Tlumící olej
Tlumící olej
Prosím o radu ,jaký tlumící olej použít do raménka gramofonu Tesla NC 470 a případně ,kde ho sehnat(originál?). Děkuji
Re: Tlumící olej
Stejný dotaz jsem už tady podával, ale žádná odpověď. Nezareagovala ani bývalá Tesla Litovel. Nedozvěděl jsem se nikde vizkozitu originálu, tak nakonec jsem baňku naplnil olejem na šicí stroje. Je to řádně archivní olej s datem výroby 1987. Ale růžová je pohlednější. Ono je dost obtížné i s testovacím vinylem nastavit resp. zjistit rezonanční kmitočet raménka a k tomu pak odpovídající hodnotu tlumení nastavit. Nakonec jsem šel do jiného record playeru.
Já bych zkusil použít třeba toto:
SILICONE DAMPING FLUID Ref: SDF
10cc, packaged in a plastic syringe for easy application.
Restore the original smooth operation of your tonearm! If the cartridge drops too quickly when you lower the cueing lever, then the original silicone fluid has leaked out.
Applying a tiny amount of this thick silicone fluid to the cylinder wall of your cueing mechanism will restore a smooth, quiet transition into playback when dropping the cueing lever.
Suitable for all Damped tonearms including SME's
Available in
10,000 cSt (light damping) ,
100,000 cSt (heavy damping)
Price: £9.78 (Including: VAT at 15%)
http://www.analogueseduction.net/acatal ... atalogBody

SILICONE DAMPING FLUID Ref: SDF
10cc, packaged in a plastic syringe for easy application.
Restore the original smooth operation of your tonearm! If the cartridge drops too quickly when you lower the cueing lever, then the original silicone fluid has leaked out.
Applying a tiny amount of this thick silicone fluid to the cylinder wall of your cueing mechanism will restore a smooth, quiet transition into playback when dropping the cueing lever.
Suitable for all Damped tonearms including SME's
Available in
10,000 cSt (light damping) ,
100,000 cSt (heavy damping)
Price: £9.78 (Including: VAT at 15%)
http://www.analogueseduction.net/acatal ... atalogBody

Není to sice originál pro Teslu ale pro SME.
Ale určitě lepší než starý olej na šicí stroje...
Rezonanční kmitočet se dá vypočítat. Horší je přesně nastavit tlumení.
Bez měření bych řekl, skoro nemožné...
Ale určitě lepší než starý olej na šicí stroje...
Rezonanční kmitočet se dá vypočítat. Horší je přesně nastavit tlumení.
Bez měření bych řekl, skoro nemožné...
To Peer :
Ano, původně jsem si myslel, že mluvíme o viskozním oleji pro zvedáček, ale tady je asi řeč o náplni do toho speciálního tlumiče co má NC470 a kterým lze měnit rezonanční kmitočet ramene. Ve skutečnosti to funguje pouze ve svislé rovině a nelze tím měnit rezonanční kmitočet, protože ten je daný jinými parametry, ale spíše jen tlumit vrcholy rezonančního kmitočtu ve svislé rovině. Snížit tak vlastně projevy rezonance ramene. Myslím, že je to celkem jedno, jestli tam ten olej je anebo není. To rameno nestojí za mnoho ani s olejem, ani bez něj
Ano, původně jsem si myslel, že mluvíme o viskozním oleji pro zvedáček, ale tady je asi řeč o náplni do toho speciálního tlumiče co má NC470 a kterým lze měnit rezonanční kmitočet ramene. Ve skutečnosti to funguje pouze ve svislé rovině a nelze tím měnit rezonanční kmitočet, protože ten je daný jinými parametry, ale spíše jen tlumit vrcholy rezonančního kmitočtu ve svislé rovině. Snížit tak vlastně projevy rezonance ramene. Myslím, že je to celkem jedno, jestli tam ten olej je anebo není. To rameno nestojí za mnoho ani s olejem, ani bez něj

to Renown:
No jo. Bude si muset koupit lepší gramofon, že.
No jo. Bude si muset koupit lepší gramofon, že.
Tak teda díky,chytráci a milionáři.
No, to je život. Prostě to není žádný zázrak... 
Chtěl jsi radu, tady ji máš...

Chtěl jsi radu, tady ji máš...
Naposledy upravil(a) Peer dne 10 bře 2009 15:20, celkem upraveno 1 x.
Hoj a nečil se hned
pokud máš zájem o nové ramínko i s olejem tak kousek ode mne v prodejně Ellfax mají oba modely
(jak pertinax, tak i trubkové na 470tku) Cena 95,- a 110,- Stačí se domluvit.

pokud máš zájem o nové ramínko i s olejem tak kousek ode mne v prodejně Ellfax mají oba modely
(jak pertinax, tak i trubkové na 470tku) Cena 95,- a 110,- Stačí se domluvit.
To je jiná.Díky ,můžeš mi zaslat adresu ?
dred77
Neurážej se, kolegové to mysleli v dobrém a mají pravdu. NC 470 jsem dlouho vlastnil, ve své době to byl (hlavně diky modernímu vzhledu) sen většiny běžných čs. hifistů. Bohužel lidé díky spojení NC 470/NAD mají dodnes zafixovaný mylný pocit, že to je kdovíjak dobré gramo. Není. Přínos olejového tlumení raménka je o řád nižší než rezonance nestabilní plastové základny, motorku, lehký talíř, nepřesný subtalíř a ložisko (které mmj. bývá u starších kousků často zadřené a nevratně poškozené). Samozřejmě pokud máš k němu hlubší vztah a chceš ho co nejvěrněji zrekonstruovat, to je jiná. Pak mi pošli SZ nebo mail a dám Ti kontakt na zdroj.
Peer
Tebou doporučovaný silikonový olej je určitě výborný
.
Jen bude stát (spolu s poštovným) zhruba stejně, jako celá NC 470.
Neurážej se, kolegové to mysleli v dobrém a mají pravdu. NC 470 jsem dlouho vlastnil, ve své době to byl (hlavně diky modernímu vzhledu) sen většiny běžných čs. hifistů. Bohužel lidé díky spojení NC 470/NAD mají dodnes zafixovaný mylný pocit, že to je kdovíjak dobré gramo. Není. Přínos olejového tlumení raménka je o řád nižší než rezonance nestabilní plastové základny, motorku, lehký talíř, nepřesný subtalíř a ložisko (které mmj. bývá u starších kousků často zadřené a nevratně poškozené). Samozřejmě pokud máš k němu hlubší vztah a chceš ho co nejvěrněji zrekonstruovat, to je jiná. Pak mi pošli SZ nebo mail a dám Ti kontakt na zdroj.
Peer
Tebou doporučovaný silikonový olej je určitě výborný

Jen bude stát (spolu s poštovným) zhruba stejně, jako celá NC 470.

to Křeček:
to asi jo...
to asi jo...

Chápu,ale chtěl jsem jen poradit a ne setřít.Začínám s LP po mnoha letech ,kdy jsem v dětsví vlastnil NZC 300,a ted jsem koupil něco jiného a dávám to jen do kupy,abych si přehrál starou sbírku desek.Je mi jasné,že to není žádná bomba,ale uvidím(uslyším) a možná později koupím něco lepšího.Má vůbec cenu k tomu kupovat předzesilovač(Pro -Ject) ??? Díky.
Dred77
Jasně, jako první krok není 470ka vůbec špatná.
A taky Tě nikdo nesetřel, naopak, kolegové Ti odpověděli velice slušně a věcně.
Chceš-li pochopit význam slova "být setřen", napiš dotaz na minimální velikost basáku
.
Na porovnání jednotlivých typů od Pro-jectu je tu jednoznačně největší odborník - EFIČÁK. Něco málo základního o nich ví i Renown...
Tome,
nejedeš v neděli do Prahy? Moc rád bych do sbírky a na pitvu jedno to raménko...
Díky za info a případnou ochotu.
Jasně, jako první krok není 470ka vůbec špatná.
A taky Tě nikdo nesetřel, naopak, kolegové Ti odpověděli velice slušně a věcně.
Chceš-li pochopit význam slova "být setřen", napiš dotaz na minimální velikost basáku

Na porovnání jednotlivých typů od Pro-jectu je tu jednoznačně největší odborník - EFIČÁK. Něco málo základního o nich ví i Renown...
Tome,
nejedeš v neděli do Prahy? Moc rád bych do sbírky a na pitvu jedno to raménko...
Díky za info a případnou ochotu.
dred77
máš maila
Křeček
bohudík
ale nejedu tohle už mám za sebou, já teď poslouchám pro radost. Ale pokud máš zájem napiš určitě to nějak uděláme. Jen nevím kolik těch ramínek mají, pod sklem pultu jsou oba typy.Sám jsem si jedno před x léty
kupoval.
máš maila
Křeček
bohudík

kupoval.