Direct Drive

Prostor pro milovníky poslechu LP
boxer

Re: Direct Drive

Příspěvek od boxer »

Proč by však měl mít gramofon pro HiFi možnost měnit otáčky o +/- 10% jsem za svůj život zatím nepochopil.

To je jednoduché. Když spěcháš tak tomu dáš forsáž, no a když je pohodička a čas, tak ubereš, a lépe si to vychutnáš.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Jj, já to mám nastaveno na pohodu, takže řada LP mi hraje třeba i 62 minut *hura*

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Nemaje hudební sluch, nepoznám rozdíl v rychlosti.
Jsou tací co slyší dle naladění i malý rozdíl.

Spíš mi vadí kolísání. U klidné klasické to na piánu či smyčcích tahá za uši.
Jsou názory, že běžný řemínek dovolí lehčímu talíři malinkaté kolísání. Dokonce v závislosti na nahrávce.
Jako že na hladké drážce je malinko rychlejší.

To pak ten přímý náhon může být lepší.

hidefan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hidefan »

Pamatuji zlatá 80 tá léta analogu.Kdo neměl DD nebyl In.Dnes se to tu hemží samými šrákofony a vedou se vážné diskuse,jak vylepšit parametry u NC 440.

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Tak taky když se podívate na drahé gramofony, v podstatě na tu elitu (při nejmenším cenovou), tak tam v podstatě DD neni, vše je na řemínku...

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

boxer píše: Proč by však měl mít gramofon pro HiFi možnost měnit otáčky o +/- 10% jsem za svůj život zatím nepochopil.

To je jednoduché. Když spěcháš tak tomu dáš forsáž, no a když je pohodička a čas, tak ubereš, a lépe si to vychutnáš.
Mně zas vadí že žádný gramofon nemá rychlost otáčení 66.66 ot/min. abych mohl LP desku za poloviční čas nahrát na cívkáč 19.05 cm/s a potom v klidu posluchat na 9.52 cm/s. Možná by stačilo vyměnit řemeničku na hnacím motorku za dvojnásobný průměr a dopasovat trochu delší pohonný řeminek.
O vyšším kmitočtu při vyšší rychlosti snímání záznamu vím a nevadí mi to, nejsem netopejr.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Mezní kmitočet -3dB by byl cca 9kHz ...... , to už je hodně kompromisní.
Pavel Macura Audio

Seiko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Seiko »

Přemýšlím nad tím, jak by se na takové nahrávání s dvojnásobnou rychlostí otáčení talíře gramofonu tvářila RIAA křivka v korekčním předzesilovači, když si odmyslím ořezání výšek :?

Seiko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Seiko »

THresil píše:Tak taky když se podívate na drahé gramofony, v podstatě na tu elitu (při nejmenším cenovou), tak tam v podstatě DD neni, vše je na řemínku...
Jestli to nebude tím, že udělat kvalitní DD je přece jen dražší, než BD. A při tom, jak "veliké" se momentálně série gramofonů dělají, to pro výrobce nemusí být zajímavé. *sunglases*

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Seiko píše:
THresil píše:Tak taky když se podívate na drahé gramofony, v podstatě na tu elitu (při nejmenším cenovou), tak tam v podstatě DD neni, vše je na řemínku...
Jestli to nebude tím, že udělat kvalitní DD je přece jen dražší, než BD. A při tom, jak "veliké" se momentálně série gramofonů dělají, to pro výrobce nemusí být zajímavé. *sunglases*
Seiko mas naprostou pravdu, udelat poradny dd nahon je opravdu „ponekud" drazsi:

http://www.stereophile.com/content/brin ... -turntable

(Jejich dalsi vyrobky zde: http://www.brinkmann-audio.com/ ;) )

http://www.langer-audio.de/pic/LangerNo ... screen.pdf

Toho Langera jsem nevidel, pouze cetl tenhle test v „LP Magazinu“. „Bardo“ jsem ale jak videl tak i slysel a je to naprosta pecka. Absolutne nenapadny zjev, hraje ale jako z praku. Ten patri rozodne mezi Elitu!
Taky za ty prachy… :lol:

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Mírně odbočím, kuriozitou byl magnetofon cívkáč Grundig TS-1000, třírychlostní 4.75 - 9.52 - 19.05 cm/s s možnosti plynule nastavit rychlost v rozshu 4 až 22cm/s. Ne docela chápu význam takového výdobytku s pohledu kompatibility nahrávek na jiném stroji.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

S odstupem času se zapojím také. Je dle mého názoru úplně jedno, jaký pohon se použije, je-li konstrukce poctivá. Pohybuji se v civilizovaných cenových relacích a mám pár direct drive Dualů a pár belt drive Thorensů. Plánuji ještě postupem čas doplnit nějakého mezikolového Duala. Rozdíl v odstupu hluku a kolísání otáček neexistuje, zbytek je o rameni, vložce, hrotu, preampu...
Je ovšem pravdou, že nenávist k direct drivu živí dnešní výrobci highendu, protože direct drive na rozdíl od vrtné věže prostě neudělají.

ivanb_cko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ivanb_cko »

V týdnu jsem si pohrál s nastavením přenosky (které jsem dříve trochu odflákl :( ), nasadil nový clamp a graaamo hraje jako blázen! Až se mi najednou vyjevuje, že z celkového dojmu je nejslabší přenoska...už pokukuji po "nové" ;)

Pro upřesnění: gramo je DD Luxman PD441 (v budoucnu snad vyměním za PD444 a to pak se dvěma raménky 9" + 12" bude total nádhera)

Obrázek

Foxy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Foxy »

Staré top japonské DD pohony, jsou neskutečné mašinky. Bohužel i na údržbu- opravu a nejednomu přidělali vrásky na obličeji, mě nevyjímaje. Krásnou další přestavbu DP-80 právě provádí Ioannis s DIY audia v Athenách. Mohu říci, že je to i takový můj strážný anděl a bez něj by i ten můj krám, už dávno letěl oknem :)
http://www.diyaudio.com/forums/analogue ... -80-a.html

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Odpovědět