AKAI AP-100C - výměna přenosky

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
tomkatka68
Kontaktovat uživatele:

AKAI AP-100C - výměna přenosky

Příspěvek od tomkatka68 »

Zdravím všechny. Vyměnil jsem u výše uvedeného gramonu přenosku AT-95 za 2M Red a z toho mi vznikly dva problémy:
1. Přenoska je vyšší a po zvednutí raménka je mezera mezi jehlou a deskou dost malá a pokud je deska jen trochu zvlněná hrozí, že při odjíždění raménka do držáku dojde k zachycení jehly o desku a poškození jehly. Lze to nějak řešit????
2. Při nastavování přenosky jsem zjistil, že na začátku desky je mezera mezi deskou a jehlou větší( cca 5 mm) a na konci desky je mezera mezi jehlou a deskou menší (cca 1,5 mm). Čím to může být způsobeno a na co se při hledáni příčiny zaměřit???
Děkuji za pomoc. Tom

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Re: AKAI AP-100C - výměna přenosky

Příspěvek od Ramones »

Nestejná vzdálenost od desky bude pravděpodobně způsobená nerovnoběžností opěrné dráhy zdvihátka s povrchem talíře.
Přehrávání by to vadit nemělo.
Zkoušel jsi nasazenou gramodesku kolem středového trnu po nasazení více přitlačit, jestli tam není nějaká nerovnost?

tomkatka68
Kontaktovat uživatele:

Díky Ramones. Mrknu na to zdvihátko a popřípadě jej upravím. A mrknu se na talíř, jestli není vypouklý. Jinak požívám středové závaží na desky. Zatím moooc díky. T

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Vejšku zdvihu ramínka s přenoskou lze - v určitých mezích - poštelovat pod panelem na pružince na prodloužené ose pístku zvedáčku (lift) a zajišťovací matce ale to bych improvizoval, šasko Akai jeho konstrukci neznám, mám Pioneer a tam to jde ba přímo zvenčí hodinářským šroubovákem bez demontáže krytů tak asi.

jirkash
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirkash »

Ja nechapu, jak nekdo muze zakoupit prenosku, ktera je vyssi, aniz by si zjistil, jestli gramo ma stelovaci vysku raminka.. nizsi prenoska nevadi, da se dohnat podlozkami, vyssim slipmatem, ale vyssi? Aniz by si zjistil co gramo umoznuje?

Oplt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oplt »

Stanou se i horší věci.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Hoši...obchodní řád dovoluje do 14 dnů nevhodný výrobek vrátit

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Anglická firma Funk It prodává headshell o 6 mm vyšší,nez normální skořepiny.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

No, myslím si, že pro uvedený gramofón, se kromě možné kolize zvedáčku s raménkem, nic hrozného neděje a rozdíl mezi sklonem raménka +/- nebude mít postřehnutelný vliv na poslech hudby.
Často bývají desky zvlněné a sklon se pak mění neustále při přehrávání. Kolega si to musí vyzkoušet na vlastní uši sám.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

IMG_20220115_152310.jpg
Se zvedáčkem se toho bez rozebrání celého gramofonu asi moc dělat nedá...
IMG_20220115_202427.jpg
...ale ani nemusí. Tohle je vzdálenost přenosky na začátku LP....
IMG_20220115_202440.jpg
...a tohle na jejím konci.
IMG_20220115_202453.jpg
A po celou dobu je ramínko vůči ní naprosto paralelní a jakékoli vyboulení talíře nesmysl.
Do téhle mezery se vejde přenoska jakékoli výšky. (Alespoň tomu tak je u mého exempláře.)
Takže kde má kolega chybu vážně netuším.......🤔
P.S. Nejsem si úplně jistý, jestli je ramínko kompatibilní s SME headshelly. Síce tak vypadá, ale vyzkoušeno to nemám. Od koupě v roce 1987 slouží nepřetržitě jen ten původní, včetně přenosky. 😉
(Zatím proběhla jen jednou výměna jehly a řemínku.)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

To máš šurku M75 ne ? aspoň z boku tak vypadá, tos mě navnadil sehnat si hrot, přenosku mám (zrovna řeším osazení headshellu Pioneer PL335 adekvátní náhradou,
z fabriky je tam PN240) řemen jednou měněný, přenoska never

tomkatka68
Kontaktovat uživatele:

Dobré ráno pánové. Děkuji všem za zapojení do diskuze a za dobré rady. O víkendu jsem provedl kontrolu, zda je raménko s přenoskou rovnoběžne s LP a zjistil jsem, že u starých LP je to v pořádku. U nových 180 gr. LP je raménko s přenoskou vychýlené mírně nahoru. Potom jsem gramofon rozebral a zjistil jsem, že zdvih raménka lze pomocí dvou šroubků seřídit a toto jsem provedl a problém byl odstraněn. Jo a pro rýpaly(jirkash) uvádím, že před koupi přenosky jsem si zjistil, že přenoska je široká a musím zakoupit i headshell a že po tomto lze přenosku použít. Problém byl jen v tom nastavení výšky zdvihu. Problém vyřešen a není již třeba komentovat. V případě dalších problému se na vás s radostí opět obrátím. S pozdravem analogu zdar. Tom

jirkash
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirkash »

To nebylo rypnuti, ale dobra rada, ne u vsech lze vysku ramenka serizovat.

Odpovědět