Změna přenosky z MM na MC

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Libunda
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Změna přenosky z MM na MC

Příspěvek od Libunda »

Zdravím pánové,
po necelém roce poslouchání vinilů na:

gramofonu Pro-Ject 2Xperience Acryl
přenosce Sumiko Pearl
zesilovači Accuphase E 305V s mm/mc přepínačem
reprobednách Canton Vento 890_DC

jsem začal pociťovat nutnost pořídit něco méně "zahuhlaného" a chtěl bych už asi MC přenosku.

Poslouchám převážně starší věci, jazz, soul, blues, swing, klasiku, orchestrálky atd... žádný pop, ani rock

Můžete mi doporučit MC přenosku cca za 10 000 v případě nutnosti max 20 000, (rád upgraduju postupně).
Zvládne ji muj stařičký Accu ?? Nebo mám ještě koukat po předzesilovači??

V hledáčku mě uvízly tyto, ale nechám si doporučit cokoli k dané sestavě: Ortofon MC Quintet Black, Ortofon MC Quintet Bronze , Dynavector DV 20X-L, SUMIKO BLUE POINT N.2 , SUMIKO BLUE POINT SPECIAL EVO 3
Má vůbec smysl řešit přenosku s rozsahem např. 12Hz-50kHz, když zesilovač má 20 - 20 ?

Níže specifikace zesilovače.

Díky za rady.

Obrázek

MB
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Změna přenosky z MM na MC

Příspěvek od MB »

Zaujimavý cenovy rozptyl od Ortofon QB po Sumiko BP2...zhodou okolnosti mam oboje, ale ja neporadim, počúvam iba rock a metal...

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Zacnu od konce:

Frekvencni roszah prenosek a zesilovace neres. :)

O tom, ze by tvuj “staricky” Accuphase dobrou MC prenosku nezvladnul, silne pochybuji. Jeho phonostage patri k tomu nejlepsimu, co bylo, v jeho dobe, do seriove vyrabeneho, integrovaneho zesilovace, “zamontovano”. Externi reseni proto asi nebude nutne.

Na tvem miste bych ale od postupneho upgradovani upustil a investoval radeji “jednou pro vzdy” do opravdu kvalitni MC prenosky, vse ostatni povazuji jen za zbytecne vyhozene penize. Za, tebou udanou, „horni hranici“ je uz mozno poridit opravdu „konecne reseni“.

Jak hraji modely „Quintet Bronze“ a „Black“ (jeste stale :( ) nevim, pokud ale poslouchas jazz, blues i klasiku, dovolim si te upozornit na jednu Ortofonku, ktera uz se sice nevyrabi, ale stale se jeste prodava a to je to nejdulezitejsi!

Je k mání napr. tady:

http://www.fono.de/Tonabnehmer/Ortofon/Ortofon-Valencia

nebo tady:

http://www.yourhifi.de/ortofon-akzent-mc-valencia.html

Je na tyhle zanry opravdu výborná. Na klasiku mozna ne na 100%, tu umi napr. “Kontrapunkt b” lepe, jazz, blues nebo treba folkrock, ba i rock (ja vim, neposlouchas :) ), zvlada naprosto úzasne.
Vim, co umi na gramofonu “Perspex” s ramenkem “9cc Evo” a myslim si, ze by i na tvem gramu (s “obycejnym” “9cc”) dokázala predvest, co v ni vezi.
Jedine, co bys na nem musel zrejme vymenit by bylo jeho protizavazi, “Valencia” ma dobrych 10g a tak by se tim zakladnim asi nedala spravne vyvazit.

P.S.: To, ze uz se nevyrabi, ale opravdu neni nic negativniho, Ortofon se o sve zakazniky stara pomerne vzorne a to bez ohledu na to, zda vlastni jeho nejnovejsi model, nebo “jen” nejaky predchozi, takze v pripade potrby neni problem se na firmu obratit.
Project ji kdysi (alespon v Germany) nabizel v nejakem tom svem “balicku” “Superpack”, dnes uz si ale zakaznik musi vystacit jen s Rondo “Bronze”.
Samozrejme existuji i dalsi mozne alternativy, ty uz jsou ale podstatne vys, nad ramec tve planovane investice (ktera mi ale, pro tvuj zámer, prijde naprosto dostacujici). ;)

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Rozhodně : phono v Accuphase bude ok !
A jak správně píše Prospero - Valencia byla velmi dobrá a v sortimentu Ortofonu trochu zvláštní přenoska s neOrtofonovským zvukem.
Dovolil bych si jeste přihrát polívčičku s mou oblíbenou a již také nevyráběnou Ortofon MC30 Super II, což je nedoceněný poklad s hrotem Replicant. Pro žánry, které poslouchá Libunda, je ideální.

Stejně tak by to mohla být i Sumiko Blackbird nebo Sumiko Blue Point Special EVO III

Libunda
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Libunda »

Kvůli kvalitě phono vstupu jsem vlastně ten zesilovač kupoval, takže jste mě potěšili, že jsem neudělal blbost.
Valencia na gramci byla původně osazená, než jsem ho koupil a dal tam sumiko, takže problém s váhou není to je ověřené.
Kouknu ještě po těch dalších.

Koupit se dá stále jak Valencia, tak MC30 Super II, = stejná cena 22k
sumiko black bird = téměř 30k
Sumiko bluepoint o polovinu méně.

Má rozdíl zvuku (respektive bude mít) hodnotu těch 10 000 rozdílu ceny?

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Libunda píše:Kvůli kvalitě phono vstupu jsem vlastně ten zesilovač kupoval, takže jste mě potěšili, že jsem neudělal blbost.
Dobre jsi udelal.... *palec*
Libunda píše:Valencia na gramci byla původně osazená, než jsem ho koupil a dal tam sumiko...
Muzes mi, u vsech svatych, prozradit, proc jsi ten gramec nekoupil rovnou s tou „Valencií“?
Co te vedlo k tomu, „doprat“ mu jen tu (nejzakladnejsi) Sumiko? :o ( :) )
Libunda píše:Koupit se dá stále jak Valencia, tak MC30 Super II, = stejná cena 22k
sumiko black bird = téměř 30k
Sumiko bluepoint o polovinu méně.

Má rozdíl zvuku (respektive bude mít) hodnotu těch 10 000 rozdílu ceny?
Nemá.
Podle meho nazoru je zvuk „Valencie“ dokonce lepsi, nez „Black Bird“ a ten „priplatek“ tedy jen zbytecne vyhozene penize.
Krom toho je jak „Black Bird“, tak i „Blue Point“, MC HO prenoska, kterym ja prilis „nefandim“, protoze oproti „cistokrevnym“ MC (LO) nemaji velkou sanci.
Renown píše:Dovolil bych si jeste přihrát polívčičku s mou oblíbenou a již také nevyráběnou Ortofon MC30 Super II, což je nedoceněný poklad s hrotem Replicant.
Na „MC 30“ ( a na Denon „DL 103“ :) ) jsem take myslel, ale vzhledem k tomu, ze se chce „Libunda“, pokud mozno, vyhnout externimu phono-pre, jsem je nezminoval.
Nejsem si totiz úplne jisty, jestli by se s nimi phono-pre Accuphse popasoval.
Zvukove (papírove) ano (citlivost vstupu „Accu“=0,123mV), vzhledem k jejich pomerne nizkemu vystupnimu napeti (0,2-0,3mV) by ale asi (v praxi) bylo nutne tocit jeho “volume” pomerne dost „do prava“.
To jeste spise Ortofon „HMC 30“ (0,5mV), ten ma ale „jen“ hrot „FG70“. ;)

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Valencia vs. Blackbird - asi bych také vzal Valencii, ale znám osobně pár hifistů (dva) co na Blackbird nedají dopustit a považuji jej za nejlepší volbu.

Ortofon HMC30 nebrat, to je krám a nemá s jedinečnou Ortofon MC30 Super II Classic nic společného, kromě výrobce.
A nakonec a k čemu na tom Accuphase to kolečko "Volume" je ? No přece aby se s ním točilo :-) Ale vážně, toho bych se nebál.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

No proti gustu…ono take, samozrejme, zalezi na “zbytku” retezce.
K Accuphase a Canton “Vento 890” si ale “Valencii”, za danych financnich moznosti, predstavuji jako optimalni volbu.

“HMC30” jsem nikdy neslysel, vychazel jsem pouze z jejiho vyssiho vystupniho napeti. Takze je dobre, ze jsi napsal, jak se veci maji.

"MC30 Super" znam jen ve spojeni s Aqvox Phono 2 (hraje vyborne ;) ),poznamku o vytocenem volume jsem napsal hlavne kvuli zkusenosti s "DL103" pres phonopre predzesilovace Rotel “RC 960”. To proste nefungovalo (optimalne), na EAR “834P” se step-up trafem “MC4” to byla uplne jina prenoska! :)

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Valencia pochází ze zvláštní série přenosek, údajně speciálně vyrobených pro německý trh. Má v tom prsty firma Audio Trade, což je německý distributor Ortofonu. Jedná se přenosky s "větším množstvím emocí", než je standard Ortofonu. Ta série obsahovala tři členy a to Valencia, Venice a Vienna, kde Valencia byla tou nejlevnější. Venice byla za 1500 euro a Vienna za 2500. Vienna je zvukovê velmi podobná přenosce Ortofon Windfeld.

Valencia je bezpochyby velmi dobrá přenoska ale MC30 Super II Classic je naprosto jedinečná.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

„Valencia“ byla „nejmladsi“ z rady Akzent, ktera byla Ortofonem produkovana opravdu jenom pro nemecky trh. Nebylo to ale zasluhou Audiotra.de, její výrobu „zosnoval“ ještě šéf "SWS Audio", tehdejsiho nemeckeho zastoupeni Ortofonu. ;)

Celkem jich bylo pět: „Vitesse“, „Vero“, „Virtus“, „Venice“ a „Valencia“.
Prvni ctyri “bydlely” jeste v tvarove stejne, hliníkové schrance jako ma “MC30”, „Valencia“ uz ma design novejsi serie Kontrapunkt. (hliník/ocel)
(„Vero“ a „Virtus“ se dokonce dockaly jeste lepsi "Mk II" verze. *thumbs up* )

V te ktere cenove kategorii, to byly, (jak parametry, tak i zvukove) vynikajici prenosky a je opravdu velka skoda, ze uz se nevyrabeji. :(

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

:oops: Musim se opravit, i "Venice" uz mela design rady Kontrapunkt. A doplnit: nejlevnejsi z tehle rady se jmenovala "Vigor" a nejdrazsi potom byla "Vienna". Takze jich tedy bylo celkem 7! :)

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

A jeste kratky dodatek na zaver.
Do rady Akzent by se mozna mela pocitat i prenoska „Per Windfeld“.
Byl to totiz prave on, kdo jako vrchni vyvojar Ortofonu tuto radu realizoval a nez svoji dlouholetou karieru u Ortofonu ukoncil, prenoskou nesouci jeho jmeno sam sobe “postavil pomnik”. *bravo*
("PW" ale do konceptu az tak úplne nezapada, protoze je k dostani i mimo Nemecko.)

Libunda
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Libunda »

Sumiko jsem tam dal, protože prodejce si Valencii sundal a já nechtěl hned na poprvé vyhodil 20k za přenosku.
Chtěl jsem jsem si pocitově a sluchově užít ten upgrade přenosek :-)

Takže mi zůstává ve výběru Valencia, možná MC30 Super II a ještě jsem dostal doporučení na Ortofon MC Quintet Black.

Zmíním maličkosti a to, že většinou poslouchám středně hlasitě, tzn, že požaduju, aby byl zvuk dobře vykreslený i v nižších hlasitostech.
Což bedny myslím splňují, zesilovač taky, ale co ta přenoska??

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Libunda píše:Sumiko jsem tam dal, protože prodejce si Valencii sundal...
On dobre vedel, proc si ji "sundal"… :)

Prenoska bud ma a nebo nema schopnost reprodukovat zvuk prokreslene, detailne, prijeme, atd…a to bez ohledu na hlasitost.
Zbytek zavisi na zesilovaci a reproduktorech.
Takze jsi si na svou otazku, myslim, uz vlastne odpovedel. ;)

Libunda
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Libunda »

Ehm, tak jsem to teda objednal.

Ortofon MC30 Super II :D ( zaujal mě ten replicant )

V nejbližší době založím nový topic s radou k výměně repro, nějak jsem z těch Cantonů po roce vyrostl :D

Odpovědět