Direct Drive

Prostor pro milovníky poslechu LP
vintage
Kontaktovat uživatele:

Re: Direct Drive

Příspěvek od vintage »

Tady na té fotce je krásně vidět jak je PS-X9 obrovskej, na talíři není singl, ale normální LP! :-)

Obrázek

Pytel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pytel »

Tak se nedávno objevil na prodej dle mě nejlepší DD Denon : http://www.audio-markt.de/_markt/item.p ... 8d7019ea46

Vlastním DD Denon DP - 59L, kompletně překabelován jak ramínko, RCA kabel i sítový kabeláží VDH, vnitřek krásné dřevěné skříně polepen tlumící akustickou folií -- zvuk k plné spokojenosti. Nedám dopustit na DD, přesné řízení otáček, obrovský a těžký motor, a co se týče ramínka tak precizní práci uměly jen u některých firem.

Jenom jeden poznatek, při mém tuningu gramofonů DD -- chtěl jsem do mého tuningu zahrnout i nové nožky -- přišlo i na ceraball -- u tohoto systému pohonu, velice špatné, zvuk se stal plechový *thumbs down* .Momentálně používam puvodní samozřejmě restaurované. Velice se mi také osvědčily nožky vyráběné ProJect ( protilehlé magnety a defacto komponent plave ve vzduchu ), ale u tohoto gramofonu to nebylo estetické ( mají na výšku 7 cm ). Ale třeba časem, třebars předělám spodní desku a zapustím,..................

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Já jsem zcela spokojený s tímto:

Obrázek

Nevidím žádnou výhodu v gumičkofonech, snad jen to, že to může zkonstruovat celkem kdokoliv i bez strojařských a elektrotechnických znalostí, a je to méně náročné na výrobu. Proto mají (když se přidá dobrý marketing), podle mě, gumičkofony takový úspěch u audiofilů.
Pavel Macura Audio

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Dobré ráno Pavle,
obávám se, že nemáte pravdu, jak teorie, tak měření i poslech jsou schopny Vaše tvrzení vyvrátit.
Jenom opravdu špičkové DD konstrukce ze zlaté éry gramofonů jako Micro Seiki, Kenwood (Trio), Marantz a třeba špičkové modely Luxman (stejně je vyráběli u Micro Seiki) měly velmi kvalitní DD pohon, ale měly i kvalitní ložiska, těžké a dynamicky vyvážené talíře ze speciálních materiálů, jako třeba měděný slipmat u MS atd.. Mimo to měly mimořádně kvalitní ramena, které dodnes buď snesou nejpřísnější měřítka, anebo spíše nebyly ani současnou výrobou překonány (Každý nechť si vybere co mu více pasuje).
Musím konstatovat, že Technics SL-1200 nemá nic z výše uvedených kvalit. Rameno je velice obyčejné, talíř je poměrně lehký hliníkový odlitek, který při poklepu hezky zvoní.
Samozřejmě zaměření tohoto Technicsu je jiné. Je to DJ gramofon, tam jsou jiné priority než u HiFi. V kategorii DJingu je to nesmrtelná legenda a absolutní TOP, ale není to HiFi gramofon.

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

...myslím, že těžký talíř není pro DD rozhodující, tak jako je tomu u řemínku. Rameno SL1200/1210 je vcelku povedené, umožňuje nastavit veškeré parametry, jen má trochu větší efektivní hmotnost. Ložisko je bronzové, hřídel se opírá o kalenou destičku, tzn. nic moc, v tom souhlasím. Ale tvrdit, že to není hifi? To je trošku silná káva.

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Ano, SL-1200 je legenda, která původně nebyla určena pro DJ´s - v době svého vzniku ještě scratching neexistoval. Jednalo se o poctivý gramofon střední třídy. Skutečný highend od Technicsu byl DD model SP-10MK3, šlo defacto jen o šasi, které se zasadilo buď do DIY nebo firemního "rámu".
http://www.thevintageknob.org/technics-SP-10MK3.html

Obrázek

Pro SL-1200 existuje řada "vychytávek", viz tyto zajímavé stránky:
http://www.soundhifi.com/sl1200/index.htm

Obrázek
Obrázek

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Dobré poledne Lubore,

slyšel jsem u Ciby jak nejvyšší Project (s dlouhým přenoskovým raménkem), tak Kuzmu s tangenciálním raménkem. Ani jeden z nich mě nepřesvědčil o tom, že bych měl přemýšlet o výměně gramofonu. Právě naopak. Stejně tak nedávná AA v Praze - nectnosti mechanického záznamu tam převažovaly nad jakýmikoliv pozitivy.

Je to samozřejmě také hlavně o stavu desek a kvalitě jejich nahrání.
Pavel Macura Audio

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

to Vintage :

pokud se tedy nejedná o gramofon pro DJing proč by měl HiFi gramofon možnost změny otáček o plus či mínus 10% od jmenovité rychlosti, když právě jednou z výhod DD pohonu je možnost velmi dokonalé stability a regulace otáček ? K čemu potřebuje HiFi gramofon 1,5kg/cm točivého momentu ?

A pokud nebyl původně určen pro DJing, tak se stal velmi rychle legendou DJingu.

to MPK :
to rameno je z dnešního pohledu podprůměrné o tom není diskuze. Proto se objevují šílenosti, kde na SL1200 lidé namontují Dynavector či SME V. To je jako motor z formule 1 ve Škodě 105. Jistě to vylepší ten gramofon. SME V či Dynavector 505 nebo 507 vylepší téměř každý gramofon, ale je to nesmysl.

Proč asi Micro Seiki, kteří byli a jsou asi největší legendou ve výrobě gramofonů používali oba systémy, ale u svého absolutního top modelu použili belt-drive (mám na mysli SZ-1) ? Ha ?
Asi neměli nápovědu z Hifinázorů :D

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Micro Seiki jsou šumaři, ničemu nerozumí :D

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Lubore, mě zajímají výsledky, a ne jména firem. Když uslyším gramofon který hraje bez problémů, tak to uznám. Ale to jaksi z principu moc dobře nejde. Která deska a který gramofon přehraje bez degradace to, co bylo nahráno na master tape třeba Studer A80? Asi žádný, že, jelikož celý proces to neumožňuje. Já zase nepotřebuju nápovědu od obchodníka z Rožnova pod Radhoštěm.
Pavel Macura Audio

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Studer A80 jsem slyšel a bohužel musím konstatovat, že žádný gramofon na světě se tomu nemůže ani přiblížit... A to nehrál ani master tape. Dejte si ale takovou krávu do obýváku :-)

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

tohle bude asi navěky soupeření mezi zastánci DD a řemínku. Každému co jeho jest.

jen poznámka k regulaci rychlosti: tu má i DP100M, můj PL590 a další DD stroje a není tam kvůli tomu, aby nahradila automatickou regulaci jmenovitých otáček, je to něco navíc, pro někoho (studia, rozhlas) to může být užitečné, tak proč to hned zatracovat. Já tu možnost také vítám a jsem rád, že ji tam mám. Jako velkou výhodu u DD vidím změnu rychlosti pouhým stiskem tlačítka a okamžitý start/stop (žádné přehazování řemínku po řemenici apod.).

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Můj Belt Drive umožňuje také změnu otáček pouhým zmáčknutím tlačítka :-) Stejně tak rychlost můžu regulovat - holt Micro Seiki :-)

Nechci aby vláklo sklouzlo k debatě DD vs. BL. Já si jen myslím, že je DD často nesmyslně zatracován a brán za něco druhořadého. Což je nesmysl! Cílem vlákna je ukázat, že exitují i špičkové DD gramofony, které se směle můžu měřit se špičkovými BL stroji. Pokud máte zkušenosti, nebo jste někde viděli něco zajímavého, budu rád, když se podělíte :-)

marpan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marpan »

Vlastním Denon DP-59L a som velmi spokojný, ale viem si doma predstaviť aj:

http://audio-database.com/PIONEER-EXCLU ... /p3-e.html

alebo

http://audio-database.com/PIONEER-EXCLU ... p10-e.html

Odpovědět