Jakou prenosku MC/MM

Prostor pro milovníky poslechu LP
Trew
Kontaktovat uživatele:

Jakou prenosku MC/MM

Příspěvek od Trew »

Dobry den zvazuji vylepsini gramofonu Dual Cs 5000 je osazen prensokou MM Shure V 15 III (co jsem se docetl vyborna prenoska) ale !!! nevim kde koupit nahradni jehlu a kdyz se nekde prodava prijde mi cena 500kc velice malo a za druhe se mi do ruky dostal Graham Slee Audio GramAmp 3 Fanfare s tim vylepsenym zdrojem coz by znamenalo koupit prensoku novou a to MC nejakou nizko vystupovou 0,3-1,2V.

Prvni otazka zni jestli ma cenu investovat do MC prenosky kdyz je moje sestava vyse zmineny gramofon NAD 355 a repro Mission 782. (pak je tu samozrejme moznost predzesilovac prodat a poridit nejaky MM)

A druha jakou prenosku si v tom pripade vybrat libila se mi ORTOFON SALSA/SAMBA a nebo Benz Micro MC Gold

Nejsem si jisty jestli se to na me sestave projevy. Je temer nemozne se jako lajk dostat k nejakym relevantnim informacim. Dekuji moc za postrehy

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jakou prenosku MC/MM

Příspěvek od efičák »

Obrázek

Krásný kousek. Velmi se mi líbí. Stará dobrá práce.
Já se musím někdy dostat k té Shure, všeci ji chválí.

Nebudu počítat rezonance ramínka, MC LO co píšete je fajn, hlavně Benzka. To by mohl být hladký kultivovaný zvuk na něj si Benz potrpí.
Naopak Ortofon Salsa a Samba v mých podmínkách na PJ RPM9 nebyla právě milá. Charakter mě přišel nezajímavý a na výškách dokonce ostrý.
Jinde mohla být ok.
Nejvýhodnější a kvalitní přenoska je dle mne PJ Pick it MC-1.
Výstupní napětí kolem 0,5 mV, velmi povedené výšky, neutrální a přesto analogově plná.
Nově vyvinuté Ortofon Quintet Red, tuhle raději.
Moc by mne zajímalo jak MC LO oproti Shure sedne.
Je to jiný typ zvuku MC.
Nevím jak hraje Graham, značka se mi líbí.

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Ja bych asi koupil nejakou dobrou MM. Vymena chvejky misto cele prenosky je fajn. Bedny 782 jsou za svoji cenu perfektni, zil jsem s nimi asi tri roky-parada ;-)

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

No jehla za 500Kč je moc fajn.
Kdyby měl MM phono je asi nejlepší varianta.

Normálně stojí náhradní hrot od 60% ceny celé MM přenosky.

Ale u Shure nemůže zůstat, když si má nechat Graham.
Takže MMku asi ne.

Foxy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Foxy »

Náhradní pro MM objednávám zde. http://stylus.export-japan.com/index.php V provedení SAS kolem 140 dolarů. Asi lze najít levnější dle Ebay, že tam nebude místo hrotu zrnko písku, však nezaručím..

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

A já bych si Graham Famfare nechal.
Má jedno omezení. Potřebuje pro svůj pevně nastavený odpor 100 Ohmů přesně takovou přenosku.

A už se to schází, Dual snese přenosku od 6-10 gr.
Má mít doporučený odpor 100 Ohmů.
Fajne!

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Dual CS 5000 ma lehke (ULM) ramenko a tak je pri vyberu prenosky treba dat trochu pozor. *sunglases*

Kamrad na nem provozuje stridave MC (HO) Denon “DL 110” a Yamahu “MC 9” (LO)
A obe si, pres Claraudio “Nano Phono”, docela medí.
(A vyhodou je, ze se na Headshellu necha korigovat VTA. *thumbs up* )

Eficak ma pravdu, nahradni JICO / SAS jehla na “V 15 III” prijde na dost penez:

http://www.zum-shop.de/JICO-VN35E-SAS-f ... 549_x2.htm

Za ty same penize je mozne poridit uz i toho Denona nebo Yamahu:

http://www.zum-shop.de/Denon-DL-110-DL1 ... 380_x2.htm

http://www.on-off-hifi.de/442-0-TMC0771 ... C%2B9.html

Tu “Fanfaru” neznam, jestli ale hraje (alespon) tak, jako “Amp1” s MMkama, nemenil bych a koupil nejspis tu Yamahu. ;)

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od liboraudiotechnika »

Já doporučuju rozhodně MC přenosku. Osobně jsem ještě něslyšel žádnou MM přenosku, která by se zvukem k MC aspoň přiblížila. Z MC doporučuji lacinou Denon DL-110, nebo potom (trošku) lepší-a taky na pohled nádhernou- Sumiko BluePoint Evo III. A samozřejmě k tomu předzesilovač na MC.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

liboraudiotechnika píše:Já doporučuju rozhodně MC přenosku. Osobně jsem ještě něslyšel žádnou MM přenosku, která by se zvukem k MC aspoň přiblížila. Z MC doporučuji lacinou Denon DL-110, nebo potom (trošku) lepší-a taky na pohled nádhernou- Sumiko BluePoint Evo III. A samozřejmě k tomu předzesilovač na MC.
Libore, vašich zkušeností si vážím.
V příspěvku nerozumím, jak zafunguje 2,5 mV pro phono uzpůsobené maximu 1,2 mV a zátěži doporučených 100 Ohmů?

Sumiko Blue Point EVO III: potřebné MM, čili 47 kOhmů.
Stejně v doporučení pro Denon DL-110.

Tuhle přenosku znám z Pro-Ject Xpression a Pro-Ject 6.9. V obou případech byla kombinace krajně nevhodná. Jsou gramofony, s nimiž si DL-110 rozumí, může to být Dual, ale opět Graham je MC phono na 100 Ohmů.

Za TOP přenosky se systémem MM, považuju ClearAudio, jistě jsou další značky. Mám kamaráda s bombovní Benzkou Glider, který dík headschelu na ramínku mění právě ClearAudio Maestro pro poslech Rocku staré školy.
Výsledek je nááádherný. Na tenhle zvuk se obrovský detail a rozlišení MC LO nedostane. Je to jinde.
Celek, výsledek, spokojenost.

Trew
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trew »

Tak jsme se nakonec kousek posunuli...pokud jsem to dobre pochopil tak mame tri favority a tim je

Pro-Ject Pick-It MC-1
Ortofon MC Quintet Red
Yamaha MC-9

Všechny prenosky mají do 10g nejlepe z toho vychází jamaha ta ma 6g ortofon 9g a pro ject 10g
Takze co se tyka vahy všechny by se dali pouzit. Pak něco s tim pevne nastavenym odporem 100ohmu.
Co presne s tim ?

Na ceskych strankach jsem objevil ortofon i pro ject coz by bylo asi lepsi nez si to posilat z nemecka (pokud tedy jamaha nejak vyrazne nepredci sve konkurenty)

A posledni vec je ta ze pokud by nekdo mel zajem Graham vyzkouset doma na sve padnouci prenosce moc rad prijedu s nejakou slusnou lahvi vina a poslechnu si to. Samotneho by me zajimalo jak to hraje a prinosem pro toho kdo by se obetoval by bylo ze by mohl vyzkouset neco jineho. Jsem z Plzne takze dojezdova vzdalenost max 100km
(vsem zucastnenym dekuji za komentare)

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Sorry, ale teprve ted jsem si uvedomil, ze ani Yamaha ani tebou zminovana Benz Micro asi uplne optimalni „partaci“ pro Grahama (vzhledem k jeho pevne impedanci 100 Ohmu) nebudou. *taktone* (U „Nano Phono“ lze odpory menit.)
Benzky jsou zname tim, ze „bez zatazene rucni brzdy“ hraji az od 200 Ohmu a vnitrni odpor 30 Ohmu u Yamahy znamena v praxi vstupni odpor kolem 300 Ohmu.
Diky pomerne nizkemu vnitrnimu odporu vetsiny svych prenosek je s Grahamem asi opravdu nejkompatibilnejsi Ortofon.
Takze bych skutecne hledal timto smerem. ;)

Trew
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trew »

tak je to jasne

Pro-Ject Pick-It MC-1
Ortofon MC Quintet Red

spis to vidim na Pro ject uz kvuli cene mimo to prekontroluju hrot na Shurce samotneho by me zajimalo jestli ma cenu si poridit nejaky MM predzesilovac...Kazdopadne jeste jednou vsem diky !!!

Foxy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Foxy »

Kamarád, zkušenější hifista mě kdysi varoval před vstupem do MC světa. V přirozené zvědavosti sem si šel vlastní cestou a neuposlechl ho. Pár přenosek asi do 30tis tedy vyzkoušel. S odstupem času vím, že měl také pravdu. Velmi rád zůstanu u svých MM i drahých hrotů Jico. Vlastně na svoji hudbu jej považuji za stále nejlepší řešení.

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od liboraudiotechnika »

Foxy: Proč tě varoval a v čem měl pravdu?

Jinak já do MC světa vpadl náhodou - měli jsme takový sraz cca 10 lidí z celé ČR, kde jsme poslouchali různé gramofony, přenosky, kotoučáky, zesilovače, bedny atd - prostě takový hifisrázek. Z přenosek jsme byli zvědaví na Shurku M97xE (jejíž zvuk byl nakonec celkem fiasko) ale všechno hrálo tak nějak normálně, dokud kolega nepustil gramo s MC přenoskou Denon DL110. Všichno jsme sedli na prdel s otevřenýma hubama :D No a od té doby když mám možnost zkusit/poslechnout nějakou MC, tak do toho hned jdu. Moje zkušenosti jsou takové, že jsem neslyšel žádnou MM hrát tak jako nejlevnější MC. Velice ale u MC záleží na předzesilovači - některé HO MC vložky lze připojit i do MM předzesilovače, ale pak to hraje - jako dobrá MM vložka. Ten zázrak se se stane až po přepnutí na MC. Nehraje nejhůř Actidamp, výborný je Cambridge Azur 651P, a špičkový j třeba Luxman C02 se step-up trafy.
Neříkám, že jsem slyšel všechny MM vložky, abych je šmahem odsoudil, ale takové ty běžné redky, bllue, oystery, nějaké ty shurky, stantonky apod. na MC prostě nemají... Ale stále zkoumám a zkouším dál :-)

Leny635
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leny635 »

A co MM Ortofon 2M Black s hrotem Shibata ? Podle mě vydařená přenoska.

Odpovědět