Vypadává kanál

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Odpovědět
Maty
Kontaktovat uživatele:

Vypadává kanál

Příspěvek od Maty »

Dobrý den, Ahoj skupino.

Pro začátek. Jsem ve světě hifi stále nováček, tak mne prosím nebijte, když tu napíšu hloupost, spoustě věcem jsem stále zcela neporozuměl. Vlastně vím jen to, že data na prodejním lísku nejsou to hlavní a celá problematika kolem hifi je krásná, ale záludná alchemie :-) Mé sestavy jsou skromné, podobně jako můj budget pro celou tuhle disciplínu, tedy alespoň podle toho, co se dá vidět u jiných hifistů, nedovolím si říct kolegů.

Aktuálně funguji na bednách ATL HD 316 se zesíkem LUXMAN LV-112. Mám toho víc a třeba že tato kombinace někomu výkonově neodpovídá, tak mě z dostupného přednesem vyhrává. A zrovna se zmíněným luxmanem mám problém.
V servisu už byl, jenže né zcela úspěšně a poslední problém přetrvává. Tím je vypadávaní levého kanálu a s tím bych potřeboval poradit.

Popíšu to prostě. Když je zesík nějakou dobu odstavený, v řádech hodin až dnů, tak funguje zprvu zcela bez problémů. Problém přichází zhruba kolem jedné hodiny poslouchání, kdy už je zahřátý.
Na levém kanálu se začne nahodile objevovat šum, případně mírné přeskakování. Během chvíle se uklidní a další půl hoďku je klid. Pak kanál vypadne úplně.
Krátkodobě pomůže mírné poklepání ze strany volume. O několik dalších minut později vypadne levý kanál trvale. Jediné co jej spolehlivě znovu vybudí je zvýšení volume a je jedno zda na zdroji signálu, nebo zesilovači.
Dokonce jsou situace, kdy při stejném nastavení volume kanál vypadne v klidné pasáži písně a když se song opět rozjíždí, tak za doprovodu chrapotu naskočí a funguje dál... né, nemohu a nechci stále poslouchat na plné kule :D
Na tento efekt naskočení mají značný vliv basové pasáže. Jistý vliv má také loudness a balance směrem k problémovému kanálu. Direct bez efektu, kanál stejně vypadává. Různé zdroje signálu, případně změna vstupu či výstupu nemá na toto chování vliv.
Toto chování zesilovač vykazuje i na jiných bednách.

Zesík mě baví a byl bych nerad, kdyby skončil na sběrném dvoře.. v lepším případě.
Předem zdůrazňuji, že prosím o nasměrování s čím že by to mohl být problém, tak abych to mohl přetlumočit kompetentnější osobě. Netroufnu si hrabat se v tom, jsem pouze uživatel a zesilovač maximálně tak vyčistím od prachu.

A tedy.. Hezky prosím jak o rady, co by mi mohly s tímto problémem pomoct, tak prosím o věcné příspěvky.
Uvidím co z toho bude ... až poté bych případně založil nové vlákno s další žádostí, kde se Vy, zkušenější, můžete poprat o to, kdo mi doporučí lepší zesilovač :D

Díky :-)

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vypadává kanál

Příspěvek od šeďour »

Zaměřil bych se na výstupní relé.To může velice pravděpodobně způsobovat problém s nepravidelným vypadáváním kanálu, zkreslováním signálu a pod.
Výměna relé není nijak složitej zásah do zesilovače.Měl by to zvládnout i průměrnej servis.
kabelguru.cz

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

Bývá to často i oxidace v kontaktech voliče vstupů, je potřeba je rozdělat, vyčistit a ošetřit, pak to zase jede léta dál. Zkus si přehodit vstup signálu např. na tuner, může to být lepší, ale bývají zaoxidovane stejně všechny.

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Vstupama to nebude, kdyz to prestane pri zvyseni hlasitosti jedno kde. Zameril bych se na koncovy stupen, nejaka soucastka je teplotne nestabilni. Vyschly elyt, praskly svitek, studeny spoj. Luxman je ale kvalitni, tak spis soucastka nez spoj.

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

No jasně, příčin může být stovky, relatka určitě taky. Tenhle LUXMAN je vyroben někdy po 1991. Plošky kontaktů jsou za ty roky práce jednoduše řečeno zašlé, zaoxidovane . Mám zkušenost se dvěma Kenwoody podobného stari a z nejvyšších řad, hodně podobné závady, při nízké hlasitosti výpadek jednoho kanálu, předchozí škvrčeni, pomáhalo zesílení a kanál zase naskočil. Jeden byl u renomovaného technika a typována závada na relatka. Stálo to, pravda i s kompletním servisem a vyladěním 15k, jenže to nepomohlo, tak znovu na rozebrání a vyčištění přepínačů a mám klid, hraje jak z praku 😁. Druhý, kamarádův K9010 velmi podobné, ale ten už udělal můj velmi šikovný "soused". Rozdíly ve kvalitě mezi K a L nebudou až tak zásadní, mají tedy jiný způsob voličů kanálů. Ale to tady stejně nevyřešíme, můžeme tak navést servis správným směrem. Ona se bohužel ta závada špatně hledá, měří, neb to není stálý, ale občasný jev.

macher
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od macher »

Vzhledem k cene na hifishark kolem 100-150 euro to moc smysl servisovat nema...

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

Nekdo ma svoje stare stroje rad, nektere kousky nejdou tak snadno nahradit bezproblemovym kusem a jiny typ nemusi sednout do sestavy.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

to je dost neovbyklé...starý Pioneer (1991) se chová přesně naopak, zahřátím obvodů 10-20 min. se přenos zlepší a poruchy ustanou, pročisti kontakty přepínačů (input select) síťovej (power) a vyměň suché elyty jenomže které, ha
zapoj na zkoušku repráky do svorek speakers B (a přepni na panelu pozici tuto)

mesky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mesky »

Maty: tak jak popisujes závadu, to bude jen nějaká prkotina, ale musí ji někdo najít. Buď rád, že to má ještě snahu hrát, a moc do toho neklepej aby z toho nebyl větší problém. Je to zralé na prohlídku, protože už to má něco za sebou, to je normální po tolika letech.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Ak je to nejakým kontaktom (volič vstupov, potenciometer, relé..) tak to bude citlivé na otrasy, poklep na krabicu.

Satanáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Satanáš »

A pozor na cistice kontaktu, na nemeckem foru jsem se docetl ze nektere jsou silne korozivni, takze pouzivat jenom ty nekororozivni nebo peclive vyplachnout

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Je jasný, že pořádnej servis takovýhodle stroje bude náročnej.Jak technicky, tak i finančně.Proto bych začal prostou výměnou výstupního relé.Součástka za stovku, práce tak na hodinu, max na dvě.
Oprava, nebo výměna potenciometru hlasitosti už bejvá o dost náročnější.Často je k tomu hroznej přístup (musí se odmontovat čelní panel, nebo subpanel, nebo kus vnitřní konsrukce.Přístup k plošnýmu spoji kvůli odletování taky bejvá hroznej (nožičky pot. bejvaj zakrytý nějakou konstrukcí, panelem a pod.), takže bejvá jednodušší je odstřihnout zeshora a přívody novýho pot. k nim naletovat kousky vodiče.
Někdy je pot. naprosto nestandardní konstrukce a práci s výměnou to ještě zesložiťuje.To samý přepínač vstupů.

Vím, všechno se to dá tak nějak dohledat na obrázcích na gůglu a předem promyslet obtížnost montáže.Jen upozorňuju, že já osobně bych začal tou nesnadnější věcí.A to je to relé.
kabelguru.cz

Odpovědět