Zmenšení citlivosti výškového reproduktoru.

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
proch
Kontaktovat uživatele:

Zmenšení citlivosti výškového reproduktoru.

Příspěvek od proch »

Zdravím všechny,

Chtěl bych se zeptat, když potřebuju snížit výkon výškového reproduktoru v reprosoustavě, můžu mu předřadit odpor? Například 0,5 Ohm/20W, jako se používá ve vyhýbkách? Pokud ano tak na který pól, plus nebo mínus? Je to na ribbon tweeter.

Děkuji za reakce

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Zmenšení citlivosti výškového reproduktoru.

Příspěvek od BVa »

Na polarite nezáleźí, je jedno, či je to v + alebo - prívode. Použi tzv. L-pad, tu je online kalkulátor
http://www.sengpielaudio.com/calculator-Lpad.htm
Zadáš impedanciu reproduktora a požadovaný útlm v dB.

proch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od proch »

Asi se ptám blbě, ale ta kalkulka je na jeden reprák nebo na celou reprobednu?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Jeden reproduktor v boxe. Chceš utlmiť výšky, tak odpory zaradíš pred výškový reproduktor. Ale asi bude lepšie, keď to zveríš niekomu kto to už robil..

proch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od proch »

No to nikomu nedám, přece se neochudím o ten "výzkum" a následný poslech. Jen mě zarazil výsledný celkový odpor reproboxu.
Zadával jsem 4Ohm a útlum -3db a a celková impedance je 5,65, což se mě zdá na to, že budu přidávat na výškovou větev třípásmové bedny seriově docela hodně...

proch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od proch »

A hlavně nevím, jaký útlum požaduji, protože momentálně mám před tím tweeterem rúzné vrstvy látky a snažím se najít ideální stav. Jestli je to jen výškáčem nebo do toho kecá i střed.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Neviem kam si tie údaje dával, ale ak ich zadáš správne, tak na ľavej strane pre L-pad dostaneš dva odpory a výslednú impedanciu 4ohm,. A to je v poriadku. Daj to urobiť niekomu, kto vie "vo co go"..Zmerať, zistiť problém a upraviť.

proch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od proch »

Jo chápu, zkusím tedy na výškáč seriově zapojit 0,5 Ohm a poslechnu, pak 1 Ohm, poslechnu...atd...Až budu spokojený se zvukem, tak vyndám ten odpor co je ve vyhýbce ve výškové sekci a vrazím tam odpor, který bude mít hodnotu jejich součtu. V tý kalkulce pak zjistím (až to tam správně zadám) kolik mám útlum. Před zapojením po úprave ještě změřím celkovou impedanci boxů. Je to tak dobře?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Keď dávaš len jeden odpor do série, mení sa výsledná impedancia (repro+odpor), takže výhybka nepracuje do rovnakej impedancie ako v prípade len samotného reproduktora. Takže sa môže zmeniť trochu zvuk, menia sa naraz dva vplyvy, útlm a záťaž výhybky.. Pri Lpade je záťaž výhybky konštantná, máš len jednu premennú, útlm..

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

proch píše:
17 led 2020 22:42
Jo chápu, zkusím tedy na výškáč seriově zapojit 0,5 Ohm a poslechnu, pak 1 Ohm, poslechnu...atd...Až budu spokojený se zvukem, tak vyndám ten odpor co je ve vyhýbce ve výškové sekci a vrazím tam odpor, který bude mít hodnotu jejich součtu. V tý kalkulce pak zjistím (až to tam správně zadám) kolik mám útlum. Před zapojením po úprave ještě změřím celkovou impedanci boxů. Je to tak dobře?
Nebylo by lepší v tomto případě, raději použít nějaký potenciometr, jako odpor a tím variabilně upravovat hlasitost výškáče?
Když tam dáš odpor pevný, může se stát, že v jiných nahrávkách ti budou výšky chybět a nebudeš přece pořád rozdělávat bedny, abys vyměnil odpor za jinou hodnotu.
Podobnou možnost regulace mají bedny i za statisíce :idea:

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

jo.
nic to sice nevyřeší ale jenom navodí hloupý pocit sebeuspokojení

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

.... a cos tim myslel? Porad nam jak by to mel tazatel vyresit.

Michel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michel »

to proch
Rád bych se, bez jakéhokoliv podtextu, zeptal na důvod snižování citlivosti pásku. O jaké repro se jedná? Jsou výšky agresivní?

proch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od proch »

Ano, výšky jsou agresivní. Vše se změnilo k lepšímu, když jsem před ten pásek dal takovou tenoučkou vatovanou látku. Ale to má zase vliv na detaily, je jich méně. Jedná se o třípásmová repra Philips MCD 909. Když je porovnám s DALI 606 ve kterých mám nové Vify, tak mě z Philips při delším poslechu "bolí hlava" Proto ten pásek chci jen lehce omezit, to je vše. Dali budou jen ke kinu, mají na můj vkus víc basů...

Odpovědět