Zkušenosti s nákupem elektronek?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
merfas
Kontaktovat uživatele:

Zkušenosti s nákupem elektronek?

Příspěvek od merfas »

Zdravím všechny, s lampovým zesilovačem si hraju asi teprve rok. Sehnal jsem ho i s nějakýma lampama navíc, takže vím že změny zvuku jsou někdy dost podstatné. Rád bych si koupil nějaké další lampy a proto bych se chtěl zeptat zdejších členů, přes který obchod se dobře nakupuje, u nás jsem moc výběr nenašel. Díky za radu.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zkušenosti s nákupem elektronek?

Příspěvek od lubin »

nenapsal jsi, jaké lampy by si rád...já používal Thethubestore.com a na pár premapových možná český shop kytary.cz

merfas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od merfas »

Ahoj, Mám Prima Luna Prologue Two. Rád bych zkusil vyměnit výkonové lampy za Tung-Sol KT120 a dopředu bych rád dal nějaké Mullardy. Hodně info čerpám z upscaleaudio, oni spolupracují s PR, ale mají zastoupení jen ve státech. Nikdy jsem z cizího eshopu nic nekupoval, ale je pravda, že mají lepší ceny než naše.

whisp
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od whisp »

Upscaleaudio ti lampy nepreda ani cez sprostredkovatelske sluzby v us. Kevin si na to dava brutal pozor ma to aj na stranke napisane ze preco.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

No leda tam koupit přes někoho, kdo tam žije a ten to může poslat dál, ne?

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

A nase Tesla jsi zkousel poptat a urvat? Co EATy? Jake lampy muzes dat na predek?

zabiny007

Příspěvek od zabiny007 »

merfas píše:
10 říj 2017 06:35
Ahoj, Mám Prima Luna Prologue Two. Rád bych zkusil vyměnit výkonové lampy za Tung-Sol KT120 a dopředu bych rád dal nějaké Mullardy. Hodně info čerpám z upscaleaudio, oni spolupracují s PR, ale mají zastoupení jen ve státech. Nikdy jsem z cizího eshopu nic nekupoval, ale je pravda, že mají lepší ceny než naše.
Měl jsem jej taky a nejvíc se mi osvědčila tato kombinace:
KT120 Tung-sol, 12AX7 Tungsol Gold pin, 12AU7 Northern Electric

Pokud bys zvažoval nákup EAT KT88, jak ti tu někdo doporučuje, dej vědět, mám odloženou spárovanou čtveřici s tím, že se někdy k lampám vrátím, ale možná bych ji pustil.:-)

merfas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od merfas »

Momentálně mám v zesilovači 12ax Genalex Gold Lion Premium, 12au JJ ECC803 s, na na konci původní KT 88 Prima Luna. Mám na konec i Světlany 6550C a Schuguang EL 34B, občas to vyměním, ale na rockovou muziku to pořád není ono. Chci přidat sílu a důraz na basech a co jsem vyčetl tak Tung Sol KT120 by to měla vyřešit. A ke Genalexu chci přidat něco lepšího než JJ, chci trochu uhladit výšky na koncích, takže mi z toho vychází Mullard CV4003. Je pravda, že po Northern Electric, jsem se taky díval, ale moc jsem o nich nenašel a párkrát jsem narazil na fórech na debatu ohledně nespolehlivosti výrobce a životnosti jednotlivých kusů elektronek.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Máš slušné osazení už teď, víc "páry" s KT určitě dostaneš. Otázka jestli projev nevyplývá už z konstrukce zesilovače, případně (ne)vhodného párování s repro. U mě je znatelný rozdíl v basech, když přepnu z triody do ultralineáru, pak jsou basy přesnější a údernější, celý projev je o něco více akurátní. Nevím jestli to má za následek papírově dvojnásobný výkon v UL, jen řečnická. Nevím ani v jaké míře čekáš změnu, jestli se neženeš do mrtvého bodu. I v recenzi pan Březina u nějakého modelu Primaluna popisoval podobný projev na basech. Každopádně držím palce *thumbs up*.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

To, že ultralineární zapojení dá větší výkon než triodové , je na místě. Ultralineár je vlastně pentodové zapojení se zavedením zpětné vazby na druhou mřížku pentody, čím se její charakteristika linearizuje. "Lepší basy" můžou vyplývat ze způsobu zapojení této zpětnovazební smyčky. Při použití lampy od jiného výrobce se může charakter zvuku změnit.

Dobré výsledky lze získat s NOS lampami (new old stock - staré ale nepoužité). Vydrží déle, protože např. emisní vrstva oxidu na katodě je tlustší, prostě se dělaly precízněji než dnešní, hlavně čínské, u nových lamp se šetří, např. při mírném přežhavení nebo vyšším anodovém proudu odejdou do měsíce, zkušenost s JJ !

NOS lampy je třeba zahořovat min 24hodin, v přípravku , kde je připojeno jen žhavicí napětí , případně lampou protéká malý anodový proud /svěřit odborníkovi/
Jde to i v zesilovači a to tak, že ho necháme jenom zaplý potichu přes noc.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

ve vší úctě k Transiwattovi, tohle je nesmysl :
Vydrží déle, protože např. emisní vrstva oxidu na katodě je tlustší
Protože je mezera mezi katodou a první mřížkou extrémně malá a musí být dodržena s naprostou přesností, tak nelze nastříkat emisní vrstvu silnější. Navíc by to nemělo žádný význam. Pro informaci ECC83 má průměr katody 0,8mm a emisní plochu 0,21cm čtverečních. Vzdálenost mezi katodou a g1 je pouze 40um.
Emisní vrstva kterou tvoří (po přeměně za teploty 1250 stupňů a tlaku 10 na mínus prvou a následném rozkladu během zahoření), čisté barium na kysličníku barnato-strontnato-vápenatém se musí chránit před působením plynů které pocházejí z kovových částí elektronky, nedostatečně odplyněných ve vodíkové redukční peci, případně z nečistot, které se dostaly do elektronky při její montáži, případně z nedostatečného vyčerpání plynů z elektronky při výrobě. Tyto plyny elektronku otráví, vytvoří na povrchu emisní vrstvy sloučeniny se silně reaktivním bariem, které již emisní schopnost nemají. Současně otrávená vrstva na povrchu brání emisi z hlubších vrstev, proto silnější vrstva emisní hmoty nemá žádný význam.
Význam má tedy pouze tzv. vakuová hygiena, tedy zamezení nežádoucích plynů uvnitř elektronky. Nejvíce vadí kyslík, vodní pára a síra.

Jinak lze se vším souhlasit. Především s :
prostě se dělaly precízněji než dnešní

bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bohus »

Omlouvám se za totální of topic, ale nabyl jsem dojmu že Renown mluví čínsky. :D
Ještě že té problematice ani zbla nerozumím, ale líbí se mi to, je to vlastně těžší než porozumět kvantové fluktuaci vakua. *hura*

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

No možná je to volovina s tou tlouštkou emisní vrstvy, ale...
Například stará ECC83 od Tesly vydrží neskutečně dlouho, snese i přežhavení* .
Nová JJ nebo čínská pokud se malinko přežhaví nebo víc zatíží anoda, emise klesne během měsíce ; Ia na 40 i méně %, měřeno na BM215.
Prostě z nějakého důvodu se katoda dříve vyčerpá a to i při normálních pracovních podmínkách. Nejde o "otrávenou katodu" ale stupeň vyčerpání, ke kterému dochází u každé elektronky, ale po mnoha letech provozu.

*/přežhavení - samotné přežhavení vlákna většinou lampa vydrží až o 50%, v našem případě jde o změnu vlastností emisní vrstvy. /je to zvláštní, vyplývaje ze způsobu výroby by měla vydržet i přes 1000°C/

Zajímavé je také, že u opotřebovaných elektronek a obrazovek se slabou emisí se dalo ještě pomoct právě zvýšením žhavicího napětí; zařízení tak fungovalo i několik let. U nových lamp to nezkoušejte.

merfas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od merfas »

koudy42 píše:
18 říj 2017 22:53
Máš slušné osazení už teď, víc "páry" s KT určitě dostaneš. Otázka jestli projev nevyplývá už z konstrukce zesilovače, případně (ne)vhodného párování s repro. U mě je znatelný rozdíl v basech, když přepnu z triody do ultralineáru, pak jsou basy přesnější a údernější, celý projev je o něco více akurátní. Nevím jestli to má za následek papírově dvojnásobný výkon v UL, jen řečnická. Nevím ani v jaké míře čekáš změnu, jestli se neženeš do mrtvého bodu. I v recenzi pan Březina u nějakého modelu Primaluna popisoval podobný projev na basech. Každopádně držím palce *thumbs up*.
Je pravda, že jestli mě výsledek uspokojí, není jisté. Na hodně žánrů mi hudba vyhovuje, nejsem puntičkář a užívám si to. Ale mám rád i tvrdčí rock a tam mi přijde třeba kopák na bubnech dost schovaný. Měl jsem kdysi Denon 2000ae a ten byl na tvrdčí muziku super, časem člověk zjistí, že chce poslouchat víc než jen kravál, tak jsem šel do lamp, je to o kompromisech a hledám zlatý střed. Spíš než měnit komponenty chci zkusit měnit lampy. Bedny jsem hledal dlouho, přes Kappy, BW, Quadraly, jsem skončil u Kef Q7 a na lepší zatím nejsou finance, osobně jsem si na ně zvykl. V řetězci už chybí jen nějaký slušný DAC, hraju na Denon 1550AR.

Odpovědět