Vintage HiFi
- Dinosaurjr
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Vintage HiFi
No 9-ková řada Technics byla docela povedná, ostatní řady a modely jsou však k diskusi...
Technics měl krásnej dyzajn, ale zvuk co mohu posoudit....nic moc.
Ale jak píšu je to moje srdcovka a nehraje to ú plně na pichu.
Ale jak píšu je to moje srdcovka a nehraje to ú plně na pichu.
Kdysi jsem taky sbíral.
fox: velmi pekne. Uz si to dal prec? Ja som neni zberatel, ale som FMfil (ako audiofil tak FMfil:-) a po roznych tuneroch vcitane Accuphasse T109 som zakotvil pri Pio TX9500 mkII a fantasticky tuner. Ma vyse 40r a nielen ze bez repasu prakticky denne funguje, ale je podla mna na lokalny prijem lepsi ako ten Accuphase a ES Sonaky ani nehovorim (v meste kde je to preplnene silnymi stanicami)
Původně jsem je měl v trucovne na půdě. Hrál jsem na ně, když bylo v obýváku obsazeno. Když jsem postavil poslechovku, nebyly už moc využívané, prášilo se na ně.
oplt:
vidím, že jsme měli podobný nápad se stojanem
A ujetý jsem taky
V mém případě třeba na AKAI 70tá léta
vidím, že jsme měli podobný nápad se stojanem
A ujetý jsem taky
V mém případě třeba na AKAI 70tá léta
Máš toho taky dost.
Jak se díváte na "vitage" reprobedny cca 1970-80? Např. jsem snil o SABA 1200/1240/1300 nebo podobné Grundig, ale byly nedostupné. Dnes se občas někde najdou za relativně slušnou cenu. Sice 40 let asi bude znát na pružnosti repro, ale slušně hrát by mohly. A myslím, že lépe než většina současných plastových bedýnek za 10-15 tis. Tesla B4 to sice neocení, ale gramo SG60, SABA 900,Dual 1254 už by mohly. Jen TW40 asi bude málo. Děkuji za názor.
Měl jsem nějaké nové regálové repro Focál za 20 tisíc. Nebylo to ono, tak jsem je prodal. Slyšel jsem i spoustu dražších , ale nakonec mám v druhé sestavě repro z konce 70 let Jvc sx-e3.
A hraje to prostě lépe. Paráda poslouchat.
Cituji jednoho kolegu, který je měl taky:
Cituji jednoho kolegu, který je měl taky:
Grundig Saba a další z těch let jsou taky velmi dobrý. Rozhodně doporučuji. Za pár korun kvalitní zvuk. Všechny nové zesilovače jsem prodal a hraji jen na VintageNejvetsim prekvapenim pro me byl maly zesik JVC JA-S11 2x30W. Mel jsem ho doma v dobe kdy probihala vystava "High End Praha 2008". Takze mel jsem moznost srovnani. Muzu vam rict, ze tento maly stary zesik hral lip nez sposta drahych veci na teto vystave. Musel ale mit "svoje" bedny - pouzil jsem JVC SX-E3. Pekelna kombinace!
Při brouzdání webem jsem objevil zajímavý kotoučák od dánské firmy Lyrec:
Je to tak, take jsem vsechnu modernu rozprodal a jedu na vintage jak komponenty, tak bedny z 80tych let. Nove a drahe hifi soucasnosti je tezce pozadu a horsi nez 7é-80 leta.Lemon píše: ↑16 dub 2021 16:14Měl jsem nějaké nové regálové repro Focál za 20 tisíc. Nebylo to ono, tak jsem je prodal. Slyšel jsem i spoustu dražších , ale nakonec mám v druhé sestavě repro z konce 70 let Jvc sx-e3.
Cituji jednoho kolegu, který je měl taky:Grundig Saba a další z těch let jsou taky velmi dobrý. Rozhodně doporučuji. Za pár korun kvalitní zvuk. Všechny nové zesilovače jsem prodal a hraji jen na VintageNejvetsim prekvapenim pro me byl maly zesik JVC JA-S11 2x30W. Mel jsem ho doma v dobe kdy probihala vystava "High End Praha 2008". Takze mel jsem moznost srovnani. Muzu vam rict, ze tento maly stary zesik hral lip nez sposta drahych veci na teto vystave. Musel ale mit "svoje" bedny - pouzil jsem JVC SX-E3. Pekelna kombinace!
Tak jste mne navnadili oprasit po letech některé své vintage klumpy: před asi pěti lety jsem koupil tuner Grundig T7200, kdesi v paměti jsem měl, že nešel zapnout, nicméně pamatoval jsem si , že to byla nějaká banalita na plosnaku. Taky že ano, po chvíli laborovani jsem proletoval nožičku u síťového vypínače a ok.
K tomu jsem vyndal jeden ze svých Grundigu V7000 ( bývalý dadafuv hnědý), propojil , připojil sluchátka, a nádhera. ..... Ovšem po pár minutách provozu a zkoušení tuneru( přepínání, předvolby , ladění atd) najednou přestaly jít všechny kanály FM, jen šuměly...am funkci. Po nějaké chvíli se to znovu chytlo, pak znovu nic nadobro. FM out.
Po nějaké dobe , zas za pár hodin když me něco ohledně toho napadlo, jsem oba komponenty zas zapnul, odešel i hnědý V7000. . Nejde zapnout. Nic.
Což o to , ten si opravím, ale ten tuner a FM , ten asi ne. Resp. to bude oříšek, na to se necítím...
Co z toho plyne- jelikož takhle dlouho odstavené komponenty jsem ještě neměl, bylo to nejméně sedm let aniž bych je zapnul, si myslím, že takhle dlouhá odstávka tomu nesvědčí ( staré kondenz hlavně),... najednou oba kaput.
Mám v provozu i jiné stejně staré věci ( i když jen sporadicky v bývalém bydlišti), a ty šlapou jak mají.
Asi vezmu popořadě vše odstavené a pomalu s citem uvedu do provozu. Myslím tím zapnutí na chvíli, a postupně přidávat dobu, ne tomu dát čočku po osmi letech natvrdo.
Toť jen má zkušenost.
K tomu jsem vyndal jeden ze svých Grundigu V7000 ( bývalý dadafuv hnědý), propojil , připojil sluchátka, a nádhera. ..... Ovšem po pár minutách provozu a zkoušení tuneru( přepínání, předvolby , ladění atd) najednou přestaly jít všechny kanály FM, jen šuměly...am funkci. Po nějaké chvíli se to znovu chytlo, pak znovu nic nadobro. FM out.
Po nějaké dobe , zas za pár hodin když me něco ohledně toho napadlo, jsem oba komponenty zas zapnul, odešel i hnědý V7000. . Nejde zapnout. Nic.
Což o to , ten si opravím, ale ten tuner a FM , ten asi ne. Resp. to bude oříšek, na to se necítím...
Co z toho plyne- jelikož takhle dlouho odstavené komponenty jsem ještě neměl, bylo to nejméně sedm let aniž bych je zapnul, si myslím, že takhle dlouhá odstávka tomu nesvědčí ( staré kondenz hlavně),... najednou oba kaput.
Mám v provozu i jiné stejně staré věci ( i když jen sporadicky v bývalém bydlišti), a ty šlapou jak mají.
Asi vezmu popořadě vše odstavené a pomalu s citem uvedu do provozu. Myslím tím zapnutí na chvíli, a postupně přidávat dobu, ne tomu dát čočku po osmi letech natvrdo.
Toť jen má zkušenost.
Mě se osvědčilo - a už jinak nepostupuji - začínat od přepinačů.
Vzhledem tomu, že jsem ujetý na magnetofony i ze 70tých let (viz předchozí příspěvek) a často seženu takové co jsou označeny jako "dachbodenfund",tak si nedělám iluze, že by je někdo v posledních letech byť jen sporadicky zapínal.
Možná mám štěstí ale vadné kondenzátory v těch desítkách magnetofonů či zesilovačů co se octly na mém stole byly jen v mizivém procentu příčinou nefunkčnosti.
Malá ukázka přepínače z Technics RS 1506
Vzhledem tomu, že jsem ujetý na magnetofony i ze 70tých let (viz předchozí příspěvek) a často seženu takové co jsou označeny jako "dachbodenfund",tak si nedělám iluze, že by je někdo v posledních letech byť jen sporadicky zapínal.
Možná mám štěstí ale vadné kondenzátory v těch desítkách magnetofonů či zesilovačů co se octly na mém stole byly jen v mizivém procentu příčinou nefunkčnosti.
Malá ukázka přepínače z Technics RS 1506
Hmm, to bych mohl zkusit u toho tuneru. Vykucham přepínače FM a ladění, možná mám i jiné náhradní plosnaky ze starých Grundig věci, tzn i přepínače snad.i. Díky.
U toho zesíku to bude nejspíš přepálený odpor ve zdroji, ten bývá černý.
U toho zesíku to bude nejspíš přepálený odpor ve zdroji, ten bývá černý.