TIDAL připojení a ztráta kvality?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Tomáš1402
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

TIDAL připojení a ztráta kvality?

Příspěvek od Tomáš1402 »

Ahoj, mám starý zesilovač (Made in Japan) Denon PMA 480R, který nemá bluetooth a podobné frajeřinky. Primárně to tak mám společně s gramofonem Tesla NC500 a super. Abych využil více možnosti poslechu, tak jsem si předplatil TIDAL, ten spouštím zatím na notebooku a přes sluchátkový výstup mi to jde do zesilovače přes kabel jack-cinch. Využiju takto kvalitu výstupu hudby TIDALu nebo zvuk stejně dekraduje zvukovka notebooku?

A hlavní dotaz je zda bych to vyřešil tím, že mám TV Samsung řady Q70 která umí aplikaci TIDAL, má pouze tooslink (optický) výstup. Když bych tedy na TV spustil aplikaci TIDAL a pomocí tohoto převodníku FiiO D03K TAISHAN https://www.alza.cz/fiio-d03k-taishan-d419215.htm?o=1 to připojil do zesilovače, bude hudba v plném rozlišení nebo si stejně nepomůžu?

To že by bylo lepší si koupit streamer nebo jiný zesilovač vím, ale zatím chci hrát takhle a spíše mě tohle trošku vrtá hlavou, jestli to má smysl vůbec řešit.

Děkuji za názory.

novtom
Kontaktovat uživatele:

Re: TIDAL připojení a ztráta kvality?

Příspěvek od novtom »

Záleží na rozpočtu. Ve tvé kombinaci je DA převodník integrovaná zvukovka notebooku a zároveň s kabelem jack/cinch to opravdu žádnou hitparádu neudělá. Varianta s TV bude možná o trochu lepší, ale moc šancí bych tomu nedával. Navíc zvaž, jestli chceš mít při poslechu pouštěnou televizi. Mě osobně to třeba strašně ruší.
Kolik je rozpočet?

Zkusil bych toto (+ještě krabička) a dostaneš se na jinou úroveň.
https://rpishop.cz/kategorie/2482-khada ... ition.html

https://rpishop.cz/audio/2746-audiphoni ... board.html

Tapir1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tapir1 »

Přes tu TV a Fiio to samozřejmě poběží, ale žádný zázrak u muziky nečekej, bude tam jen základní převodník. Nemá ten notes také digitální zvukový výstup ? Někdy bývá sdružený se sluchátkovým a jen se musí nastavit v notesu. Pak bys to do toho Fiio mohl poslat rovnou z notesu.
Další levnější řešení je připojit k výstupu na notes USB-C DAC (má zpravidla kvalitnější převodník, někdy i podporu MQA) a odtud to poslat tak jako nyní do zesilovače, např. iBasso DC03, HiBy FC3, Hidizs S8 ..atd. Je jich celá hromada. Popř. přímo externí DAC s RCA výstupem jako Topping D10s a jiné s kvalitnějším DA čipem. Podívej se i po bazarových fórech. Potřebuješ obejít/nahradit tu zvukovku v notesu. Tolik jako inspirace.

Tomáš1402
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš1402 »

Rozpočet jsem nestanovil, zatím jen přemýšlím jakou cestou se vydat se stávajícím zesilovačem, nějak je mi ho zatím líto dát ho pod postel. Spíše zvažuji jestli koupit nějaké prvky za pár tisíc a bude to mít smysl nebo přejít na nový receiver nebo zesilovač+streamer.

USB C notebook má
Zvukovku má Realtek Hight definition Audio a na digitál nelze přepnout, pouze lze zvolit formát zvuku, nejlepší možnost je 24bitů 192000HZ (studiová kvalita)

Je pravda, že mít kvůli hudby zapnutou TV je divné a taky se mi to nebude líbit. Mám doma Raspberry pi, ale to že dělají i tyhle audio hračky jsem netušil, vypadá to zajímavě. Tu zvukovku Khadas Tone Board Generic Edition bych připojil k notebooku přes USB C a do zesilovače by šel prostě kvalitní výstup za předpokladu že použiju kvalitní kabel cinch/cinch?

iBasso DC03, HiBy FC3, Hidizs S8 - tohle jsem neznal a třeba cena prvního iBasso DC03 je příznivá. Otázkou je nastudovat rozdíly a podle toho vybrat vhodný převodník, jak píše Tapir1 je jich hodně.

Tapir1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tapir1 »

Možná by bylo lepší koupit rovnou streamer, než se trápit s DAC. třeba tady - https://elektro.bazos.cz/inzerat/136015 ... ifilan.php

Tapir1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tapir1 »

Tak pokud chceš streamer pro Tidal, tak mé doporučení pro Denon DNP-720AE beru zpět ! Vypadá to, že Tidal ještě neumí. Sorry.
Potom snad jedině, v této cenové kategorii, buď Advance Acoustic WTX-Microstreamer nebo Yamaha WXAD-10. *sunglases*

jbajci
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jbajci »

Pomocí aplikace v mobilu jako je Mconnect nebo Bubble UPNP by neměl být problém přehrávat Tidal i na tom Denonu. Pokud to někdo prakticky zkusil, dejte vědět.

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

Tu zvukovku Khadas Tone Board Generic Edition bych připojil k notebooku přes USB C a do zesilovače by šel prostě kvalitní výstup za předpokladu že použiju kvalitní kabel cinch/cinch?

Ano přesně tak. Popř. je možno ji připojit k Raspberry a obejít notebook úplně. Levnější řešení je koupit hifi berry kartu, ta vyjde na poloviční cenu. Dlouho jsem hrál na Raspberry s Volumiem a bylo to v pohodě

Tomáš1402
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš1402 »

No pokud streamer, tak bych šel do nějakého aktuálního modelu. Ale děkuji. Shrnu to tak, že zatím asi nebudu do DAC převodníku investovat a celé si to ještě promyslím. Moc jste mi vašimi odpovědmi pomohli a navedli mě. Je to celkem alchymie a to je na HiFi ta pravá zábava. Tím, že to dělám pro radost a hlavně nespěchám, tak nic nebudu ukvapeně kupovat a jak píšu, ještě to promyslím. Zatím budu poslouchat LP a třeba ten Tidal, tak jak to mám teď, ten zvuk LP mě stejně nikdy neomrzí. Nemůžu si pomoct ale, když si pustím LP, třeba Queen - I want to break free a porovnal jsem to s Tidalu, tak je to rozdíl a LP u mě vede na plné čáře.
Děkuji moc za rady a všem přeji super poslech a vyladěnou sestavu.

tesarpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tesarpa »

Ono není vůbec snadné dotáhnout zvuk ze streamu na kvalitu tradičního zdroje signálu. Já si doma porovnávám CD proti Tidalu a při vší snaze tam ještě nejsem. Ale snad tak 95%, pocitově, by to už mohlo být 😀

Odpovědět