Debut Carbon + 2MRed = málo basů

Prostor pro milovníky poslechu LP
TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Re: Debut Carbon + 2MRed = málo basů

Příspěvek od TRANSIWATT »

Takže podle čeho vybíráš meˇd .
To zelené, měděnka je směs uhličitanu a hydroxidu mědnatého. Tato koroze vzniká působením vlhkosti, CO2 a jinými činidly. U kabelů dochází k této korozi v důsledku uvolnování chemických látek z izolace z nevhodného materiálu. To znamená, že ne měd ale izolace je nevhodná. Této korozi podléhá stejně superčistá ¨šestidevítkovᨠOFC měd, také s obsahem příměsí a slitiny mědi. Občas i renomovaní výrobci kabelů nedokážou zjistit chemickou stabilitu nových polymerů použitých na izolaci.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Jestli to bylo na mě, tak mohu pouze zopakovat, co jsem napsal. Vybírám jí podle povrchové úpravy a izolace.
("vybranou Cu" je pouze vtípek, to je asi jasné, ale radši to zmíním. Občas se toho někdo chytne) ;)

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

TRANSIWATT píše:
Dinosaurjr píše:..... nejlépe Ag, ale i dobre vybraná Cu poslouží ok. ......
No možno malilinko mimo probíraný konkrétní problém, ale nedá mi to.
1/ PROČ NEJLÉPE Ag ??? Čím je lepší než Cu.
2/ Jak se pozná DOBŘE VYBRANÁ Cu ??? Chtěl bych dobře vybrat Cu, ale fakt nevím jak na to.
(chutnat, lízat, ohýbat u uší a poslouchat jak to šustí anebo udělat komletní chemickou analýzu složení , tepelného zpracování a obsahu příměsí.... a která bude nejlepší ????)
Psal jsem, že je důležitá kvalita (celého) kabelu, který má být krátký, (materiál) nejlépe Ag, ale i dobře vybraná Cu poslouží ok.
Stříbro "má" dynamičtější zvuk než měď. Může to zvýraznit určitou ostrost, ale také odstranit zkreslení. Ale stříbro není příčina, jen nerozmazává jako měď... Zkrátka vyžaduje kvalitní přístroje. U dobrého stříbra se rozšíří přenesené pásmo jak do výšek, tak do basů (u špatného (obvykle levná China) jen do výšek). Ag jsem doporučoval na základě poslechových zkušeností... Signál je nejcitlivější na přenos z LP až do PHONO PRE, proto bych na této části větve nešetřil. Tj. záleží na slipmat, přenosce MM, MC-HO či MC-LO (OK nastavení je předpokladem), souhra ramínka a kabeláž v ramínku je na výrobci gramofonu, ale kabel do PHONO PRE si lze zvolit na něm pak nastavit kapacitu a subsonic ON. Dále pak pokračují Cu kabely (Ag už nemá smysl). Ale je pravda, že na některých sestavách to nemusí být slyšet nebo to posluchači neslyší či nedocení.
Opatříš si několik kabelů a otestuješ je poslechem. Na olizování kabelů (vodiče nebo kabely ?? ráno či večer ??) a ohýbání u uší - tak za tyto hranice jsem ještě nedošel...
eficak píše: //Výběr=>// Pánové z Ortofonu říkají, že to začíná materiálem drátku cívky.
Jejich piedestal zastupuje co nejlepší japonská měď, z níž jsou namotané cívky nejlepší dánské přenosky MC Anna.
Slitina mědi se zlatem je komerční cestou ještě hezčího zvuku přikrášleného jemným závojíčkem.
Postříbřená měď jde cestou dynamiky s nízkými náklady.
Čisté stříbro má své výhody v silné dynamice ale názor Ortofonu je, že postrádá úplně přirozený charakter. To nemusí vadit, každý slyší jinak.
//Nechávám to tu pro objektivitu. Doufám že se toho nechytne nějaký trouba...//

Základem je kvalitní stínění před rušením a dobrý materiál vodiče, kvalitní izolaci halogen free a dobrou geometrii kabelů. Pak už jen vlastní vkus nebo doladění. Myslím , že nejvíc dělá dobře udělané phono. Když má phono dobrý zvuk, kabely jen jemně ovlivní výsledek.
Tj. PHONO PRE v integráči střední vyšší třídy stále asi nebude to nej... Ale více by mě zajímalo umístění gramofonu tazatele vlákna.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Stříbro "má" dynamičtější zvuk než měď. Může to zvýraznit určitou ostrost, ale také odstranit zkreslení. Ale stříbro není příčina, jen nerozmazává jako měď
U dobrého stříbra se rozšíří přenesené pásmo jak do výšek, tak do basů
Kde se dočtu, proč tomu tak je. Případně, víš proč tomu tak je?

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Hele, něco málo k zamyšlení jsem našel...

As we already mentioned second order effects, lets have a look at some other relevant ones.
In my experience all stranded Cables where each single conductor is made from several strands of copper that are not insulated from each other imparts an unpleasant harshness and brightness to the sound.
There are a few theories why this is so, if you want to read one of the more nutcake flavored ones, it comes from Ben Duncan. He proposes that copper-oxide forms between the strands that encourages non-linear conduction (little "mV" Diodes).

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Panove, proc resite porad kabel ke gramofonu. Davno osvedceny je Van den hul D501, nebo D502. Oba maji stejnou konstrukci. Lisi se jenom tim, ze 502 ma oba kabely spojene s ocelovym lankem, ktere se muze pouzit jako zemnici vodic. 501 je samostatny kabel, ktereho potrebujete dvojnasobek. Zakladni provedeni je z postribrene medi. Pro fajnsmekry doporucuji v provedeni cisteho stribra, ktery je ale ctyrikrat drazsi. O jeho kvalite vypovida skutecnost, ze ho standardne dodava ke svym gramofonovym ramenum firma SME. Dulezite je taky nezapomenout na kvalitni konektory, nejlepe WBT.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Mě to zajímá čistě ze zvědavosti. Už párkrát jsem zjistil, že věci nejsou tak jednoduché, jak se občas tváří. Zvlášť, za extrémních podmínek.
Zde třeba, velmi malé napětí i proud.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Proto je asi potreba pouzit osvedceny kabel s kvalitnim konektorem.
Ja uz mam hledani kabelu ke gramofonu vyresene. Vyzkousel jsem jich mnoho. Nakonec jsem zustal u 502. Kdyz jsem si poridil ramenko SMEV, byl u nej nainstaluvan kabel VDH 502 silver. Od te doby uz nic nezkoumam a verim odbornikum.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Dinosaurjr:
U me konkretne byl stribrnej kabel prusvih jak Brno. Pro-Ject Debut + 2M Bronze + Phono Box II + Kabelguru Tomcat L = ostrej zvuk s premirou vysek a vyssich stredu, tenkymi nevyraznymi basy. Skoda, ze jsem tehdy jeste nemel AudioQuest MacKenzie. Ten u me nahradil Tomcat mezi CD a zesilovacem.
Mezi gramcem a phono-pre znel vyrazne lip (vyrovnanejc, bez ostrosti a bez vyraznyho omezeni rozliseni) nez Tomcat i obyc Monster Cable Interlink.

Odpovědět