapacitu jističe. Nebo něco jinýho, oni už si něco vymyslejí, to nemám strach...
Nepsal jsem dlouho, ale co se týče spotřeby u zesilovače LuxmanL430 ,koupil jsem si měřič a spotřeba je na 1/3 výkon okolo 83vt. a když pustím i tuner Marantz st 6000, je to okolo 95vt.
Televize Samsung 32 úhlopříčka 45vt. Tolik ke spotřebě Hezky den Ivan
Televize Samsung 32 úhlopříčka 45vt. Tolik ke spotřebě Hezky den Ivan
A ještě musím napsat že spotřeba u zesilovače Luxman L430 je okolo 86-90watu a u Luxman A 371 je okolo 35-38 watu a oba dva mají okolovykon okolo 100 watu do 8 ohm a to 1/3 výkon.
rozdíl obou hodnot je extrémní asi jiná třída zapojení, Luxa nikdy neměl, nemám a neznám ale strejda gugl asi něco napoví
Gotzila si plete příkon (ve wattech) a spotřebu (v kilowatthodinách). Spotrebu si lze spocitat velmi jednoduse: příkon (watty prevest na kw) děleno počtem hodin(za den,za měsíc), výsledek vynásobit cenou za jednu kw/h.
Ne děleno hodinami,ale krát samozřejmě. Čili 100w zarovka krát deset hodin svícení je jedna kilowathodina.
Luxman L 430 má výkon 2x105 wattu a přikon 180W a měřeno při 1/3 hlasitosti má spotřebu 86-90 watu a dost hřeje a Luxman A371 má výkon 2x80W prikon 300300W a měřeno 38watu při stejné hlasitosti jak L430 a tolik nehřeje.Moc se v tom nevyznám ale měl jsem Nad 320 měl toriodni trafo a dost hřal jak Luxman L430 a měl jsem Goldenote který byl dual mono zesilovač s 2 toriodnimi trafy a byl studený. Takže tomu moc nerozumím proč je jeden dost horký a druhý studený při stejném /skoro/ výkonu na kanál