Subwoofer

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
tomasr
Kontaktovat uživatele:

Subwoofer

Příspěvek od tomasr »

Zdravím,
mám 5.0 soustavu od polk (t50, t30 a t15). Rád bych si pořídil subwoofer a tím dokončil svou soustavu reprobeden. Chtěl jsem zůstat u polku, ale jejich subwoofery jsou příliš velké a já ho potřebuju kvůli kabeláži dat vedle sloupu, kde tolik místa není.
Doporučili by jste mi nějakou jinou značku nebo to není dobrej nápad? Jestli ano, tak kterou případně na co si mám při výběru daty pozor?

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Re: Subwoofer

Příspěvek od Ramones »

Ahoj kolego.
Nerad bych ti kazil radost z dokončování sestavy, ale vybírat SW podle toho, aby se vlezl vedle sloupu, nebude nejlepší nápad, jestli chceš v rámci možností dosáhnout nejlešího zvukového podání sestavy.
Umístění SW aby opravdu dobře plnil svou funkci, není tak jednoduché.
Držel bych se stejné značky.
Ohledně umístění SW ti spíše poradí někdo ze znalců DK z tohoto fóra, případně vyhledej problematiku SW v příspěvcích.

tomasr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomasr »

Ahoj,
hledám nějaký rozumný kompromis. Pochopil jsem, že subwoofer může být kdekoliv, že u basu neni poznat směr. Já mám sice místo, kde by se vešel tak velký subwoofer co dělá polk, ale tam není elektřina a kabel by musel vést podhledem o celkové délce cca 10 m. Není to moc reálné.
Chceš tedy říct, že je lepší žádný subwoofer než nějaký jiné značky a ještě vedle sloupu? Kvalita zvuku by se snížila? Dost mě mrzí, že polk nedělá nějaký menší, jeho nejslabší je kostka o hraně cca 40cm.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Otázkou je, co od SW očekáváš.
Na prosté dunění by stačilo cokoliv, kdekoliv, na dobrý subbas to chce odpovídající kvalitu a laborovat s umístěním ve vztahu k poslechovému místu.
Nejlepší by asi bylo, nechat si šíření basů v tvé místnosti změřit nebo alespoň pocitově najít místo, kde se ti jeví basy nejnižší a tam SW položit.

tomasr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomasr »

Neumím si moc představit, že bych dával SW tam kde zní nejlíp. Jde o obývací pokoj, kde se setkáváme rodina s malýma dětma a určitě nemůžeme mít repro uprostřed místnosti nebo natažený 10m kabel:).
Jak jsem psal, jde mi o kompromis, aby sem mohl dát SW na prostorově vhodné místo a zároveň tim nepokazil zvukový dojem. SW chceme hlavně na filmy, nejsem si jist jestli pro vážnou hudbu nebo jazz má SW nějaký užitek.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Aky SW mas cca na mysli? Myslim velkost a aku mas velku miestnost
+ aky mas receiver. A kolko penazi si predstavujes minut.

SW su vseobecne velmi haklive na umiestnenie, ale da sa s tym pracovat a vyriseit to.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Vybornou zkusenost mam s REL a jejich Speakon pripojenim primo na reproterminaly na napajeci svorky zesilovace. Ano vim, ze zle hlasy tvrdi ze to neni vsespasne, ale v kombinaci s dalkou jsem nemel problem se sfazovanim s repro, mozna stesti, ale u konkurence se tak rychle vysledek nedostav. Navic jsem mel starsi kousky v AB tride (napr REL Strata 5) a slapaly do basu paradne. Bavim se o stereo, cili nejake DK s prstem v nose. Jinak souhlas s Fidji, vse za splneni podminek jako vhodne umisteni, zadny holobyt atd. Ale chce to zkouset, navodu je plno, napriklad na audiodromu *thumbs up*.

tomasr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomasr »

Fidji99 píše:
16 lis 2021 21:50
Aky SW mas cca na mysli? Myslim velkost a aku mas velku miestnost
+ aky mas receiver. A kolko penazi si predstavujes minut.

SW su vseobecne velmi haklive na umiestnenie, ale da sa s tym pracovat a vyriseit to.
Mám 5.0 značky polk, takže jsem chtěl SW od stejného výrobce, ale to je prostě kostka o stěnách cca 40 cm. Potřeboval bych max do 30cm (nevím jestli je to dobrý nápad, se od jiného výrobce), čím menší tím lepší. Sloup p50 má hranu 20 cm.
Obývací pokoj je 3,5x6 m, receiver Denon x1500. Rozpočet mám do 10 tisíc.

tomasr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomasr »

koudy42 píše:
16 lis 2021 23:33
Vybornou zkusenost mam s REL a jejich Speakon pripojenim primo na reproterminaly na napajeci svorky zesilovace. Ano vim, ze zle hlasy tvrdi ze to neni vsespasne, ale v kombinaci s dalkou jsem nemel problem se sfazovanim s repro, mozna stesti, ale u konkurence se tak rychle vysledek nedostav. Navic jsem mel starsi kousky v AB tride (napr REL Strata 5) a slapaly do basu paradne. Bavim se o stereo, cili nejake DK s prstem v nose. Jinak souhlas s Fidji, vse za splneni podminek jako vhodne umisteni, zadny holobyt atd. Ale chce to zkouset, navodu je plno, napriklad na audiodromu *thumbs up*.
Potřeboval bych spíš nějaké konvenční řešení:). Zkoušet moc nemohu, mám vlastně jen jedno rozumné místě kam hodat. Je to dostupné elektrice a receiveru, vedle levého sloupu. Mám místo kde by se vešel i ten 40cm, ale tam bych musel provést 10m kabelem stropem (na se jsou nějaké speciální a nevím zda jsou tak dlouhé) pro připojení k receiveru a hlavně pořešit elektriku, což by byl ještě větší problém. Pokud by šel nějaký dát na to 1. místo tak by to bylo super a nevím jestli případný benefit byl tak velký abych řešil to druhé.

overgrounder
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od overgrounder »

Jako úplně první nástřel udělej tohle:
Jednu z reprobeden postav na místo poslechu.
Pusť do ní basové kmitočty, začal bych od 30hz výš (nevím kolik ty tvé Polky umí)
Při produkci dej hlavu do místa kde chceš mít nebo máš možnost mít sw. Projížděj frekvence třeba do 80hz a pak si uděláš docela dobrou představu o tom, jestli to hraje nebo jen hučí. A jen pro ilustraci si můžeš takhle s hlavou u země oblézt celý pokoj, tak názorně zjistíš, kde je to místo pro umístění sw nejvhodnější.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

tomasr píše:
17 lis 2021 09:09
Mám 5.0 značky polk, takže jsem chtěl SW od stejného výrobce, ale to je prostě kostka o stěnách cca 40 cm. Potřeboval bych max do 30cm (nevím jestli je to dobrý nápad, se od jiného výrobce), čím menší tím lepší. Sloup p50 má hranu 20 cm.
1) do s tym SW od rovnakeho vyrobcu je taka dlhsia debata [a taka hifi povera trochu] - moj nazor je, ze to vobec nie je kriticke, preto by som sa vobec nebal ist aj do inej znacky
2) Denon X1500 - OK - to je dobre, malo by to mat Audyssey, cize to ti dost pomoze, to je primerany receiver
3) velkost - tam to je bohuzial tazsie - proste objem/velkost neoklames, mensi sub bude hrat vyssie, ked pozeram tie Polky idu tak od cca 40Hz, myslim, ze ti nieco male do tych 21m2 co hra tak do cca 28-30Hz dost pomoze.
4) 400 eur/10.000 CZK - za to sa zazrak ocakavat neda, ale rozhodne lepsie ako bez SW, kino bez SW to proste nie je ono. sksuil by som niekde nejaky mensi REL pozriet, mozno skusit nejake mensie Dynamo od MartinLogan, mozno Velodyne alebo SVS, realne ale rataj tak15-20k CZK. Ked sa da, obetoval by som par Hz rozsahu a isiel do uzavretej konsturkcie. Pozri si vykon zosilovaca, idealne keby mal SW nejake svoje nastavovanie - napr, plynulo prestavitelnu fazu a tak.

Este potom -> idealne riesenie su 2 SW, to riesi vela problemov.

Denkez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Denkez »

tomasr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomasr »

Fidji99 píše:
17 lis 2021 11:24
tomasr píše:
17 lis 2021 09:09
1) do s tym SW od rovnakeho vyrobcu je taka dlhsia debata [a taka hifi povera trochu] - moj nazor je, ze to vobec nie je kriticke, preto by som sa vobec nebal ist aj do inej znacky
2) Denon X1500 - OK - to je dobre, malo by to mat Audyssey, cize to ti dost pomoze, to je primerany receiver
3) velkost - tam to je bohuzial tazsie - proste objem/velkost neoklames, mensi sub bude hrat vyssie, ked pozeram tie Polky idu tak od cca 40Hz, myslim, ze ti nieco male do tych 21m2 co hra tak do cca 28-30Hz dost pomoze.
4) 400 eur/10.000 CZK - za to sa zazrak ocakavat neda, ale rozhodne lepsie ako bez SW, kino bez SW to proste nie je ono. sksuil by som niekde nejaky mensi REL pozriet, mozno skusit nejake mensie Dynamo od MartinLogan, mozno Velodyne alebo SVS, realne ale rataj tak15-20k CZK. Ked sa da, obetoval by som par Hz rozsahu a isiel do uzavretej konsturkcie. Pozri si vykon zosilovaca, idealne keby mal SW nejake svoje nastavovanie - napr, plynulo prestavitelnu fazu a tak.

Este potom -> idealne riesenie su 2 SW, to riesi vela problemov.
1) super to jsem chtěl slyšet:)
2) bohužel jsem kalibrační mikrofon vyhodil, zandal sem ho na své místo do polystyrenu a pak při likvidaci na něj zapomněl:)
3) to jsem si myslel
4) díky kouknu. Rozpočet bych rád dodržel, chtěl bych se držet ceny proporcionálně ke zbytku repro. SW za 20k by stálo to co zbytek soustavy.

Jinak 2 SW už vůbec nemám kam dát, nevím kam to dáváte, to tam pak nemůže být k hnutí, ne:)? Jinak ten polk umí od 25Hz. Čím méně tím lépe?

tomasr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomasr »

Denkez píše:
18 lis 2021 11:39
Do stísněných prostor bych preferoval SW uzavřené konstrukce:
https://www.studiospalicek.cz/reprosous ... ins-asw608
https://www.studiospalicek.cz/reprosous ... ins-asw610
Ten 1. je rozměrově akorát. Uzavřené, myslíš bez nožiček?

Odpovědět