Tesla NC 440/450 vs. nový project např. Essential III + OM10

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
cujou2
Kontaktovat uživatele:

Tesla NC 440/450 vs. nový project např. Essential III + OM10

Příspěvek od cujou2 »

Zdravím Vás,mám takový dotaz.
Tesla NC440 i 450 mi už postupně přestaly hrát, nechám si je u známého opravit a předělat na cinche (nějaké tipy co ještě předělat? ).
U NC440 mám novou přenosku Audio Technica AT-91BL, u NC450 nějaký ortofon, s tím už jsem jej dostal. Nevím jestli to bylo přenoskou, nebo i kvalitnějším kabelem (5pin na cinch z ebay za 500kč vs 5pin pro NC450 z elektra za 80kč)) ale NC440 hrála o dost lépe.
No nyní ale pokukuji i po novém gramci a zalíbíl se mi celkem Pro-Ject Essential III (OM10) - Červená / Piano (cena 8500) ale našel jsem i Pro-Ject Essential III RecordMaster White + OM10 za 6900kč. Liší se jen v talíři? A taky nevím, jestli je pro mne + že to má předzesilovač, když už je v Onkyu, a nedá se v gramci ani vypnout.
A další dotaz, bude to hrát o dost lépe než Tesla NC 440?
Zatím to půjde do AVR Onkyo 727 + Wharfedale set Diamond (10.7+10.cs+10.1) + SW BK double gem.
Cenový limit bych viděl max. 10tis. Nebo prostě pořádně vytunit 440/450? :)

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Tesla NC 440/450 vs. nový project např. Essential III + OM10

Příspěvek od Satanáš »

Pojd do toho tuneni, sam mam obe a jeste 500. Pro-ject je dobry, ale neni v podstate o nic lepsi nez Tesla. Tesla se musí hodně vytlumit, 450 a hlavne 452 potrebuji predelat ulozeni motoru, 450 ma tragicky umistene trafo, takze musi ven. AT91 vs Ortofon: mam AT91 a Ortofon OM5e a mam radsi ortofonku. Ta by nemela byt tak hakliva na kabel na kapacitu. Ale propastny rozdil v tom neni, Ortofon muze mit bud ojety hrot, nebo je nerozehrany nebo falesny nebo ten kabel je fakt hruza. Zvuk gramce dela hlavne prenoska a kabely a pak kurvitka jako svaby na zkratovani nebo odpojeni prenosky misto relatek a zbytek retezce, hlavne predzesilovac, kdyz je spatny zbytek hraje ti blbe i cdcko a vse ostatni. Rozdil v tech gramofonech ve zvuku moc neni, ramenko je stejne, jen 450 zanasi vic hluku od pohonu a trafa, pokud neni udelana. Takze na vine rozdilu zvuku u gramofonu samotneho muze byt maximalne katastrofalni stav kabelaze, katastrofalni stav hrotu a nebo hlavne spatne nastaveni po tom bych sel nejdriv. Koukni aspon na zakladni uhly, pokud je videt okem ze neni prenoska neni jako tecna k drazkam, jsi doma, uz jsem videl i 450 s prenoskou v headshellu z rovneho ramene (420, 452) uz z dalky to vypadalo jak kdyby to nekdo ohnul. 450 ma na rozdil od 440 ovalne diry v headshellu pokud je puvodni, takze prenoska muze byt namontovana s blbym presahem nebo i nakrivo. Pokud mas 10k, tak vytlum 440, vsechny plechy, talir se da taky vytlumit, subtalir necim tlumicim vyplnit, motor ma vyborne zaveseni a je tissi nez u 450 a asi i nez u projecta do 10k. Ja osobne na ni nedam dopustit, jen ted z pohodlnosti hraju na 450 protoze poloautomat, coz se da u 440 taky dodelat, ale ja ji mam puvodni.
No a kup si treba Ortofon 2M Blue, taky se na ni chystam, ale ted jsem prachy na ni utratil za desky.
Kazdopadne rozhodni se spravne, a pokud si koupis novy, tak doufam, ze nebudes zklaman, neznam prinos jejich upravenych raminek, ale zbytek je furt Tesla, u levnejsich pry jeste trochu osizena.
Preji ti prijemny den plny neruseneho poslechu.

lld
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lld »

Jak a čím se dá vytlumit talíř na 440? A nemusí se to pak vyvážit?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

po létech trápení s několika NC450 varuji před úpravou na cinch přípoje, zpravidla se stav zhorší no dělej jak umíš (lépe je vyměnit koncovku DIN na původním kabelu za kolíky)
NC440 byl lepší co se týče odstupu hluku pohonu a parazitní indukce trafa slyšitelné v signálu
o "tlumení" talíře nevím nic, jsem názoru že vyvolá excentritu a nerovnováhu tělesa

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Tlumit talíř se dá nátěrem zespodu nefunkčních ploch, je tak tezky, ze ho rovnomerny nater nerozhazi. Nebo filcovym slipmatem. Zinkal trochu zvoni. Jasně že je lepsi dělat 440, má lepší motor a zaveseni, a nema kretensky umisteny trafo co brumi do deklu. Kazdopadne moje 450 ma ten talir z druhovyroby, co je trochu silnejsi a z jine slitiny pry uz.
Subtalir mam plny hlinikovy, protoze puvodni zinkal se rozsypal. Taky zvoni o poznani min. Treba v nc 500 mam v mezere mezi talirem a subtalirem kolecko tenkeho molitanu jen tak tenke, aby talir sedel tam kde ma, ale nebyla tam duta mezera. Taky mam tu 450 predelanou na atapter, stridavina komplet ven a strobo s ledkama. Zaveseni motoru na gumicku jako v nc 500. Jiny remen - vyrobni tajemstvi meho kolegy. Po techto upravach je 450 zvukove prakticky k nerozeznani od 440 se stejnou prenoskou. Nicmene 450 mi se svoji poloautomatikou prijde dosti zaludna. Dohrajes, zvedne se rameno, zastavi deska, otocis, zapnes otacky a pokud jsi nemanipuloval se zvedackem, tak mas rameno dole ani ti to nedojde. Pokud zrovna tocis singl na filcu, tak jsi v tu chvili bez jehly. Me se to nestalo, ale kolegovi jo.
Uprava na cinche resp. na kabel s cinchema funguje, pokud ji dela nekdo kdo vi. Ma to mnohem min brumu nez 440 nepredelana s redukcnim kabelem. Me takhle udelany prodal kolega, po nekonecnych debatach na odpolednich prisel s tim, ze si doma hral a ma to hotovy a ja ted nektere veci zkousim na dalsi 450ce ale tam nebude tolik tuningu, pani ho chce spis jen zprovoznit a jelikoz ma stary zesilovac, nebudou ani cinche. Puvodni petikoliky u techto gramcu funguji co se tyce brumu nejlepe. No, ale schanej si slusny zesilovac s petikolikem.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

jenom některé zesily japany pro Evropu měly DIN pro cívkový magič, gramo jsem neviděl
větší šance u germánů, Grundig, Uher, Telefunken a Fisher jo ale kupovat novou mašinu
kvůli čs gramofonu...

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

moj nazor je ze do NC 440 a 450 nema zmysel investovat cas a financie. Dovody:
-rusenie od blbo umistneneho trafka (hlavne NC450)
-rusenie od dutnavky stroboskopu (NC450)
-nie najlepsie odizolovany motorcek od šasi
-plechove dno - totalne nevhodne riesenie
-spatny tanier ktory sa skor ci neskor skruti
-elektronika obstarozna na repas
-nutny repas mozno aj vymena niektorych casti a stale tam budu konstrukcne vady kde je hlavny problem hluk a brum

Akykolvek novsi Project je lepsi a je ich vyber domrtva a za par Eur. Podla mna tieto gramce tak do smetiaku. Ja som NC450 a NC500 predal aj s JVCZ4S @ VM2103 oba dokopy za 50,- Eur asi 10r. dozadu len preto ze mi to bolo luto vyhodit z nostalgie. Pozeral by som hlavne po Projectoch ktore uz nemaju ten plastovy subtanier a motorcek je zaveseny na gumickach mimo taniera a pohon gumickou ide na vonkajsi obvod taniera bud z MDF, acrylu alebo hlinika

Martin_AQ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin_AQ »

Jen bych upřesnil, že u Esswntial III rec. si lze vybrat line out/phono out, tedy není nutné použít vestavěné phono. Je to fajn gramec, s potenciálem i pro lepší přenosku.
vedoucí prodejny AQ audio studio, Brno

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Upgrade těch starších gramofonů má cenu (především Tesla NC 300 NC 470 alias NAD 5210 alias Lenco L800 L8002 NC 420 NC 430 alias G710A Lenco 43 CH GT NC 440 NC 450 NC 452 aj. od SEV Litovel jako nové Pro-Ject ), ale musí tě to bavit !! A také poměrně dost podrobně musíš vědět, co přesně ty gramofony potřebují. A také bys měl vědět, co jim neměl dělat (ani v dobré víře) a již vůbec nezkoušet metodu pokus-omyl. NC 470 snese asi největší upgrade alias realizovaná motivace na Pro-Ject 6.9 NC 502.35 a 6-Perspex apod. Jinak vřele mohu doporučit i cenově dostupnější Pro-Ject RPM s pohonem řemínkem po obvodu talíře a odděleným motorem mimo chassi. Poměrně jednoduchým řešením si pomůžeš, za ještě vcelku dostupné finance, k opravdu velmi povedenému soundu. Velikou otázkou však je, zda opravdu chceš zůstat jen u základní Ortofon OM5e OM10e Audiotechnica AT95E. F celém řetězci si přenoska zaslouží mimořádnou pozornost.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Renovace též stojí za to ale musí to uživatele bavit, tak například československý senzorák Tesla MC400 nebo náš první direct drive MC 600Q - obstály v konkurenci japanů stříbrňáků, když se vyměnila přenoska za Shure nebo JVC - jiné běžně nebyly. Maďar Videoton pachtil gramce s Akai a Unitra měla přenosku lic.Tenorel pozoruhodnou
vysokým výst.napětím.

cujou2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cujou2 »

Děkuji všem za názory a tipy.
Ono, já to dělat určitě nebudu... nemám na to vercajk ani čas, a ani ne znalosti :). Ale známy, kterému je dnes vezu, je stará škola, a celkem nadšenec, tak mu řeknu ať to opraví co nejlépe jde. U NC440 jak to hrálo, tak byly minimální pazvuky, potom ale začal brum, pak postupně zpomaloval až konec. Pak se třeba na chvílí rozjel a hrál ok, ale za pár minut end. Tak doufám že není motor KO. Prozatím jsem koupil řemínky 2ks https://www.elektro-ivicic.cz/remen-160 ... y-p152333/
Pak mu tedy řeknu co nejvíce vytlumit, vyměnit kabeláž, i vnitřní? Přívodní kabel u NC440 se mi zdá taky nějaká šňůrka, a celkově nějak odizolovat. Uvidím co mi tedy řekne. Jinak přenosku určitě mohu koupit novou, když jsem ochoten si i koupit třeba rega planar 2 (moc se mi líbí red verze).
Co jsem tak ochoten/schopen udělat sám je jej potom nalakovat :)
Jinak kde pak koupit konektory atd. v Hadex Ostrava? Tam by to šlo asi objednat a vyzvednout. To budu muset asi zajistit já, ať nemusí trajdat po Ostravě a shánět to...
Jinak kámoš, začínající hifista/nadšenec mne od projecktu odrazuje : jeho slovy : na to se vys.r, je to šrot laciný málo vyztužený, příliš lehký, nemá potřebnou rigiditu - je jedno jestli máš starý gramec za 5tis nebo high end pozlacený za půl mega - dobře seřízený a se stejnou přenoskou a předzesilovačem budou hrát stejně.

Takže tak, budu rád za další tipy :).

Jinak připomínám že se zatím hraje/ bude hrát na AVR Onkyo 727 - ten už má phono, takže ještě tápu jestli může být předzesilovač i zvlášť, jestli se to nebude bít mezi sebou... Do budoucna přemýšlím nad nějakým Mrantz 7015 nebo Denon 4700 či Yamaha Aventage 1080/2080 apod.

Děkuji za Váš čas.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

to je raritní Tesla MC500, direct drive poloautomat, hybrid MC400, MC 600 Q, NC450 nikdy neviděn in natura asi vývojový prototyp který zapadl a škoda
http://www.oldradio.cz/gramofon/mc500.htm

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

Toto vlákno mě navnadilo abych našel krabici, ve které mám z dětství schované části gramofonu. Otevřel jsem to a mám tam rameno P1101 (to je tuším z N C440), komplet s přenoskou ložiskem a závažím, je tam ložisko talíře, talíř (2 díly, soustruženo z hliníku) motorek a hliníková základna se všemi otvory (plech 5 mm silný 31 x 40 cm). Motorek má uložení na 4 pružinky. Ta základna je pěkně lakovaná, hladká, světle šedá. To je vše. Žádný předzesilovač ani řízená motorku, žádný box ani řemínek. Motorek SMz 375 bez řemeničky. HiFi to asi nebude, mám však velkou touhu to dát dohromady. Gramofon nevlastním, můj zdroj je hlavně Spotify a CD ale mohla by to být zábava. Dotaz prosím: bohužel tam nejsou tělíska antiskatingu. Mohl by mě někdo, kdo má NC 440 sdělit hmotnost tělísek nebo jejich rozměry a materiál? Děkuji

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

3,8g a to by ti mělo stačit, protože druhé jehož hmotnost nevím se dává až tuším od 2,5 g výš, takže snad všichni hrajem na jedno. https://www.ame.cz/Elektronika/Gramohro ... 10699.aspx

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

lechos píše:
29 led 2021 17:27
to je raritní Tesla MC500, direct drive poloautomat, hybrid MC400, MC 600 Q, NC450 nikdy neviděn in natura asi vývojový prototyp který zapadl a škoda
http://www.oldradio.cz/gramofon/mc500.htm
O jeho existenci jsem neměl ani tušení. Je brutální.

Odpovědět