Zapojení 2 párů reproduktorů - co vy na to?
- overgrounder
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Zapojení 2 párů reproduktorů - co vy na to?
Zdravím všechny,
jako nováček a více méně i laik prosím o radu vás zkušenější.
Mám doma k dispozici na zkoušku repro Wharefedale 157 (4ohm), což je třípásmo s bohužel poněkud zahuhlanými středy. Moje poslechová místnost (20m2) je ještě navíc obývák, kde si s rozmístěním nemohu moc vyskakovat a kde jsou v jednom rohu schody do patra. Ať jsem dělal s rozestavěním cokoli, ty bedny prostě nehrají jako ve studiu. Nicméně, po nerovném boji s manželkou a vytrvalém zkoušení všech možných i nemožných úhlů mne napadlo do druhého páru na zdroji (A+B) připojit staré, leč dle mého soudu ve středech a výškách dokonalé třípásmové Oriony HS400 (4ohm). Jako zdroj používám Onkyo TX 8050 (4 nebo 6 ohmu).
Nyní k rozestavění, sloupy jsem dal na delší stěnu po stranách gauče a Oriony cca 1m před ně k bočním stěnám na zem a natočené v úhlu směrem k poslechovému místu. Podotýkám, že jsem si nehrál s kabeláží, jen jsem chtěl vyzkoušet možnosti. Výše uvedená kombinace a rozložení byla práce na pár hodin, ale výsledek mne ohromil. Zvuk je podle mého názoru hodně, hodně dobrý, nicméně - a zde jsou mé otázky.
Jak moc je to z hlediska akustiky velká prasárna?
Co AVR, vydrží to?
Nemůže se to tam někde vyzkratovat, myslím při zapojení A+B (levé na levé, pravé na pravé)
Co se celkově dá říci o tomto rozložení 4+0?
Vím, že kompenzuji nedostatek 157ček velmi nestandardním řešením, když ono to prostě hraje, nicméně z hifistického hlediska - nebylo by lepší poohlédnout se po jiných, mám v merku ještě Jade 3, které by i se stojanem výborně pásly vedle toho gauče.
Díky za radu či případné komentáře.
jako nováček a více méně i laik prosím o radu vás zkušenější.
Mám doma k dispozici na zkoušku repro Wharefedale 157 (4ohm), což je třípásmo s bohužel poněkud zahuhlanými středy. Moje poslechová místnost (20m2) je ještě navíc obývák, kde si s rozmístěním nemohu moc vyskakovat a kde jsou v jednom rohu schody do patra. Ať jsem dělal s rozestavěním cokoli, ty bedny prostě nehrají jako ve studiu. Nicméně, po nerovném boji s manželkou a vytrvalém zkoušení všech možných i nemožných úhlů mne napadlo do druhého páru na zdroji (A+B) připojit staré, leč dle mého soudu ve středech a výškách dokonalé třípásmové Oriony HS400 (4ohm). Jako zdroj používám Onkyo TX 8050 (4 nebo 6 ohmu).
Nyní k rozestavění, sloupy jsem dal na delší stěnu po stranách gauče a Oriony cca 1m před ně k bočním stěnám na zem a natočené v úhlu směrem k poslechovému místu. Podotýkám, že jsem si nehrál s kabeláží, jen jsem chtěl vyzkoušet možnosti. Výše uvedená kombinace a rozložení byla práce na pár hodin, ale výsledek mne ohromil. Zvuk je podle mého názoru hodně, hodně dobrý, nicméně - a zde jsou mé otázky.
Jak moc je to z hlediska akustiky velká prasárna?
Co AVR, vydrží to?
Nemůže se to tam někde vyzkratovat, myslím při zapojení A+B (levé na levé, pravé na pravé)
Co se celkově dá říci o tomto rozložení 4+0?
Vím, že kompenzuji nedostatek 157ček velmi nestandardním řešením, když ono to prostě hraje, nicméně z hifistického hlediska - nebylo by lepší poohlédnout se po jiných, mám v merku ještě Jade 3, které by i se stojanem výborně pásly vedle toho gauče.
Díky za radu či případné komentáře.
Re: Zapojení 2 párů reproduktorů - co vy na to?
To teda nevim jak to muze hrat "lip", kdyz se v male mistnosti mlati zvuk ze dvou ruznych reprosoustav ...
Ha
druhý badatel Dadaft na pro100r.
No jen dál.
druhý badatel Dadaft na pro100r.
No jen dál.
Pokud má zesil terminál pro 2 páry boxů (A,B) tak můžeš bez rizika připojit 4 repro sestavy a střídavě přepínat provoz A nebo B a možná zjistíš že pro jinou muziku lépe vyhoví ten či onen pár.
Taky ovšem záleží na prostorových možnostech v poslechové místnosti.
Taky ovšem záleží na prostorových možnostech v poslechové místnosti.
Rada snad jen taková,že při tomhle zapojení repro to moc nezesiluj,nebo si odpálíš koncové stupně na zesilovači.Při zapojení svorek A+B musí být oba páry repro 8ohm,aby jsi nešel pod hodnotu 4ohm.Pak by to bylo kritické pro zesík.Každopádně pro stereo poslech kombinace 4 beden je zbytečné.Najdi si jeden pár 8ohm repro,které ti budou sedět v celém pásmu a šmitec
. A pamatuj,že vždy budou hrát bedny u tebe doma a někde v poslechovce prostě jinak 

overgrounder -- že se přidáním druhého páru reprobeden dá výrazně vylepšit zvuk v akusticky problematických prostorách věděl už Alan Blumlein, to jen místní ignoranti jsou chytřejší než zakladatel stereofonie.
(to s tím "mlácením zvuku" jak píše bh69 ber s rezervou, při dobrém postavení se právě zvuk mlátit přestane ,,,,,,,,,, a zdá se, žes to trefil
)
myslím, že tvoje zkušenost je taková -- hraje to mnohem líp než jedny i druhé bedny zvlášť, a hraje to opravdu dobře i ve srovnání s mnohem lepšíma dvěma bednama.
takže de facto není co řešit.
věř uším, to je celé...
(to s tím "mlácením zvuku" jak píše bh69 ber s rezervou, při dobrém postavení se právě zvuk mlátit přestane ,,,,,,,,,, a zdá se, žes to trefil

myslím, že tvoje zkušenost je taková -- hraje to mnohem líp než jedny i druhé bedny zvlášť, a hraje to opravdu dobře i ve srovnání s mnohem lepšíma dvěma bednama.
takže de facto není co řešit.
věř uším, to je celé...
to - overgrounder
Asi tak ,někdo kdo to nezkoušel a začíná nějakou polemiku slovy : To teda nevim jak to muze... to pravděpodobně opravdu neví. Takže čti spíše - co píšou ti jež to už zkoušeli a už potom ví.
A s těma ušima je to na tuty
nakonec to je především pro ně ,jen dej bacha na ten AVR a imped.beden , ať mu nezahulíš.
Asi tak ,někdo kdo to nezkoušel a začíná nějakou polemiku slovy : To teda nevim jak to muze... to pravděpodobně opravdu neví. Takže čti spíše - co píšou ti jež to už zkoušeli a už potom ví.

Já toto zapojení kdysi zkoušel
. . . ale asi radši dál zůstanu "místním ignorantem" 

Máš také akusticky problematickou místnost (nesouměrnou) ? A zkoušel jak přesně ? a jak dlouho - (kolik jsi tomu dal) ? Někdy dva dělají totéž ale výsledek už není totéž. Ale nakonec- není ignorace něco po zralé úvaze a praktické zkoušce zavrhnout. Jen není na místě šířit doměnky bez znalosti nebo prakt. zkušeností.PetrD píše:Já toto zapojení kdysi zkoušel. . . ale asi radši dál zůstanu "místním ignorantem"
Pri konstrukci repro soustav se resi sladeni charakteru menicu jednotlivych pasem, resi se jejich vzajemna poloha, fazove sladeni atd a vy chcete jen tak pouzit dve reprosoustavy a tvrdite ze to ve vysledku hraje spravne, resp. lepe nez jedny ? Proc by melo ? Snad jedine v basech to muze za vhodneho umisteni zlepsit urcity problemy s akustikou (podobne jako pouziti vice subwooferu)
Doma jsem to nezkoušel (proč takypompo píše:Máš také akusticky problematickou místnost (nesouměrnou) ? A zkoušel jak přesně ? . . . . .PetrD píše:Já toto zapojení kdysi zkoušel. . . ale asi radši dál zůstanu "místním ignorantem"

Konstrukci repro soustav tu neřešíme , "my nechceme (nebo alespoň já) použít" nic / to jen - overgrounder řeší problematickou akustiku (a aniž by studoval pojednání Alana Blumleina) zjistil že mu to pomohlo. Pokud chceš zjistit proč "by to mělo pomoci ?" tak si to třeba za pomoci gogle translator-u přečti je to hutná četba.bh69 píše:Pri konstrukci repro soustav se resi sladeni charakteru menicu jednotlivych pasem, resi se jejich vzajemna poloha, fazove sladeni atd a vy chcete jen tak pouzit dve reprosoustavy a tvrdite ze to ve vysledku hraje spravne, resp. lepe nez jedny ? Proc by melo ? Snad jedine v basech to muze za vhodneho umisteni zlepsit urcity problemy s akustikou (podobne jako pouziti vice subwooferu)
Mě osobně to moc nedalo výsledek nejednoznačný ,ale nezatracuji to protože za:
a, nemám až tak zlou akustiku (nesouměrnou) aby výsledek tak razil
b,druhý pár beden jsem měl pouze efektové tj. ani ne shodné ,takže zřejmě nevyhovující (ideálně doporučují tuším omnipolarní,všesměrově vyzařující).
Ale to je jedno ,předpokládám že to stejně číst nebudeš (ale mr. overgrounder třeba bude ,záleží či je teoretik bo praktik)

translator nepotrebuju, clanek zkusim najit (jak se jmenuje, abych vedel co hledat ?)pompo píše:Konstrukci repro soustav tu neřešíme , "my nechceme (nebo alespoň já) použít" nic / to jen - overgrounder řeší problematickou akustiku (a aniž by studoval pojednání Alana Blumleina) zjistil že mu to pomohlo. Pokud chceš zjistit proč "by to mělo pomoci ?" tak si to třeba za pomoci gogle translator-u přečti je to hutná četba.
Je toho víc třeba i toto http://www.linkwitzlab.com/Watson/watson.htm
Mrkni se na Dadaftův Pro100r tam budou nějaké odkazy.
Mrkni se na Dadaftův Pro100r tam budou nějaké odkazy.
udělej si quasi quadro syst.Hafler-Gerzon, druhý pár menších boxů propoj do série a zapoj mezi živé vývody front speakers, budou reprodukovat rozdílovou složku L-R, je to sice prehistorie ale někdy efekt pozoruhodný, žádné přetížení koncáků nehrozí to zvládal i stařík Transiwatt TW40