Dobrý den, začínám s gramofonem a snažil jsem se prohrabat internet všude možně, ale moc odpovědí se mi nedostalo a v okolí aktuálně žádného staršího, zkušenějšího nemám, proto se omlouvám za případné hloupé dotazy. Mám gramofon NAD 5120 (vývozní Tesla NC 470) s přenoskou EXCEL ES-70EX. Mé dotazy jsou:
1. Na internetu jsem o ní moc informací nezjistil, pokud s ní máte někdo zkušenosti, bude lepší než například rozšířená Ortofon OMB 5E?
2. Jehla ve stylusu nedrží pevně, dá se s ní s pomocí tenkého předmětu posouvat tam a zpět, dokonce úplně vysunout. Předpokládám, že je to špatně a ve stylusu by měla být napevno?
3. Jehla se mi při přehrávání vychýlí ve stylusu směrem ke kraji desky a seřizování antiskatingu na to nemá vliv, ale přisuzuji to výše zmíněnému problému?
Předem děkuji pokud se mi někdo pokusí odpovědět a případně mi pomůže s výběrem nového stylusu/přenosky, pokud budou výše zmíněné věci špatně.
EXCEL ES-70EX - dotazy
Re: EXCEL ES-70EX - dotazy
Máš talíř ve váze? Dělal jsi celou kontrolu nastavení?
Pokud ne tak mrkni na Rowinguv návod. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... i=89978449
Pokud ne tak mrkni na Rowinguv návod. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... i=89978449
Jestliže chvějka (ne jehla) nedrží v těle přenosky, vychyluje se, posouvá se, nebo jde dokonce z těla zcela vysunout, tak je zjevně přenoska poškozená a s tím logicky žádným nastavováním nic nezmůžeš. Tohle přenoska dělat nesmí. Takže vyměnit celou přenosku (například za Ortofon OM 5E, kterou zmiňuješ) a až pak se zabývat nastavováním.
Co se týče nastavení, tak je fakt, že jsem ho nijak zvlášť nenastavoval, koupil jsem jej od audio nadšence. Zkontroloval jsem po koupi, že je talíř po usazení gramofonu v rovnováze a digitální váhou zjistil svislý přítlak hrotu 1,55 g. Přenoska má uvedeno 0,7 - 2 g, to jsem na internetu ještě našel. Přikládám fotku, co jsem přesně myslel, chvějka opravdu moc nedrží ve stylusu (z názvů jsem ještě trochu zmatený, nazývám tu část správně stylus?).
Pokud by mělo dojít na výměnu přenosky, nevíte, jak je na tom tato? V zahraničí jsem pár stylusů pro tuto přenosku našel, tak jestli na tom není lépe než Ortofon OM 5E nebo Ortofon 2M Red. To jsou dvě, nad kterými přemýšlím v případě výměny celé přenosky.
Pokud by mělo dojít na výměnu přenosky, nevíte, jak je na tom tato? V zahraničí jsem pár stylusů pro tuto přenosku našel, tak jestli na tom není lépe než Ortofon OM 5E nebo Ortofon 2M Red. To jsou dvě, nad kterými přemýšlím v případě výměny celé přenosky.
Ta přenoska je kaput, takže o výměně není potřeba přemejšlet, jinou možnost nemáš. A proč kupovat zase to samý co se jednou rozpadlo a ještě o tom ani nelze pořádně nikde sehnat žádný info a prodává se to jen zřídka a bůhví kde. Vezmi některou z osvědčených levných základních přenosek jako právě třeba Ortofon OM 5E, Ortofon 2M Red, nebo Audio-Technica AT-VM95E. Všechny budou lepší než ta co máš teď i kdyby byla v pořádku (zvlášť ta 2M Red).
A nastavování s přenoskou, která se rozpadá, vychyluje se jí chvějka atd. je zbytečná ztráta času, s takovou přenoskou gramofon nastavit nelze. Jak jsem řekl, nejdřív vyměň přenosku a pak teprve začni nastavovat. S novou přenoskou stejně bude potřeba nastavit všechno od nuly.
A nastavování s přenoskou, která se rozpadá, vychyluje se jí chvějka atd. je zbytečná ztráta času, s takovou přenoskou gramofon nastavit nelze. Jak jsem řekl, nejdřív vyměň přenosku a pak teprve začni nastavovat. S novou přenoskou stejně bude potřeba nastavit všechno od nuly.
Jo přesně jak píše Liamee.
Četl sem to trochu ve spěchu a pochopil sem to tak, že má vychýlenou chvějku při hraní.
Četl sem to trochu ve spěchu a pochopil sem to tak, že má vychýlenou chvějku při hraní.