U dodavatelu laboratorni chemie, napriklad www.maneko.czmaar píše:jen zatím netuším, jak se u nás dostat k deionizované vodě
Levná pračka LP desek
- enregistree
- Kontaktovat uživatele:
Re: Levná pračka LP desek
Kolega(inženýr chemie) úpravář vody po mém dotazu co je deonizovaná voda začal s nějakýma mikronama a vzorcema.Po nudné přednášce mi povídá, víš co leješ ode mne do autobaterií ?Tu nejlepší deonizovanou vodu která se používá při výrobě cd,dvd o kvalitě 0,01mikro a už nevím co.Takže mé autobaterie se budou dělit o vodu s vynilama 

Uff! To by mne docela zajimalo. Co ma deionizovana voda spolecneho s mikronama? Lejte do pracek "destilku" nebo "deionizovanou vodu", v obou pripadech to v soucasnoti bude to same, produkovane technologii reverzni osmozy (pouziva se mj. na odsolovani morske vody), destilace jako takova je proti tomu draha a pouziva se jen ve zcela spec. pripadech.DRVOŠTĚP píše:Kolega(inženýr chemie) úpravář vody po mém dotazu co je deonizovaná voda začal s nějakýma mikronama a vzorcema.Po nudné přednášce mi povídá, víš co leješ ode mne do autobaterií ?Tu nejlepší deonizovanou vodu která se používá při výrobě cd,dvd o kvalitě 0,01mikro a už nevím co.Takže mé autobaterie se budou dělit o vodu s vynilama
Tak mne napada, sam sobe odpovim, ty mikrony budou asi velikost otovru v membrane pri reverzni osmoze. Viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Reverzn%C3%AD_osm%C3%B3za
To Micska-ono jsou normy na kvalitu destilované vody.A ta se musí vejít do nějaké stupnice.Nejkvalitnější destilovaná voda se meří na kvalitu přes el.odpor.A ta nejlepší destilka je vlastně nevodivá.Ale taky si myslím že mi smrtelníci to na našich vynilech nepoznáme.Byl tu dotaz na tu deonizovanou vodu a tak jsem zjistil co a jak a odpověděl .Večer jdu s chemikem na jedno, tak se ho ještě zeptám na zbytek...
Ano, to se jmenuje. Můj příspěvěk měl však sdělit, že (podle mého velmi osobního názoruProspero píše:Pokud se nemylim, jmenuje se tohle vlakno "Levna pracka LP desek".![]()
K tem ale "Smartka" za bratru skoro 1.000€uronu rozhodne nepatri.
Za to uz je placek.... jeje...

Nejsou mikrony jako mikronymicska píše:....Uff! To by mne docela zajimalo. Co ma deionizovana voda spolecneho s mikronama?....
....Tak mne napada, sam sobe odpovim, ty mikrony budou asi velikost otovru v membrane pri reverzni osmoze....

Pochybuji, že je k dostání u nás něco dělaného tzv. reverzní osmózou (tam by ty mikrony jako měřítko délky seděly), protože daleko snažší, jednodušší a lacinější je vodu prohnat soustavou katexů a anexů na jejichž výstupu máme tu deionizovanou vodu, nazývanou též destilovanu, byť právě ta je skutečně produktem tepelné destilace vody.
Demi voda se vyrábí v každé klinické laboratoři, v řádu desítek litrů denně zdarma pro fanoušky LP to přece není žádný problém, pro fajnšmekry by se našla i destilka.
Destilka se vyrábí elektrolýzou(nebo tepelným vypařováním)ale vše je na stejném principu..Deonizovaná voda se vyrábí na ionex.A ta nej lepší se vyrábí mixbed systémem.A tu mám
Ale zanechme chemie.Klasická destilka stačí!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jinak kolega dělá vodu i pro Loděnice....

Zanechme chemie, nebo to bude na Nobelovku: Elektrolýza. Mezi ní (elektrolýzou) a tepelným odpařováním vody (destilací) je stejný rozdíl asi jako mezi autem a letadlem.
Prostě na poslední oplach vody kupte cokoliv, co se hrdě nazývá "Destilovaná voda", a je jedno zda se skutečně jedná o vodu klasicky destilovanou, nebo vyrobenou iontoměniči. Rozdíl maximálně bude v ceně a jako v HiFi nemusí být ta dražší kvalitnější
, zde to není "pouze o penězích".
Prostě na poslední oplach vody kupte cokoliv, co se hrdě nazývá "Destilovaná voda", a je jedno zda se skutečně jedná o vodu klasicky destilovanou, nebo vyrobenou iontoměniči. Rozdíl maximálně bude v ceně a jako v HiFi nemusí být ta dražší kvalitnější

Používám Spin Clean a jsem spokojený. Srovnával jsem VPI a Spin Clean. Z obou dvou byly desky dle mého názoru vyprané výborně. Jediný rozdíl je cenový! Takže jsem raději investoval do přenosky, než do pračky.
Ale, to je můj pohled na věc.
Ale, to je můj pohled na věc.

No stojím před stavbou pračky a už ted vím, že když chci aby to vypadalo dobře a bylo funkční tak to bude min. stát půlku co OKKI.. Takže nějak se moc neušetří.
Disco antistatic jsem měl minulý týden v ruce. Je to kus šeredného bakelitu. Ale tak co za 1200,- mohu chtít. Co se týká funkčnosti tak se mi nelíbí chabá ochrana etikety před vodou a moc jemné kartáčky na čištění.
Myšlenka je to dobrá ale chtělo byt o dopracovat detaily a třeba i odsávání pak by to bylo dokonalé...
Disco antistatic jsem měl minulý týden v ruce. Je to kus šeredného bakelitu. Ale tak co za 1200,- mohu chtít. Co se týká funkčnosti tak se mi nelíbí chabá ochrana etikety před vodou a moc jemné kartáčky na čištění.
Myšlenka je to dobrá ale chtělo byt o dopracovat detaily a třeba i odsávání pak by to bylo dokonalé...
Pripoustim, ze cenu za design by "Antistat" asi nevyhrala, je proste navrzena podle hesla "form follows funktion" a toto splnuje velmi dobre. (Pro jistotu peru vzdy jen kdyz to nikdo nevidi, abych si neudelal ostudu.
) Kdyz se budu chtit predvadet, koupim si obraz od Rembranta.
V cem presne je podle tebe ochrana etiket chaba? Po (rozumnem) dotazeni stredovych misek tesni tyto naprosto spolehlive. Vyjimkou jsou desky s excentricky nalepenymi etiketami ktere "precuhuji", s tim si ale neporadi ani napr. "Matrix". Kartacky jsou skutecne jemne (coz ale jako nedostatek rozhodne nevidim), jsou take velmi blizko u sebe, takze spolehlive ocisti i tu nejtenci LP. Odsavani by bylo jiste fajn, za tuhle cenu se ale opravdu realizovat neda.
A jeste k roztoku: Nema cenu, desky po vyprani jeste "machat" v destilce. Originalni kapalina je namixovana tak, ze LPs jsou po oschnuti dlouhodobe antistaticka. Nesmi se to ale prehanet s poctem pranych desek (na 1litr tak 80ks. novych, nebo max. 50ks. "blesakovek"), protoze se ucinek casem snizuje. Proste necekat, az to vypada jako vyjety olej a radeji vcas dokoupit novy.
P.S.: Zkouseli jsme vyrabet i roztok vlastni (destilka, isopropanol a ta "vodicka" pro fotografy), ale na original to nemelo.
At si kazdy pere na cem chce, ja na svou "Disco Antistat" nedam dopustit!

V cem presne je podle tebe ochrana etiket chaba? Po (rozumnem) dotazeni stredovych misek tesni tyto naprosto spolehlive. Vyjimkou jsou desky s excentricky nalepenymi etiketami ktere "precuhuji", s tim si ale neporadi ani napr. "Matrix". Kartacky jsou skutecne jemne (coz ale jako nedostatek rozhodne nevidim), jsou take velmi blizko u sebe, takze spolehlive ocisti i tu nejtenci LP. Odsavani by bylo jiste fajn, za tuhle cenu se ale opravdu realizovat neda.

A jeste k roztoku: Nema cenu, desky po vyprani jeste "machat" v destilce. Originalni kapalina je namixovana tak, ze LPs jsou po oschnuti dlouhodobe antistaticka. Nesmi se to ale prehanet s poctem pranych desek (na 1litr tak 80ks. novych, nebo max. 50ks. "blesakovek"), protoze se ucinek casem snizuje. Proste necekat, az to vypada jako vyjety olej a radeji vcas dokoupit novy.

P.S.: Zkouseli jsme vyrabet i roztok vlastni (destilka, isopropanol a ta "vodicka" pro fotografy), ale na original to nemelo.
At si kazdy pere na cem chce, ja na svou "Disco Antistat" nedam dopustit!

Tak jsem disco antistat pořídil jen prostě ze zvědavosti a hlavně se slevou za 900,- (úplně nový). Bylo tady dost výměnných a ostrých hádek o funkčnosti. Já však mám jasno. Čistil jsem tímto strojkem asi 15 desek. výsledek byl katastrofální. Ochrana etiket je opravdu špatná i když se kotoučky utáhnou. A není to vůbec o nějaké excentricitě. Jsou etikety který mají ochlup větší průměr. Kdyby v tom Německu - ehm Číně za těch 40let zkušeností o kterých píšou na krabici ti inženýři vyrobili puk o pouhé 3mm větší tak etiketa by se nenamáčela a v horším případě nerozpouštěla. Dále točit s LP je trochu nemotorné, to nemohli na tu hřídelku udělat kličku?! Nemotorné je i manipulování s mokrou deskou, odšroubovat z ní puk a samotné vkládání do stojánku na odkapávání kdy si může poškrábat LP taky není výhra...
Co je však to nejpodstatnější. Můžete točit a prát desku do alelůja a však deska se nevyčistí!!! Ona po oschnutí vypadá sice krásně to ano. Jenže při praní jak starých tak i nových desek dochází k zatlačování rozpuštěné špíny do drážek. Při přehrávání všech desek tak tato brusná pasta byla vyryta hrotem přenosky. Na přenosce se tak nabalilo tolik té pasty, že jsem koukal jak puk. Upozornuji, že jsem i LP čistil několikrát znovu (2-3x). Investice 900,- mě nijak nemrzí, protože čistící kapalina jako taková je dobrá a řekl bych, že i dost silná.
Jedno je však jasné. Pokud se kapalina rychle neodsaje dojde k tomu nejhoršímu. Disco antistat mě tedy opravdu nepřesvědčil. Bez pračky s odsáváním to nepůjde to je jasné.
Co je však to nejpodstatnější. Můžete točit a prát desku do alelůja a však deska se nevyčistí!!! Ona po oschnutí vypadá sice krásně to ano. Jenže při praní jak starých tak i nových desek dochází k zatlačování rozpuštěné špíny do drážek. Při přehrávání všech desek tak tato brusná pasta byla vyryta hrotem přenosky. Na přenosce se tak nabalilo tolik té pasty, že jsem koukal jak puk. Upozornuji, že jsem i LP čistil několikrát znovu (2-3x). Investice 900,- mě nijak nemrzí, protože čistící kapalina jako taková je dobrá a řekl bych, že i dost silná.
Jedno je však jasné. Pokud se kapalina rychle neodsaje dojde k tomu nejhoršímu. Disco antistat mě tedy opravdu nepřesvědčil. Bez pračky s odsáváním to nepůjde to je jasné.
Co clovek, to nazor. Takhle tvrde "zuctovani" jsem ale opravdu necekal.
Pripoustim, ze bez odsavani v drazce jeste zdytek necistot zustava a jehla je, jak uz jsem minule psal, "vyora". U me ale po vyprani opravdu nic nepraska a to je myslim to nejdulezitejsi. A ani pripadne zvlhnuti etiket nebyl doposud problem. Kapalina po oschnuti nikdy zadne hrozive stopy nezanechala. Tech "pracek" se uz za ty roky prodalo X tisic kusu a to by, alespon podle tve vypovedi, muselo znamenat X tisic nespokojenych uzivatelu. No, nevim.....
P.S.: Neni ten tvuj kousek treba "zmetek" a proto stal jen 900,-?

P.S.: Neni ten tvuj kousek treba "zmetek" a proto stal jen 900,-?

Já s Disco Antistatem vypral už minimálně 150 LP a podobný problém problém nezaznamenal. Je pravda, že LP rovnou odsaji KAB EV-1. Nikdy mi jehla žádnou pastu nevyorala. Desky jsem nechával vyprat i na profi pračce LP ve studiu (dříve než jsem si pořídil Antistat a KAB EV-1) a čistota LP je naprosto srovnatelná. Dle mého je to jen o vkusu a taky penězích, které je člověk ochoten do toho investovat a hlavně chápu, že to není dost High End. Hlavně pro výrobce a prodejce předražených praček LP.