Digitalizace LP

Prostor pro milovníky poslechu LP
Odpovědět
KDB
Kontaktovat uživatele:

Digitalizace LP

Příspěvek od KDB »

Po úvaze a několika denním hledání jsem založil toto téma...
Jak postupujete, když chcete svá LP šetřit před opotřebením, případně poslouchat i jinde než doma - to hlavně.
Jedna možnost je analog - cívkový magnetofon (který si ovšem nepustím v autě, nebo dílně :D ), popřípadě kazety - i tuto možnost uvažuji, protože jsem zásoben jak slušnými přehrávači, tak dostatečným množstvím kazet...
Druhá je digitál.....použít stolní audio CDR vypalovačku - tam mě připadá velká omezenost volby médií a jejich kvality, nebo PC, zvukovou kartu a ext. vypalovačku ?
Jako PC mám už jen NTB, takže zvuková karta (AD/DA převodník) připadá v úvahu jen externí - tady zcela tápu jakou.
To samé vypalovačka - použít interní v NTB, nebo externí...
Jde mi o slušný výsledek - cena je také důležitá, ale nemusí být nutně nejnižší.
V principu nepotřebuji záznam upravovat - pokud ho půjde z LP kvalitně přehrát, poslouchám ho jak je,
Ještě další otázka, která to vše komplikuje, je životnost CDR....
Jinak nejraděj poslouchám CD z Denonu DCD735, Marantze 67mkII, CC z Teacu 2020S a Technicsu M253X přes zesilovač Marantz PM80MkII. Lehká slabina jsou repro - 3pásma Shany v cenové relaci 15.000,- (2 pol 90let) - už léta sháním sloupy Phonar P30, nebo 40, které mě při poslechu uchvátily svou přirozeností.
Je pravda, že po 10 letech, kdy jsem se tomuto koníčku nevěnoval, si občas připadám, jako návštěva z pravěku....tak buďte prosím shovívaví :roll:

PH
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitalizace LP

Příspěvek od PH »

Já vypaluju na Cd rekordéru Philips 950 (nosiče cd-r audio TDK nebo MAXELL) a pak přehrávám v cd přehrávači Pioneer D9. Pro kamaráda vypaluju na cd-RW a on si to pak znovu přepaluje v pc na cd-r a teď dokonce převádí do flacu 16/44 a poslouchá z pc a externí Dac.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

Asi před rokem jsem řešil to samé - někde to tu je - téma se jmenovalo asi CDR nebo tak nějak . Mně se nakonec podařilo si několik (zatím) LP nahrát na videorekordéru na VHS kazety - prostě místo cívkáče ;) ...A zvukový výsledek velice slušný ....
Ovšem ty to chceš na poslouchání mimo domov; tak bych asi zkusil ty kazety - když máš kazeťák

mac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mac »

Já používám DAT Pioneer D-05 na 96 kHz.

archeocomp
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od archeocomp »

KDB píše: Jedna možnost je analog - cívkový magnetofon (který si ovšem nepustím v autě, nebo dílně :D ), popřípadě kazety - i tuto možnost uvažuji, protože jsem zásoben jak slušnými přehrávači, tak dostatečným množstvím kazet...
Kotučák by mala byť jasná voľba *thumbs up* , teda ak to nie je niečo ako Tesla B116. Dobrý kazeťák je tiež voľba. Ja to riešim práve špičkovým kazeťákom. Analóg sa počúva kvôli vyššiemu frekvenčnému rozsahu, a teda viac informáciam vo zvuku. V koncertnej miestnosti je plno zvukov nad 20.000 Hz. To z CD nikdy nepolezie. Digitalizácia (v bežnej kvalite) mne osobne pripadá ako nezmysel, to si môžeš rovno kúpiť CDčka.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Tazatel chce poslouchat hudbu ze své sbírky LP v obstojné kvalitě z lehce přenosného média, nechce kupovat tu samou hudbu na CD za X stovek Kč a vy mu tady radíte magneťáky :(
CD je zcela dostatečný záznam pro tzv hi-fi.
Ano, hudba může obsahovat zvuky nad 20khz (otazka, kdo je kdy běžně slyšel), ale pokud se v tom nebudeme pitvat, měřit a hudbu vnímat pocitově, bohatě nám rozsah z CD 20-20000 Hz postačí.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

archeocomp píše: Analóg sa počúva kvôli vyššiemu frekvenčnému rozsahu, a teda viac informáciam vo zvuku. V koncertnej miestnosti je plno zvukov nad 20.000 Hz. To z CD nikdy nepolezie. Digitalizácia (v bežnej kvalite) mne osobne pripadá ako nezmysel, to si môžeš rovno kúpiť CDčka.

... a kde se tam ty vyšší frekvenční rozsahy berou ?Když master pro řezací hlavu se u lepších LP "řezal" na 18kHz a u bežných LP na 16kHz ? A to vůbec neberu v potaz,že od 70. let 20. století se mastery pro LP začaly pořizovat (né všechny) v digitální podobě při 13 bitovém převzorkování. Supraphon od roku 1976.Až následně,pro mix (digitální ještě neexistoval) se převedl do analogu a pracovalo se v analogové cestě.

archeocomp
Kontaktovat uživatele:

http://www.youtube.com/watch?v=4eC6L3_k_48[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4eC6L3_k_48[/youtube]

Skús to vysvetliť tým vinylom, že vlastne nemajú čo tak hrať ;)

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

No nevím, jestli je dobré, že hraje něco, co v nahrávce není :D .

archeocomp
Kontaktovat uživatele:

Asi si pozeral iné video ;)

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

:D když pominu, že to "video" má naprosto 0 výpovědní hodnotu, přenoskoa AT-95 s eliptickým hrotem je naprosto nevhodná na vyšší frekvence,neřeknu kdyby tam byla shibata, tak prostě na desce nic takového zaznamenáno není. Master se řezal na 16kHz (18kHz) z důvodu problémů při řezaní matrice (ten řezací nůž,není tak nehmotný ,jako snímací systém MC přenosky) a hodně se zahříval, proto by musela být snížena rychlost řezání.Pro podobné problémy a problémy s pilotním signálem na 30kHz, který vydržel pár přehrání, byl opuštěn kvadrofonní systém CD-4.
Prostě pokuď něco "hraje" a v nahrávce to není,tak je to špatně.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

A abych se vrátil k otázce jak zálohovat desky,tak určitě bych v prvé řadě vyloučil analogové přístroje (magnetofony a nedejbože kazeťáky). Šel bych cestou digitálního zálohování ve vysokém rozlišení 192kHz/24 bit.
Do auta podle mne úplně stačí CD,tím bych se vůbec nezatěžoval.

tohle by Ti mohlo vyhovovat http://tascam.com/product/da-3000/

Obrázek

archeocomp
Kontaktovat uživatele:

vonvichousch píše::D když pominu, že to "video" má naprosto 0 výpovědní hodnotu, přenoskoa AT-95 s eliptickým hrotem je naprosto nevhodná na vyšší frekvence,neřeknu kdyby tam byla shibata, tak prostě na desce nic takového zaznamenáno není. Master se řezal na 16kHz (18kHz) z důvodu problémů při řezaní matrice (ten řezací nůž,není tak nehmotný ,jako snímací systém MC přenosky) a hodně se zahříval, proto by musela být snížena rychlost řezání.Pro podobné problémy a problémy s pilotním signálem na 30kHz, který vydržel pár přehrání, byl opuštěn kvadrofonní systém CD-4.
Prostě pokuď něco "hraje" a v nahrávce to není,tak je to špatně.
Keď mi niečo nesedí, tak poviem že to má 0 výpovednú hodnotu? Môžeme sa tu doťahovať dlho.. ale zmysel v tom nevidím.

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

...no jistě,je to na youtube, takže tomu musím věřit... zavolej do Loděnice a chtěj tam nahrát něco,co má nad 18kHz na LP ...
http://www.gzmedia.com/Technicka-podpor ... lang=cs-CZ

a nejen do Loděnice: http://gottagrooverecords.com/vinyl-mastering/

Tomu jistě taky věříš, že ? https://www.youtube.com/watch?v=_Ih_Qq-WBYY je to přeci na youtube.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

vonvichousch:
Odkud se tedy na mých vinylech berou zvuky ležící vysoko nad 18 kHz?

Odpovědět