Azimut

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Azimut

Příspěvek od efičák »

Z pošty od kolegáčka Kumbu :
Ahoj
tak jsem se konečně dokopal výše zmiňovanou teorii ověřit v praxi.
Jelikož se mi to zdá zajímavé zkusím napsat jak to dopadlo.

Mám testovací desku Hi-Fi News a na jedné straně je pro tento účel nahraná stopa se signálem označeným jako - /300Hz L-R/ - moc mi to zprvu neříkalo a tak jsem zagůglil a zjistil, že takto je označována stopa stereofoního záznamu s Vertikálním záznamem na rozdíl od L+R stopy s
laterálním záznamem.

V popisu této stopy pro nastavení azimutu se praví, že pokud se zesilovač přepne do mono režimu a jeli správně nasaven azimut signál z obou kanálů se vyruší (selfcanceling) a není nic slyšet.

Jak jednoduché, že ?
Jelikož však můj zesilovač tuto možnost mono režimu nemá zkusil jsem "REC OUT" zesilovače připojit přes "udělátko" s přepinačem "mono" do NF Milivoltmetru a skutěčně to funguje - lze pomocí výchylky na měřáku optimalizovat azimut přenosky.

Je to možná v souvislostí výrobou testovací desky v Loděnicích námět na typ záznamu stopy pro azimut nastavení.

Kumbu
Když mi Rowing nastavoval Valencii programem Adjust plus pomocí PC a měřící desky zdál se mi azimut trochu šikmo, ale kanály měly stejnou hodnotu "hlasitosti".
Na vině může být má neopatrnost s chvějkou nebo odchylka z výroby.
Gramofon je skutečně složitý a seřízení dá nějakou tu chvíli práci.

brezo
Kontaktovat uživatele:

Re: Azimut

Příspěvek od brezo »

Tento popisovany system plati iba v idealnom pripade (co je malo kedy) pokial ma prenoska zhodne vystupne napatie laveho a praveho kanalu a aj predzosilnovac ma zhodne zosilnenie v oboch kanaloch . Pokial nie je splnena podmienka zhodnosti tak budes natacat prenosku dovtedy pokial nebudu kanaly rovnako "zle" . Spravnejsie kriterium je co najnizsie skreslenie v oboch kanaloch to je ale v amaterskych podmienkach tazsie realizovatelne.

Odpovědět