Zmenšení citlivosti výškového reproduktoru.
Zmenšení citlivosti výškového reproduktoru.
Zdravím všechny,
Chtěl bych se zeptat, když potřebuju snížit výkon výškového reproduktoru v reprosoustavě, můžu mu předřadit odpor? Například 0,5 Ohm/20W, jako se používá ve vyhýbkách? Pokud ano tak na který pól, plus nebo mínus? Je to na ribbon tweeter.
Děkuji za reakce
Chtěl bych se zeptat, když potřebuju snížit výkon výškového reproduktoru v reprosoustavě, můžu mu předřadit odpor? Například 0,5 Ohm/20W, jako se používá ve vyhýbkách? Pokud ano tak na který pól, plus nebo mínus? Je to na ribbon tweeter.
Děkuji za reakce
Re: Zmenšení citlivosti výškového reproduktoru.
Na polarite nezáleźí, je jedno, či je to v + alebo - prívode. Použi tzv. L-pad, tu je online kalkulátor
http://www.sengpielaudio.com/calculator-Lpad.htm
Zadáš impedanciu reproduktora a požadovaný útlm v dB.
http://www.sengpielaudio.com/calculator-Lpad.htm
Zadáš impedanciu reproduktora a požadovaný útlm v dB.
Asi se ptám blbě, ale ta kalkulka je na jeden reprák nebo na celou reprobednu?
Jeden reproduktor v boxe. Chceš utlmiť výšky, tak odpory zaradíš pred výškový reproduktor. Ale asi bude lepšie, keď to zveríš niekomu kto to už robil..
No to nikomu nedám, přece se neochudím o ten "výzkum" a následný poslech. Jen mě zarazil výsledný celkový odpor reproboxu.
Zadával jsem 4Ohm a útlum -3db a a celková impedance je 5,65, což se mě zdá na to, že budu přidávat na výškovou větev třípásmové bedny seriově docela hodně...
Zadával jsem 4Ohm a útlum -3db a a celková impedance je 5,65, což se mě zdá na to, že budu přidávat na výškovou větev třípásmové bedny seriově docela hodně...
A hlavně nevím, jaký útlum požaduji, protože momentálně mám před tím tweeterem rúzné vrstvy látky a snažím se najít ideální stav. Jestli je to jen výškáčem nebo do toho kecá i střed.
Neviem kam si tie údaje dával, ale ak ich zadáš správne, tak na ľavej strane pre L-pad dostaneš dva odpory a výslednú impedanciu 4ohm,. A to je v poriadku. Daj to urobiť niekomu, kto vie "vo co go"..Zmerať, zistiť problém a upraviť.
Jo chápu, zkusím tedy na výškáč seriově zapojit 0,5 Ohm a poslechnu, pak 1 Ohm, poslechnu...atd...Až budu spokojený se zvukem, tak vyndám ten odpor co je ve vyhýbce ve výškové sekci a vrazím tam odpor, který bude mít hodnotu jejich součtu. V tý kalkulce pak zjistím (až to tam správně zadám) kolik mám útlum. Před zapojením po úprave ještě změřím celkovou impedanci boxů. Je to tak dobře?
Keď dávaš len jeden odpor do série, mení sa výsledná impedancia (repro+odpor), takže výhybka nepracuje do rovnakej impedancie ako v prípade len samotného reproduktora. Takže sa môže zmeniť trochu zvuk, menia sa naraz dva vplyvy, útlm a záťaž výhybky.. Pri Lpade je záťaž výhybky konštantná, máš len jednu premennú, útlm..
Nebylo by lepší v tomto případě, raději použít nějaký potenciometr, jako odpor a tím variabilně upravovat hlasitost výškáče?proch píše: ↑17 led 2020 22:42Jo chápu, zkusím tedy na výškáč seriově zapojit 0,5 Ohm a poslechnu, pak 1 Ohm, poslechnu...atd...Až budu spokojený se zvukem, tak vyndám ten odpor co je ve vyhýbce ve výškové sekci a vrazím tam odpor, který bude mít hodnotu jejich součtu. V tý kalkulce pak zjistím (až to tam správně zadám) kolik mám útlum. Před zapojením po úprave ještě změřím celkovou impedanci boxů. Je to tak dobře?
Když tam dáš odpor pevný, může se stát, že v jiných nahrávkách ti budou výšky chybět a nebudeš přece pořád rozdělávat bedny, abys vyměnil odpor za jinou hodnotu.
Podobnou možnost regulace mají bedny i za statisíce
jo.
nic to sice nevyřeší ale jenom navodí hloupý pocit sebeuspokojení
nic to sice nevyřeší ale jenom navodí hloupý pocit sebeuspokojení
.... a cos tim myslel? Porad nam jak by to mel tazatel vyresit.
to proch
Rád bych se, bez jakéhokoliv podtextu, zeptal na důvod snižování citlivosti pásku. O jaké repro se jedná? Jsou výšky agresivní?
Rád bych se, bez jakéhokoliv podtextu, zeptal na důvod snižování citlivosti pásku. O jaké repro se jedná? Jsou výšky agresivní?
Ano, výšky jsou agresivní. Vše se změnilo k lepšímu, když jsem před ten pásek dal takovou tenoučkou vatovanou látku. Ale to má zase vliv na detaily, je jich méně. Jedná se o třípásmová repra Philips MCD 909. Když je porovnám s DALI 606 ve kterých mám nové Vify, tak mě z Philips při delším poslechu "bolí hlava" Proto ten pásek chci jen lehce omezit, to je vše. Dali budou jen ke kinu, mají na můj vkus víc basů...